Last news in Fakti

21 Август, 2013 15:19 7 966 0

Голям пожар между селата Челопечене, Войняговци и Локорско /Обновена в 07.05 часа/

  • голям-
  • пожар-
  • селата-
  • челопечене-
  • войняговци-
  • локорско

В потушаването на огъня са се включили и доброволци

Голям пожар между селата Челопечене, Войняговци и Локорско /Обновена в 07.05 часа/ - 1
Снимка: БГНЕС

Направен е оглед, обходен е терена и е установено, че няма горящи огнища в село Локорско. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 05.00 часа в четвъртък сутрин е обходен терена на село Локорско, където в сряда възникна пожар. На място следят ситуацията екипи - има 10 автомобила на Пожарната, три водоноски и два автомобила и служители на дирекция Обществен ред и сигурност към Столичната община.

Голям пожар гори от сряда на обяд между софийските села Челопечене, Войняговци и Локорско. Това съобщиха от МВР.

Спасен е човек, който в началото на пожара е бил в гората. Огънят гори в борова гора. Сигналът за пожара е подаден около 12.40 ч. Пожарът е тръгнал от местността "Поляните" и е частично върхов, разпрострял се е на фронт около 1,5-2 км и обхваща около 500 дка иглолистна растителност, стана ясно към 16.00 часа.

На място са изпратени 7 противопожарни автомобила и булдозери. Мобилизирани са два вертолета. Осигурени са две водоноски. В потушаването на стихията участват и доброволци от района, а допълнително ще се включат още от формированието на Столична община, информират от общината.

Към 16.00 часа от МВР уточниха, че на място са изпратени още 3 противопожарни автомобила.  40 огнеборци се мъчат да овладеят огъня, помагат им 50 доброволци от местното население, както и Районното управление на горите. В борбата с огъня се включват и модули на българската армия и хеликоптер. Предприемат се мерки да не се допусне разрастването на огъня, като се прави просека в гората. Очаква се пристигането и на допълнителна техника от близките областни дирекции за пожарна безопасност.

Действията на огнеборците на място се ръководят от щаб начело със старши комисар В. Василев, зам.-директор на ГДПБЗН.

Към 16.14 часа стана ясно, че общо 220 души гасят пожара. Усилията са насочени към опазване на живота и собствеността на хората от близките населени места.

От Министерство на отбраната допълват: "Вертолет от състава на Военновъздушните сили и два модула от военни формирования на Сухопътните войски помагат на структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР  за потушаването на пожара,  възникнал в подножието на Стара планина край софийското село Локорско. Двата модула са от състава на военни формирования 28 610 - Горна Баня и 42600 – Мусачево. Екипажът на вертолет Ми-17 излетя в 15:27 ч. от летище Крумово за извършване на полети за разузнаване и гасене на горския пожар.

Пожар пламна в района на село Искрец, община Своге. Пожарът се е разраснал и вече горят над 50 декара смесени гори.

Сигналът за него е получен в 14.24 часа. С гасенето на огъня са ангажирани 12 пожарникари, 4 противопожарни автомобила и ловната дружина в селото, както и доброволци. Няма жертви и пострадали. Пожарът все още не е локализиран.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова е на мястото на инцидента. Димът се носи към София. Мобилната лаборатория на място ще замери въздуха, тъй като горната част на селото е много задимена”, добави Фандъкова.

Ситуацията е усложнена допълнително от липсата на вода в с.Локоррско. Заради планов ремонт водоподаването към селото днес е било спряно около 11.00 ч. Столичният кмет обаче увери, че са били отворени крановете, от които пожарната да точи вода.

Усилията на пожарникарите продължават да са насочени към направата на просеки от страната на къщите. Огънят гори на метри от някои от постройките, хората са паникьосани за имотите си.

Според местните пожарът е запален умишлено. Някои подозират, че оставена цигара или огън от вчерашния технофестивал, който се е провел до Локорско. Други пък твърдят, че подобни палежи са се случвали и в други години. Според хората това е дело на фирми, които се занимават с добив на дървен материал.

В предаването "Нещо повече" по БНР  Николай Николов от Off road общество, които се включват като

350 декара сливови градини, ливади и храсти са изгорели край село Лесидрен, община Угърчин.

Пожарът е избухнал около 10.30 часа в местността Дъбравата на 3 километра от Лесидрен. Напълно е потушен около 18 часа.

На мястото са били два пожарни автомобила и доброволци от Ловеч и Угърчин. Няма пострадали хора, но материалните щети са значителни.

доброволци при гасенето на пожари, разказа, че 6 души от тяхната организация са край Локорско."Ние сме 6 човека, но разполагаме с високопроходими джипове и можем да достигнем до по-високи места. Провеждат ни инструктаж и се разделяме на групи. Разполагаме със станции, лопати за спиране на огъня.  

Според Николай Николов една от версиите, които се тиражират като причина за пожара е паднала жица от далекпровод.

Вятърът се обърна и сега духа навътре към планината, и в момента няма опасност за къщите, съобщи шефът на пожарната служба в МВР Николай Николов.

Повече от 60 горски служители и специализирана техника участват активно в гасенето на пожара в района на село Локорско, близо до София. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните инж. д-р Валентина Маринова, която координира действията на служителите на МЗХ в района на пожара.

Хората се оплакаха, че пожарните са се забавили. Мнозина бяха категорични, че каквото и да става няма да напуснат къщите си, защото са си дали живота, за да ги построят.

От Национална служба Противопожарна безопасност предупреждават: "Въз основа на анализа за текущите условия на пожароопасност на територията на страната и метеорологичните прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на територията на цялата страна са обявени червен и оранжев код с възможност за възникване на силни, разпространяващи се на големи площи и трудни за овладяване полски и горски пожари. Това показва и усложняващата се през последните денонощия пожарна обстановка и възникналите горски пожари.

Предвид високия пожарен риск Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР отправя предупреждение към гражданите за повишено внимание към мерките за пожарна безопасност и за стриктното спазване на забраната за палене на огън в близост до сухи треви и горски насаждения. Необходимо е да се спазва и забраната за движение в горски и полски масиви на моторни превозни средства без искрогасители, както и за извършване на ремонтни дейности на такива места. Небрежното пушене и използването на открит огън са опасности, които не бива да бъдат допускани.

Предупреждение във връзка с повишения пожарен риск ГДПБЗН – МВР е изпратила и до териториалните си звена, чрез които ще бъдат информирани областните управители и органите на местната власт с цел осведомяване на населението и повишаване на готовността за своевременни действия за овладяване на възникнали пожари. "

Повече от 60 горски служители и специализирана техника участват активно в гасенето на пожара в района на село Локорско, близо до София. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните инж. д-р Валентина Маринова, която координира действията на служителите на МЗХ в района на пожара, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Към момента огънят е локализиран и работата на екипите продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове