Last news in Fakti

6 Януари, 2023 10:22 949 21

Гьоков: В 21 век позволяваме работещи хора да бъдат бедни

  • георги гьоков-
  • минимална заплата

Той заяви, че между 350  и 500 000 българи живеят с минимална работна заплата и оцеляването е трудно

Гьоков: В 21 век позволяваме работещи хора да бъдат бедни - 1

"Във време на криза сериозната инфлация се усеща от най-бедните българи, защото купуват продукти от първа необходимост, а там инфлацията е още по-голяма. Доходите на българите са най-ниски в ЕС и трябва да се увеличат. Затова и синдикатите настояват, ние от БСП също - за по-сериозно увеличение на минималната работна заплата, и то не хаотично, а да я поставим на принципна основа", заяви председателят на социалната комисия в парламента Георги Гьоков в студиото на "България сутрин".

Това може да стане като се направи механизъм, който да определя минималната работна заплата, независимо от желанието на политиците, коментира гостът.

"Предложихме механизъм, който отговаря на европейската директива за адекватните минимални работни заплати в ЕС - тя да бъде 50% от средната работна заплата. Ние твърдим, че този период трябва да бъде близък, за да се отчетат последните инфлационни процеси и нарастването на средната заплата", каза още депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR.

Според Гьоков по този механизъм минималната работна заплата е трябвало да стане 850-860 лв.

"Служебното правителство не се съобрази нито с желанието на синдикатите, нито с желанието на народното представителство. В България минималната работна заплата е 780 лв. от 1 януари 2023 г. и Кодекса на труда, който стои на трупчета", коментира той.

Гьоков заяви, че между 350 и 500 000 българи живеят с минимална работна заплата и оцеляването е трудно.

"Няма как някоя европейска държава в 21 век с река ръка да си позволява хора, които работят, да се наричат бедни. Минималната работна заплата от 780 лв. не гарантира чисто вземане на 780 лв. Там има данъци, осигуровки. Границата на бедност е 504 лв. Един работник със семейство как ще живее", попита Гьоков.

Шанс да се вдигне минималната работна заплата има, ако народното представителство потвърди първоначалните си намерения и одобри предложението на БСП за промени в Кодекса на труда, според които минималната работна заплата трябва да стане 50% от средната за страната, смята той.

По отношение на увеличението на пенсиите Гьоков посочи, че от 1 януари 1/3 от българските пенсионери ще живеят с пенсии по-ниски от прага на бедност.

"Увеличението е сметнато на база на инфлацията от предходната година. До юли тя ще се вдигне още. Тези пари, които ще получат пенсионерите, ще бъдат изядени от инфлацията", обобщи председателят на социалната комисия в парламента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЯМА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ

    16 0 Отговор
    Които да мислят за хората
    Всичко е лъжа и пропаганда
    Партиите са търговски дружества

    Коментиран от #4

  • 2 разбира се

    14 1 Отговор
    Това е така от 33 години,откак комунистите свалиха Живков от власт с преврат и си поделиха цяла България помежду си.
  • 3 Nехиs

    7 10 Отговор
    Хаха, другарите от БКП все загрижени за бедните и простите, а като дойдат на власт, почват да се държат като дясна партия и си обслужват своите олигарси. А както е казал другарят - работещи хора били бедни - ако са квалифицирани, няма да са бедни. То не става да си прост, мързелив и с ниско КПД, а да искаш еврозаплата.

    Коментиран от #20

  • 4 Нехис

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "НЯМА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ":

    Ако сам не помислиш за себе си, няма кой.
  • 5 Жоро

    12 1 Отговор
    Крадците от БКП са се загрижили за народа
  • 6 Кочана

    5 1 Отговор
    Заглавието отразява реалността от последните 30г в България
  • 7 Последния Софиянец

    10 0 Отговор
    От работа никой не е забогатял.

    Коментиран от #11

  • 8 Гост

    6 0 Отговор
    А хемо да кажеш за парламента - там има неработещи богати.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дерменджиев

    7 0 Отговор
    В България знаем за работещите бедняци........ жалко за не работещите,Господ да им помага, защото държава де факто няма,че и да им помага. .....В България един безработен българин, който е регистриран в Бюрото по труда без никакви доходи и помощи дължи здравни осигуровки, и това е нормално . Нека погледнем в Германия как е,за един българин , който не работи и няма никакви доходи. Държавата му плаща квартирата,парното, плаща му картата за транспорта,осигурява му безплатни курсове и отделно му дава 500 евро джобни.... И после някои се сърдят, като кажеш България е като Мащеха за бедните българи.. Не е виновна естествено България,а управляващите

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 без имена

    3 1 Отговор
    като вземат властта от бсп и доходите падат. защо ли ?
  • 15 хаберих

    2 0 Отговор
    Допущате не само работещи хора да бъдат бедни,а и по-голямата част от пенсионерите също да са бедни. С тия инфлацеещи се цени на горива,ток,парно,лекарства,храни,обучение,детски градини ИТ.Н. Студь иде и гладь след него. Няма правителство редовно,няма национален бюджет,няма държава.
  • 16 фф5ф

    2 0 Отговор
    В 21. век и в ЕС позволихте хора с пенсии и с увреждания да живеят под линията на бедност. Пенсиите трябваше да бъдат актуализирани още на 1. 01.2023 год., а МРЗ трябваше да е 1000 лв. Обаче свалихте ПП и повишение на доходите няма да има. С хартиената бюлетина изборите ще ги правят махалите и живеещите в Турция с двойно гражданство. Махалите се продават за 30-50 лв., нищо друго не искат. В Турция гласуват под строй за ДПС и нищо не искат от ДПС. А българинът си обича диктатурата и обича да бъде тъпкан и смачкван, затова се примирява с всяка власт.
  • 17 фф5ф

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дерменджиев":

    В Бг никой не се интересува от живота в Германия. Бг не възприе нищо от ЕС. В Бг управляващите се интересуват само от "усвоявания" в особено големи размери. И българите пек гласуват за ГЕРБ.

    Коментиран от #21

  • 18 МАРА

    5 1 Отговор
    ВИЖТЕ КАКВО СТАВА И В ХАРВАТИЯ С ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО ПЪЛНА ИЗМАМА БЕДНИТЕ ОЩЕ ПО- БЕДНИ ,ВИЖТЕ И ДРУГИТЕ СТРАНИ ПРИЕЛИ ЕВРОТО-- БОГАТИТЕ ПО-БОГАТИ, БЕДНИТЕ ПО-БЕДНИ, ЕТО КАКВО НИ ОЧАКВА ,АКО ПРИЕМЕМ ЕВРОТО И ОСТАВИМ БЪЛГАРСКАТА ВАЛУТА ЛЕВА .МИСЛЕТЕ ////
  • 19 8482

    3 0 Отговор
    Инфлация е синоним на грабеж, безконтролно надуване на печалбите на търговците. Нищо пазарно, див капитализъм. Набутването на еврото на хора с ниски доходи е престъпление.
  • 20 у1фф

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Nехиs":

    Теб май пак те изритаха оттатък и дойде тук да пръскаш отровна герберска пропаганда. Точно връзкари от ГЕРБ да говорят за квалификация и КПД?!
  • 21 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "фф5ф":

    Дано само не се излъже да гласува за копейката, защото българина досега се е патил винаги, когато е залагал на патриотични партии,не случайно всички са извън парламента
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове