Last news in Fakti

13 Януари, 2023 07:51 2 435 26

Бабикян осъди МВР за репресията на Орлов мост

  • бабикян-
  • арест

Той трябва да получи 600 лв. обезщетение за вредите от незаконно задържане и глоба за неподчинение на полицията

Бабикян осъди МВР за репресията на Орлов мост - 1
Снимка: БГНЕС

Гражданският активист Арман Бабикян от "Отровното трио" осъди МВР да му плати обезщетение за полицейските репресии по време на разрушаването на палатковия лагер на Орлов мост в разгара на граждански протести от лятото на 2020 г. Това съобщи EURACTIV България, като цитира решение на Административния съд в София. "Сега" също се запозна със съдебния акт.

През лятото на 2020 г. десетки хиляди българи протестираха в цялата страна срещу правителството на Бойко Борисов и настояваха за оставката както на кабинета, така и на главния прокурор Иван Гешев.

Адвокат на Бабикян е неговият сподвижник от "Отровното трио" Николай Хаджигенов. Бабикян настоява да получи 10 000 лв. обезщетение, но съдия Красимира Проданова приема, че е справедливо да получи 600 лв. - по 300 лв. за двете основания, сочени от Бабикян.

Първото е вреди от незаконосъобразно задържане в арест на СДВР, за от 05.35 часа до 07.18 часа на 7 август 2020 г. (Заповедта за задържане е отменена от съда). Второто е за вреди от наказателно постановление, с което на Бабикян е наложена глоба от 100 лв. за това, че не се е подчинил на полицейско разпореждане да не пречи на преминаването на автомобили през Орлов мост. Това наказателно постановление също е отменено от съда.

"Обезщетението трябва е съразмерно с вредите и да отговаря както на конкретните данни по делото, така и на обществените представи за справедливост", обяснява съдията. Нейното решение не е окончателно и може да се оспори пред Върховния административен съд.

Свидетели по делото твърдят, че полицията е приложила срещу Бабикян агресия, която се видяла и през медиите. "Това не било единственото му задържане. На майка му също се отразило много зле, както и на децата му. Дълго не можел да спи", обяснява свидетелка, чиито показания съдът приема за достоверни.

В 4 часа сутринта на 7 август 2020 година маскирани полицаи и жандармеристи нахлуха едновременно в протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна. В столицата палатките на Орлов мост бяха разчистени с помощта и на общината, а паркираният пред Ректората на СУ протестен автобус бе вдигнат с репатрак. На протестиращите бе обяснено, че палатките им нарушават Закона за движение по пътищата.

Арестувани бяха 12 души, сред които и Арман Бабикян. По-късно всички задържани бяха освободени, след като им бяха съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

За да бъдат защитени личните данни съдебните актове се анонимизират. Често обаче се стига до абсурди. Така е и по делото на Бабикян. В съдебното решение, качено в електронното деловодство на Административния съд в София Орлов мост е "О. мост", заличено е, че площад "Народно събрание" се намира в София. Но за сметка на това в акта си стои целият ЕГН на Бабикян.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мммда

    26 6 Отговор
    Taя продажна к..ва няма какво да се коментира. На следващите избори, ще е извън класациите.
  • 2 Отвратителен пъпеш,

    24 4 Отговор
    тези пари са от народа, МВР нямат пари, и те цоцат народни.
  • 3 Лъжливия Бабикян

    29 8 Отговор
    Гнусен боклук
  • 4 оня с коня

    22 9 Отговор
    Наглият Арменец не само нарушава Обществения мир в БГ,но се опитва и ДА ПЕЧЕЛИ бълг. пари ОТ ДЕЙСТВИЯТА СИ.Между другото Кеворкян Е СЪЩАТА СТОКА!

    Коментиран от #18

  • 5 Да, да

    18 3 Отговор
    Браво на Дедокян! Сега МВР ще ги плати с нашите данъци.
  • 6 тцтцтцтцтц

    7 2 Отговор
    Ужас-егати съда ! Отврат !

    Коментиран от #7

  • 7 ехаааа

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "тцтцтцтцтц":

    Така е -иначе ни занимават с главния прокурор-че не бил стока-я се вижте ,вие ,другари съдии !
  • 8 Хехе

    13 3 Отговор
    600 лв са подигравка за "усиления арменски труд" на барикадния революционер! А Хаджигенов пак не изкара пари от адвокатски умения. Отново...Карикатури!
  • 9 Цървул

    3 9 Отговор
    Затова наложително им е нужна съдебна реформа, която да присъжда по 10 бона обезщетение. Минимум...

    Коментиран от #10

  • 10 уауууу

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Цървул":

    На Бибиткян ли 10 бона да дадат,бе пич ?
  • 11 А бе

    7 3 Отговор
    От решението на съда е ясно,че ако не беше полицията, Бабикян щял да спи спокойно.Да благодарим на МВР,че е поддържала бедната съвест на великия въстаник:-))
  • 12 Българка

    9 3 Отговор
    Е, сега Бабикян с адвокат ХаджиГенов следва да осъдят Административния съд и калинките му за изтичане на защитени лични данни

    Коментиран от #17

  • 13 5577

    6 3 Отговор
    Не ни занимавайте с глупости. На България и трябва управник с много твърда ръка, защото това вече на нищо не прилича. И македонците ни се смеят. Такава декокрация на света няма. Самопогубваме се.
  • 14 файчо

    6 3 Отговор
    Значит Дядидюкян ще прибара парите на някои пенсионери.
  • 15 ХАХАХА

    6 2 Отговор
    Добре ,че делото е било безплатно т.е Хаджигенов го е представлявал, иначе с тези 600 лв нямаше да си покрие разноските по адвоката . Така ,че не виждам някаква победа във финансово изражение.Аз обаче си спомних за един гаф на ГДБОП ,които нахлуха в жилище по погрешка ,а там имаше малко дете та какво стана не писаха това семейство осъдили ги ,получили някакво обезщетение, защото за психотравмите на мъже каквито са "децата" незнам ,ама това дете имам спомене беше малко ,под 10 години.
  • 16 гост

    9 3 Отговор
    Поне да бяха го били малко, кой ти взема 600 лв за два часа задържане на кафе.? Още повече, че близо месец бяха залостили движението по центъра на София. Добре, че го прибраха и разчистиха, защото много хора от центъра на София се готвиха да ги линчуват!
  • 17 пак ли

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    не сте си пили хапчетата, трябва да ги осъдят особено хаджи геов за разпространение на пе до фил ска пропа ган да, на доживотна по мое мнение даже, останете в кухнята където се надявам интернет сигнала Ви да не е толкова силен!
  • 18 верно е

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "оня с коня":

    Ти къде си видял свестен арменец ? Всички са измамници и подлеци.Симбиоза от грък и евреин.
  • 19 ЙЙьѝй

    3 2 Отговор
    противно човече, грантаджийско ратайче
  • 20 Демократ

    3 3 Отговор
    БРАВО И НА БАБИКЯН И НА СЪДИЯТА. ТАКА СЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ТАКИВА СЛУЧАИ ИМА, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ НАДЕЖДА ЩЕ ИМА ЗА БЪЛГАРИЯ.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Маг Минчо

    2 1 Отговор
    Габровец върви по улицата и хвърля пари! Отзад арменец ги събира, за да му ги върне!!!!!!
  • 22 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Демократ":

    БРАВО И НА БАБИКЯН И НА СЪДИЯТА. ТАКА СЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ТАКИВА СЛУЧАИ ИМА, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ НАДЕЖДА ЩЕ ИМА ЗА БЪЛГАРИЯ.===================================== ===БАБИКЯН Е НАРУШИЛ ЗАКОНА НО СЪДИЯТА ,КОЙТО ГО ОПРАВДАВА СИГУРНО НАЙ МАЛКОТО Е СИМПАТИЗАНТ НА ПП.ПО ТОЗИ НАЧИН СЪДИЯТА НАСЪРЧАВА ПОГАЗВАНЕТО НА ЗАКОННОТО ПРАВО ЗА СВОБОДНО ПРИДВИЖВАНЕ НА ХОРАТА.
  • 23 Бако

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Демократ":

    Ти си новият джендър ,така ли ви наричат по новому демократ джендър
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Срам

    1 0 Отговор
    Затвор за Бабикяна трябваше ......
  • 26 Бай Пешо саламурата

    1 0 Отговор
    Всички задържани бяха освободени, след като им бяха съставени актове. А трябваше 20 дена павета да чукат в някоя кариера или да метат и чистят планините боклуци които оставиха.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове