Last news in Fakti

19 Януари, 2023 16:46 1 322 10

Тютюневите складове на бул. „Христо Ботев“ били разрушени законно

  • пловдив-
  • тютюневи складове

Това е становището на Окръжната прокуратура в Пловдив

Към момента на събарянето им, двата бивши тютюневи склада на бул. „Христо Ботев“ 51-53, които бяха съборени миналата година, не са притежавали статут на единични недвижими културни ценности и тяхното събаряне не е подлежало на съгласуване по реда на Закона за културното наследство с Министерството на културата. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Оттам допълват, че по случая е била образувана преписка след самосезиране на Окръжната прокуратура в Пловдив относно разрушаване на два бивши тютюневи склада. По тази преписка е била възложена проверка на Икономическа полиция под тепетата.

При проверката е установено извършено административно нарушение на разпоредби на Закона за устройство на територията от страна на един от собствениците на тютюнев склад, който не е внесъл в община Пловдив план за управление на строителните отпадъци. По тази причина Окръжна прокуратура – Пловдив е изпратила преписката по компетентност на кмета на община Пловдив с оглед реализиране на административно-наказателна отговорност за нарушението /глоба/.

Припомняме, че складовете бяха разрушени в края на август, а на 2 септември прокуратурата се самосезира по случая. Тогава пловдивчани излязоха на жива верига, за да ги опазят, на място дойде и служебният министър на културата Велислав Минеков.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жалка работа

    7 4 Отговор
    Така де.И Киро Японеца що стари къщи порути в София и същото.Пак нищо.Всичко било законно.
  • 2 Българка

    5 4 Отговор
    Всичко незаконно действие, всяко истинско престъпление, е узаконено от мафията ,а ако не то каскетите не ги виждат
  • 3 Голем смех

    7 7 Отговор
    Щом някакви допотопни тютюневи складове са ни културна ценност, значи сме много зле.

    Коментиран от #5

  • 4 Кяр и берекет

    5 0 Отговор
    В "държавата" на беззаконието всичко е "законно"...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 SDEЧЕВ

    3 1 Отговор
    90 % ОТ СГРАДИТЕ ПАМЕТНИЦИТЕ НА КУЛТУРАТА СА СИ НАЙ ОБИКНОВЕННИ СГРАДИ С НЯКОЯ ДРУГА ФРЕСКА ХАРАКТЕРНА ЗА ПЕРИОДА И КОНСТРУКЦИЯ ПРУСКИ СВОД НЕГОДНИ ЗА ОБИТАВАНЕ И ОПАСНИ ЗА ЖИВУЩИТЕ . ПРОСТО НАВРЕМЕТО КОМУНЯГИТЕ СА СИ СЪЗДАЛИ ЩАТ ЗА ДА ИЗВЪРШВАТ БЕЗМИСЛЕН ТРУД.
  • 7 Ужас

    4 0 Отговор
    "не са притежавали статут на единични недвижими културни ценности и тяхното събаряне не е подлежало на съгласуване по реда на Закона за културното наследство с Министерството на културата."
    Това показва явното бездействие на МК и разните му подчинени структури. Кога най-после държавната, общинските администрации и техните служители ще започнат да носят отговорност? До кога едни хора ще стоят в топли канцеларии и ще получават заплати, които най-вероятно не заслужават?

    Коментиран от #8

  • 8 SDEЧЕВ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ужас":

    ЗАЩО ДА СЕ ЗАДЕЙСТВА МК ЗА СТАРИ НЕПРИГОДНИ ПРОМИШЛЕНИ ОБЕКТИ. КАКВО КУЛТУРНО ИМА В ЕДИН СКЛАД. НАПРАВЕН Е НАВРЕМЕТО ДА ВЪРШИ РАБОТА ,ОТДАВНА НЕНУЖНИ И НЕФУНКЦИОНАЛНИ СГРАДИ В КУЛТУРНОТО СЪРЦЕ НА ГРАДА . ПО НОРМАЛНО Е ПРИ НОВО СТРОИТЕЛСТВО В ТАЗИ ЧАСТ ДА СЕ СЪГЛАСУВА ОБЩ АРХИТЕКТУРЕН ОБЛИК В СТИЛЪТ НА СЪОТВЕТНОТО ВРЕМЕ НА СЪБОРЕНИЯ КОПТОР. ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ НА ЖУРНАЛЯТА. - ЗАЩО ДА СЕ ИЗМЪЧВАТ СОБСТВЕНИЦИТЕ С ТЕЗИ СЪБОРЕТИНИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ,БМЕСТО ДА СЕ ЗАМЕНЯТ С НОВИ СГРАДИ В СЪОТВЕТНИЯ АРХИТЕКУРЕН СТИЛ НА СТАРИТЕ КОПТОРИ. ТОВА Е СА СГРАДИ В КОИТО СА СЕ СЛУЧИЛИ ИСТОРИЧЕСКИ СЪБИТИЯ ИЛИ ДА СА УНИКАТИ,ПРОСТО СА АНСАМБЪЛИ В ДУХЪТ НА ОПРЕДЕЛЕНА ЕПОХА,КОЙТО ЛЕСНО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРЕСЪЗДАДЕН ССЪС СЪВРЕМЕННИ ТЕХНОЛОГИИ.

    Коментиран от #10

  • 9 СЗО

    1 0 Отговор
    А паметника на съветската армия има ли статут на единична недвижима културна ценност? Питам за един приятел дето иска да го събори.
  • 10 Ужас

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "SDEЧЕВ":

    Защото това им е част от работата на МК и НИКН. Защото трябва да определят, кой сгради са историческо наследство с цел тяхната защита. Такива сгради могат да бъдат събаряни след съгласуване с НИКН. И когато някой я събори е длъжен да я възстанови с нови технологии и отговаряща на съвременните строителни изисквания, но в същия вид както е била. Има не една или две такива съборени и възстановени сгради в България и изглеждат страхотно. А в този случай с тютюневите складове, ако някой не си е свършил работата, сега строителя може да построи на тяхното място, каквото си иска. дори и сграда с формата на л.....но.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове