Last news in Fakti

4 Януари, 2023 05:30 2 870 29

Илиян Василев: Ако Христо Грозев не беше българин, а английски гражданин, това нямаше да се случи

  • илиян василев-
  • христо грозев-
  • русия

Русия е особено отмъстителна, когато става въпрос за България, заяви бившият посланик на България в Москва

Илиян Василев: Ако Христо Грозев не беше българин, а английски гражданин, това нямаше да се случи - 1
Снимка: БГНЕС

Ако Христо Грозев не беше българин, а английски гражданин, това нямаше да се случи. Руснаците са особено отмъстителни, когато става въпрос за България, която не може да бъде страна, в която може да има хора, които да са против и да работят толкова ефективно спрямо Русия, както Христо. Това стана ясно от думите на бившия посланик на България в Русия Илиян Василев, включен в черния списък на руското външно министерство, в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус", в коментара му по казуса "Белингкат" и издирването на българския разследващия журналист Христо Грозев от Русия.

Ние единствено знаем, че Русия е пуснала за издирване и разследване Христо Грозев. Винаги, когато е много трудно да се намери логическо оправдание, т.е във видимия спектър да видим причините за едно или друго действие, се търсят конспирации, шпиономания, стана ясно от думите му.

"Факт е, че голяма част от нещата, които "Белингкат" направи във връзка с Навални, във връзка с разкриване на тази група за насочване на ракетите, която е твърде чувствителна информация за Русия, няма как да се харесват на руското военно командване, на руските власти", каза Василев.

"Има нещо особено ревниво, когато в Кремъл трябва да признаят, че човек от България може да не попада в кръга от очаквания. Особено са отмъстителни, когато става въпрос за България, която не може да бъде страна, в която може да има хора, които да са против и да работят толкова ефективно спрямо Русия", допълни бившият ни посланик.

"Последното, което е преляло чашата е, че има поредица от разследвания, Христо оглави и "Белингкат", вече в пораженията, щетите, които той нанася на Кремъл са твърде осезаеми" каза Василев, като подчерта: "Когато ме сложиха в черния списък, това дойде от кръгове в България, свързани с Русия, чрез посолството им София, а в случая с Христо предложението той да бъде вкаран в този списък е дошло от руските военни служби и секретните им служби. Това прави нещата доста притеснителни, тъй като тези служби работят в невидимия спектър. Това са ударни групи, които те изпращат по целия св. Много хора, които са опоненти на Путин, които започват да падат от прозорци, да бъдат атакувани с отровни чайове и т.н. това е една дължа традиция в руските специални служби - да отстраняват свои опоненти или противници и това не е израз на сила, а израз на безсилие. Когато не можеш нещо друго да направиш, прибягваш до отстраняване: няма човек - няма проблем.

Василев коментира и факта защо този скандал избухна седмица преди нова година. От думите му стана ясно, че по случая може много да се спекулира, но Русия е особено ревнива, когато има българи, които играят значителна роля ри разобличаването на нейните ходове - и политически, и конкретни стъпки, когато стане въпрос за войната, за дисидентите, за опозицията, за отравянето на Навални.

"Някак си това, което е позволено на Юпитер, не е позволено на Вова, както се казва. Ако Христо не беше българин, а английски гражданин, това нямаше да се случи. Бъдете сигурни", каза Василев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 А бе,

    32 13 Отговор
    Така сме се докарали ! Ицката се крие, ама никой не го търси !
  • 4 Перо

    43 12 Отговор
    Какво му е българско на Грозев,освен името? Живее си в чужбина, агент е и работи за две чужди правителства срещу трето. Работодатели са му английски и украински служби. Установен и реализиран шпионин е и няма право да влиза в страната, срещу която работи! Във Виена,където живее,може да си прави, каквото си иска! Дал си е задника под наем, защо БГ трябва да се намесва и злепоставя в международен план с него, когато няма нищо общо с неговата шпионска дейност!

    Коментиран от #9, #19

  • 5 ерго

    35 13 Отговор
    По принцип всички Евроатлантици би трябвало да бъдат търсени и изловени по целия свят , като много опасни за за мира , икономиката и морала на всяка държава ....та и този “журналист“.

    Коментиран от #8

  • 6 Перо

    27 10 Отговор
    За Русия националността и гражданството на враговете на държавата нямат никакво значение, важното е да се пресича вражеската дейност! Например имат осъдени и американски и английски граждани за шпионаж. На английския и украински шпионин Грозев има само забрана да влиза в страната, срещу която работи! БГ не трябва да се намесва и злепоставя в международен план, в защита на човек с чиято дейност няма нищо общо! Както казват криминалните елементи у нас, тоя си е едно чисто мюре!
  • 7 Хихихи..

    28 10 Отговор
    Ристу Грозефф е герой на Иван Вазов от романа му "Под присъствието",там се наричаше Кириак Стефчов,зет на чорбаджи Юрдана Диамандиев..
  • 8 Без САЩ

    20 7 Отговор

    До коментар #5 от "ерго":

    Ще има мир.
  • 9 По-интересното е

    16 5 Отговор

    До коментар #4 от "Перо":

    какво и българското на такива като тебе, които се кланят на чужди нации.

    Коментиран от #11, #20

  • 10 под леци

    24 10 Отговор
    някои "българи" сте отявлени предатели и американски подлоги ,
    особено в тия времена на соросоидални НПО-та, фондацийки,
    и открити подкупни компании.
    А при старото време бяхте пълни мишоци скрити под масата,
    обирайки пак трохите на големите.

    Коментиран от #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Господине

    19 9 Отговор
    лицето Христо Грозев е със забранен достъп до Руската Федерация най-вероятно по същите причини, поради които и вие влязохте в един списък, наречен "черен" по обясними причини, на лица, на които е забранено да стъпват на територията на РФ... При това сте бил и посРаник в тази държава! Причините, поради които сте включен в този списък, не се обявяват публично, но е близко до ума какви сте ги забъркали там за да ви обявят за персона нон грата до края на жалкия ви живот...
  • 14 Ганьо

    15 9 Отговор
    А тоя Василев, като го гледам е от най-английските родове произлязъл! Да ходи и си го защитава тоя осветен продажен некъдърник! Сигурно е внук на някой комуняга!
  • 15 шлосер

    9 10 Отговор
    Това също така нямаше да се случи, ако действията на Христо Грозев бяха в ответна реакция за защита на нарушени български интереси, а той е действал самосиндикално, без да си дава сметка, че така въвлича и страната ни! Не, че съм против защитата на Навални, но нека първо защитим нашите позиции!
  • 16 един

    10 19 Отговор
    Троловете сън не са спали да започнат от ранна сутрин да изливат помия,изглежда им плащат повече през ноща!Иначе по-темата,много точна констатация на Илиян,"Ако Христо Грозев не беше българин а английски гражданин,това нямаше да се случи",което идва да покаже с какво презрение и омраза гледат на нас руснаците!

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Перо

    16 5 Отговор

    До коментар #16 от "един":

    На много английски граждани се е случвало и са били в руски затвори, а тоя хубостник има само забрана да влиза в страната, срещу чията национална сигурност работи! Ако работеше срещу САЩ, до сега да е депортиран и осъден на 999 г. затвор! Справка Асанджа!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ZеЛЕвСКИ

    10 5 Отговор
    Два дена натегачи и разтегачи ръсят тъпотии в етера за „независимия журналист“ Христо Грозев и зловещата ръка на Москва, която е решила да го сграбчи за независимото му гърло.
    И таман бяха тръгнали да си късат ризите и да се поливат и палят с бензин от руски нефт, госпожа Митрофанова, Н. Пр. посланикът на Русия у нас отиде във Външно министерство и в резюме каза, че не им пука за гражданина Грозев и да си живее, където иска.
    Язък!
  • 23 МАНАФСКИ

    13 3 Отговор
    Христо Грозев заедно с Любо Павлов и Огнян Донев стана собственик на най-популярните вестници в България. Грозев не е журналист, а пощенска кутия на английското и американското разузнаване, както и "Белингкат" не е "независима медия", точно както и "независимите и свободни медии "спонсорирани от "АМЕРИКА за БЪЛГАРИЯ".

    Коментиран от #27

  • 24 Чочо

    3 3 Отговор
    А ако Христо е бил нает от сужбите на Англия Сашо както тебе навреето на тихия фронт загиват такива доносници случва се в цал свят,и тези господа знаят последствията.
  • 25 Точно и ясно

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "под леци":

    Това са реваншистиФашаги изпълзяли като въшки на чело покрай антируската истерика. Бленуващи за реванш и 15 минутна слава..
    ЖалкаПримитивна и злобнаСган..

    Коментиран от #26

  • 26 Човек от народа

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "Точно и ясно":

    Руските братя Освободители си знаят работата. Въпреки че в България има предатели иФашизираниРеваншист като въпроснияШпионин, все пак ще ни освободят и за трети път отЕвроГейскоРобство...
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "МАНАФСКИ":

    Много стара опорка е това с обвинението "британски агент"...Същото обвинение е било и към секретаря на ЦК на БКП и зам. мин. пр. на България Трайчо Костов, обесен от своите "другари", след скалъпен процес, проведен под ръководството на изпратените за целта от Сталин "инструктори" ...
  • 28 Да не би да е

    2 1 Отговор
    Сама се чудя защо всичките изклесавци на червената номенклатура в ГЕРБ,ПП,ДБ,БВ,ДПС скочиха на амбразурата да спасяват тоя мишок? Какво ги обединява? Да не би да е бившият секретар на ОК на БКП ицлен на ЦК Геро Грозев?
  • 29 Демократ

    0 0 Отговор
    Потресаващи са коментарите в полза на путлер, това са хора с напълно промити мозъци,слепи и глухи.Такива трябва да отиват в Москва като им харесва толкова много,нямат място в България,защото са готови да я предадат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове