13 Януари, 2023 06:59 1 588 34

НС обсъжда забрана за износа на нефт и нефтени продукти с произход Русия

  • парламент-
  • заседание-
  • забрана-
  • износ-
  • нефт-
  • русия

Петима министри на парламентарен контрол

НС обсъжда забрана за износа на нефт и нефтени продукти с произход Русия - 1
Снимка: БГНЕС

Въвеждане на позиция "особен търговски управител", който да действа от името на правителството в казуси като този на рафинерията "Лукойл Нефтохим", и забрана за износа на суров нефт и нефтени продукти с произход Русия ще обсъжда днес парламентът, предаде БНР.

Предложението за създаване на фигурата "особен търговски управител" е на "Демократична България" (ДБ).

В промените в Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, не е записано изрично името на рафинерията, но тя влиза в обхвата на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност и са част от критичната инфраструктура в сектор "Енергетика".

В мотивите към законопроекта изрично се посочва, че предложението е във връзка с ограничителните мерки срещу Руската федерация заради войната в Украйна.

Предвижда се особеният търговски управител да бъде назначаван от правителството за срок от 6 месеца, като мандатът му може да бъде удължаван само веднъж, а целта е да бъде защитен държавният интерес, когато има опасност от засягане на националната сигурност или нарушаване на ограничителни мерки от международни организации, задължителни за България.

В дневния ред е включено и второ гласуване на предложената от ДПС забрана за износ на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогация, както и въвеждане на режим за облагане по ДДС и акцизи, с които да се компенсират високите цени на горивата.

Депутатите избират състав на постоянни делегации в международни организации и ще решат дали да възложат на министъра на културата да предприеме стъпки за създаване на Български културно-информационен център в Тараклия.

Пет министри ще отговарят на общо 25 въпроса на народни представители, половината от тях са зададени към служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 5577

    31 4 Отговор
    Ха ха. И да ги забраните в пробита каца вино се не държи. Като оръжията. Ние не изнасяме ма те с наши гаубици се стреляли. Не се хабете. Вие нищо не можете да забранявате. Това го решават тия дето имат пари. Какво ще решиш ти дето нямаш пари. Цитат най Тошо.
  • 3 Пет пари

    46 6 Отговор
    Боже с какви глу.пости се занимават в това народно събрание?! Такава из.мет се е събрала там, че да се чуди човек откъде се пръкна тая шайка.

    Коментиран от #14

  • 4 фен

    6 29 Отговор
    Аз тия колебания, не ги разбирам? Ами толкова е просто! Затваряме Лукойл, и готово! Така хем Путин ще реве от болка, хем тука, на който му е скъп бензина, ще псува руснаците! Двоен ефект!😉

    Коментиран от #5, #10, #11

  • 5 Правилно

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "фен":

    ще караме на мускули !
  • 6 Нов Евроатлантик

    7 2 Отговор
    Ще караме на видело !
  • 7 Закс

    20 3 Отговор
    Предлагам само да се купува и само от бай пън !!!
  • 8 цветуща?

    24 4 Отговор
    Как как ще се отрази това на икономиката на България? Ще я направи ли цветуща?

    Коментиран от #16

  • 9 дъртия

    27 4 Отговор
    МОЛБА към ФАКТИ !!!
    МОЛЯ ВИ НЕ ПУБЛИКУВАЙТЕ СНИМКИ НА ТЕЗИ МАЛОУМНИЦИ !!!
  • 10 мммда

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "фен":

    Ти нали се сещаш. че ако това стане и се заабе цената на бензиностанцията, ще съм най-малкото с бухалка в ръка пред парламента и ще се направя на депутатски заболекар и няма да съм единствен.
  • 11 Коментар

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "фен":

    Ще "благославяме" онези където измислиха психо санкциите,а не Путин.Путин санкции не ни е сложил.Господ ще ги накаже за това,че страдаме без да сме виновни и плащаме за чужда война.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Подбрани са

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пет пари":

    и назначени от козяк, за да им лакействат и вадят кестените от огъня.
  • 15 БОЗА

    23 1 Отговор
    "На второ четене депутатите ще разгледат и изцяло новия закон, който има за цел да контролира прилагането на дерогацията за внос на руски петрол. Според текстовете се забранява износът на суров нефт и нефтопродукти, произведени от руски петрол. Единственото допустимо изключение е, когато продуктите се изнасят за Украйна."

    Ах,кви изключения,ква загриженост... ;-)))

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    14 1 Отговор
    И кво обсъждат като ЕС ни наложи забрана ?

    Коментиран от #20

  • 20 мммда

    17 2 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Тоя ЕС само ни гърби и главоболия ни създава. Плюс никакъв, развитие също.

    Коментиран от #27

  • 21 Псевдоним

    12 2 Отговор
    Турците и сърбите ще печелят вместо нас заради подобна дивотия!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Аднъж червен, винаги червен

    9 3 Отговор
    "Предложението за създаване на фигурата "особен търговски управител" е на "Демократична България" (ДБ)." Тия каквото и да правят не могат избяга от миналото си и от комсомолското си мислене. Направо го кръстете Полпред и връщайте комисарите и ЧК. Само дето сега ще служат на ЕС, на новата правилна идея!
  • 24 Кривоглед

    10 1 Отговор
    Що ми триете коментара бре Факти. Каква е тази цензура тук. Със свободното слово да не си бършете задника с него?
  • 25 голткм

    16 1 Отговор
    Прости българи! Пратили сте в парламента предатели, дето ви ограбват и лъжат всеки ден, а на всичкото от горе и заплати им плащате по 10 хиляди лева. Гласуват всичко което им наредят от козяк и само в загуба на България, и така вече 33 г. Станахме като африканци по доходи и не ни идва акъла. ГЕРБ, БД, ПП ДПС и БСП едни и същи предатели дето скубят българина и го заробват. Сега и с нефта искат да угодят на краварите, ама цената нак от джоба на всеки българин ще се плати. До кога ще избирате айдуци? Кога ще поумнеете?
  • 26 Алоу

    12 0 Отговор
    Ей,умница до кога ще стоите?До кога ще вземате заплати и ще ни закопавате все повече и повече?Време е да си ходите у дома.Нямаме нужда да плащаме заплати на 240 нищоправещи.
  • 27 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "мммда":

    Абсолютно !
  • 28 АЛФА КЕНТАВЪР

    3 1 Отговор
    ЗАНИМАВАТ се с ГЛУПОСТИ вместо да подобряват ЖИВОТЪТ на БЪЛГАРИТЕ
  • 29 долу ЕС

    10 1 Отговор
    за неразбралите това е мутренски евронатиск да бъде продадена рафинерията на американци или турци. И в двата варианта България ще е на и бана, както 33 г вече. Шанса на руснаците е да я затворят без да я продават и да изчакат 1 г. През това време всички ще платим цената на брюкселските оли го френи
  • 30 Инна

    6 0 Отговор
    Световната банка очаква ръст на БВП на Русия с 1,6% през следващата година за сметка на разширяване на потреблението и възстановяване на износа, който Москва ще преориентира към други страни.

    С други думи, оценката на Световната банка е такава, че същите уж "плашещи" санкции, които трябваше да разкъсат нещо там на парчета и да превърнат рублата в развалини, ще имат, първо, много ограничени по обем последици, и второ, те ще продължат много, много кратко време.
  • 31 Д. Димитров

    6 0 Отговор
    Един виц, който в случая е актуален... Хвърлил топа един кубинец, той бил грешен и тръгнали да го водят в ада за да го варят в кубинския казан.... Минали покрай американския казан, а около него 1000 дяволи охрана, който натискали тези който искат да излязат от казана, минали покрай руския, същата работа, минали покрай френския, пак така.... Минавали през 100 казана на държави, всичките с дяволи за охрана. Нещеш ли, изведнъж стигнали до българския казан, там нямало нито един дявол за охрана... тогава кубинеца попитал дявола: "Защо тук няма охрана, празен ли е казана?"
    А дявола отговорил: " А, това е казана на българите, там ако някой тръгне да излиза, те сами си го дърпат за краката и не го пускат".
    Та така, вместо да печели държавата и народа (нали уж ще се взима свръх печалбата и ще се разпределя някъде си), ние ще се гръмнем в главата, и най вероятно ще затвори рафинерията.
    Аз на това му казвам ВИСША ФОРМА НА НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И СЛУГИНАЖ. Разбрахме вече, че не се мисли за България, нито за българите... Мислите се насажда от друго място, което плаща добре за предатели :( Пак да си ги изберем същите. До кога?
  • 32 Кривоглед

    6 0 Отговор
    Петков ни призова да си дариме залатите за Осраайна ама на никой не му се дават и затова ни измъкват парите от заскъпването на горивата и в същото време почнаха да пълнят украинските цистерни с евтино за тях гориво.
  • 33 МалоумниПродажници

    6 1 Отговор
    Продуктите са с произход България, суровината можеда е с всякакъв произход. Заради продажници и рпедатели вечно ще сме дyпeни от наглосаксонци и евреи!
  • 34 СNN: Украинските сили напускат Соледар

    0 0 Отговор
    СNN: Украинските сили напускат Соледар
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове