Last news in Fakti

3 Януари, 2023 09:42 4 230 77

Калоян Велчев: Оставката на Борисов е залог за излизане от политическата криза. Радев играе двойна игра

  • калоян велчев-
  • оставка-
  • бойко борисов-
  • криза-
  • румен радев-
  • двойна игра

"Предполагам, че ПП и ДП ще покажат как би трябвало да изглежда кабинет без политически лидери, но с ясна партийна украса, която показва ясно кой точно би носил отговорност. Ние ще видим 2 алтернативни идеи как може да се управлява", коментира политологът 

Калоян Велчев: Оставката на Борисов е залог за излизане от политическата криза. Радев играе двойна игра  - 1
Снимка: БНТ

"Към момента изглежда ясно, че вторият мандат няма да се реализира", заяви пред БНР политологът Калоян Велчев. Днес президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет на партия "Продължаваме промяната".

Няма договорена подкрепа от страна на ПП за някакво мнозинство, което би могло да управлява, обясни той в предаването "Преди всички" и добави, че подкрепата им от страна на "Демократична България" е крайно недостатъчна за управление.
"Заявката на ПП за управление в някакво сериозно малцинство, което да търси ситуационни подкрепи за политики, не е сериозна", смята политологът. По думите му ще бъде предложен "предизборен кабинет":

"Въпросът е дали ще бъде върнат мандатът неизпълнен от страна на акад. Денков или все пак ще бъде предложен състав на правителство, който да влезе за гласуване в залата на НС".

Според него интересно ще е ако бъде предложен състав на правителство, как той ще контрастира с предложения кабинет на ГЕРБ в първия проучвателен мандат:

"Предполагам, че ПП и ДП ще покажат как би трябвало да изглежда кабинет без политически лидери, но с ясна партийна украса, която показва ясно кой точно би носил отговорност. Ние ще видим 2 алтернативни идеи как може да се управлява".

Калоян Велчев изказа мнение, че чрез публичното си говорене президентът бламира всякакви шансове за някакво споразумение, което да бъде публично приемано, заклеймявайки коалициите, политическите сили като такива. "Президентът към момента ми се струва, че играе двойна игра", подчерта той и добави:

"За мен лично Радев е една енигма, аз не съм сигурен каква е неговата крайна цел. Ако говорим, че може да се върви към президентска република - това не ми се струва реалистично. Нашият институционален блокаж може би ще прави такава теза все по-популярна. А това дали ще имаме правителство или ще имаме някакво правителство, само за да има правителство, и при двата сценария наличието на някакъв алтернативен модел ще изглежда привлекателно".

Политологът отбеляза, че служебното правителство дава един буфер на партиите. Те видяха, че могат да не се договарят и да не правят компромиси, добави той. По думите му обаче дълготрайно решение на политическата криза изглежда невъзможно.

"Нарастващото влияние на президента е проблем. За партиите - и едно бягство, защото им дава възможност те да продължат своите политически битки".

Личността на Бойко Борисов е един от основните проблеми за кризата, която имаме, каза Калоян Велчев. Според него той е с изчерпано доверие. Неговата оставка е залог за излизане от политическата криза, смята политологът и отбеляза:

"За да може ГЕРБ отново да бъде приемлив коалиционен партньор, той трябва да реши своя проблем с лидерството".

Ядрата на политическите сили, особено на тези с по-утвърдени структури и присъствие като ГЕРБ, ще бъдат затвърдени и няма да загубят гласове при предсрочен вот, прогнозира Велчев.

"От тази игра на вина - кой би бил виновен, ако няма правителство, никой не печелели, освен президентът".

Според него даване на третия мандат на "Български възход" би създало проблем за президента: "Ако се формира коалиция около Янев, Радев ще понесе щета от това, че може да бъде наречен архитект на някаква коалиция, която се е заформила. Той това не иска".

Няма безрисков вариант за третия мандат, смята политологът. Според него най-логично би било президентът да даде мандата на БСП.

Велчев смята, че на този етап изборите изглеждат вероятни, но формирането на трайно управление не изглежда близо.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаджигенов

    39 36 Отговор
    Бъди по точен, не оставка на Тулупа, а нов арест за Чекмеджан.
  • 2 хаберих

    20 10 Отговор
    Днес президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет на партия "Продължаваме подмяната".
  • 3 ГЕРБ

    39 41 Отговор
    Тъпак ПП трябва да се разкарат те са отровата

    Коментиран от #12, #15, #41

  • 4 Гиди маймун мръсен

    37 29 Отговор
    Политологът, който още не се бръсне бил казал... Оставка на Борисов, Гешев, ВСС ? ами добавете и Президента, шефа на БНБ и още който не ви отърва а? И кой го определя това като решаващо? Един ексурзианти от Белград, Дубай и Аруба ли? или едни други местни с висящи дела
  • 5 црррр

    34 35 Отговор
    Къща в Барцелоната,шкафове с кюлчета и пачки.
  • 6 УРА,, УРА

    41 33 Отговор
    Изчезне ли "природно интелегентния" от Банкя държавата ще поеме по съвсем нов път.

    Коментиран от #8, #10, #11, #14

  • 7 Смешник не

    30 29 Отговор
    оставката, на Борисов, а импийчмънт на крадеф, и подлогите му п.п дб. та и други комуняги некадърни по наследство.
  • 8 Европейца

    33 5 Отговор

    До коментар #6 от "УРА,, УРА":

    Държавата ще тръгне когато празните ви кратуни осъзнаят, че няма такъв "един", който оправя или разваля всичко... както й да се казва той
  • 9 МЛАДО

    37 19 Отговор
    Видяхме ги тия как управляват....цените тройни...мерси
  • 10 Е нали от три години

    31 14 Отговор

    До коментар #6 от "УРА,, УРА":

    изчезна, и "новия ти път" ни вкара на кучето в ...!
  • 11 ВИДЯХМЕ ГО ТОЯ НОВ ПЪТ

    36 24 Отговор

    До коментар #6 от "УРА,, УРА":

    При БСП и ПП....тройни цени, масово обедняване....
  • 12 Ела и виж

    33 23 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБ":

    Вие от ГЕРБ, освен да обиждате, лъжете и плюете, друго дали умеете изобщо? Много е съмнително.
  • 13 Бай Канур

    10 18 Отговор
    Почетен председател на тиквоглавите кога?
  • 14 Бсп

    27 24 Отговор

    До коментар #6 от "УРА,, УРА":

    Ами той изчезна. Вече трета година, юмручето управлява и държавата е в блатото. Просто трябва да се върне, трябва Бойко и Корнелия да направят правителство и да спрат разрушителното управление на юмрука.

    Коментиран от #19

  • 15 Чест и почитания на Асен и Кирил!

    20 17 Отговор

    До коментар #3 от "ГЕРБ":

    Това твоето не са аргуменги, а откровени клевети и обиди! Не заслужаваш дори втимание да се четат глупостите ти!
  • 16 Анонимен

    27 8 Отговор
    Кой е този тийнеджър? Той помни ли преди 2 години кой сътвори кризата? Кой не успя да подаде плана за възстановяване? Кой нищо не правеше и цените излетяха? Кой си сложи свои хора в БНБ?

    Коментиран от #23

  • 17 Ясно е

    24 18 Отговор
    Бойко и Пеевски са блокирали политическия процес в БГ с туловищата си.

    Коментиран от #44

  • 18 Хмм

    14 9 Отговор
    тва момче може само затвора да украси

    Коментиран от #28

  • 19 Мнение

    21 19 Отговор

    До коментар #14 от "Бсп":

    Борисов е разруха за България. Трябва да бъде разследван и да каже, коя е Мата Хари, която го снима с пачките и кюлчетата. А ако е постановка, както той твърди, да съдят нея. Той знае коя е тя, защото додтъпът до него е бил с пропусквателен режим. Така с мълчанието на Прокуратурата се създава впечатление, че всичко е истина, а не постановка. Коя е Мата Хари, която е имала достъп до спалнята на Борисов???

    Коментиран от #54

  • 20 Българка

    20 21 Отговор
    За да имаме върховенство на закона, за да има справедливо възмездие за престъпленията на върхушките ГЕРБ-ДПС и обръчоте им фирми, за да живеем по-добре, то трябва масово да подкрепим реформаторските партии и движения. Мястото на престъпниците е в затвора , а не във властта. Арестите на Борисов, Севда и ВладиГоранов са обявени за незаконни не защото тримата са невинни, а защото прокуратурата не предяви обвинения. Мястото и трите мутри е в затвор доживотно и пълна конфискация на всичкчите им активи. А за да има справедливост трябва правосъдна реформа и преосноваване на прокуратурата, оставка ,разследване и осъждане на мутренската бухалка Гешев

    Коментиран от #47

  • 21 5577

    23 13 Отговор
    Бе направте и на половина каквото Борисов строеше и ще го забравим, ма тъй по деветосептемврийски не става. Демокрация сме. Хорат гласуват за този който прави повече за тях. Мутрите ги оставете на страна. Между тях винаги е имало и ще има конфликти. Важен е резултата от правилната политика. Пример е вътрешното министерство. За две години дамаджан уж с добри намерения резултат му е удвояване на престъпността. Налазиха ни наркомани на всякъде със смъртни случаи. И аз не искам Борисов да ни управлява, но поне малко усилия за хората бе. Не само за мутрите.

    Коментиран от #27, #35

  • 22 пикльо

    17 8 Отговор
    акъл ръси и този недоносник

    Коментиран от #24, #49

  • 23 Истината

    16 20 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    Кризата беше привтесена отвън. Кризата беше резултат от ковид ограниченията и войната в Украйна. Борисов загроби страната ни за 12 години управление. ПП разкриха схемите и корупционните практики по време на неговото управление, наритаха кошера на мафията по границата Капитан Андреево и мафията ги свали.
  • 24 Съвет

    14 1 Отговор

    До коментар #22 от "пикльо":

    Уважавай хората, дори да са с различно мнение от твоето. Обидите не са аргументи, а признак на слабост!
  • 25 Попов

    18 17 Отговор
    За последните 12 години ГЕРБ и ДПС са създали около 5 нови работни места. И тези работни места са за чистачки и секретарки с двойно предназначение. 1.5 милиона Българи са напуснали държавата за тези 12 години. Никой не иска да стои в бедна, корумпирана клоака в която сметката ти за парно е по-голяма от заплатата.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Фк68тф

    15 20 Отговор

    До коментар #21 от "5577":

    А как да направят, като не ги оставят да го направят? Борисов счупи държавата. Събори едно що-годе добро и реформаторско правителство на ПП, без полезен ход, без самият той да има достатъчно гласове, за да състави правителство. Борисов е минало, той е некомпетентен, недодялан, необразован, некултурен, компрометиран!

    Коментиран от #69

  • 28 Трифонов

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хмм":

    Но пък как само.ще го украси, хах...
  • 29 Видяхме какво

    17 8 Отговор
    направиха младите комунисти п.п. +старите бкп+ още други отр..пки!!!!!! То освен самолети пици с кристали, парапети, и акъл трябва.
  • 30 горките заблудени душици

    6 9 Отговор
    като чета коментарите разбирам защо неможвм и няма още дълго да се оправим! ами те милите овчици още си мислят че толупа или радев имат думата какво ще става с българия … тези хора са само изпълнители на поръчките от горе колонизаторите ни разиграват този цирк за пред офце-обществото за да си мислят че някой политик може да промени нещо !!! докато не се оттървем от лапите на злото няма да се оправим
  • 31 Нов

    15 3 Отговор
    Калояне да не си на хранилка на ПП И ДЕБЪ.?
  • 32 ЕДГАР КЕЙСИ

    8 5 Отговор
    ЕНИГМАТА НА ...... КРЪСТНИКЪТ НА МАФИЯТА Е ........ РАЗГАДАНА ОТДАВНА........ (П)РЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА И .......... ПЪЛНА ЕДНОЛИЧНА ВЛАСТ........ ФАКТ !

    Коментиран от #40

  • 33 Да, ама не!

    15 12 Отговор
    А БСП -Нинова, ПП -кокорчо и простото, ДБ- ристьо маджов и гномчето хич не са виновни за кризата, м?! Ама те са умни и красиви, на всичкото отгоре и затова такива като този коментатор гласуват под строй за тях😂😂😂 А и една малка подробност- въпреки всичката помия, която се излива върху Борисов и партията му, те са предпочитани и в България и навън!😂

    Коментиран от #38

  • 34 Нов

    2 6 Отговор
    Модератора не допуска различен коментар.Браво само така цензура и напред......
  • 35 Тетовае

    11 20 Отговор

    До коментар #21 от "5577":

    Какво направил Борисов, бре? Нищо не е направил за цели 12 години! Потроши милиарди само за хората около него, а бедните "го дух.ат", само мизерия и хаос!
  • 36 Нов

    3 7 Отговор
    Интересно недопускане на коментари 31 и 34!Защо?
  • 37 За Боко

    7 11 Отговор
    Tози, както и всички гербери, не знае, че лъжата променя химическия състав на кръвта и скъсва връзката с Бога. Ванга: Няма хитрец, дори и най големият, който да е надхитрил Съдбата си.
    Ще хитрува толкова, колкото му е дадено от Бога.
    И после няма право на снизхождение!
    Затова човек трябва да се стреми да бъде смирен, за да не умре в прегръдките на злото! 
  • 38 Пффф

    8 14 Отговор

    До коментар #33 от "Да, ама не!":

    Изтъркахте се с глупавите детински епитети "кокорчо""ристьо" дрън-дрън, едни и същи герберски зададени обидни опорки, дай реални смислени аргуменглти! Лапешка ви работа!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Съвет

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "ЕДГАР КЕЙСИ":

    Не пиши с главни букви, това е равносилно на крещене, спазвай добрия тон!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 !!!!!

    9 5 Отговор
    ДА МУ СЕ ЧУДИ ЧОВЕК НА ТОВА ЧОВЕЧЕ - КАКВО МУ СЕ ВЪРТИ В СБЪРКАНАТА ГЛАВА!!!!!

    Коментиран от #45, #52

  • 44 Пфуй

    10 10 Отговор

    До коментар #17 от "Ясно е":

    Бойко, Пеевски и Доган са злото, което не позволява страната ни да се развива. Като воденичен камък на шията ни са.
  • 45 Не!!!!!!!!

    5 3 Отговор

    До коментар #43 от "!!!!!":

    НЕ ПИШИ С ГЛАВНИ БУКВИ!!!!!!!!!!!!!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Законите са такива

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Българка":

    Законите са така формулирани, че тия си правят каквото си искат. Някъде пишеше, че след като чужди експерти се запознали с наказателно-процесуаления кодекс, констатирали, че бил написан от престъпници. Аз съм имал жалби до прокуратурата – отговорът е; по текущата законова формулировка, няма за какво да ги съдят. Радев, част от партиите можеха и могат да сезира Конституционния съд за ГЕРБ, Гешев ... просто тия хора не ги устройва това. Борбата е кой ще вземе по-голяма комисионна. Както се видя – договори за десетки години напред бяха сключени от служебното правителство – изтребители, гориво за АЕЦa, Турция щяла да доставя природен газ ...

    Коментиран от #67

  • 48 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "Емигрант":

    Няма да е тази дума, друга ще да е

    Коментиран от #50, #51

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Мдаа

    3 2 Отговор

    До коментар #43 от "!!!!!":

    Май твоята глава е сбъркана.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ку-ку

    12 3 Отговор

    До коментар #19 от "Мнение":

    Ако все още вярваш в мантрата за "кюлчета, пачки" и т.н. то означава, че си реееедко т.п и не виждаш и разсъждаваш по-далеч от носа си... Ама какво се учудвам, то повечето са като теб... Пращят от акъл.... 😂
  • 55 Много

    9 5 Отговор
    Иска им се на Сульо и Пульо да закрият ГЕРБ (защото без лидер Борисов,ще е началото на края),но няма да им се получи.Чудя се,защо не си направят собствена партия,пък да докажат,че са кадърни и чак тогава да се сравняват.Да кажат,ето ние така ги правим нещата.Иначе,за преливане от пусто в празно,всички сме велики.

    Коментиран от #58

  • 56 Електра

    8 5 Отговор
    Това ха хо, чува ли се какво иска, Шарлатаните и Импексовата БСП.дирастия, помогната от Гнома, да довършат България, която е в кома заради тях и Крадеф...
  • 57 666

    13 0 Отговор
    Изкуствената така наречена политическа криза ще се реши в мига в който Радев и бандата около него подаде оставка. Този човек вкара България в тежка катастрофа. Всеки негов ден престой във властта ни води извън ЕС и НАТО. Извън цивилизацията.
  • 58 Мнение

    5 8 Отговор

    До коментар #55 от "Много":

    Няма незаменими хора! И без Борисов ГЕРБ ще просъществува! Важно е да се разчистят корупционерите от ГЕРБ и една обновена парти с един съвременен и добре образован лидер може да върна ГЕРБ в политическата игра! Борисов е минало и вече компромртирано лице в политиката. Безмислено е упорството му да е лидер на една партия, която е в тотална изолация заради него!

    Коментиран от #61, #63, #75

  • 59 дядо Шишарко

    9 5 Отговор
    Ко не, откъдя на къдя тоя пръдлю ша кара Бойко да се маха бря. Ми що не махне Краднелия, Ристю, Гнома и Киретата бря. Нали доведоха те Гумен Крадеф толкова дълго на власт, срещу когото ся рият бря. Славуца и Нраднелия, се изджагъркаха сами, Дай България никой не я брои, ся е ред и на тия шарлатани да изчезнат бря.
  • 60 Иво

    9 2 Отговор
    Радев е най лошото което се е случвало до сега на България. Това лице си остава руски възпитаник верен на СССР и БКП. Човек от миналото от него нищо добро за България не може да се очаква. Той работи за руските интереси и за Путин.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Хората

    7 3 Отговор

    До коментар #58 от "Мнение":

    Хората нямат угаждане.Веднъж искат да знаят кой носи отговорност,друг път харесват размиване на отговорността.Борисов умее да носи отговорност.Факт,че ГЕРБ запазва изборния си резултат,въпреки,че са отдавна във властта,говори очебийно,защото, когато си" дълго на терен",по-голяма е вероятността да ти търсят кусури. Чисто и просто,новите партии "играха" ЗА Борисов,защото се оказаха много некадърни и ни вкараха "в джаза".

    Коментиран от #70

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Аз съм некадърен

    3 2 Отговор
    Ама другите са ми виновни.

    А бе, този верно кьосе!

    Коментиран от #66

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Обаче

    4 0 Отговор

    До коментар #47 от "Законите са такива":

    не внесоха нов бюджет. Не било тяхна работа, обаче дългосрочен договор с Турция- Русия може. Предатели!
  • 68 Деций

    2 3 Отговор
    Не само оставката му,а измитане на цялата им Гербаджиско Депесарска шайка,тяхното натиквате по затворите при най строг режим до живот, без право на замяна.Отнемане на всичко което притежават като активи в страната и чужбина,в офшорни зони,дялови участия,със свързани и подставени лица за прикриване на собственост.Трябва да бъдат обезкостени до дъно ,лев не трябва да им остане.

    Коментиран от #74

  • 69 5577

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Фк68тф":

    Мутри тъпи. Правете политика. Само така може да махнете Борисов. Не ме интересува в коя кръчма си пиете уискито. Но като повтаряте глупости, това не ги прави истина. Искаме резултати. Искаме подобрение живота на българина. Вие само за мутри говорите.
  • 70 реш

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "Хората":

    Айде стига с този ГЕРБ,те са бита карта вече. Пълна изолация на ГЕРБ и ДПС!!!

    Коментиран от #73

  • 71 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Пешо":

    Никой НЕ печели изборите! Факт! Никой няма 51% доверие!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Весели

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "реш":

    Съединители те от продължаваме потъването са де факто в изолация!А след изборите изтичат като Тайсън кючек в канала
  • 74 Няма

    3 0 Отговор

    До коментар #68 от "Деций":

    Можеш само да си мечтаеш .Това няма да стане и ГЕРБ ще го бъде и след пииирасите от промяната и ДБ!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 За протокола

    2 0 Отговор
    Аз бих казал, че оставките на ВСИЧКИ политически лидери, както и разпускането и забраната на партиите им и лустрацията на участвалите в Парламента у правителствата след 1989г е необходимото и достатъчно условие за решаване на всички кризи и началото на оправянето на България.
  • 77 тъпи на куб

    1 0 Отговор
    каква оставка бе келемебезмозъчно? борисов в момента какво урпавялва освен партийната си шайка?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол