Европейската комисия одобри вписването на наименованието „Троянска луканка" в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Името на продукт, който е регистриран като ХТСХ, го защитава от фалшифициране и злоупотреба, съобщи БНТ.
Традиционният начин на производство на „Троянска луканка", който се характеризира с процес на сушене и опушване, е направил този вид продукт уникален за България. Самото наименование „Троянска" произхожда етимологично от името на град Троян, т.е. там, където за първи път е произведена и популяризирана от майстор Илия Таслаков. Той е един от първите производители на луканка в страната. През 1883 г. той е внесъл в България първите машини за мелене на месо.
Новото наименование ще бъде добавено към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Петър Димков
Коментиран от #6
15:20 18.01.2023
2 Майна
Те , българите трябва да бъдат вписани за историята,като ,,вид,, опитан да се заличи, но съхранил се и ПАК ЩЕ ,,ОЦЕЛЕЕ,, ,това последното е като карма- да оцеляваме..
15:21 18.01.2023
3 ЕсГлупост
15:23 18.01.2023
4 Лукчо
15:29 18.01.2023
5 Само аромат
15:30 18.01.2023
6 ПОЛИТ КОРЕКТ
До коментар #1 от "Петър Димков":
Руснаците трябва да добавят "Пушечна луканка" в тяхните национални ястия.15:30 18.01.2023
7 въпрос
15:36 18.01.2023
8 Много специфичен характер
16:06 18.01.2023
9 Тома
16:20 18.01.2023