27 Декември, 2022 15:08 1 776 33

Ген. Константин Попов: Някои хора от нашия политически елит все още загърбват войната

  • константин попов-
  • превъоръжаване-
  • армия

Модернизацията на армията ни изисква време

Ген. Константин Попов: Някои хора от нашия политически елит все още загърбват войната - 1
Снимка: БНТ

Някои хора от нашия политически елит все още загърбват войната.Това каза в интервю за Радио "Фокус" генерал Константин Попов - председател на Комисията по отбрана в 44 НС, бивш командир на ВВС и началник на отбраната.

"Всъщност, ключовата дума тук е "късно“, закъсняхме. Закъсняхме, дори бих отишъл и малко по-далеч. Всъщност, като че ли някои хора от нашия политически елит все още загърбват войната, все още смятат, че войната не е далеч от нас, но те трябва да решават собствените си проблеми. Затова кой какъв пост ще заеме, какво ще управлява и войната за тях не е приоритет. За тях войната има съвсем други измерения – измерения за това кой по-добре ще се справи на вътрешнополитическия фронт. За нас войната, която е само на няколко стотин километра от нас, която отнема хиляди човешки животи, която предизвиква имиграция, разселване, страдание стои леко чужда. И това е опасното, защото една от поуките, които трябва да си вземем, е, че войната не отговорност единствено и само на въоръжените сили, че войната нас ни засяга и икономически, и политически, и във всякакви аспект, и когато се готвим за война, трябва да се готвим за всички. Особено тревожен за мен е фактът, че например по едно социологическо изследване само 8% от българите биха защитавали родината с оръжие. И това е тревожно, и това е и отговорност на нашия елит така да се готвим за отбрана на нашата родина, че когато се наложи, да сме наистина готови", каза Попов.

Ген. Попов коментира състоянието на българската армия и забавянето на нейната модернизация. Според него в последните 30 години страната ни не е отделила достатъчно средства, за да осъвременява отделните части на армията.

"Очевидно Сухопътните войски са тези, които имат най-малко реализирани проекти за модернизация. И това е моята голяма болка. И наистина там трябва да се съсредоточи основното внимание на Министерството на отбраната, на Министерството на финансите. Разбира се, имаше и успехи – успехи, като закупуването на изтребителите, което е един наистина много, много сериозен успех, и ще имаме едни много сериозни бойни възможности придобити.

Специалните сили се развиха достатъчно добре, оборудвани са добре. Строят се нови бойни кораби, закупихме и някои по-малки тип "Минен ловец“. Но като цяло в продължение на тези 30 години не бяха достатъчно ресурсите, забавиха се. И тук е вторият важен урок, който трябва да си направим, че модернизацията изисква време, превъоръжението, подготовката на личния състав, мотивирането, заплащането на личния състав, възпитанието му, изграждането на висок боен дух отнема години, и трябва да започне своевременно, а не в последния момент, не когато започнат да гърмят оръдията, тогава вече е късно. Тогава войната вече си я загубил", обясни генералът.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Вуна

    35 1 Отговор
    Много генерал у нашата армия бе!

    Коментиран от #31

  • 2 Забелязъл

    32 2 Отговор
    Нас пък кво ни интересува войната на Укрите?
  • 3 Реалист

    45 2 Отговор
    Попов е соросоидна подлого на хранилка. Попов гледа интереса на господарите си, а не българските интреси.
  • 4 Жълто джудже

    29 0 Отговор
    Господин генерал, колкото по-малко война в България, толкова повече мир в Украйна. Ако си честен и правдив.
  • 5 От де пари бе

    32 1 Отговор
    Галош. 30 г. крадене самолети на хартия и квото се сети човек
  • 6 Върнете казармата!

    26 1 Отговор
    Всички са вече " меки китки"!
  • 7 Да, бе

    25 2 Отговор
    И кой ще се бие с тия нови оръжия, ама важното е да се гушна комисионните, нали?

    Коментиран от #10

  • 8 А50

    34 1 Отговор
    Този мазен службогонец да хваща соломончо и с 200 към Окрайна
  • 9 Али Боза

    25 0 Отговор
    Малкият Мук е много тъпо парче и марширува като Робокоп. Пълен провал
  • 10 Жълто джудже

    20 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да, бе":

    Основното е да покажем единство и солидарност с дявола.
  • 11 голема тревога

    26 0 Отговор
    у г-н(бивш другар) генерала,щото само 8% били готови да станат курбан за демокапиталистическа България.А той какво очаква?На кой му се мре за ненаядени и безскруполни новобогаташи,а?30г малко се отделяло за отбрана,но не казва как се унищожаваше и разпродаваше Армията,в която и той е служил до89г.И всичките сега чисти и невинни!
  • 12 Пеуник

    16 0 Отговор
    Но заради такива евроатлантически папагали национални предатели, като теб войната скоро няма да свърши.
  • 13 Антонио Бандера

    11 0 Отговор
    Щот сме закъсняли, дайте да си раздадем и малкото останало оръжие. Кравешка логика
  • 14 Генерал

    15 0 Отговор
    Генерал ама б@клук за народа в България. Като си уж войник( уж войник) ходи се бии в Усрайната си , б@клук!
  • 15 Анти

    6 3 Отговор
    Военните са изключително тъпи и ограничени същества
  • 16 Военен статистик

    5 0 Отговор
    Южна Корея е с модерна армия,но днес поднесе извинения,че не е успяла да свали севернокорейски дронове. Изводът е, че сме извадили късмет с закъснялата модернизация на Сухопътните войски.Трябва нашите аналитици внимателно да разгледат " горещите точки по света" и да си направят наново анализите що е нужно за променящата се доктрина за водене на отбранителни военни операции
  • 17 Само

    8 0 Отговор
    ти си най - Убавия ! Че и "генерал" мазния двуличен интересчия критикар !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Що не

    5 1 Отговор
    си в Русия , бе "генерале" ?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 отан

    9 0 Отговор
    Колко време бе гербераски бо---к кой те направи генерал без армия предплатени самолети благодарение на такива като теб и всяка година 2% към нато,а колко самолети,танкове,бтр и ракети имахме до 1990г. без толкова см----и генерали
  • 22 Олд Четърхенд

    4 0 Отговор
    Много се разтревожил ........... ,че 8% били готови да защитават родината си.Какво и кого да защитят? Да го изброявам ли? Няма да ми стигнат 200 реда в коментара.
  • 23 Деций

    7 0 Отговор
    Никой не загърбва нищо,войната е факт.По скоро всеки трябва да си даде ясна сметка за първопричината,и както и при заболяванията и всички останали неща борбата трябва да се води с с това което предизвиква състоянието а не със следствието.Та "Голямата демокрация "САЩ запалиха или предизвикаха този конфликт с техните действия в Украйна!Грешката на Путин е ,че дълго чака,трябваше още при първите прояви на Майдана да навлезе масирано с поне половината армия и да пресече тези мераци.Аз не бих ги чакал,и не бих ги жалил както прави той.Ако трябва ще стигна до край,и нека живота започне отново с копия и стрели.Надявам се този мекушав пацифист да бъде скоро сменен с някой от Хардлайнерите ,и тогава милост няма да има.Трябва да се нанесе масиран атомен удар по САЩ и по Англия,със всички възможни средства,там не трябва и хлебарки да останат.Тези загубили разсъдъка си дементни старци си играят с кибрита седнали върху барут.Всъщност те така и така са обречени,и целта и единственото спасение е да стигнат до ресурсите на Русия.
  • 24 Деций

    9 0 Отговор
    А на този "генерал" му предлагам да поведе един батальон от мераклии да помагат на Украйна.Хайде вземайте каски,автомати и останалото снаряжение,и да не забравите за синовете си,те трябва да са в първите редици.Ще се изпокриете като мишки каквито всъщност сте,и ще пратите децата на хората да умират за чужда кауза.Номера ви няма да мине.
  • 25 Всички ВВС генерали са като птички без

    3 2 Отговор
    Пера ! Те никога не са били кооперирани / свързани с Боен ред, състав , възможности , водене на бой , управление и снабдяване на наземната операция ! ВВСарите са БЕЗЗЪБИ КОНЕ , както и МОРЯЦИТЕ с коритата и легените ! Принуса за това дължим на Ген. МИХО МИХУЕВ ! Той изряза всички армейски дивизионни и бригадни командири ! Защо ? Защото Пехотата и Артилерията са ЦАРИЦИТЕ НА БОЯ ! А ВВСра Михуев нежелае ЗАСЕНЧВАЩА КОНКУРЕНЦИЯ !
  • 26 Докато ВВСарите ПЪРХАТ в държавната

    2 1 Отговор
    ВЛАСТ - Армия няма да има !
  • 27 Първо унищожиха действащата

    6 0 Отговор
    А сега ще въстановяват ! А бай Тошо бе с Доживотна заради придобит апартамент ! Какво заслужават днешните АВАТАРИ ?
  • 28 Новият ВВСар на хоризонта е

    4 0 Отговор
    Ген. Калчо ТАНЕВ ръководещ " СПЕЦИАЛНИТЕ ОПЕРАЦИИ " като военнен съветник в КИЕВ ? Опала а а ...а ! Кое е Специалното на Операциите ? Съгласуване и контролиране на ЗАЯВКИ и ДОСТАВКИ за ВСУ . Той заяви че е против ВОЙНАТА която сам подпомага ! Как се ГАСИ ОГЪН , когато наливаш в него БЕНЗИН ! Затова Операциите му са много СПЕЦИАЛНИ !
  • 29 Ген Константин

    2 0 Отговор
    "Политическият елит" гусин Попов се е родил от плабса на партиите. Когато партиите ни са с твърд елесторат, този плебейската не може да наложи и идлъчи лидер. В този чест български случай се избира служебен елит избиращ почетен председател, безсмъртен и контролиращ събитията в сянка. И стига сте заблуждавали, че с 16 супер самолета може да се контролира 111 хил км|кв. За ВМС ситуацията е аналогична
  • 30 Надрусан син шаман

    4 0 Отговор
    Този спируженяк още ли се изявява като военен?
  • 31 Верно

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Вуна":

    много генерали без армия !
  • 32 Тъй де!

    2 0 Отговор
    На това безцветно генералче най-дълго е личното му име. Иначе от ГЕРБ и лично другарят борисов току го карат да се прави на генерал. НИЩО съществено.
  • 33 Ходооом марш

    1 0 Отговор
    Лява ръка-ляв крак, дясна ръка-десен крак - да тръгва да марширува към Укрия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове