Last news in Fakti

13 Януари, 2023 16:51 2 376 21

Депутатите прехвърлиха решението на казуса с пристанище "Росенец" на Брюксел

  • росенец-
  • концесия-
  • европейска комисия

С текстове в закон бе посочено, че с позволението на ЕС България ще може да прекрати концесията на "Росенец" , който в момента се стопанисва от "Лукойл Нефтохим"

След като вчера депутатите не приеха предложението на Петър Чобанов от ДПС да се прекрати концесията на пристанище „Росенец“, днес те се постараха да поправят това.

С текстове в закона за "контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна" или иначе казано закона за контрол върху прилагането на дерогацията от ЕС, който беше внесен от ДПС, Народното събрание намери начин как да прекрати концесията на пристанищния терминал "Росенец", която беше удължена от служебното правителство за още 24 години до 2046 г., съобщи "Дневник".

Депутатите гласуваха допълнителни разпореди, които гласят, че "възложените концесии за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход с произход Русия, се прекратяват в едномесечен срок от получаване на положително решение от Европейската комисия".

Това означава, че с позволението на ЕС България ще може да прекрати концесията на "Росенец" , който в момента се стопанисва от "Лукойл Нефтохим". Предложението, направено от ДПС беше подкрепено с 109 гласа "за" (ГЕРБ, "Демократична България", "Български възход"), 27 "против" ("Възраждане") и 41 "въздържал се" ("Продължаваме промяната" и БСП).

В началото на седмицата "Демократична България" също внесе в Народното събрание законопроект, с който нефтеният пристанищен терминал "Росенец" се отнема от "Лукойл" и се връща на държавата. Сега обаче такъв вероятно няма да бъде нужен.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалка работа

    31 4 Отговор
    Както казваше Тиквоний"Требва да питам шефовете у Брюксел".

    Коментиран от #3

  • 2 обективен

    20 10 Отговор
    Нефтохим трябва да е на държавата.

    Коментиран от #6

  • 3 ватник

    16 23 Отговор

    До коментар #1 от "Жалка работа":

    жалка работа е ,че от 1944 година до сега ни управляват от кремъл, резултата е виден.
  • 4 ЕС фен

    11 4 Отговор
    Това решение е протакане и удължаване на концесията.
  • 5 аха

    12 1 Отговор
    ами правилно и без друго половината уптавление е пряко от там иначе трбваше да занимават пак кюрдката на козяк
  • 6 вашият костов

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "обективен":

    защоя я приватизира имаш ли смислен отговор или иде реч за едни комисионни?
  • 7 Демократ

    6 3 Отговор
    Как ги измислят тези врътки само да не пипнат безобразието национално предателство Росенец - българска гранична зона дасена на концесия на Русия.По Конституция границите на България са неприкосновена зона.Ако депутатите не знаят това,какво правят в тази сграда? Който е извършил това безобраз трябва да е в затвора, а сега бол депутати си свалиха маските.Не им дреме нито за България, нито за хората. Къде се е чуло и видяло Брюксел да се бърка във вътрешни сделки, тия съвсем ни вземат за осигурени, малко мярка да имат.Не искат прокремълците да защитят България и работят за Русия, това е. БЪЛГАРИ,СЪБУДЕТЕ СЕ,ТРЯБВА ДА СПАСИМ РОДИНАТА СИ ОТ ТЕЗИ ПРОДАЖНИЦИ В ПАРЛАМЕНТА И ДА НЕ РАЗРЕШИМ ДА Я ПРЕВЪРНАТ В РУСКА ГУБЕРНИЯ.
  • 8 бай Даньо

    4 5 Отговор
    Продължаваме Подмяната гласува заедно с БСП и Възраждане по руската тематика защо някак не се учудвам!? Харвардски комсомолци!?
  • 9 МИЛЕН ОТ ПП

    5 2 Отговор
    АБЕ ХОРА ТО БОКО ТИКВАТА ГО ДАДЕ НА ДОГАНЧО АГА ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВИ ПАЛАТИ Е НАПРАВИЛ ТАМ САМО ГЕРБ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сатана Z

    5 4 Отговор
    Прекратете незабавно концесията на Лукойл и България ще бъде освободена за 3ти път от Русия.
  • 12 Перо

    5 6 Отговор
    Това НС ще ни остави накрая без рафинерия, заради интересите на някакъв ционистки, превратаджийски режим на м……а си!

    Коментиран от #15

  • 13 Мишки Болшевишки

    3 4 Отговор
    Я да видим кой за кого лобира ПП БСП Копейкините
  • 14 Струва си

    4 5 Отговор
    Датата за прекратяването на робската концесия с Лукойл да стане национален празник на България
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Перо":

    ....е сега да ни обясниш и защо "Росенец" не е към съседното "Пристанище Бургас ЕАД", като си толкова наясно с нещата там, а?
  • 16 Матей преображенски

    5 3 Отговор
    Бях го предвидил,даже посочих ,че ще посегнат направо на рафинерията,но с отнемане на пристанището подхождат по-коварно,без него нефтохима не може да функционира,или радевистите ще изнудват Лукойл.Извъртането с Брюксел не променя същността посегателството.Защо не отнемат концесиите на западните фирми ,които извличат злато и др.ценни метали от българските недра.Намислили да вкарат западна фирма в АЕЦ Козлодуй и тя да зарежда ядрено гориво,пратиха и последните български самолети на източния фронт и руснаците набързо ги свалиха.Още какви международни престъпления трябва да извършат козяк-ниците,дето се постилат пред козяк-16?
  • 17 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    6 1 Отговор
    НЕ ВИ ЛИ ПРАВИ ВПЕЧЕТЛЕНИЕ ,ЧЕ НАЙ МНОГО ДПС ВЗИМА ОТНОШЕНИЕ ПО КАЗУСА ,,ЛУКОЙЛ,,.ЯВНО УСИЛЕНО СЕ РАБОТИ ЗА ВКАРВАНЕТО НА ГОРИВА ОТ ТУРЦИЯ.РОСЕНЕЦ Е ПРИГОДЕН ЕДИНСТВЕНО ЗА РАТОВАРВАНЕ И ТОВАРЕНЕ НА ТАНКЕРИ.БЕЗ НЕГО РАФИНЕРИЯТА НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА.ЗА ДРУГИ ДЕЙНОСТИ ПРИСТАНИЩЕТО НЕ Е ПРИГОДЕНО . НЕ ЗНАМ КОЛКО Е ЛИЦЕНЗИОННАТА ТАКСА, НО В БЮДЖЕТА ОТ РОСЕНЕЦ ВЛИЗАТ НАД 100 000 000 ЛЕВА ОТ ПРИСТАНИЩНИ ТАКСИ ГОДИШНО.В ПРИСТАНИЩЕТО ДЕНОНОЩНО ИМА СЛУЖИТЕЛИ НА МИТНИЦАТА И ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ..ПАК ПОВТАРЯМ ДПС МНОГО СЕ ЗАИГРАХА С ЛУКОЙЛ ТОВА ЗА МЕН Е НАЙ МАЛКО ПРИТЕСНИТЕЛНО..
  • 18 Ген. Гурко

    4 0 Отговор
    Това мечта на ДПС. Да се изгони Лукойл и там да се разпорежда дръндарският доктор-философ като с екстериториална турска зона. Преди години се опитаха да заграбят за тази цел остров Свети Кирик край Созопол, но не успяха.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове