25 Януари, 2023 06:59 1 727 8

Емил Дечев: Има голям проблем със случаи на осъдени на затвор, които не са зад решетките

  • емил дачев-
  • присъди-
  • затвор-
  • правосъдие

Решението на проблема не е в увеличаване на размера на наказанията, а в повишаването на ефективността на институциите, заяви зам.-министърът на правосъдието

Емил Дечев: Има голям проблем със случаи на осъдени на затвор, които не са зад решетките - 1
Снимка: Евронюз България

„Ако той (Росен Ангелов – бел. ред.) беше в местата за лишаване от свобода, вероятността да се случи това престъпление е почти нулева. За съжаление, това не е се е случило. Това е една слабост във функционирането на нашите институции. Това е голям проблем.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев във връзка с осъждането на прокуратурата заради шесторното убийство в Нови Искър. Причината е, че извършителят на убийството е трябвало да лежи в затвора в същото време, когато извършва престъплението, след като по-рано има влязла в сила ефективна присъда за блудство с малолетно момиче.

Според зам.-министъра решението на проблема не е в увеличаване на размера на наказанията, а в повишаването на ефективността на институциите.

Трябва да се опитваме да приключваме наказателните производства бързо или поне в разумен срок. На следващо място нашата полиция, прокуратура, следствие и съд трябва да работят, така че тези, които искат да извършват престъплението да знаят, че разкриването е много по-вероятно от това да се замажат следите и да не им бъда потърсена наказателна отговорност.
Според Дечев ако до 72 часа Главна дирекция „Охрана“ не успее да намери осъденото лице на неговия адрес или работното му място, тогава с издирването на това лице трябва да се заеме МВР.

Зам.-министър Дечев смята, че промените в Наказателно-процесуалния кодекс, включително и механизмът за разследване на главния прокурор, ще издържат в Конституционния съд.

„Не ме притеснява намерението на прокуратурата да сезира Конституционния съд“, категоричен бе той.

„Нито разпоредбите са дискриминационни, защото може да има неравно отношение към хора, които са в различни позиции и това е утвърдена практика в ЕСПЧ“, посочи Дечев.

Той препоръча на представителите на прокуратурата да прочетат няколко решения на ЕСПЧ по чл. 14 от Европейската конвенция за правата на човека, за да се убедят в това.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    7 0 Отговор
    И кой е виновен за осъдените на затвор да са извън тях? Но иначе всички по веригата реват, че заплатите им са ниски!

    Коментиран от #2

  • 2 Хаджи протестър

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Прокуратурата защото ако ще го съдят на затвор трябва да е в ареста .На затвор съдят хора за тежки престъпления или осъждани.И без това МВР им върши повечето работа поне и тези да и я свършат
  • 3 Некой си

    4 0 Отговор
    Понеже българите помнят три седмици, ще припомня:
    1. Тъпаците от МВР издирваха Ангелов с МТЛБ!!!!
    2. Тъпаците от МВР издирваха Ангелов само през деня. През нощта тъпаците се прибираха по домовете си.
    3. Тъпаците от МВР три дни издирваха Ангелов в махала, която се обикаля къща по къща за по-малко от ДВА ЧАСА!
    4. Ангелов беше застрелян в гръб, въпреки че тъпаците от МВР твърдят, че се е самоубил.
    Та, те така!
  • 4 етикет

    1 0 Отговор
    блудство с малолетно момиче. И С МНОГОЛЕТНО МОМИЧЕ ДА Е,БЛУДСТВОТО СИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Наказания трябват,наказания. А не домашни "арести".
  • 5 Йоцо

    3 0 Отговор
    Пропуснали да заведат в затвора осъдения убиец Росен Ангелов, но Иванчева и Петрова не пропуснаха....
    Мръсна сган!
  • 6 Какво по-просто,

    3 0 Отговор
    подсъдимият идва в съда от ареста и след присъдата или е свободен или директно в затвора.Така е по всички филми.
  • 7 За протокола

    1 0 Отговор
    Най-голямата грешка е, че след получаване на осъдителна присъда, осъденият е пускан по живо по здраво и той се укрива или извършва нови престъпления. В други държави осъденият заминава от съдебната зала директно в затвора, а от там може да си обжалва колкото иска.

    Коментиран от #8

  • 8 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "За протокола":

    Това е направено и се държи така умишлено за да могат да се измъкват и малкото платили си разбойници, които по някаква случайност стигнат до осъдителна присъда. По този начин се измъкнаха Галеви и още куп други осъдени престъпници. Врякащите за съдебна реформа изобщо не се занимават с такива "дреболии". За тях са важни специализираното правосъдие и Гешев, защото от там притесняват олигарсите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове