Last news in Fakti

5 Януари, 2023 23:30 1 180 0

Важните новини във ФАКТИ на 05.01.2023 г.

  • спорове-
  • корнелия нинова-
  • теменужка петкова-
  • лена бориславова-
  • директор-
  • христо грозев-
  • делян добрев-
  • христо иванов-
  • бсп-
  • гълъб донев-
  • пламен киров-
  • слави трифонов-
  • бойко рашков-
  • валентин радев-
  • бойко борисов-
  • енергетика-
  • христо панчугов-
  • стефан янев-
  • богдан милчев

От документа става ясно, че при подписването на меморандума са извършени редица нарушения: не са защитени интересите на страната, документът не е съгласуван с нито едно ведомство, а веднага след подписването от Gemcorp са поискали секретна информация от „Булгаргаз”

Важните новини във ФАКТИ на 05.01.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

След близо 4 часа спорове: Приеха доклада на комисията за Gemcorp, ПП и ДБ бяха против

Нови спорове в пленарната зала предизвика докладът на Временната комисия за подписване и прекратяване на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от кабинета "Петков".

Нинова: Внасяме в НС законопроект, с който Сметната палата да направи одит на парите на БНТ

„Вие смятате ли, че трябва БНТ да финансира с парите на данъкоплатците филми, които уронват авторитета на страната ни и дори включват името на Ботев. Утре внасяме в НС проект за решение, с което Сметната палата да направи одит на парите на БНТ за 2021 г., както и сезираме СЕМ за конфликт на интереси, както и за други нарушения. Най-сетне БНТ да се превърне в национална телевизия, която да защитава националните интереси“. Това заяви Корнелия Нинова по време на редовното заседание на комисията по култура, предаде БГНЕС.
ПГ на БСП бе поканила Емил Кошлуков, директорът на БНТ, за да обясни повече относно филма за Ботев, в който участва и дъщерята на президента Радев.
„Достатъчни са да се гледат само 30 минути от филма за Ботев, за да се види ниската продукция. Аз не мисля, че трябва да се напада дъщерята на Радев, тя е втори, трети курс в НАТФИЗ, едва ли и втория ѝ филм ще бъде толкова добър. Надявам се да не се дават пари за този филм заради участието ѝ във филма, но тя не трябва да бъде нападана. Ние можем да кажем дали филма е добър или лош от лично качество, но по-добре да се възпрем от навличане на институции, ние ще подкрепим сметната палата да провери БНТ, защото е добре там да се излъчват качествени филми“, обясни и Тома Биков от ГЕРБ.

Теменужка Петкова: И към настоящия момент меморандумът с "Джемкорп" крие риск, защото има клауза за арбитраж

Злополучният меморандум с „Джемкорп“ показва цялостния начин на управление на "Продължаваме промяната". Имаме нарушаване на Конституцията, грубо е нарушен договорът за Евратом за ратификация през ЕК. Нито едно министерство не е било уведомено за него. Това заяви бившият министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Бориславова завежда дело срещу Слави и сценаристите му заради "Уморена кака Лена, гладна хиена"

Лена Бориславова дава на съд лидерa на "Има такъв народ" Слави Трифонов и сценаристите му.
Това става ясно от пост в страницата на "Продължаваме промяната" в социалната мрежа. Повод за заведеното дело е песен, която продуцентската компания на Трифонов 7/8 разпространи днес. Тя е с доста хаплив текст за г-жа Бориславова. Мелодията е взета от популярния през 90-те години попфолк хит "Хищна хиена".

Шефът на ЦГМ: Целта на новата тарифна политика е да убедим столичани, че най-изгодно е да ползват годишни карти

Защо премахнахме месечната карта за пътуване в градския транспорт? Интересно е защо се повдига този въпрос чак сега. Новата тарифна политика беше приета още юли месец. Всеки, който си е закупил такъв превозен документ, трябва да е спокоен, защото картата ще бъде валидна до срока на изтичането ѝ.

Христо Грозев: Ясно е, че Русия иска да спре дейността ми като разследващ журналист. Тезата на Митрофанова е абсурдна

Комисията за контрол над службите и специалните разузнавателни средства изслушва Христо Грозев, изпълнителен директор на разследващата журналистическа група "Белингкат", който наскоро беше обявен за издирване от руското правителство. В съобщение на руското министерството на вътрешните работи се казва, че той е издирван за нарушаване на „член от Наказателния кодекс на Руската федерация“.

Делян Добрев: Идват в управлението едни измамници с бели якички, превземат държавата и почват далавери за милиарди

Целия казус с „Джемкорп“ е подходящ за холивудски филм. Идват в управлението едни измамници с бели якички, превземат държавата и започват далавери за милиарди и то в енергетиката, защото там са най-големите суми. Това заяви бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Христо Иванов: Работим сериозно по националните теми и на много хора им се иска да ни "закачат на ревера си"

Това е един от ходовете, с които се опитваме да удържим тягата на общинските съветници от ГЕРБ и БСП, каза в предаването "Лице в лице" по bTV съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод искането на ДБ Пловдивският панаир да бъде обявен за местен паметник на културата. Целта на предложението е държавата да защити националния интерес и да не позволи придобиването на Пловдивския панаир от бизнесмена и дългогодишен, бивш вече член на БСП, Георги Гергов, посочват от политическата формация.

БСП скочиха на Демерджиев: Пет месеца управлявате МВР, не пет дни, ваша е отговорността за проблемите

„Поводът да ви извикаме тук, е че МВР превозва мигранти. Същото МВР, чиито служители бяха застрелвани, а в следващия момент други служители превозват мигранти.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Иван Ченчев по време на инициираното от левицата изслушване на министър Демерджиев.
Социалистът обясни, че от пресцентъра на МВР е опитал да се сдобие с по-подробна информация за дейността на министерството от тази, представена в информационните бюлетини. Такава обаче е била отказана, а информационния бюлетин Ченчев нарече “нищо повече от хвалба“. „За 4-ти януари има цифром и словом 13 случая – това не стои добре за територията на цялата страна. За 5-ти януари са 9“, посочи той и продължи: „Извикахме ви, за да разберем увеличена ли е битовата престъпност, има ли тежки криминални случаи? Медиите ги регистрираха, но тях ги няма във вашия информационен бюлетин. Това е тревожното. Предвиждате ли специални операции, докъде е стигнал ходът на проверки и разследвания по отношение на каналджийството, също така за случая във видинското село?“
Ченчев припомни поисканата оставка на вътрешния министър от БСП и допълни, че това искане е още в сила. „За нас тези случаи са драстични, те са тревожни, брутални, притесняват българските граждани. Затова поемете отговорност и не се крийте зад нечий гръб“, призова той.
Народният представител от левицата Иван Иванов припомни, че преди няколко седмици Демерджиев отново беше изслушан във връзка със загиналите полицейски служители: „Едни прегазени, други застреляни. Изключително тежки щети върху служителите на МВР, а днешният повод – служител на МВР превозва мигранти. Всичко, което дотук чухме води до извода, че в МВР има проблем и е притеснително до какъв резултат ще доведе това“, заяви социалистът.

Гълъб Донев: Така, както са заложени параметрите в сега действащия План за възстановяване, не е добре за нас

Така, както са заложени параметрите в сега действащия План за възстановяване и устойчивост, не е добре за нас. Предходното правителство беше поело ангажимент за намаляване с 40% на въглеродните емисии. Това означава затваряне на конкретни мощности, работещи с въглища. Ако това се случи, ще нанесе огромна щета върху българската икономика и сигурността на електроенергийната система. Това коментира служебният премиер Гълъб Донев.
„Имаме възможност да предоговорим, ако това се възприеме от ЕК. Както Планът е подписан, задължава България още тази година да намали с 10% въглеродните емисии, което за нас не е приемливо. Ние сме в контакт с ЕК и ще настояваме този поет ангажимент от предходното правителство да бъде отсрочен, преразгледан, с приемане на друга отправна година”, допълни Донев, цитиран от Нова телевизия.

Проф. Киров: В България лъжеш и ставаш министър-председател. Газенето на законите се превърна в национален спорт

„В България лъжеш и ставаш министър-председател. Газенето на Конституцията и законите се превърна в национален спорт”. Това заяви проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционно-правни науки“ в СУ „Свети Климент Охридски“ пред БГНЕС. Думите му са след парламентарния доклад за комисията за Gemcorp. В документа става дума за нарушаване на законите от хората, подписали меморандума с тази компания
Припомняме, след като бе назначен за служебен министър стана ясно, че Кирил Петков е имал канадско гражданство в момента, в който е подал декларация и е бил избран за министър. По-късно той бе премиер от „Продължаваме промяната”.

Слави Трифонов с песен за Бориславова: "Уморена кака Лена, гладна хиена" (ВИДЕО)

Слави Трифонов пусна през телевизията си 7/8 песен, посветена на Лена Бориславова. Във видеото, придружено със субтитри, се описват скандалите и кариерното развитие на бившата шефка на кабинета на Кирил Петков, съобщават от tribune.bg.В ролята на певци са сценаристите на гологлавия шоумен.

Рашков: Не съм бил чадър никому. Нямах време да бъда по-голяма градушка срещу Борисов. Георгиев: Наздраве, пийнете си!

Голям скандал се разрази в Народното събрание по време на заседанието на парламента, докато се водеха дебати по доклада за меморандума Gemcorp. В остър спор влязоха Георг Георгиев от ГЕРБ и Бойко Рашков от „Продължаваме Промяната”, информират от Нова телевизия.

Валентин Радев: Трафикът на мигранти вече е бизнес, с който МВР не може да се справи

Несигурността и липсата на правителство води до жертви и нестабилност. Доверието трябва да го има и да си помагаме. Трафикът на мигранти вече е бизнес, с който МВР не може да се справи, това е европейски проблем. Когато граничните полицаи нямат доверие в системата, те с месеци не работят, докато не се установи новата власт. Това каза за "Твоят ден" Валентин Радев, бивш министър на вътрешните работи.

И депутатите от БСП не искат Пловдивският панаир да е частен

„БСП сме категорично против Пловдивският панаир да бъде частна собственост. Той е национално богатство, затова от трибуната на Народното събрание преди месец сигнализирахме обществеността, че общинските съветници на ГЕРБ са готови да продадат това национално богатство.“ Това заяви народният представител на левицата от Пловдив Иван Петков на пресконференция в кулоарите на Народното събрание.

Борисов: Управлението на “Промяната” за 6 месеца се равнява на години COVID криза

Щетите от гръцката финансова криза бяха около 4% от БВП. Щетите от ковид също 4%, а щетите от управлението на Кирил Петков, само спрямо Маришкия басейн за 6 месеца, са над 4% от БВП. Управлението на “Промяната” за 6 месеца се равнява на години covid криза. Това заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ГЕРБ и ПП в пряк сблъсък за енергетиката в кулоарите

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев и Жечо Станков от ГЕРБ влязоха в пряк словесен сблъсък в кулоарите на парламента и пред медиите.

Според ГЕРБ трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и устойчивост и да предоговори поетия ангажимент за затваряне на електроцентралите в Маришкия басейн. Тази позиция заявиха по-рано в изявление, излъчено във Фейсбук, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисова и депутатите Теменужка Петкова, Делян Добрев и Жечо Станков. "Докато е бил шеф на енергетиката, Асен Василев е нанесъл непоправими щети. Изходът е служебният кабинет да отвори наново Плана за възстановяване и устойчивост", каза Борисов.

Христо Панчугов: Какво би се променило между този връчен мандат и следващия?

Загубихме три месеца, в които партиите не са направили елементарен опит да постигнат съгласие по която и да е тема от тези, които смятат за приоритетни. Все повече изглежда, че политическите формации са абсолютно неспособни да мислят два хода напред и да целеполагат.

Стефан Янев: Не бихме подкрепили ПП, това, което се предлага, не ни изглежда устойчиво

Декларацията на ПП в момента е разпределена в комисии, най-вероятно утре ще бъде гласувана в пленарна зала. Това заяви в "Денят започва" лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

Богдан Милчев: През 2022 г. са ремонтирани основно само 7 км. пътища, къде са парите?

Министър Шишков призна нещо, което от 2 години виждаме - транспортната ни система не просто е в застой, не е мръднала на 40 см. напред. Това заяви в "Денят започва" председателят на Института за пътна безопасност инж. Богдан Милчев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол