Last news in Fakti

27 Декември, 2022 15:26 2 026 41

Алибегов: Кувертите за Нова година ще поскъпнат

  • ричард алибегов-
  • куверти-
  • заведения-
  • нова година

Повече от година електроенергията е два пъти по-скъпа спрямо 2019 г., въпреки компенсациите

Алибегов: Кувертите за Нова година ще поскъпнат - 1

Ще има увеличение на кувертите за Нова година, защото в последните 6-7 месеца всичко поскъпна. Повече от година електроенергията е два пъти по-скъпа спрямо 2019 г., въпреки компенсациите. Това заяви пред БГНЕС председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

„Вече кой колко ще вдигне цените е по индивидуална преценка, със сигурност няма да се вдигнат цените с толкова, с колкото трябва, за да се предотвратят ефектите от всички тези поскъпвания. Между 15 и 20% са поскъпнали всички суровини, които ние използваме за приготвяне на напитки, за храна. Това, което се наблюдава е, че от една страна имаме намаление на потреблението, а от друга страна се наблюдава склонността на хората да изхарчат парите за семейния празник или за почивка. Курортните хотели са доста добре посетени, с доста резервации, така че хората пестят в ежедневието си, затова ние имаме намалели консумация и обороти за сметка на семейната почивка. За Нова година хората са склонни да дадат повече пари, защото това е един ден в годината, очаквано е цените да са по-високи, но като цяло през годината спада потреблението“, заяви още председателят на ресторантьорите.

„За газа до преди 3 месеца знаете, че нямаше компенсации. Повечето наши колеги в провинцията се регазифицираха преди много години и реално това им се отрази изключително зле. Разходите за персонал се увеличиха много, ние сме секторът, който вече три и четири пъти вдигаме заплатите и всичко това се отразява в крайния продукт“, отбеляза още Алибегов.

Той уточни, че и тази година е била много тежка за ресторантьорския бранш. „От две години Ковид криза навлязохме в икономическа без абсолютно никаква подготовка. Това, което се случи в последната година и по време на редовния кабинет, тъй като със служебния няма какво да направим, е фактът, че ни се отнеха всякакви видове помощи. Отпадна 60 на 40, въпреки, че не трябваше, отпадна 9%-то ДДС на вино и бира без никакво обяснение, отпадна 30 евро на седалка за чуждите туроператори, ваучерите не мога да кажа, че тръгнаха както трябва. Следващият удар, който понесоха хотелиерите беше с въпросните хора от Украйна, които трябва да настаним, месец наред се бавят плащанията, до ден днешен се очакват още пари, а разходите са ежедневни. Много сложна година за туризма като цяло“, обясни още той.

„Забеляза се пролетта, лятото и есента, че започва едно оживяване на туризма, но все още дори София е далеч от нивата, на които беше от 2019 г. “Силно се надявам да има редовен кабинет, защото ние имаме много предложения, които можем да внесем, за да се направят нужните законодателни промени и през 2023 г. да започне истинското възстановяване на бранша. ЕК каза, че през 2025 г. ще се възстанови туризма ако няма никакви кризи. Ние от ковид кризата влязохме във война, в инфлационна, в икономическа криза, която също се отразява на бизнеса“, подчерта още Ричард Алибегов.

На въпрос какви ще бъдат предложенията, които ресторантьорският бизнес ще отправи към депутатите през 2023 г. Алибегов отговори, че на първо място ще се изиска облекчението на администрацията. „Специално за наемане на работна ръка от чужбина се изисква толкова много документация, което е недопустимо за бизнеса. За малките и средни предприятия това е непосилно и бави страшно много процеса. Когато имаш нужда от работна ръка ти имаш нужда по най-бързия начин да си я набавиш. Понякога се получава от 3 до 5 месеца забавяне докато дойде човек от чужбина, което е напълно нерелевантно за бизнеса. Задължителното намаляване на данъчните ставки, връщане на 9%-та ставка за бира и вино, промени в закона за туроператорите, да се активира отново България като туристическа дестинация. Има много предложения, ние трябва да ги внесем и да има чуваемост“, поясни още Ричард Алибегов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    75 1 Отговор
    Няма да ида на кръчма за да му е гадно на тоя.
  • 2 СМЪРТ ЗА ПУТИН

    67 5 Отговор
    Ресторантьорите са най нахалните същества !! Не плащат здравни осигуровки ,прибират по 300-400% печалба ,готвят със заместители който образуват рак ! И парите все са им малко …

    Коментиран от #6

  • 3 АлиМустафа

    61 0 Отговор
    Aга, не се ли наяде вече!!!
  • 4 ганев

    69 0 Отговор
    ЕЕЕЕ ПЪК ТОЯ НЕ СЕ НАЯДЕ МЕРЦЕДЕСА МУ Е 450 ХИЛЯДИ ОТКЪДЕ ТЕЗИ ПАРИ ВЕЧНО ПЛАЧЕ САМО НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ЩЕ ГИ УСПОКОИ ТОГАВА НЯМА ДА ГИ ИНТЕРЕСУВА ТОК ВОДА РАЗХОДИ ЩЕ БЪДЕ СВОБОДЕН ЧОВЕК

    Коментиран от #18

  • 5 12 - А клас 2007

    50 0 Отговор
    Група от 25 съученици бяхме си запазили места в заведение, което се оказа близко до Алито
    и след тази информация от него ще ги откажем!
  • 6 Киро мършата умря

    58 1 Отговор

    До коментар #2 от "СМЪРТ ЗА ПУТИН":

    Пари на алибеците не бива да се оставят! Бойкот на кръчмите!
  • 7 Емил

    46 0 Отговор
    Бегай, бе, Али! Ще поскъпнат кувертите и ще намалеят посещенията!
  • 8 Кръчмарските плъхове са най мазни🐀🐀🐀

    46 0 Отговор
    Направил съм си голяма механа на първия етаж на къщата ми и ще празнуваме там спокойно се събират 50 човека, само домашна храна и пиене и яко музика да не съм луд да им ям боклуците на тия кръчмари и готвашки ШЕФОВЕ дето не могат да готвят.
  • 9 Емигрант

    37 2 Отговор
    А защо съществуват такива противни създания като този противник защо не се замислите ? Ако народът в България беше задружен и наистина народ със съзнание, отговорност и достойнство този палячо отдавна да е фалирал и изчезнал от обсега на медиите ! Такива тиквеници като този разчитат на простотията ви и няма да спрат да ви продават "химически" продукти от кухните и баровете си ! Тук ги хокате, но довечера ще им пълните касите за лошокчествените им продукти ! Не сте народ, а стадо, да не казвам какво е казал Славейков какви сте, че ще изтрият отново !
  • 10 сирене

    0 12 Отговор
    повечето места за ядене са с прекалено много и непрофесионален персонал... много често из цяла българия имаш 4 човека в кухнята и още 5 барман и сервитьори през деня, когато няма толкова клиенти. Вземи това предложение...

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 в чужбина макар и по скъпо

    23 0 Отговор
    е по интересно човек да отиде на заведение вместо да гледа до болка познат декор тук и киффлленски надувки от отсрещните маси и малки порции
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 777

    37 0 Отговор
    Да ви вдигнат ДДС-на 92%, та НИКОЙ да не стъпи в кръчмите ви, НЕЩ...... КО !
  • 15 Анти Кръчмар

    25 0 Отговор
    Само една нова Ковид вълна ще им реши проблема на кръчмите.....
  • 16 Тиква

    29 0 Отговор
    Боковата подлога пак се показа! Дано се изкъпеш за нова година барем.
  • 17 ганев

    14 1 Отговор

    До коментар #10 от "сирене":

    Е МИ ДА СИ ОПТИМИЗИРАТ ПЕРСОНАЛА ДА СИ НАМАЛЯТ ДОКОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ИЗЛИШНИТЕ РАЗХОДИ НО ЗА ТОВА СЕ ИСКА АКЪЛ КАКТО МУ КАЗВАТ СЕГА МЕНИДЖМЕНТ ТАКА Е СЕГА БОЙ ПО КЛЕНТИТЕ С ЛОПАТА ЗДРАВО И СИ СВИРКАЙ МИНАЛАТА ГОДИНА МОЙ ПОЗНАТ ХОТЕЛИЕР В ДРУЖБА ВАРНА КАЗА ЧЕ Е МНОГО МНОГО ЗЛЕ СЛЕД КАТО СВАЛИЛ ВСИЧКИ РАЗХОДИ МУ ОСТАНАЛИ САМО 3 640 000 ЗАГОДИНА И НЯМА ФИНАНСОВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ СМЕНИ ЯХТАТА С НОВА ЯХТАТА МУ Е ШВАРТОВАНА ПАРКИРАНА В ГЪРЦИЯ ЗА ДА НЕ ПЛАЩА В БЪЛГАРИЯ ТАКСИ
  • 18 Пешо

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "ганев":

    Как откъде спестил си е парите от сапун и вода .
  • 19 Хартията

    15 1 Отговор
    е скъпа заради бюлетините !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 То е ясно

    28 0 Отговор
    Докато има тъпаци,ще има и Алибеговци.
  • 22 Дигайте колко си искате цените

    22 0 Отговор
    Стоя си вкъщи - топло, приятно, хапване, пийване. Който иска да ходи да яде повърни, да се блъска с тълпи селяни и да си къса нервите.
  • 23 Некой си

    25 0 Отговор
    Много по-евтино и комфортно е да си наемеш с компания,къща за гости сред природата.Такива като тоя да го ду.ат !
  • 24 Хахаха

    15 0 Отговор
    Който е балък да ви дава пари за смотаните десетократно по скъпи куверти …
  • 25 12345

    8 0 Отговор
    В моя ресторант куверта е петстотин лева. Основното е биволски м.де с яйца по панагюрски, предястието е салата с риба тон, десерта е крем карамел от миналата нова година.
  • 26 Веспа

    13 0 Отговор
    Недостиг на работна ръка има, защото има и недостиг на заплащане.
    Всичко поскъпна само заплатките са си същите
  • 27 Тити

    9 0 Отговор
    Онеееее пак ли този измекяр сумати пари им даде държавата ама саалчни за още.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Нина

    6 0 Отговор
    Ричи Варварина отново е решил да се изходи на темата заведения, той добре обучава управителите си да надписват в сметките ,а след това дори да бият клиентите си докато не платят.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Анонимен

    5 0 Отговор
    Еее ама как Ричард бе, това е Размито от Столипиново, кой го прекръсти да се гаври с името Ричард ?

    Коментиран от #32

  • 32 Лошоят

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Анонимен":

    Объркал си се бе брато, това не е Рамзито, а брат му Рамаданчо ! Те са близнаци, ама с дългата грива е Рамадан. Той бра жилязо няколко години от жипету и си купи кръчма в Софето.
  • 33 МАЙНА

    5 0 Отговор
    За тия 24% ДДС и проверки нонстоп.
  • 34 един от многото

    8 0 Отговор
    Мазньо , за да вляза в твоя кръчма , трябва ти да ми платиш! Хайде нормално ДДС , през ден проверки , стачкуващ персонал и малко , но капризни и взискателни клиенти! Това ви пожелавам на бранша през новата година.
  • 35 психо

    3 0 Отговор
    що не я сваля тая маска
  • 36 Ямболски парцал

    2 0 Отговор
    Това е циганския Винету . Идолът ми.
  • 37 Маугли ни го "Сервираха" Новогодишно!!

    1 0 Отговор
    Който иска да, повръща, да го погледа!!
  • 38 АЛИ БЕГОВ

    0 0 Отговор
    мошенник СЪМ ГОЛЯМ !
  • 39 АлибеговМастио

    1 0 Отговор
    Ела ми хвани куРверта
  • 40 АЛИБЕГОВ - КУЧЕТО ПОМИЯР НА БОКО !

    0 0 Отговор
    ЩЕ ГО НАПЪЛНЯ С ЧОВЕЧЕТА !
  • 41 В КРЪЧМАТА МУ СЕРВИРАТ КОСМИТЕ МУ !

    1 0 Отговор
    БОН АПЕТИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове