Last news in Fakti

23 Август, 2013 16:46 2 631 0

Очакваме България да бъде приета в Шенген в края на 2013 г.

  • кристиян вигенин-
  • шенген-
  • края на 2013 г.-
  • розовия паметник

Случаят с боядисания в розово паметник на Съветската армия не бива да се драматизира

Очакваме България да бъде приета в Шенген в края на 2013 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Очакванията ни са в края на тази година България и Румъния да бъдат приети в Шенген с въздушните си граници, а на един следващ етап и със сухопътните и морските. Това заяви в Русе министърът на външните работи Кристиан Вигенин. Той посети града на връщане от Румъния, където беше на първото си двустранно официално посещение, съобщи Дарик радио. 

Според Вигенин и румънския му колега Титус Корлъцян двете страни са постигнали готовност за Шенген, която трябва да поддържат. По отношение на механизма за сътрудничество и оценка, и България и Румъния смятат, че е нужна промяна. Вероятно този механизъм ще остане в действие до средата на следващата година, когато има основания да се очаква новата Европейска комисия да предприеме стъпки за прекратяването му и за въвеждането на нов, който да е единен за всички страни членки.

В следващите години реализирането на Дунавската стратегия ще придобива все по-голяма важност както в регионален, така и в европейски контекст. Това ще осигури по-добри перспективи за развитие на Област Русе и на българската държава, заяви Кристиан Вигенин.
Той съобщи, че предстои реализирането на нов проект в тази област, за изграждане на Център за управление на риска и територията. Той ще бъде разположен в Русе, а партньори са България, Румъния и германската провинция Баден Вюртенберг. Външният министър заяви подкрепа по поставените проблеми и сподели готовност те да бъдат коментирани на планираното през есента съвместно заседание на правителствата на Румъния и България. Той допълни, че Центърът за управление на риска и територията в Русе е тристранен проект и че две от страните по него вече са подписали меморандума за създаването му. Това са България и германската провинция Баден-Вюртемберг. Предстои подписването на документа и от румънска страна и центърът, който е един от заложените в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Русе проекти, ще бъде факт.
Обсъдено е също предстоящото изграждане на хидроенергийни съоръжения по р. Дунав. „Особено задоволство представлява факта, че търговско-икономическите ни отношения се развиват възходящо. В момента България е третият по важност търговски партньор на Румъния”, изтъкна Кристиян Вигенин.

Министър Вигенин се срещна  и със зам.-кмета по устройство на територията Димитър Наков. Сред темите на разговора бяха нуждата от преместването на Техническия секретариат по Оперативна програма „Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013г.“ от Кълъраш в Русе и ускоряването на процедурата по разкриването на Център за управление на риска и територията в града. Очакванията на българския бизнес са и за скорошно изграждане на скоростния път Русе-Свиленград, както и рехабилитация на ЖП линията Русе-Варна и построяването на интермодален терминал.

Министър Вигенин коментира и боядисването на Паметника на Съветската армия в розово, като заяви, че ситуацията не бива да се драматизира.  Във връзка с искането на Русия да бъдат заловени извършителите, министърът коментира, че ще се срещне с представители на руското посолство. "Ще помислим какви са вариантите да бъде изпълнено тяхното искане да се гарантира, че такива неща няма да се случват в бъдеще. Аз лично не виждам конкретно решение, каза още Вигенин.

Според Вигенин  оскверняването на паметник, независимо дали това изглежда оригинално или не чак толкова, е нещо, което не би следвало да се случва. Аз смятам също обаче, че не бива да се предизвиква кой знае колко крайна реакция по този въпрос, защото институциите в България взеха незабавни мерки, каза Вигенин. Той коментира и повода за боядисването на паметника в розово – извинение от страна на България за инвазията в Чехословакия.

"Искам да подчертая, че българската държава вече се е извинила за това и не е нужно това да се случва на всяка годишнина. Веднъж направено това извинение, то важи и за следващите години. Държавата ни е преосмислила това, което е станало тогава, и не виждам защо трябва всяка година ние да се обясняваме какво и как се е случило и да се прави всъщност вътрешна политика от този въпрос. Защото за мен това се случи в предните дни", заяви външният министър.

В Русе програмата на външния министър започна със срещи с Гранична полиция и с местната структура на Агенция Митници. По-късно Кристиан Вигенин проведе работни срещи Областния управител Венцислав Калчев и с неговите заместници Милена Хинкова и Айлян Карамехмедова. На разговора присъстваха и народните представители от 19-ти МИР Добрин Данев и Екатерина Заякова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове