Last news in Fakti

12 Януари, 2023 17:08 3 826 29

Прогноза: Политическата криза приключва, влизаме в еврозоната през 2024 година

  • политическа криза-
  • инфлация-
  • икономически растеж

В България действа и една от най-щедрите в цяла Европа схема за подпомагане на потребители на електрическа енергия, която възлиза на около 5% от БВП, казва Кристофор Павлов

Реалният растеж в България през 2023 г. ще е по-висок с 0,8% от предишните очаквания до 1,3%, като е възможна плитка и краткотрайна рецесия в края на годината. Ако прогнозата за рецесия не се реализира, това ще е заради по-висок икономически ръст, а не от по-дълготрайна и по-плитка рецесия. Политическата криза в България ще приключи скоро и е малко вероятно следващото правителство да се отклони от ангажимента за приемане на еврото, така че страната ще приеме еврото през 2024 г. Това са част от прогнозите в последния Тримесечен икономически обзор на УниКредит Булбанк, които коментира главният икономист на банката Кристофор Павлов в ефира на телевизия "Блумбърг".

"Икономистите имаме известна вина за това, което се случва в политическия живот на страната. От много месеци твърдим, че зимата ще бъде много тежка, с много трудности, и това допълнително редуцира желанието на политически сили да поемат отговорност."

Краят на зимата би трябвало да засили мотивацията на политическите сили да участват в съставянето на правителството, а някои от тях ще получат и повече гласове заради премахването на задължителното машинно гласуване.

"През последните няколко месеца наблюдаваме напрежение в отношенията между президента Румен Радев и лидерите на "Продължаваме промяната" - това ще отнеме гласоподаватели от ПП, които вероятно ще се насочат в други партии, които водят политика по-близка до защитаваната от президента... Възможните коалиции за съставяне на правителство нарастват и това ни кара да сме убедени, че може би сме близо до края на политическата криза."

Ако има редовно правителство, основният сценарий в прогнозата на банката е за много вероятно влизане на България в еврозоната в началото на 2024 г. Прозападно ориентираните партии, които подкрепят такова политическо решение, са доминиращи в парламента и подкрепата за тях вероятно ще се увеличи в контекста на войната на Русия в Украйна, смята Павлов. Бизнесът и банките също ще упражняват натиск в тази посока, особено ако са предприели стъпки и разходи за въвеждането на еврото.

Инфлацията изглежда като най-трудния за постигане критерий за членството на България в еврозоната, но оценката на Европейската централна банка ще зависи от прогнозите, а не от нивото на инфлацията през изминалите месеци, каза Павлов.

"ЕЦБ знае, че има инфлация в цяла Европа и тази инфлация се дължи на фактори, които са извън контрола на българското правителство. За анализа на ЕЦБ ще бъде важно какъв е приносът на българските власти за тази висока инфлация - всъщност централната банка няма принос за инфлация и е спорно да се твърди, че правителството има някакъв принос, защото бюджетният дефицит е един от най-ниските в Европа в момента, под техническия критерии от 3%."

Има известна инфлация от увеличаването на ръста на кредитите от търговските банки, но този ръст вероятно ще се забави заради по-високите лихви.

Значителните спестявания по време на пандемията подкрепиха потреблението в страните от Централна и Източна Европа след началото на войната в Украйна. С началото на конфликта в домакинствата се появиха очаквания за висока инфлация и лихви и те изтеглиха напред част от планираните покупки. Особено важна бе адекватната реакция на фискалните власти като правителствата предприеха редица мерки в подкрепа на населението.

"Пазарът на труда остава много силен и в самия бизнес и обществото има усещане, че властите няма да допуснат да се стигне до много голямо редуциране на заетостта и голям спад в доходите".

В България действа и една от най-щедрите в цяла Европа схема за подпомагане на потребители на електрическа енергия, която възлиза на около 5% от БВП за 2022 г. без да има негативни ефекти като бюджетен дефицит, напомни Павлов. Затягането в еврозоната и по-високите лихви също се пренасят много бавно в България.

Не може да се очаква голямо фискално разхлабване в световен мащаб през 2023 г. заради високото ниво на дълг. Шоковете във веригите на доставки и свързаните високи нива на инфлация ще продължат, тъй като няма изгледи за успокояване на конфликта в Украйна. Износът на България ще пострада заради световното забавяне и запълването на резервите на компаниите.

"Предстои ни редуциране на резервите, което ще бъде мощен фактор за намаляване на икономическия растеж през следващите две години. През 2021 и 2022 г. имаме ръст от 7,3% на износа - 5% от този ръст идва от увеличаването на резервите. Ако имаме редукция наполовина на тези резерви, това означава икономиката да слезе надолу с 2,5% от БВП през следващите две години".


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хххххххх

    88 2 Отговор
    Рецесия идва, те казват че сме излезли от криза. Купона едва сега започва.
  • 2 Левът

    85 10 Отговор
    Трябва да спрем това престъпление! Инициативата за подписи за референдум за еврозоната стартира, следете я. Напр. Facebook профила на Възраждане.

    Коментиран от #28

  • 3 Европа

    43 4 Отговор
    друго вижда .
  • 4 Влизате при бай Ставри престъпници

    79 7 Отговор
    Преди НГ голямо сочене беше - вижете Хърватия влиза в "клуба на богатите", след първи януари - пълна тишина... Кво стана бе евро спекуланти долни?!
  • 5 Ранко

    73 6 Отговор
    Глупости.Промиват ни отново мозъците.Който е влязал в ЕС,и Еврозоната хубаво не е видял...Ние сме доилните крави на Германия,Франция,Сащ,Европа изобщо.
  • 6 нннн

    70 4 Отговор
    Айде стига с реклами на Еврозоната! Каквото покаже референдумът, това ще е.
  • 7 Сократ

    67 6 Отговор
    Като ни набутат в еврозоната, почваме да плащаме дълговете на цяла Европа солидарно. Някои са взимали пари, а Ганьо както винаги ще плаща. Честито.
  • 8 Мухаа,хаа!

    59 3 Отговор
    Ако имаме редукция наполовина на резервите,това означава,че БВП през следвашите години,ще слезе с 2,5%. ..Но иначе ще цъфнем и вържем с еврозоната.Алоо,заспалите патици.Не гъски,защото гъската е агресивна птица,умее да се пази,а патици.Паа,пааа,паа! Как се виждате след Януари 2024 при днешна заплата дори 1500 лв( масата е много под нея) изведнъж със 750 еврака в джоба,а? Ако си внушавате,че нашенските чорбаджии,ще ви вдигнат заплата до 1000 евро,означава,че сте най наивните патици на планетата.Една мощна Испания,докато беше без евро,живееха богато ,охолно.Да ги оставим тях- вижте гърците докъде е докараха.С драхмата живееха царски.Българите ходеха на гурбет при тях за драхми.А сега,къде са? Ще робувате ,и то- доброволно заради вроденото ви късогледство,мързел и индивидуализъм до извратеност.
  • 9 Ежко Бежко

    47 2 Отговор
    Тоя здраво се е опушил. Такова розово бъдеще само на HAPKOMAHИТЕ може да им се привижда. Ама поне е позитивен оптимист.

    Коментиран от #10

  • 10 Абре

    42 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ежко Бежко":

    Ежко, много си галантен в тия си епитети, бе човек. Разбирам опита ти за тънка ирония, ама положението ни хич не е смешно. Такъв чепат са ни нагласили в тая еврозона и най-вече с бъдещото cbdc-евро, че ви е бедна фантазията на повечето!
  • 11 Taka така

    43 4 Отговор
    Кво евро бе, то съюз няма евро да приемаме. Имаме си хубави парици Български и тях ли ще продадете!? Така едно време са сменили българската религия с тази настоящата. Дано обаче плановете за еврото пропаднат
  • 12 Аман

    51 3 Отговор
    От лъжци и тарикати. Като гледам какви хора драпат със зъби и нокти за еврото, ми става ясно, че не бива да го допускаме. Ако беше такава благина, чехи, унгарци, румънци...нямаше да се дърпат. А те са много по- добре от нас във всяко отношение! Румънската банка всяка година излиза с доклад по въпроса с отговор " не сме готови". Ние, най- бедните сме най- готови!! Ха

    Коментиран от #27

  • 13 Шемо

    37 2 Отговор
    Не не влизаме
  • 14 един

    6 45 Отговор
    Без да съм специалист,знам че правилното е точно обратното на това което Възраждане иска,т.е. аз съм за приемане на еврото!
  • 15 Флипп

    42 3 Отговор
    България е минала през много ужасии, но приемем ли еврото, станистите ще ни приключат. Чака ни дигитален концлагер и невиждана диктатура!
  • 16 Проклети банкстери

    41 2 Отговор
    Този обирджия и платен лъжец тотално прикрива фактите. Не отговаряме на никакви критерии! Затова не приеха нов бюджет, защото ще лъснат истините за хиперинфлацията, за милиардите дългове, изтеглени и окрадени от политиците, за БВП, за безработицата и за нищожните доходи на хората.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Български Лев

    34 2 Отговор
    Не на еврото, то е физическа и финансова гибел за обикновените хора.
  • 19 Забравете за еврото

    29 1 Отговор
    жалки щатски подлоги. Велика България се възражда. Великите държави имат нужда от собствена валута. Ще се възродим докато пещерният ЕС зъзне в пещерите.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шайка

    23 1 Отговор
    Алоууу помагате на ваши фирми с наши пари това е непозволена държавна помощ... взимате от бедните давате на богатите...
  • 22 Ха ха ха

    19 1 Отговор
    М да соларен евтин ток излизаме от кризата МЕЧТИ МЕЧТИ БЛЯНУВАНИ :::ПРЕДИЗБОРНИ ЗАБЛУДИ
  • 23 Исторически парк

    21 1 Отговор
    Народът на референдум ще спре европоробването и ще спаси лева!
  • 24 баш българин

    11 0 Отговор
    да доокрадем беднете как ти се иска ама гладнете вече са озверели и ще ви резнат зелките
  • 25 баш българин

    6 3 Отговор
    народа отсвири партиите правителство крадливо повече няма да има па ако щете приемете гласуване със вдигната ръка това не е прогноза а факт народа ще гласува само за президентска държава сбогом кръвопийци
  • 26 Наистина

    13 0 Отговор
    ПАЗИ БОЖЕ ОТ €ВРОЗОНАТА !!!
  • 27 Олд Четърхенд

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Аман":

    "Винаги готов! " ревна мощно българския политик,свали си гащите и се надупи.
  • 28 съгласен

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Левът":

    трябва да направим всичко възможно. Но какво правят възраждане - умишлено забавиха събирането на подписите. Дали подписите ще се съберат по начина предложен от тях - очаква се хората да изтеглят формуляра и попълнен да го изпратят някъде? Някой вярва ли, че това ще работи? И аз много харесвах позицията, която заеха по време на "пандемиятя", но защо ли сега ми напомнят на христо иванов на Росенец, на кирчо от протеста - май пак хитро ни инсталираха поредните "родолюбци/спасители", задачата на които е отново да заблудят хората.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове