Last news in Fakti

11 Януари, 2023 10:52 2 212 21

Горивата поевтиняват мъчително, средно с по 1 стотинка на пет дни

  • цени на горива-
  • бензин-
  • петрол

Руският сорт

Поевтиняването на горивата по бензиностанциите в страната продължава, но става на малки стъпки и доста мъчително, показва проверка на цените в специализираният сайт Фуело.

Средно на пет дни имаме понижение на основните и най-често използвани горива с по 1 стотинка. За целия период от 12 декември до 11 януари 2023 година поевтиняването на най-масовия бензин А95 е 13 стотинки. За същия период дизелът е поевтинял с 19 стотинки, но той тръгва от доста по-висока база. В проценти поевтиняването на тези 30 дни е 4.73 за А95 и 6.33 за дизела.

Защо това е така, няма реално обяснение. Преди дни Блумбърг съобщи, че руският петрол Urals се търгува под 40 долара за барел или на около 50% от стойността на Brent, но това не се вижда отразено по българските бензиностанции.

Сорт Urals, много по-голям експортен поток от всеки друг суров петрол, който Русия продава, беше 37,80 долара за барел в пристанището на Балтийско море Приморск в петък, според данни, предоставени от Argus Media. Глобалният бенчмарк Brent се установи на 78,57 долара в същия ден.

А ни убеждаваха, че с дерогацията, която имаме да купуваме от руския петрол, ще се понижат и цените на бензиноколонките. За сравнение, в Гърция, която използва Brent е 1.84 евро за литър днес, което е около 3.62 лева. По цените на използвания петрол цената у нас би трябвало да е около 1.84 лева за литър,но не е.

Към днешна дата средната цена на бензин А95 в страната е 2.62 лева, обикновеният дизел е 2-96 лева за литър, а А98 се продава за 3.01 лва за литър. метанът остава най-скъп с цена от 3.63 лева за килограм.По области най-евтини горива могат да се купят в Ямбол, велико Търново и Русе.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 .,,,,,,,,,,,,

    31 1 Отговор
    а как само се покачваха ....
  • 3 Спекула

    36 1 Отговор
    Еми не им се разделя с тлъстите печалби.
  • 4 Онзи

    2 4 Отговор
    Дуфалак....
  • 5 Хихихи..

    17 2 Отговор
    Пускам ти 1 стинка,прибирам ти 1001,пак ли не си доволен ма?!
  • 6 Българин

    16 20 Отговор
    Ами няма начин.Трябват пари за войната в Украйна все пак.От къде да ги вземе Лилипутя ако не от Задунайская губерния?

    Коментиран от #10

  • 7 психо

    8 4 Отговор
    марешки затвори и затова така
  • 8 Сирене

    12 3 Отговор
    Нищо е, соросоидите са гъзари. Плащат с удоволствие!
  • 9 ???????

    26 10 Отговор
    Защо няма пари за отстъпка за горивата на българския данъкоплатец, а има има половин милиард лева за дарение за Украйна от джоба на същия този данъкоплатец?!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 0 Отговор
    подигравка
  • 12 Адолф

    24 0 Отговор
    При цена на петрола под 80 долара за барел сорт брент да плащаме по 3 лв. за литър нафта си е живо ограбване.Някой яко захлебва в момента.Струва ми се че надценката вече не е един лев а е по-вече.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Това вдигане

    8 0 Отговор
    и спадане е като на едно друго нещо. Вдигането веднага, а спадането бавно.
  • 15 Орби

    6 6 Отговор
    БЪЛГАРО-СЪВЕТСКА ДРУЖБА В ДЕЙСТВИЕ!
  • 16 И на всичкото отгоре....

    12 2 Отговор
    На лукойл им плащат 250млн.компенсации за скъпия ток на година.
  • 17 Този

    23 1 Отговор

    До коментар #12 от "Адолф":

    Защо говорите постоянно за Брент??? Петрола който ние купуваме и обработваме е сор Урал. Цената е под 40 долара.. Цена над 2 лева за горива е престъпление над целия народ...
  • 18 123

    11 2 Отговор
    А защо на межд. пазари руския петрол който ползваме е с рекордно ниски цени още от миналата година ,и пада още?!Хората на чорапа да питат лукойл, или ги е страх от мУтрафоня?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анонимен

    3 0 Отговор
    На Българския народ украинците по хотелите са виновни.Украинците са виновни са скъпите горива в България.Украинците са виновни за мизерния живот на Българина последните 32 год .А защо няма един нормален протест пред парламента за по високачествен стандарт на живот който да не е платен и да не обслужва чужди интереси?На вечно мрънкащия функционално неграмотен български индивид все някой му е виновен.И все чака някой друг да му свърши работата защото е по лесно на ракия и салата и да плюем наред и да се правим на големи патриоти с руски знамена и да ръсим злоба навсякъде.и да бием по масата колко сме велики и борбен народ и утре да подвием гръб за жълти стотинки.Украинците ли трябва да протестират за наще заплати?На протеста на синдикатите къде бяхте всички лаещи че украинците били на хотел,пък българите били бедни и за тях нямало? Много проста нация сме,след като не си извоюваме правата и не си гледаме интереса така ще е.Още много години глад ни очакват

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове