Last news in Fakti

17 Януари, 2023 09:56 1 541 14

Филип Гунев: 1200 евро струва преминаването на границата ни

  • ограда по границата-
  • мигранти-
  • акция хавала

Инвестирали сме 100-150 млн. евро в изграждане на тази система по границата, но без сензори по оградата не можем да спрем ефективно мигрантите, каза бившият зам.-вътрешен министър

Бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев заяви пред Bulgaria ON AIR, че тази година трябва да направим множество операции, подобни на провеждащата се в момента "Хавала", за да може да ги използваме като аргумент в двустранните разговори с Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген. И изтъкна, че без редовно правителство ще е много трудно да влезем в Шенген.

"Едва ли "Хавала" е само пиар акция, интересно е да видим до какви присъди ще се стигне. Такива бързи акции за организирана престъпност не се планират от днес за утре, още повече да бъде мащабна и с десетки арестувани. Изисква се огромно количество работа, ако искаме хора в затвора като краен резултат", каза Гунев.

"Акциите са елемент от цяла система за охрана на границите ни. Не се прави достатъчно. Прави се много, но може да се прави още повече. През годините се говори за интегрирана система за наблюдение по границите - камери и сензори. Тя продължава да покрива малко повече от половината граница. Така и не успяхме да изградим тази цялостна система. Тя включва камери, които гледат Турция в дълбочина и засичат мигрантите. Да има хубави пътища, за да реагират бързо полицаите", каза още гостът.

По думите на Гунев оградата е само един елемент и няма как да спре бежанците. Тя става със съвсем друга функция, ако се сложат сензори по нея. "Инвестирали сме 100-150 млн. евро в изграждане на тази система, но не сме предвидили доизграждането ѝ и границата ни остава с дупки", алармира бившият зам.-вътрешен министър.

Гунев добави, че Турция не сътрудничи изцяло с мигрантския поток. "Там обаче има вътрешни процеси, които карат турците да изхвърлят мигрантите, връщайки ги в Сирия или тласкайки ги към Европа. Турция видя много малка част от обещаните от Европа милиарди. Без активно тяхно сътрудничество, трудно бихме могли да спрем потока. Това са мрежи, които се организират в Турция и Афганистан", разясни Гунев.

Гунев каза още, че мигрантите не знаят какво да очакват, но важното е трафикантите да имат страх от граничарите и правосъдната система на България.

"Цената за преминаване на границата ни струва около 1200 евро. Един афганистанец трябва да плати над 10 хил. евро, за да стигне до Германия. Тогава идва хавала - отива в Германия, започва да работи и постепенно да връща тези пари на трафикантите. Това не ги спира, тъй като те нямат препитание", подчерта той.

Има нови канали на мигранти - тази година има много повече мароканци и египтяни. Но основните мигранти остават от Сирия и Афганистан, стана ясно още от думите на Гунев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още едно папкащо

    5 1 Отговор
    момченце-гунев, някво партизанско внуче ли си ?
  • 2 Реалист

    3 1 Отговор
    То в това е далаверата. Тези 1200 евро хранят много хора по веригата. Иначе щеше да е като в Полша, когато Откаченко реши да внася араби и той да прибира легално тези пари. Поляците направиха ограда, заградиха периметъра и, който мине го отстрелват и заравят
  • 3 Българка

    5 2 Отговор
    А защо Каскетурата не разследва един от грабежите на ГЕРБ като основна причина за преминаване незаконно на мигранти? Питам за НЕЗАКОННО ИЗГРАДЕНОТО СЪОРЪЖЕНИЕ, нарерчено ограда, което може да бъде преминато и от инвалид? Та питам колко платихме за една от гордостите на ГЕРБ И ПАТРИОТИТЕ?
  • 4 Перо

    4 0 Отговор
    Каквито и сензори и технически устройства да се слагат по границата, кадрите решават всичко, а при тази калинка на върха, контрола е предварително обречен!
  • 5 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    Ексминистър Ф.Гунев каза Ви го достатъчно ясно –– КРАДЕ се много , но недостатъчно....... Сензори, камери, рабицова мрежа и.....миогрантите ще ги ловиме в краката на коня.......оня .....дето е пред Партийното събрание .......у София .
    Ако някой в 1965 год, , когато работехме по КЛЬОНА...из-точно от Дервиш могила, ни кажеше, че ще берем такъв срам и тая граница ще я прескачат хора като зайци ...щяхме да му се изсмеем !?
    Какви държавни служители могат да БЪДАТ И ДА СА тези ЗАПЛАТАДЖИИ от рода на уважавания ексминистър ? За коя държава са работили и работят ??? Че и АКЪЛ раздават постфактум !?
  • 6 Ицо

    1 1 Отговор
    Тоя щом знае за какви пари става дума със сигурност е участвал в трафика ама сега неможе да лапка и започва да плюе
  • 7 да ги пращат в хотелите на морето

    2 1 Отговор
    при украинките да им правят компания, да ги интегрират, убедят да останат тук и да разрешават проблема с намаляващото население у нас
  • 8 Биволъ

    0 2 Отговор
    Този Гунев сигурно е гушнал 1200 $ та знае колко е тарифата.
  • 9 Граничар от соца

    5 0 Отговор
    Навремето пазехме границата и от сам и от там и пиле не прехвърчаше камо ли с 1200 еврака поганец.
  • 10 ДОКО

    0 0 Отговор
    ами генерала от областта банкя бокев даже ги пускаше и за по-малко..
  • 11 Ти си

    0 0 Отговор
    ......Гунев каза още, че мигрантите не знаят какво да очакват, но важното е трафикантите да имат страх от граничарите и правосъдната система на България......

    Напротив , мигрантите много добре са информирани какво го очаква от граничарите и правосъдната ни система и нямат никакъв страх - страх имат от хора като Динко и компания .....
  • 12 TV Бобов дол

    0 0 Отговор
    Разградихте държавата , махнах те клона и разтурихте гранични войски ( беше под командването МВР) а сега се вайкате и ревете че неможете да спрете мигрантите и ни обстрелват полицаите като вреден дивеч !
  • 13 Бай Алипи

    0 0 Отговор
    Този младеж, който не е служил в армията и се издигна само и единственно, защото е човек на някой е добре да отиде на границата, да преспи три нощи до кльона под открито небе и тогава да дава съвети, кое как трябва да стане. Граница се пази от граничари, а не с полицаи.

    Коментиран от #14

  • 14 TV Бобов дол

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Алипи":

    Колега , говориш за "пост секрет " нали ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове