13 Януари, 2023 23:30 1 532 6

Важните новини във ФАКТИ на 13.01.2023 г.

  • нефт-
  • разменени бебета-
  • делян добрев-
  • атанас пеканов-
  • асен василев-
  • николай денков-
  • явор божанков-
  • теменужка петкова-
  • слави трифонов-
  • грипна епидемия-
  • шейново-
  • нзок-
  • лукойл-
  • интерконектор-
  • издирвана-
  • настимир ананиев-
  • българско лято-
  • нексо-
  • левон хампарцумян-
  • трети мандат-
  • костадин костадинов-
  • долар

Изключения се правят при продажбата, доставката, трансфера и износа за Украйна на нефтопродукти, решиха депутатите

Важните новини във ФАКТИ на 13.01.2023 г. - 1

Окончателно: Забранява се продажбата на руски нефт и продукти от него в други държави

Забранява се продажбата на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, изброени в приложение към регламент на ЕС, с произход от Русия или изнасяни от Русия, които са внесени у нас въз основа на дерогация, разрешена от Министерския съвет (МС), на купувачи, от друга държава член или в трета страна. Това реши парламентът с приетия на второ четене Закон за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Вносители са Мустафа Карадайъ (ДПС) и група народни представители.

Разменените бебета: Адвокатът на едно от семействата с подробности за срещата на двете майки

Щастлива развръзка. От днес бебетата, които бяха разменени в „Шейново”, вече са при биологичните си родители. Преговорите са продължили три седмици.

Делян Добрев: Надявам се носителят на третия мандат да е ДБ- там виждам шанс за правителство

Надявам се носителят на третия мандат да е "Демократична България", защото от там виждам шанс да се създаде правителство. Ако там е мандата, ние вече сме заявили нашата подкрепа, както и ПП, което автоматично означава 140 депутати. Надявам се повече партии да се включат в това управление - заяви в студиото на "Още от деня" председателят на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

Атанас Пеканов не гледа към премиерското кресло. Работи приоритетно по Плана за възстановяване

В интервю за предаването "Още от деня" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви, че се е съсредоточил върху Плана за възстановяване и устойчивост и не е устремил поглед към премиерското кресло. Той увери, че служебният кабинет ще се съобрази с решението на парламента и ще направи опит да предоговори ангажиментите ни за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента - ангажимент, който страната ни е поела.

Асен Василев за твърденията на прокуратурата: Димки, заглушават липсата на присъди за "Хемус" и къщата в Барселона

"В нормалните държави прокуратурата говори пред съда, а в България – пред медиите“, това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ по повод днешния брифинг на прокуратурата и допълни: „Не били компютри, а компоти“.

Акад. Денков за твърденията на ГЕРБ по случая Nexo:Поредната фантазия, опит да се окаля "Промяната"

Не е лесно да се намери партия, която да обедини останалите в парламента и да формира стабилно мнозинство. Ние малко обърнахме матрицата - вместо служебните правителства да следват политиките на редовните, вицепрезидентът призовава за обратното. Аз искрено се надявам да има редовно правителство, но това не трябва да се случва на всяка цена и да не се спазват приоритети, политики и обещания.

Явор Божанков: Всички виждаме, че имаме проблем в правосъдието, но влезе ли в комисия - всички гледат в тавана

Къс е хоризонтът, изборите изглеждат над 90% сигурни, затова се бърза с някои неща, с други не. С реформата в съдебната система, например, изобщо не се бърза. Това коментира в ефира на Nova News независимият депутат Явор Божанков.

Теменужка Петкова: С предоговарянето на Плана поправихме грешката на предишния кабинет в енергетиката

Особен търговски представител да поема контрола и да защитава държавния интерес в "Лукойл" е едно много добро предложение на колегите от ДБ. То е пряко свързано с нашата национална сигурност. Така ще се даде възможност в случай на настъпване на неблагоприятни условия, да се назначава специален управител, назначен от държавата. Той няма да има право да се разпорежда с активите на дружеството. Това е временна мярка до отстраняване на нарушенията или на заплахата за националната сигурност. Това заяви бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Трифонов пусна нова песен: Този път за Гълъб Донев и Стефан Янев

Слави Трифонов и неговитe сценаристи публикуваха на страницата на телевизия 7/8 във Фейсбук нова песен, подобна на тази за Лена Бориславова. Този път тя е посветена на служебния премиер Гълъб Донев и на Стефан Янев..
Обяснениeто, което е публикувано преди клипчето гласи, че това е конкурс за политическа песен "Поли Тиk-Тоk".Хората са призовани да им пращат своите политически песни, а те ще ги излъчват в ефир.

Стара Загора обяви грипна епидемия

От 17 януари в област Стара Загора се обявява грипна епидемия. Това беше решено на заседание на Областния оперативен щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ) днес.

Разменените в „Шейново” бебета вече са при биологичните си родители

Разменените бебета в „Шейново” вече са при биологичните си родители. Това предаде NOVA.

Без гласове против: Депутатите прекратиха мандата на управителя на НЗОК

Народното събрание предсрочно прекрати мандата на Петко Салчев като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), считано от 13 януари 2023 г. Това стана с гласувано проекторешение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК.

Държавата ще управлява рафинерията на "Лукойл" при криза

Народните представители приеха на второ четене предложението на "Демократична България" държавата да може да поеме контрола на петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим" в Бургас при извънредни обстоятелства. "За" предложението гласуваха всички партии без "Възраждане".

След 10 години протакане: Строим интерконектор със Сърбия

След 10-годишно забавяне започва строителството на газовата връзка България-Сърбия. Тръбите за интерконектора пристигнаха на пристанището в Бургас, а екип на БНТ беше допуснат до строго охранявания терминал, където вече започна разтоварването.

Откриха мъртва изчезналата жена от Чепеларе

Издирваната жена от Чепеларе е открита мъртва в дере в Чепеларе. Това съобщи директорът на ОДМВР – Смолян, ст. комисар Костадин Пачеджиев.

"Тялото е намерено преди обяд в дере по средата на лифт-станцията на Чепеларе. Тялото е открито от планински спасител. Веднага към мястото се отправя група спасители, заедно с близък на жената, който я е разпознал“, уточни ст. комисар Пачеджиев.

Той допълни, че започват огледи на мястото и подчерта, че от самото изчезване насам всеки ден са търсили изчезналата възрастна жена.

"Колегите не са спирали да я търсят и всичко беше с цел да я намерят жива“, каза още шефът на полицията в Смолян.

Припомняме, че 77-годишната Елена Паскова от Чепеларе бе обявена за общодържавно издирване. Тя е излязла от дома си на 9 януари в 11.00 часа, за да си вземе пенсията и оттогава следите ѝ се губят. От вторник насам ежедневно десетки полицаи, спасители, близки и доброволци заедно със следово куче участваха в издирването на жената.

Настимир Ананиев ще съди Слави Трифонов

Във връзка с тиражирането на името ми относно последните събития, искам да заявя, че съм се консултирал с адвокат и ще предприема конкретни съдебни действия срещу всяко едно лице, което уронва моята репутация и добро име и ме замесва в скандали, които не съществуват. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от Продължаваме промяната Настимир Ананиев по повод думите на депутата от ГЕРБ Тома Биков, че е да се провери дали има финансиране на "Продължаваме промяната" от лица, свързани с криптокомпанията Nexo, чийто офиси бяха претърсени от прокуратурата вчера, предаде репортер на Novini.bg.

"Българско лято": Необходими са мерки за гарантиране на достъпа до лекарства за българите

В периода на Ковид 19 пандемията, а и след това, в много страни от ЕС се наблюдава нарастващ недостиг на медикаменти. В България, поради дефицит на лекарства на пазара до 12.01.2023 г. забранени за паралелен износ (според СЕСПА) са 63 медикамента. Този списък се обновява непрекъснато на база на подаване информация от заинтересованите страни. Тук е критичен въпросът как се определя какво е дефицит и може ли да има спекулации? Стана ясно, че това е възможно и ограничава достъпа на крайния потребител (пациента) до лекарства. Това пишат от "Българско лято" на официалната си интернет страница.

Експерт по криптовалути: Сравненията на Nexo с One coin и Ружа Игнатова бяха доста крайни

"Т.нар. криптобанки обикновено са компании, които предоставят услуги, свързани със заеми. Те използват криптоактиви като обезпечение за предоставяне на заеми на клиенти и същевременно получават финансови средства под формата на криптоактиви от клиенти, на които пък предоставят някаква лихва." Това обясни пред БНР Владислав Драмалиев, експерт по криптовалути, председател на фондация "Битхоуп".

Левон Хампарцумян: 2022 година е най-лошата за хора с нормални пари

„Крипто“ нека да бъде, но банка не е, защото не е регулирана. Може да е борса, но не е банка. Също не е валута. Ако кажем „високорисков актив“, всичко си идва на мястото. Тази нова нерегулирана среда привлича хора с не толкова чисти намерения“, обясни в ефира на БиТиВи финансистът Левон Хампарцумян по повод спецакцията в Nexo.

И ДПС са готови да получат третия мандат от президента

Движението за права и свободи е готово да вземе третия мандат за съставяне на правителство като би преговаряло за кабинет с всички партии, включително и с "Възраждане". Това заяви пред БНТ депутатът от движението Рамадан Аталай.

Костадинов: До 2043 година единствената официална валута в България трябва да е българският лев

"Смятам, че до 2043 година единствената официална валута в България трябва да е българският лев. Не съм против еврото, аз съм за българския лев".

Палестинска паравоенна организация е прала пари през българската NEXO

Стана ясно коя е терористичната организация, която чрез NEXO e пралa пари, научи Агенция "Фокус". Палестинската паравоенна "Хамас" е извършила са десетки парични преводи в криптовалута.

По-рано днес /12.01 б.р./ прокуратурата и МВР влязоха в офиси на столичната фирма.

"Разследват се изпиране на пари, данъчни и други престъпления. През последните пет години като оборот през платформата са минали над 94 млрд. долара. "Клиент, който е ползвал платформата Nexo, е официално обявен за лице, което е финансирало терористични актове, каза на брифинг говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

Nexo е криптобанка, която управлява активи за над 5 милиона души в 200 юрисдикции. Казано иначе - компанията набира криптовалути на влог и плаща лихви върху тях. Nexo отпуска и кредити срещу обезпечение. Основател на платформата е Антони Тренчев.

Хамас беше основана през втората половина на 1980-те години и още от самото начало е в опозиция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Ясер Арафат. Хамас отрича правото на съществуване на Израел.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    0 1 Отговор
    Важното е Теменужка от герб и Слави от герб...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гориил

    3 0 Отговор
    Кръгът е затворен. Всички вървяха дълго до това място по криволичещи пътеки. Стъпка наляво газова камера, стъпка надясно електрически стол.
  • 6 Читател

    0 0 Отговор
    А защо не се направи изключение за Украйна?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол