Last news in Fakti

29 Декември, 2022 12:04 3 466 37

Григор Сарийски: В сегашната среда е трудно да се направят инвестиции, с които да „се спасят“ спестяванията

  • григор сарийски-
  • инвестиции-
  • спасяване-
  • спестявания

Според експерта, ако през последната инфлационна година заплатата ви не е увеличена с една шеста, това означава, че реално е намалена. В такъв случай първото нещо, което трябва да направите, е да се пазарите с работодателя си

Григор Сарийски: В сегашната среда е трудно да се направят инвестиции, с които да „се спасят“ спестяванията - 1
Снимка: БГНЕС

Ако искате да живеете по-икономично, трябва да преразгледате менюто си, да уплътните прозорците – за да плащате по-малко за отопление, да пътувате с градския транспорт, а не с автомобила си, да ползвате по-малко готови храни.

Това са част от съветите, които даде за слушателите на Радио София икономистът от БАН доц. Григор Сарийски.

Той подчерта, че когато пазаруваме с банкова карта, по-лесно харчим парите си, отколкото когато плащаме в брой.

По думите му, дългосрочното планиране е добро, но още по-добре е по-често да сверяваме финансовия си часовник.

„Ако само преди година ви бяха казали, че инфлацията ще изяде една пета от парите ви, нямаше да му повярвате, но това е факт – изтъкна икономистът. - Има периоди, когато прогнозите са по-трудни. Сега например не можем да кажем как ще се развие конфликтът в Украйна, не е ясно кой ще надделее с решенията за таван (ЕС) и под (Кремъл) при цените на руските горива.“

Според доц. Сарийски, в сегашната среда е трудно и да се направят инвестиции, с които да „се спасят“ спестяванията. В момента например, много е трудно да се намери недвижим имот, който да не е надценен.

Според експерта, ако през последната инфлационна година заплатата ви не е увеличена с една шеста, това означава, че реално е намалена. В такъв случай първото нещо, което трябва да направите, е да се пазарите с работодателя си.

Освен това, ако сте планирали дълготрайни активи или ремонти, не отлагайте. Добре е да се замислите за енергийната ефективност на дома.

В дългосрочен план икономистът препоръча като най-добри вложения инвестициите в образованието на децата, като се помисли кои специалности са перспективни.

„На по-малките деца не им давайте пари всеки ден - тогава те сами започват да си правят сметката“, отбеляза Сарийски.

Той подчерта, че към по-далновидното поведение трябва да се причисли и гласуването по време на избори. Да не гласуваме за политици, които са ни разочаровали или са се провалили при управлението на обществени финансови ресурси.

Факт е, че плащаме повече, че българите обедняват – допълни още икономистът. - Хубавото е, че навлизайки в рецесия, икономиката се очиства. И тепърва ще се откриват възможности за инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трифон зарезан

    15 2 Отговор
    Фотоволтаични панели, земеделски земи,гори и ливади.

    Коментиран от #8

  • 2 Радо

    13 28 Отговор
    Тоя кат го гледам яде един път на ден по две препечени филийки с малко туршийка.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Бамби

    19 0 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    Май всички натам отиваме с потреблението...
  • 4 Съвременен

    46 4 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    И като го гледаш, Радо, го запомняй, защото без да навлиза в щекотливи политики и пропаганди, говори откровено, леко напътствано без пресилено налагане, не личи да се натиска в партии и политинициативи, с каквито изобилстват показваните ни по тв "експерти" и дори в неговата област пишман анализатори- имаме неотложна необходимост по често да се дава думата и простор на такива българи.

    Коментиран от #15

  • 5 вол

    26 3 Отговор
    Сарийски казва правилни неща, но това с съвети за бедни. Истинската непотопяела инвестиция винаги е била и ще остане инвестицията е знание и умение. Парите инвестирани в теб инфлацията не ги яде.

    Коментиран от #9

  • 6 Диамантената ръка

    6 4 Отговор
    Ми тогава да ги изядем и изпием тия спестявания, ама някои викат сакън недей, че така се вдига инфлацията, т.е. не правете нищо...
  • 7 чочо

    19 1 Отговор
    За младите най добрата инвестиция е в придобиване на умения, квалификация и образование.
  • 8 Дика

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Трифон зарезан":

    И там теслата се задава, споко.
  • 9 Смех

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "вол":

    Какво разбираш под умение

    Коментиран от #24

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    8 6 Отговор
    АМИ АКО БЯХТЕ ОБЪРНАЛИ В ЗЛАТО В НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА ...
    ....ЩЯХТЕ ДА СИ ЗАПАЗИТЕ СТОЙНОСТТА НА ПАРИТЕ:)))
    ..... АМА КАК ДА УЧА ИКОНОМИСТИ ? :))
  • 11 3343

    9 1 Отговор
    "В дългосрочен план икономистът препоръча като най-добри вложения инвестициите в образованието на децата, като се помисли кои специалности са перспективни."

    "Хубавото е, че навлизайки в рецесия, икономиката се очиства. И тепърва ще се откриват възможности за инвестиции."


    Браво
  • 12 Брокер

    1 13 Отговор
    Според доц. Сарийски, много е трудно да се намери недвижим имот, който да не е надценен.
    ха ха ха ха...., ало ...само имота е инвестиция и винаги расте цената му, купувайте имоти, нашата агенция дава отстъпка ако доведеш познат , който търси имот
  • 13 Дръжки Фотоволтаици

    14 1 Отговор
    Кой ще рекултивира тази земя после, има ли подобни договори, както е на Запад? Аман от лобита? Водород, това е бъдещето, дали откраднаха или купиха лиценз от Япония, в частност не зная, първата Хонда на водород беше уникална, но скъпоструващо удоволствие. Миниядрени реактори, обслужващи квартали, но не чрез експлозия, а инплозия, доколкото знам Русия официално обяви за обработка на преработен уран, което също е вариант. Като почнат да ми говорят за батерии, където няма къде да се складират и перки, че било "зелено", зелено е, но обслужващо олигарси, и чадъри от фирми. Енергията от Фотоволтаиците в цял свят поевтиня, след като си изплати инвестициите. Само в БГ е някакво икономическо спекулативно и лобистко чудо, цените в микса да се вдигат.

    Коментиран от #32

  • 14 И да допълня

    12 3 Отговор
    Доскоро имаше санкции срещу евтините фотоволтаици, панели от Китай, които с нищо не отстъпваха на "западните", произведени отново в Китай, но на 3-йно по-скъпи цени. Инфлацията при някои стоки стигна в големи вериги СТО процента. След еврото, ще ни натресат цифрото евро, чипирането и тоталното следене. Дълга тема. България се превръща в поредният скелет над пропастта. Това е днешна Европа на Шолц и Макрон.
  • 15 Изобщо не личи

    9 23 Отговор

    До коментар #4 от "Съвременен":

    Майка му на Сарийски ли си 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣Този е от антуража на най-непобутващите мурзилажu! Mдааа. Изобщо никога не бута натам. И да те светна, че отдавна е включен в списъка на разпространителите на фейкове. Тенденциозно и некоректно борави и с официални данни. Като цяло е пълен льольо.

    Коментиран от #33

  • 16 Факт

    10 1 Отговор
    Златото и платината не си губят цената
  • 17 нннн

    14 2 Отговор
    Най- ценният съвет на Сарийски е да мислим като гласуваме на избори. Да не гласуваме за доказани престъпници, крадци и мошеници, както досега.
  • 18 ТкьЪф

    0 1 Отговор
    Не разбирам от български ?
  • 19 демократ

    3 12 Отговор
    Дърдорко - книжен плъх без Един ден работа.
  • 20 Бай Петко

    17 3 Отговор
    Професор Сарийски е човек от народа. Директно казва истината как ни лъжат нашите крадливи и алчни политици!
  • 21 Софиянец

    4 1 Отговор
    Знание и умения, трудна работа. Много занимавка, пък и успеха и реализацията е с мнооого въпросителни за масата хора. Недвижимо имущество е единствената истина за Българина.

    Коментиран от #34

  • 22 мани мани

    5 1 Отговор
    то сега ня кво да спасявате ... тва тряше се напрай още когат банките увеличиха таксите дет си ги имаше де и после пък когат почнаха да наперават такса/и за квот се сетиш по дейностите им ... лампичката трябвало да ви светне на тия 2 пъти ... после веке късно ... вирусът, войната - и пак не ви светна ламбатъ ... ем кой ви виновен? сигурно си държите спестяванията в лъое ... зако ва? закот сте патриоти лъое ли ва? мини в юро, та еа тиквеничето просто ... чакаш да та изклатят в курса ли? когат е тряло да се купуват благородни метали, вие спахте на село ... е, ся ли ше ги купувате? нимойте ба!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 вол

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Смех":

    Нещо което не го могат всички. Просто пример да чистиш и да сервираш не е нужно да имаш знание. Не означава че ще си добър но можеш да започнеш веднага без инвестиция.

    Някой от инвестициите в знания са език на високо ниво, работа със сложни програми (ауто кад, САП), дори по-прости професии като плочкаджия и бояджия ако си достатъчно добър ще изкарваш прекрасни пари. Въпросът е да си по-добър от средното ниво което изисква инвестиция в знания умения
  • 25 Тиква

    9 1 Отговор
    Факти бг, стига сте трили коментари! Не съм ползвал нецензурни думи. Просто пиша истината! Явно тя боли нали?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Потърси в гугъла

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дръжки Фотоволтаици":

    за бруновия газ и браунова горелка. Виж кой е Юл Браун, откривателя на водорода като гориво. Предполагам, ще ти бъде интересно.
  • 33 Стига си

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Изобщо не личи":

    ръсил глупости. Сериозно се обърникъмпсихиатър, специалист.

    Коментиран от #35

  • 34 Най - сигурната инвестиция

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "Софиянец":

    са злато, сребро, платина. Но не като бижу, а във вид на плочка или кюлче. Недвижимият имот може да бъде разрушен, или да те изгонят от него. Докато скъпоценния метал го слагаш дето се вика в джоба си и ще бъде ценен във всяка точка на света. Инфлация не го яде.
  • 35 Съвременен

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Стига си":

    Не се хаби, човече. Вероятно психиатър тук не ще помогне- този има понятие за "фейк" и не случайно иска да омаловажи истините. И доколкото такива като него вече се нароиха повече от критичната маса, излизането ни от дъното, от "амока", изглежда все по-безнадеждно.
  • 36 Аз Кочо

    1 0 Отговор
    Браво точно и ясно. Рецесията ще оправи нещата, пишман инвеститорите ще платят сметката
  • 37 Аз Кочо

    1 0 Отговор
    Браво точно и ясно. Рецесията ще оправи нещата, пишман инвеститорите ще платят сметката
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол