2 Януари, 2023 10:47 3 872 28

Планинските спасители са намерили две тела в Пирин, едното е на изчезналия 70-годишен турист

  • спасители-
  • две тела-
  • пирин-
  • изчезнал турист

За втория мъж няма данни да е бил издирван

Планинските спасители са намерили две тела в Пирин, едното е на изчезналия 70-годишен турист  - 1
Снимка: БГНЕС

Планинските спасители откриха тялото на изчезналия на Коледа в Пирин Пламен Христов. До него обаче е открит още един мъртъв мъж. За него няма информация, че се издирва. Предполага се, че е човек, който е тръгнал да търси Пламен Христов, съобщават от Нова телевизия.

Спасителите преглеждали кадрите, заснети през изминалите дни с дрон, когато видели на записите труп. Веднага група от 20 спасители, чиито животи са поставени под риск, тръгнала към мястото, където се натъкнали на тялото на изчезналия под връх Вихрен Пламен Христов. В близост до него видели и трупа на непознат мъж.
Очаква се двете тела да бъдат извозени до МБАЛ Благоевград, но те не могат да бъдат свалени на ръце от спасителите, тъй като липсва снежна покривка и моторните шейни не могат да бъдат включени в акцията.

Хеликоптер няма как да вземе телата на мъжете, защото за машината е много опасно да лети около връх Вихрен. „Времето, в което ще продължи акцията, се удължава с поне 12-20 часа, че и повече. В един изключително труден терен, изключително рисков терен, терен, който рискуване животите на планински спасители, които безвъзмездно правят това, което правят в момента. И всъщност не срещаме разбиране”, коментира ситуацията директорът на ПСС към БЧК Емил Нешев.

От Планинската спасителна служба призовават никой да не издирва изчезналите през последните дни хора, защото това може да бъде много опасно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плашимир

    63 12 Отговор
    Хеликоптери за спасителни операции или Ф16?!
    Ф16 разбира се. Те спасяват повече. Ще спасят нечий джоб от изтъняване.

    Коментиран от #21

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 3 Отговор
    колко МЪКА има БОГ да ги прости ХОРАТА
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    46 3 Отговор
    Две тела........Намерени,защото са били Двама,а не защото някой го е търсил!Пишете,пишете ,те хората ви вярват.Цяла група не открива човека ,а един човек го открива и това е вашата версия ,която внушавате на немислещите!
  • 4 Логика

    24 6 Отговор
    Човекът е решил да си подари неповторимо приключение навръх 70-ия си рожден ден и никой няма да го забрави. А можеше да си наеме една жрица и той нямаше да я забрави!
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    23 1 Отговор
    Мойте съболезнования, ена непремерена постъпка, низ от лоши новини.
    Българските планини са предизвикателство и за най- най, особено през Зимата!
  • 6 Дуньо простия

    15 4 Отговор
    В стил ГРАД КОЗЛОДУЙ, да драсна и аз нещо:
    "Как са телата?... Запазени ли са?..."
  • 7 1111222333

    29 1 Отговор
    Опасно, как не ! Я вижте нинджите от Перник, малко неорентирани, но издържат осем дни сами в планината!
  • 8 ПЕНСИОНЕР ОТ БСП

    27 2 Отговор
    ОПИТНИ ПЛАНИНАРИ АМА НА 70 ГОДИНИ? Я СИ СТОЙТЕ ДО РАДИАТОРА!
  • 9 Aлфа Bълкът

    2 2 Отговор
    Айде сега ще ги изкарат гейове хората, като дядката борчето дето го нарязаха с жена му и ги хвърлиха в бидони в реката!
  • 10 Рожко

    21 0 Отговор
    Страхотно заглавие и самата статия е , като на кандидат за детска рубрика.
    Открит 2-и труп , като бонус за планинска спасителна служба! И НА ФИНАЛЪТ може да се спукаш от смях. Трагедия предадена , като комедия.

    Коментиран от #12

  • 11 Софиянеца

    9 1 Отговор
    Вчера милиционерите бяха блокирали пътя до Златните мостове на Витоша защо???

    Коментиран от #14

  • 12 Aлфа Bълкът

    10 5 Отговор

    До коментар #10 от "Рожко":

    Какво се чудиш? Отишъл с гаджето на джиджи биджи у гората и ги хванала зимата.
  • 13 Госあ

    8 1 Отговор
    Планините не трябва да бъдат леснодостъпни, а ПСС трябва да разполагат с професионалисти на щат и хели. За простолюдието има молове и ресторанти у града, не е нужно да си правят селфита сред природата. Това е нормалното.
  • 14 Видял

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Софиянеца":

    Винаги събота и неделя след 11 часа затварят.Защото горе става лудница.Така е и към Алеко.

    Коментиран от #20

  • 15 ПСР

    13 0 Отговор
    Жалко за хората.
    "Опитен планинар",ама на 70.И под Вихрен,около 17 часа,посредно?!Ама е зима,не е юни,и е Пирин,не е Плана.Жалко.
    Карам ски от дете,не мога да катеря,преходи не правя.Елементарти умения и познания имам.Респект към Планината и Природата!
  • 16 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    6 1 Отговор
    ⚡️🇧🇬Riпост”💯
    По левия ръб, преди върха, се образуват едни "снежни джобове" в които може да пропаднеш 2-3 м под снега. Ако си сам, измъкване от този капан няма и никой няма да те чуе от дупката, дори да се съдереш от викане... Коментиран от 19 

19 🇧🇬⚡️🇪🇺💯 
До коментар 18 от "ИМПЕРИАЛИСТ": 
За сега такава вероятност няма, поради липсата на сняг но опасностите са много и са навсякъде, единственното и най правилното решение е “загуба на денивелация”, тоест по
    най-безопасният❗️подчертавам безопасен и бърз начин да се слезе в ниското, това означава спасени ръце и крака от измръзване или спасение от бяла смърт във високата планина, единственото и най правилно решение е това, нищо друго не може да го замени и е “мярка” м/у живота и смърта! Коментиран от 20 

20 ИМПЕРИАЛИСТ 
До коментар 19 от "🇧🇬⚡️🇪🇺💯": 
На Вихрен сняг има и тези коварни кухини под снега се образуват именно при затопляне на времето както е сега....
  • 17 Ром Бакарди

    11 1 Отговор
    Ко е дирил по тез баири тоз....майкя си ли? Ако е верно, чи заради негу е умрял друг чувек, ужким трагнал да гу спасява- гулям грях е туй. Язък , прайш добро-изяждаш лай..о! Абе, хора-кат ходити по тез баири, земайти пу два тилифона, GPS навигатур, кумпас, манджа, топли дрехи, убуща, фенери, важета for just in case.....ко са прайти чи уж няма страшно. Кат завей, зафучи, кат са чуй вълчи вой и рамжене на некви гадини из чукарити, кат знайти чи няма спасителен хиликоптар....
  • 18 БеГемот

    12 1 Отговор
    Стойте си в панелките бе!Къде сте тръгнали по баирите ...там даже мечки няма да ви изядът!
  • 19 професор Мантарджиев

    4 1 Отговор
    Ковида е виновен,ваксините ще ви спасят.
  • 20 Недовидял

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Видял":

    Има заповед от общината за такава забрана в определени часове, от преди мноооого години. Има и пътни знаци. Ама нали сте се софиянци, трябва пътят да се съобразява с вас.
  • 21 Диоген

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Плашимир":

    Безупречен коментар!
    Решението е просто:Затваря се гаражът със служебните коли за депутати и правителствени чиновници,докато се изгради системата за въздушна медицинска помощ.Тъкмо ще се възползват от правото си да пътуват безплатно в обществения транспорт и БДЖ.Ще опознаят Родината.Ще се докоснат до простомъртните.Обзалагам се,че до шест месеца въпросът ще бъде решен!

    Коментиран от #24

  • 22 💯⚡️💯

    1 4 Отговор
    Връх Вихрен е с надморска височина,
    2 850 м. ❗️
  • 23 💯⚡️💯

    1 1 Отговор
    Ок, Вихрен “кота” 2 914 м наморска❗️💯
    Следващият път за някой който е бил на върхът десетки пъти да си спомни къде е Вихрен и колко е висок❓
  • 24 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Диоген":

    Принципно съм съгласен,на тюфлеците бих им измислил и още наказания в кавички, но въздушната помощ във вида в който искат да се случи, НЕ се занимава с издирване на загубени туристи./ Предлагаха се само машини тип "въздушна линейка"Трябва много по широка концепция включваща и планински спасителени хеликоптери с екипаж от двама пилоти,лекар,планински спасител. Лошото е че такива хеликоптери са много скъпи, обучението на екипажите ще отнеме много време ,трябва да има къде да кацат/върху болниците/ идва пък проблем с кацането.Трябват спасителни бази в планините,въобще иска се много желание и някой и друг милиард .С един-два хеликоптера не можеш да покриеш всички планини и спешни случаи извън тях,случващи се на други места . Но на първо време 3 броя ,,възд.линейки" биха вършили работа.
  • 25 Мое мнение

    10 2 Отговор
    Опитен планинар, добре екипиран, запасен с храна и вода. Какво като е на 70 години, може да е в прекрасно здраве. И е загинал, не е могъл да оцелее. А пък Сашко от Перник оцелял 9 дни без вода, храна и подходящи дрехи. И един мармот завива шоколада в станиол. Още тогава беше ясно, че ни правят на балами. Ще оцелее Сашко 9 дни в планината, ама друг път.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 5 Отговор
    Бог да ги прости!
    Хората със свободен дух умират под открито небе, а тези с робска душа - на кревата.
  • 28 хора идва

    0 0 Отговор
    крекен ! всички да затварят границите от китай !!!!!Израел 24 !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол