25 Януари, 2023 06:53 2 301 25

Проф. Христо Матанов: До 15 години северномакедонците ще изчезнат като общност, албанците ще ги претопят

  • професор христо матанов-
  • северна македония

Ако слушате медиите им, ще видите, че според тях Европа ни подкрепя и стои зад нас, а ние смятаме, че Европа стои зад тях, заяви историкът

Проф. Христо Матанов: До 15 години северномакедонците ще изчезнат като общност, албанците ще ги претопят - 1
Снимка: БГНЕС

"Ескалацията не е спряла от доста време, поне от 4 години, а и преди това имаше, но тя не се афишираше, защото българите бяха свикнали да си траят. Може би и това е една от причините РСМ да бъде толкова агресивна и нахална, защото са свикнали, че българите ще преглъщат всички неща, които им се поднасят. Във всеки случай виждам каква е ситуацията - тя е повече от ясна, в РСМ искат да поставят нещата на равна основа, ние провокираме, но и вие провокирате", каза историкът проф. Христо Матанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му те са забравили едно от основните правила на демокрацията - нещо може да не ти харесва, но трябва да го търпиш.

"Явно тези, които чупиха стъкла на културните клубове, явно за първи път хвърлят камъни. Аз ги гледах. В Северна Македония не ги интересува много кой ще ходи на честванията за Гоце Делчев, кой няма да ходи, но руската намеса ги интересува. И в краткосрочен план явно конфронтацията ще продължи, няма индикации тя да намалее, те не разбират от аргументи. Цар Борис III е фашист, макар че отдавна е доказано, че не е, но какво да им казваш на тези хора, на които единственият им досег с историята е учебникът", подчерта проф. Матанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че в учебниците пише, че българите са татари, фашисти.

"Това, което ще се иска от България, е да реагира своевременно и адекватно. Тази реакция, която виждаме сега, е полуадекватна, тъй като тя не е постоянно. Виждаме, че има реакция, когато стане някакъв инцидент, после заглъхва. Не нужно да върнем ветото, нужно е да се реагира така, както сега, но това да е постоянна позиция, тъй като антибългаризмът е постоянна позиция в РСМ. А до 15 години сигурно северномакедонците ще изчезнат като общност", подчерта историкът.

Проф. Христо Матанов смята, че албанците ще ги претопят.

"Ако слушате северномакедонските медии ще видите, че според тях Европа ни подкрепя и стои зад нас, а ние смятаме, че Европа стои зад тях. Може би истината е някъде по средата, не трябва да забравяме за момент, че ние сме член на ЕС и нашата дума тежи повече. Има колеги, които пък смятат, че Северна Македония не иска да влезе в ЕС", добави той.

Според него съседката ни много лесно се поддава на чуждо влияние.

"Тяхната политика е да държат на северномакедонската идентичност, тя се подхранва по различен начин - чрез учебниците по история, академичната общност. Те нямат друг избор. Много е трудно да се пречупи този стереотип, който е насаждан години наред. В Македония сръбското влияние ще направи повече от 100 години. България е изолирана от тези процеси", поясни проф. Матанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И ние ще изчезнем

    20 7 Отговор
    заедно с тях до 15 години.Европа също.Само мавританци ще има от Черно море до Исландия.И Русия ще ги командва!

    Коментиран от #15

  • 3 Госあ

    19 3 Отговор
    омразата към корените на това диво племе ги държи. Разбира се, това неминуемо ще доведе до гибел. Тая смешна държавичка от деветдесетте няма да просъществува дълго.

    Коментиран от #22

  • 4 Охридския договор

    17 1 Отговор
    Там се предадоха! Там подписаха"всичко за албанците"! Иначе албанците още тогава щяха да ги претопят! Алианса на албанците се засилва! Влязат ли в Европа, половината албанци от Косово и Албания ще си вземат (по поръчка) и вардарски паспорти за изборите за да гласуват (както трябва) ! И там ще свърши титовсокоминтерната държава!
  • 5 Агата Кристи

    16 4 Отговор
    След 20 години ще има "нова" държава - Велика Албания - в границите и ще влязат Косово и Северна Македония.

    Коментиран от #8

  • 6 Членове

    16 4 Отговор
    Оооо и съдбата на българите ще с същата.Присмеял се Друльо на Сульо.
  • 7 Вето

    15 1 Отговор
    До дупка!!! Македонците нямат място в ЕС!!

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дървената тема Македонията...

    3 3 Отговор
    А нашите пещерни патреотари, Кога ?
  • 10 бл.134 в Zап. парк

    1 1 Отговор
    Я , кажете какво ще стане с България и българите .Писна ми с тия македонци ! Кения бъде ли - по 5 артамента ,мобилизация и пращайте армията в Украйна

    Коментиран от #12

  • 11 Бойко Българоубиец

    7 3 Отговор
    То и аз до 15 години ще ви претопя с моя електорат! Моите сини венци се плодят като зайци! ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
  • 12 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "бл.134 в Zап. парк":

    И теб ще пратим в украйна ;)
  • 13 Така е

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Вето":

    не, че ние имаме !
  • 14 Българин

    3 1 Отговор
    Вий нали и това правите и с българите претапятени с циганите.
  • 15 И Русия ще изчезне

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "И ние ще изчезнем":

    Кой приказваше за единна световна държава,единна религия,единна валута.Че и филми пускаха преди 20 години на тая тема
  • 16 тоз и той лизач

    0 1 Отговор
    искаш да кажеш българите населяващи квартал северна македония !!!
  • 17 Джоко

    3 1 Отговор
    Абсолютно точно и вярно. За справка Косово 80 на 20 албанци срещу сърби. В Македония сега ситуацията е 50 на 50 с тенденция албанските общности да се разширяват. В Скопие половината етнос е албански, а не беше така- бяха малцинство.
  • 18 Констатация

    2 1 Отговор
    Албанците имат много силен гръб. Американците ги подготвят за питбула на Балканският Полуостров. Трудно може да се направи каквото и да е , ако ние самите нямаме силен гръб зад нас. А ние нямаме .Нашите уж съюзници ни показват ъгъла , да си знаем мястото. За едно г-н. Проф. Матанов е прав . В Македония не е останало нищо българско , и трябва час по скоро да се карантинираме от тях , да не дойде заразата и при нас.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ами сега?

    2 0 Отговор
    Хммм, в македонските учебници пишело, че сме татари и това го казва като упрек един от най авторитетните за момента историци в България. А в нашите какво пише? Не пише ли, че сме тюрки, памирци, алтайци, иранци и какви ли още не пришълци, само не и от балкански произход, което недвусмислено говорят и ДНК анализите.? Докато не си оправим нашата история няма как да искаме те да си оправят тяхната. Не мже да искш техните фашификати да бъдат заменени с наши фалшификати наложени през XX век от чужди политически интереси.
  • 21 Диамантената ръка

    1 0 Отговор
    Двама се карат, трети печели. Кой е третия ли, ами Албания, която ще се обедини един ден с Косово и Северна Македония.
  • 22 макетата

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    да ги нема ... Тоа го сакаат многу вулгари , ама нема да се случи бе бајгањо...Македонците биле тука од времето на Александар Македонски Велики од пред нашата ера , и на ваша жалост че постоиме и понатаму...

    Коментиран от #23

  • 23 ке се видиме понатаму

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "макетата":

    Я още веднъж ,, македонецо"! ,,че" или ,,ќе" пстоите? А вие като постоите ние да не мислите че няма да постоим?
  • 24 Виа

    0 1 Отговор
    Блгарски професор ли е? Мене ми личи на руски платеник. Македонците ште опстанат впреки блгарските еланиа да не уништожат.
  • 25 да да

    1 0 Отговор
    Това е тяхна работа! ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове