27 Януари, 2023 06:05 1 129 28

Мартин Димитров: Радев иска да управлява, подготвя президентска република

  • мартин димитров-
  • румен радев-
  • правителство-
  • президентска република

Президентът е виновен за ситуацията, в която се намираме, смята депутатът от ДБ

Мартин Димитров: Радев иска да управлява, подготвя президентска република - 1
Снимка: БГНЕС

"Това, че служебният кабинет щял да се справи с всички въпроси, е химера. Няма редовен кабинет, защото президентът изгражда служебна президентска република", заяви депутатът от Демократична България Мартин Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него президентът Румен Радев е виновен за ситуацията, в която се намираме."Конкретно тези избори са негова заслуга. Ние бяхме предложили - служебно техническо правителство на българския парламент с 5 приоритета. Щяхме да накараме българският парламент да избира между две алтернативи - технически кабинет на българския парламент с парламентарен контрол и служебен кабинет на Радев. Това щеше да бъде интересно", посочи Димитров.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът заяви, че Радев не дал мандата на ДБ, защото иска да управлява. "Намираме се на кръстопът с два ясни завоя. Единият е като се събраха ГЕРБ, БСП и ДПС и казаха, че искат да си правят програмно правителство. Другият е пътят на ДБ и "Продължаваме промяната". Хората трябва да изберат", категоричен е той.

Димитров заяви, че очаква по-добър резултат от ДБ и допълни, кои ще бъдат възможните партньори зависи от изборите резултати.

"Водят се разговори между ДБ и "Продължаваме промяната". Опитът ми е показал, че докато не приключат подобни разговори не е добре да се коментира. Моето лично мнение е, че трябват сериозни разговори, защото има важни задачи, включително и местните избори", стана ясно от думите на Димитров.

Той обясни, че бюджетният дефицит за 2023 г. е рисков фактор, служебният кабинет също. И подчерта, че след април трябва да има редовно правителство. "Фактът, че ГЕРБ, ДПС и БСП се събраха, снимаха и показаха, че правят програмен кабинет е важно. Това ще окаже влияние върху изборите", обясни той.

По отношение на еврозоната Димитров посочи важните дати, като изтъкна, че едните са през февруари, а другите през април. "Бюджетният дефицит е тема по която към април няма толкова високи рискове. Винаги в началото на годината приходите вървят добре. Рисковата част е от септември нататък. Единственият критерий, който България не изпълнява, е критерият за инфлация, но очаквам спад. Има ключови законопроекта, по които ще видим отговорността на парламента. Единият е Кодексът по застраховането", коментира още гостът.

Според него има шанс за еврозоната. "Не трябва да се отказваме от Шенген и еврозоната", категоричен е депутатът от ДБ.

Той определи като безотговорно провалянето на кворума в Народното събрание от ГЕРБ и ДПС. "Безотговорно е. Не може в последната седмица да се провалят ключови законопроекти. Истината е, че те не искаха да има механизъм за контрол над главния прокурор", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    11 8 Отговор
    всички са маскари. повече няма да гласувам
  • 2 ХАХАХА

    40 8 Отговор
    Да я подготвя,при такива дупедати като ДБ и ПП и останалите по добре президентска.
  • 3 Не че

    8 1 Отговор
    ще стане ! Само хаос в хаоса !
  • 4 да де

    33 4 Отговор
    Тоя полезен иди.т май пропуска, че и да станем Президенстка република Радев няма да има право да бъде президент.
  • 5 Гаглей

    7 19 Отговор
    Радеф клишето много си повярва. Няма да управлява и Борисов нама да управлява нито, Нинова нито ония некрасивия от възраждане, аз ще управлявам Цар Гаглей. Ще изгоня всички роми, ще останем 4-5 милиона ама поне качествени. Ще отида да живея на село, с което ще дам пример на всички. Ще пия ракия от сутрин до вечер а вие се оправяйте както искате
  • 6 Управление

    6 14 Отговор
    с юмрук и ботуш ? Хайде , стига , просто е несериозно !
  • 7 12340

    14 2 Отговор
    ".... Фактът, че ГЕРБ, ДПС и БСП се събраха, снимаха и показаха, че правят програмен кабинет е важно. ..."
    ...... Мавтинчо лъже, ас южуъл!
    Това е важно.
  • 8 Господин димитров

    26 2 Отговор
    Е известен с несвързаните си коментари
    Повече от ясно е че дори да имаме президентска република манталитета на нас българите ще ни пречи да имаме силно и балансирано правителств но дори да допуснем че радев действително се стреми към президентска република и това се случи съгласно законите и правилата то ще бъде осъществено след не по-малко от година и половина когато и неговия мандат ще бъде изтекъл и евентуалния бъдещ президент на президентската република няма да е той

    Коментиран от #22

  • 9 Дб, пп

    8 21 Отговор
    Трета година радев разрушава държавата, той иска да се превърне във втори путин
  • 10 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 12 Отговор
    АМИ НАЛИ ВСИЧКИ ВИЕ ОТ ......... "ГРАДСКАТА ЛЕВИЦА" ГЛАСУВАХТЕ ЗА ......... ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ......., И НАКРАЯ СЕ ОКАЗАХТЕ ИЗМАМЕНИ , КАТО ......... КОРНЕЛИЯ ТЕХНОИМПЕКСОВА ОТ ........ "ФАЛШИВИЯ ГЕРОЙ" (МУНЧО) ........... ФАКТ !
  • 11 дядото

    18 4 Отговор
    по-скоро вие омръзнахте и на него и на народа.радев няма право на трети мандат,но вие искате пожизнен мандат в политика,парламент и управлението
  • 12 Сусо

    13 4 Отговор
    По-скоро е обратното - патологични лъжци като тиа се опитват да заблуждават народа срещу заплащане и да ни вкарат във войната!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хъъъм

    14 6 Отговор
    Жалко, че Радев нямаше власт на правителството и парламента, през последните две год. Ако бяхме президентска, сега щяхме от парите за партиите да имаме една нова детска болница, един нов национален стадион и куп нови клубни стадиони. Нямаше да се изнася оръжие за укрия незаконно, нито щеше да спре газта и да караме колите за 2 лв литъра. И когато ти вненяват нещо, когато, ако...станем президентска, Радев няма право на това, заради изтекли два мандата ...
  • 15 Хъъъм

    8 3 Отговор
    А....и щяхме да имаме по 16 нови самолета и толкова отремонтирани от старите, не на чертеж
  • 16 Малтинчо

    9 2 Отговор
    ни като "икономист", ни като политически анализатор те бива! Я по-добре си стой у къщи, че вече омръзна на всички да ти гледат физиономията по телевизора...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 резервист

    8 0 Отговор
    На кривата ракета космосът и е виновен. Първо не бяхте достатъчно убедителни в управлението и в предизборната си кампания и за това не получихте достатъчен брой гласове. Радев ли ви подля вода? Второ държите се с хората като Пегъзи Музовски - къде съм аз къде сте вий! Аман от умни и красиви... и самодоволни. Трето след като не направихте нищо за да си получат заслуженото герберите сега сте на път да върнете Тиквата на бяло магаре. Четвърто Наистина ли вярваш, че дебаркирането на Пинокио на плажа доведе до свалянето на ББ?! Или беше нахлуването на въоръжени в Президентството!? Ако се оплескате на новите избори пак Президента ли ще ви е виновен?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 7747733773,

    3 1 Отговор
    Тоя кво лай,,като няма стойностни депутати ще управлява президента ,щото като тоя са на нечии кучета,ко се е разлаел.
  • 22 никой

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Господин димитров":

    Цитирания от вас господин депутата е доказал че езика му е по-бърз от мисловната му дейност. Която видно е от приказките му,тотално липсва понякога. Но изхождайки от факта ,че въпросното лице отдавна се мотае в парламента , му е простено донякъде за това че не знае какво говори.
  • 23 Невменяем

    6 0 Отговор
    Този политически несретник винаги е бил не състоятелен и не адекватен.
  • 24 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    2 0 Отговор
    Фъфлекът МаЛтинчо пак фъфли тъпизми...
  • 25 без имена

    4 0 Отговор
    мартинчо , нали вие го избрахте ?искахте помоща му. молихте го на площада.....поредният демократичен лицемер.
  • 26 МАРТИН ЩЕ УПРАВЛЯВА КОГА ЦЪФНАТ

    0 0 Отговор
    НАЛЪМИТЕ - КАЗВАШЕ Р. РАЛИН ..... А ХРИСТО И АТАНАС ЩЕ ГО ................
  • 27 МАРТИН НА БОКЛУКА ....................

    0 1 Отговор
    ..................................................................
  • 28 Иво

    1 0 Отговор
    Мартин чак сега е проумял с малкото си гънки мозък че Радев е взел цялата власт. Ако на тези избори не спечелят десните партии България отива на изток с диктатура от путински вид. И тогава сбогом на Европа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове