27 Януари, 2023 15:07 3 816 28

Nexo опроверга с документ твърденията на министър Велкова за данъчни задължения

  • нексо-
  • данъчни задължения-
  • финансов министър

От компанията обявиха за "неправдоподобни" думите на финансовия министър за българското им дружество Ен Ди Ес ЕООД

С приложена стравка от НАП с днешна дата от Nexo отговарят на изказаните от финансовият министър Росица Велкова-Желева твърдения за "данъчни задължения в особено големи размери" на българската им компания. Според компанията, това е отчаян опит за очерняне името и репутацията.

Публикуваме пълния текст на становището на Nexo по темата без редакторска намеса:

Становище

Срамната акция, насочена срещу Nexo, тиражираше до съвсем скоро неистинни гръмки твърдения за заобикаляне на санкции и финансиране на тероризъм, които бяха публично и категорично опровергани и на 25 януари 2023 г., съдът
потвърди липсата на доказателства по обвиненията за компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

В безсилието си за продължаване на опресията срещу компанията, се използват стари данни за рутинни, редовни ревизии по възстановяване на ДДС, която има всяка една компания, регистрирана по ДДС в България. Видимо в публични регистри и справка от 27 януари 2023 г. към НАП, българското дружество Ен Ди Ес ЕООД няма абсолютно никакви данъчни задължения, противно на внушенията на министър Велкова.

Като кулминация на доказаната вече липса на каквито и да е било конкретни обвинения по отношение дейността на българското ни дружество, Ен Ди Ес ЕООД, и потвърждението от Председателя на ДАНС, че действията по разследването са „изцяло българска акция“, въпреки многократно изложените твърдения от страна на Прокуратурата, че делата им са с външна подкрепа или инициирани от чуждите служби, серията неоснователни тези продължават да се тиражират в публичното пространство.

В отчаян опит за очерняне името и репутацията на Nexo, на 26 януари 2023 г. в отговор на парламентарен въпрос, служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева споделя категорично невярната информация, че за периода 2020 – 2022 г. на дружеството Ен Ди Ес ЕООД са извършени три ревизии за установяване на задължения
по Закона за данък върху добавената стойност, при които са установени допълнителни задължения в “особено големи размери”, които по смисъла на Наказателния кодекс са суми надвишаващи 12,000 лв.

Министърът продължава с тиражирането на фактологически грешна информация, че “печалбите на дружеството са защитени от закона” и те “се предоставят само по искане на президента, службите и няколко други държавни органа при определени обстоятелства”.

Както е широкоизвестно, задължение на всяко дружество на територията на България е да публикува финансовите си отчети за годината, които са публично достъпни в Търговския регистър, където може да се види, че нетните печалби на Ен Ди Ес ЕООД за 2021 г. възлизат на над 3.9 млн. лв. след корпоративен данък.

Подобно на абсурдните инсинуации от Председателя на ДАНС във връзка с решението на Ен Ди Ес ЕООД да сключи напълно законна и прозрачна сделка за инвестиция в бизнес сграда, описана в Търговския регистър, за да открие още нови висококвалифицирани работни места в България и да разшири екипа си от вече над 600 души, твърденията на министъра са безпочвени.

Nexo e независим високотехнологичен успешен бизнес, който оперира в цял свят и един от най-сериозните работодатели в IT сектора. В България компанията е изплатила близо 80 млн. лв. под формата на данъци и осигуровки (18 млн. лв.), и заплати в рамките на четирите години от създаването си, като това не включва инвестициите в офис сгради. В света, когато една компания стриктно спазва закона, плаща данъци и непрекъснато добавя квалифицирани работни места към вече огромния си екип, недопустимо е тя да бъде на прицел на подобна безпрецедентна репресивна акция и внушения, очевидно имащи и политически цели.

В рамките на периода 2019 – 2022 г. на Ен Ди Ес ЕООД са възстановени близо 4 млн. лв., а компанията няма никакви данъчни задължения – факт, който е лесно проследим. Единственото достоверно твърдение е, че в рамките на три години са направени три ревизии на компанията, което е напълно нормално за една от най-големите
компании в България, като ревизиите и техните обжалвания са били с благоприятен изход за дружеството.

Първите две цитирани ревизии от 16 септември 2021 г. и 30 март 2021 г. възникват след подаване на искане за възстановяване на ДДС от страна на Ен Ди Ес ЕООД. Това е стандартна процедура, когато се влиза в период по възстановяване на ДДС от НАП, съответно органа назначава проверка или ревизия. И двете споменати ревизии са с
решение в полза на дружеството. Колкото до третата ревизия, дружеството има начислено ДДС за плащане към държавата в размер от 23,000 лв., което е изплатено към НАП своевременно поради липса на възражения.

След тази свръх публична акция на 16 дни изключително показани и гръмки обвинения във връзка с дейността на Nexo, не позоваващи се на абсолютно никакви доказателства, няма яснота има ли изобщо последни такива след като всяко едно от твърденията бе оборено от компанията.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 11111

    47 58 Отговор
    Много са убави НЕКСО!
    Затова ги изритаха от САЩ за 5 години напред.

    Но лошото е че ДБ и ПП са още по убави убавци; мааамини сладки!

    Коментиран от #4

  • 2 А сега

    54 37 Отговор
    министЕрката няма ли да каже нещо ?
  • 3 ЕС фен

    59 38 Отговор
    Така е когато държавните чиновници действат по поръчка при русофилско правителство.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Реалист

    42 34 Отговор
    Както дадоха прокуратурата на съд за 1 млад. лв. така и министерството на финансите на съд. Както почнаха за лъжи ПП да дават на съд Б. Борисов. Съд до дупка.

    Коментиран от #20

  • 6 Мисли българино!

    43 29 Отговор
    Ще го кажа така, ако днес се размине на Нексо за това че чрез заобикаляне на закона са платили 400 000 лв на ДБ, утре ще има други които ще пратят 400 000 лв на ДПС, БСП, ГЕРБ или Възраждане. Схващате ли какво ви казвам? Ако се приеме, че е нормално 20 служители на една фирма да платят половината си годишна заплата като дарение на политическа партия, то утре ще има и други "съвестни" и "отговорни" хора, които плащат безумни пари от любов към някоя от изброените партии. И тогава няма да можете да кажете и гък, защото ще трябва да обяснявате що е то двоен стандарт и защо го има в демокрацията!

    Коментиран от #11, #14, #15

  • 7 Вълкът от уолстрийт

    49 11 Отговор
    Най-големите бандити на носят маски и не ползват оръжие за обири, а носят скъпи костюми и седят в луксозни офиси.
  • 8 Упс

    32 17 Отговор
    Само да питам, това значи ли че утре някой може да реши 20 човека от фирмата му да направят дарение в общ размер половин милион лева на ДПС например? Предпорагам че нямате против, щом така се кефите на пичовете. Е, хайде да не натягаме етнически нещата. Нека да е на Възраждане. Упс. А защо пък не на ГЕРБ? Я да видим как ще се произнесат Ицката и Киро по такъв казус? Все пак хората имат право да правят дарения. Факт. Ами хайде да даряват тогава, всички! Какво ще кажете?
  • 9 Като ни осъдят искам Герб и вгъзраждане

    28 32 Отговор
    Като ни осъдят за 1млрд за клевета искам всички лешоядчета от ГЕРБ, БСП, ДПС ИЗРАЖДАНЕ да платят оТ ДЖОБА СИ ГЛОБАТА, а не ние.
  • 10 И какво

    29 15 Отговор
    е излъгала министърката? Третата ревизия е приключила с акт за 23000 лв., които те без възражения са внесли.
  • 11 Борисов Българоубиец

    13 22 Отговор

    До коментар #6 от "Мисли българино!":

    Ко каза ко?
  • 12 Ококорената мушенгия

    24 13 Отговор
    Опс, с КЙритомирчо искахм да цакаме господарите, ама ни сгащиха. Дано не ме пратят в Сливенския, че там даже краставиците са нарязани.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 един

    24 16 Отговор

    До коментар #6 от "Мисли българино!":

    Каква половин годишна заплата си измисляш?Даренията са правени за две календарни години по около 200хил.лв. от 19 човека!Ако са вземали големи заплати над 10-15 хил.лв. което е нормално за компания оперираща с милиарди тогава какъв е проблема да дарят по 10 хил.лв.!За твое сведение само членовете на ВСС са си раздали близо 500 хил.лв. бонуси за 2022год!Това за разлика от Нексо са пари на всички данъкоплатци!
  • 15 Българин

    7 15 Отговор

    До коментар #6 от "Мисли българино!":

    Явно мисленето не е за теб
  • 16 АРЕС

    14 16 Отговор
    Ку....та Велкова защо още не си е подала оставката за тези лъжи които всъщност са престъпление и НЕКСО не и заведат веднага едно дело.Май отново Кешеф е зад нея.
  • 17 Бамбука

    19 4 Отговор
    NEXO създават "опасен" прецедент, някоя от фирмите за хазарт, или пътните фирми, или ония за саниране, или за боклука, или за снягопочистване да заявят и ние сме давали на бивши управляващи. Не че това е тайна някаква си, но нека да не се "развращава" морала на младия политически елит, който чука на врата на бъдещето ни. Всъщност тия NEXO що не се изнесат в Румъния например, а ни мътят водата тук ? "Бъдещето" на България не е в умните, а в послушните !
  • 18 Ици

    8 15 Отговор
    Та са си прави въпроса е кой ще плаща по делата Гешев ли министърка та ли да ама не ще плащаме ние за глупостта на тия хора
  • 19 Криптокралицата Кокорчо

    17 8 Отговор
    Най-обичам легални по документи престъпления!
  • 20 Ама кой ги съди бе?

    9 7 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Само се приказва.Ако в Щатите са имали административно наказание,то не е УГЛАВНО-т.е.измами,пране на руски кинти,финансиране на терор.Ибтва административно наказание си е тамошно,американско.Теб кво те грее това?Дали 45 млн.глоба.Имали,дали.Да не си ги дал ти?Иска му се на някой да им вземе бизнеса.Ама глей,че не го дават.
  • 21 Македонец

    8 4 Отговор
    Сетих се на на една друга схема. Нексо съдят прокуратурата за един милиард и печелят делото. Прокуратурата плаща от нашите пари милиарда. Нексо след това дава бонуси или заплати на служители , който после правят дарение обратно на някой или партия. Междувременно някое прокурорче го отнася като бушон.
  • 22 зрител

    4 7 Отговор
    Пак не разбрах какъв продукт произвежда въпросната компания , че да оперира с такива суми? Искам да видя или поне да чуя за продукта. И от мене да знаете че с виртуален продукт, можете да си хапнете виртуална баничка. Поняли?

    Коментиран от #25

  • 23 4567

    8 2 Отговор
    Гешев, този път 8 джуджета няма да свършат работа. Търсете още!
  • 24 Минева

    6 4 Отговор
    България е суверенна държава. Гешакциите са винаги шумни, показни и безрезултатни.
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "зрител":

    какъв продукт произвежда борсата в уолстрийт???Или бг-борсата би ли споделил....Какъв продукт произвежда някоя като се заголи и и пускат лайкове???Какъв продукт произвежда рекламата???какъв продукт произвежда някоя картина в аукцион???
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 не разбирам

    0 0 Отговор
    Как ще обяснят ПП на избирателя резултат /какъвто и да е той/ при това че предизборните им кампании досега минаха с тука има -тука няма и с липсващи поддръжници дори да ги посрещнат на площадите. Нещо Нексо- мексо ли имаме насреща
  • 28 Демократ

    1 0 Отговор
    Проверих в интернет: В България има 30 държавни агенции и комисии, колко души работят сигурно хиляди, на които ние плащаме огромни заплати, за да не вършат никаква дейност в полза роду. Предметът им на дейност се дублира и триплира в разните министерства, т. е. при нормално управление на държавата е необходим отдел в съответното министерство, както е при функциониращите демокрации. Тогава хем ще се съкрати с огромни суми разхода на нашите пари,наречени бюджет, хем ще се увеличи ефективността на труда им, хем освободените огромни средства ще бъдат вложени за подобряване условията на живот и за развитие на държавата по предназначение. Освен това ще се спести много тв време,ако чиновниците от тези измислени за свои хора структури спрат да обикалят и да ни обясняват как не могат да защитят ничий друг интерес, освен своя и да досаждат с непрекъснатото показване на физиономиите им.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове