Last news in Fakti

11 Януари, 2023 05:58 1 947 32

Борис Петров: Санкциите срещу Русия работят ефективно

  • борис петров-
  • финанси-
  • бизнес-
  • рецесия-
  • санкции

Ако има рецесия, тя ще бъде преодоляна лесно, смята финансовият експерт

Борис Петров: Санкциите срещу Русия работят ефективно - 1
Снимка: Bulgaria On Air

"2023 г. вероятно ще премине на два етапа. Първият ще бъдат зимните месеци - тогава потреблението ще се възстановява от шока от по-високите енергийни цени и прехвърлянето им върху останалите сектори в икономиката. Добрата новина е, че лошото в пазара на енергийни стоки премина. Ще консумираме на малко по-високи цени, защото ще употребяваме натрупаните количества в хранилищата", каза финансовият експерт Борис Петров в студиото на "Денят ON AIR".

Пазарът на суров петрол също е спокоен, санкциите срещу Русия работят ефективно, коментира Петров.

"Орал" е около 50 долара за барел. 30 долара отстъпка имаме спрямо Брента. Тези цени трябва да се отразяват позитивно и в нашата икономика. Важното за икономическото възстановяване, не само в България, но и в целия ЕС, е тези енергийни монополи да бъдат овладяни", посочи гостът.

Според него в българската икономика е налице лек спад на потреблението и той се обяснява с ефекта от по-високата инфлация.

"Отчита се и спад на инвестициите за осем поредни тримесечия. Това говори, че доверието на предприемачите в политическата обстановка е разклатено. Това е повод за загриженост. Планът за възстановяване и устойчивост е основен инструмент за възстановяване на инвестициите в икономиката. Законодателството трябва да бъде прието от парламент с дълъг хоризонт на действие", коментира още експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че бюджета за миналата година завърши в рамките на 3 процентният дефицит на начислена основа, а това е добра предпоставка да поискаме извънреден доклад за конвергенцията.

"Ако енергийните цени спаднат достатъчно, инфлацията може да бъде в едноцифрени граници и да влезем в еврозоната още през първото полугодие на следващата година", поясни гостът.

Страната не може и не бива да бъде управлявана на автопилот, категоричен е финансовият експерт.

"Вървим в нормален икономически цикъл, който войната в Украйна малко влоши. Хубавото е, че последните данни от еврозоната са окуражаващи и дори и да има рецесия, тя ще е мека и лесно ще бъде преодоляна", каза той.

Това е добра предпоставка българската икономика да се развива по-добре от негативните очаквания, които бяха формирани за второто полугодие на миналата година, обобщи гостът.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шкубака

    53 6 Отговор
    Разбира се че работят ефективно, но за кого. До като плаща Сорос за да ревете ден и нощ ще бъде добре, ама после да знаеш че няма да те приемем когато искаш ядене, ще ти кажем да одиш на хранилката на Сорос
  • 2 Не думай

    51 6 Отговор
    Поредният сорсоид на хранилката. Фроит има една мисъл, че глупака можеш да го познаеш когато не се срамувам от това което говори. Ти май попадаш в тая категория.
  • 3 Демек

    38 3 Отговор
    започва "щастливия живот" дето го бленувахме 33 години?

    Коментиран от #10

  • 4 Много тъпа визия

    34 5 Отговор
    и "гардероб", прилича ми на комсомолски секретар от 70-те..
  • 5 Милата ни родина

    48 5 Отговор
    Навремето работих в общината и да ви кажа, че като чуя думата експерт ми се повръща, та тоя е същия експерт като в всички общини в милата ни държава

    Коментиран от #9

  • 6 въпрос

    42 5 Отговор
    това недоразумение откъде го изкопахте??
  • 7 Някой

    32 3 Отговор
    Да, работят. Срещу наложилите ги.
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 4 Отговор
    Колко ниви е "Орал" орача за 50$❓❗❓❗❓❗
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Пълни глупости

    26 2 Отговор
    Цената на петрола спадна защото Китай са в Ковид криза и намалиха покупките. След 2 месеца ще минат ковида и цените ще хвръкнат. А пък оценката му за благоденстващата българска икономика ясно показва за кой отбор играе тази говореща глава.

    Коментиран от #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Много ти е мъгляво

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Кого чакате?":

    "посланието",нищичко не разбрах,sorry,man...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Изперкал

    13 2 Отговор
    Санкциите работят даже перфектно.
    Икономиката ни просперира, яйцата са поскъпнали със 76%...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Цензура

    11 2 Отговор
    ЕС е вътре с един трилион евро. Наистина ефективно работят. А какво е "Орал"? Кой е орал и кой е копал?

    Коментиран от #22

  • 19 Баце

    6 2 Отговор
    Прав си. Официална инфлация 15 - 17%, неофициална 25 - 28% и африкански доходи, даже бленуваните банани по магазините са 3,50 килото.
  • 20 МНОГО ДА

    5 2 Отговор
    виж цените у нас
  • 21 пенсионер

    6 2 Отговор
    ..... "Санкциите срещу Русия работят ефективно"....против България и ЕС !
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Цензура":

    Тук а въпроса
    "Какво е искал да каже автора?"
    Може би е искал
    "Орал" -ен .....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Хасковски каунь

    1 1 Отговор
    №23 бях аз . Определих качеството на икономиста

    Коментиран от #26

  • 25 Говориш глупости,

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Пълни глупости":

    чу ли добрата новина от вчера? Др. Си отказа да купува руски въглища и ги заменя с австралийски, въпреки напрежението в дипломатическите отношения през последните месеци и дори разменените обиди!!!... Въпреки всичко, Китай е преценил, че сътрудничеството с режима на джуджето носи прекалено много не само репутационни, но и икономически щети (все пак, търговията с русия е 1/10 от обема на търговията с ЕС и САЩ)
    Митовете за "след възстановяването от Ковид обемите ще се върнат, е за наивници и за ватата по света. НИЩО НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ! Пазарната ниша на русия веднага се заема от друг доставчик, а цените ще падат благодарение на технологиите.
    Так, че Bye bye russia!

    Коментиран от #31

  • 26 Ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хасковски каунь":

    А софтуерът за модериране определи теб...
  • 27 БгТопИдиот

    2 1 Отговор
    Този фин експерт колкото язи космонаФт (астронаФт)

    Хахаха

    Спрете вече мисироцитеееееее.
    Никой не ви верва !!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Много западни фирми имат акции в руски корпорации и си пазят бизнес интересите. Иначе Россия може да бъде вразумена на минутата чрез нейното изключване от световната банкова система...
    Западняците искат, без да влизат в разходи да спасят Украйна...Циции!
  • 30 Дачев Бор

    0 0 Отговор
    Като му видиш само "ансамбълчето", с което се е пременил и може да се напикаеш от смях!
  • 31 Малод

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Говориш глупости,":

    Австралийски въглища? Това трябва да е като "сомалийски скиори". Сладур!
  • 32 Страничен наблюдател

    0 0 Отговор
    Санкциите срещу Русия работят ефективно. Само че срещу...Европа. Даже МВФ дава прогноза за растеж на руския БВП за 2023 с 0.7%, докато растежът за ЕС е отрицателен (минус 1.1%). The Financial Times пък твърди, че за 2022 разходите на ЕС за енергия са скочили с 470(!!!!)% Да, наистина санкциите действат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове