31 Декември, 2022 17:10 1 580 19

Икономическите предизвикателства на 2023 г.: Цени на енергията, липса на кадри и поскъпване на труда

  • икономика-
  • енергия-
  • цени на труд

Предпоследни сме в Индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) на Европейската комисия

На фона на всички предизвикателства, бизнесът в България демонстрира положителни нагласи в очакванията си за 2023 г., въпреки европейския скептицизъм, съобщиха от БТПП. Резултатите от 30-тото Икономическо проучване на европейските търговски палати (Eurochambres Economic Survey 2023), осъществено за 24-ти пореден път, съвместно с БТПП, показват, че на фона на всеобщия европейски негативизъм, българският предприемач остава оптимист по отношение на очакванията си както за приходите от продажби в и извън страната, така и за възможностите на трудовия пазар (наемането на кадри), инвестиционния и цялостния бизнес климат. Основни предизвикателства за България и Европа през 2023 г. са достъпността (цените) на енергията и суровините, следвани от липсата на квалифицирани кадри и повишаващите се разходи за труд.

Тазгодишните резултати от проучването на Института за развитие на мениджмънта (IMD) - Швейцария за Световната конкурентоспособност показват, че въпреки инфлационния натиск и политическите предизвикателства, пред които бе изправена страната през 2022 г., България запазва 53-то място по конкурентоспособност сред 63-те страни - участници от цял свят. Същевременно с това отбелязваме спад с осем позиции в Индекса за готовност за е-правителство на ООН.

Страната ни се изкачи с 6 позиции в Индекса на икономическата свобода на The Heritage Foundation, позиционирайки се на 29-то място сред 177 държави, като тя е класирана на 20-то място сред 45 държави в региона на Европа, а общият ѝ резултат е над средните за региона и света.

За поредна година, България остава в края на Индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) на Европейската комисия, като заема 26-то място от 27 държави, а след нас е само Румъния. Резултатът на България се подобрява през последните години, но според ЕК "този темп не е достатъчен, за да може да догони останалите държави членки".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бая

    4 2 Отговор
    предизвикателства !
  • 2 Жълто джудже

    26 2 Отговор
    Социалните асансьори в западните страни извеждат на върха на властта политически пигмеи и странни личности, които не могат да оценят адекватно ситуацията на война и мир, да не говорим за способността да водят елементарни дискусии и да говорят за нещо конкретно. В същото време масовото съзнание се разпада в западното общество.Повечето европейци и американци мислят на нивото на Грета Тунберг, психично болен човек, който се фокусира върху агресивния екологизъм и тоалетно-сексуалния хумор.
  • 3 Русофил

    1 11 Отговор
    След като капитулирахме за газа цената падна до 60. Скоро същото и при петрола.
    Как ще плащаме на иранците не знам.
  • 4 Жълто джудже

    25 2 Отговор
    Русия просто не може да разчита на здравия разум на западните елити, включително по отношение на нацисткия режим в Украйна. Това се обяснява с факта, че елитите на Запада буквално са се потопили в някакъв въображаем (виртуален) свят и се опитват да премахнат всичко, което по някакъв начин му противоречи.
  • 5 гост

    11 1 Отговор
    Основополагащ закон от време оно е, че ПОЛИТИКАТА Е КОНЦЕНТРИРАН ИЗРАЗ НА ИКОНОМИКАТА, или както казва братския турски народ "Интереса клати феса". Когато политиката определя икономиката резултатът е катастрофален както за политиката така и за икономиката. /Виж състоянието на политиката и икономиката в милата ни родина и жадувания ЕС/
  • 6 Този народ не се ли наяде?

    8 10 Отговор
    В момента, часове преди Нова Година, хипермаркетите са пълни с народ!
    Досега къде бляха? Шантаво племе!
  • 7 Миризлив пор

    26 2 Отговор
    "глад за кадри"? Просто никой не иска да работи за 500 евро, като може да работи за 1500?

    Коментиран от #8

  • 8 Така е

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    И Укрите не искат !
  • 9 помнете ми думата

    26 2 Отговор
    2023 - годината в която политиците ще ядат дървото.

    Коментиран от #10

  • 10 Фори

    6 14 Отговор

    До коментар #9 от "помнете ми думата":

    Дървото ще го ядеш ти.Младите избягаха в чужбина заради такива като тебе. Няма кой да работи и да ти плаща пенсията.

    Коментиран от #12

  • 11 Един друг

    25 1 Отговор
    Липса на кадри да се разбира липса на висококвалифицирани и нископлатени кадри
  • 12 по- кротко

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Фори":

    един ден живот и здраве и ти ще се пенсионираш и тогава какво?

    Коментиран от #13

  • 13 как какво

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "по- кротко":

    ще яде дървото и той
  • 14 Тез пък

    6 0 Отговор
    Чорбаджии Ганьо имаше една крилата фраза,, кат не ти харесва има други" нещо не я при казва вече.. Масово работят хора в и предпенсионна възраст! Иначе много им се видяха и без друго мизерни те 850 лева
  • 15 Зейнеръб Чаршафолу

    5 0 Отговор
    В ЕС работника не е защитен! Всичко е в интерес на работодателя особено ако е корпоративен. Независими синдикати не виждам да има от десетилетия. Остава и по важния въпрос добре замаскирван от много-много време, за това което можеш да си купиш с получаваните пари (от десетилетия са спрени много изделия от свободния свят)! Рекламистите ежедневно решават от какво има нужда съвременния човек... Докато от другата страна на везната с всеки ден се стеснява полето на развитие, ареал и права на отделния индивид. За култура и наука няма въообще да пиша. Днес възможно ли е вече по редица социалноинжинерни причини отделния индивид да защити правата и нуждите си?
  • 16 Уса

    1 1 Отговор
    Беше ми добре,когато разменях 1$ за 2лв това лято.Не смея да обръщам в евро очаквам разпадане на насилствено събрания ЕС.Долара ще остане силен още няколко години в зависимост от това,каква политика ще водят сащ спрямо "брикс"
  • 17 Уса

    1 0 Отговор
    Липса на кадри и глад за работници има и в САЩ.След ковида на хората им писна и това се получи
  • 18 Разбирач

    1 0 Отговор
    Не работя от години продавам наследства...най голямото богатствое ВРЕМЕТО грехота да се пилее с работа всеки има лимит от време от точка А до Я....замислете се минусджиий
  • 19 Анален тирбушон

    1 0 Отговор
    Колкото и да не им се иска на кукловодите, поредната социалистическа революция е неизбежна
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове