Last news in Fakti

30 Януари, 2023 16:22 1 170 20

УниБИТ отбеляза 169 години от рождението на Стефан Стамболов - велик революционер и държавник

  • унибит-
  • стефан стамболов-
  • годишнина-
  • държавник

Проф. Денчев се обърна към присъстващите граждани и гости на церемонията, като в своето слово изтъкна, че днес България почита една от значимите личности в своята история – революционерът, политикът и забележителният държавник Стефан Стамболов, оставил своя неповторим почерк във формирането и укрепването на българската държавност, променил цялостния вътрешен и външен облик на нашата страна

УниБИТ отбеляза 169 години от рождението на Стефан Стамболов - велик революционер и държавник - 1

Къде сте вие, български политици и държавници? Мислите ли, че в днешния ден бихте могли с ръка на сърцето да повторите пророческото кредо на Великия Стамболов… „И за опашката на дявола ще се хвана ако трябва, но ще изтегля България“…

Във връзка със 169-тата годишнина от рождението на големия български политик и държавник Стефан Стамболов, по традиция академичната общност, служителите, студентите и докторантите на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ), обществеността на град София и гостите на града, положиха венци и цветя пред неговия паметник.

Академичното ръководство на УниБИТ, в рамките на последните десет години (с изключение на пандемичните такива) организира тържествени церемонии за отбелязване на годишнините от рождението на този велик българин, съобщават от "Епицентър".

Основен организатор, както и досега, е общественикът – проф. Стоян Денчев – Председател на Съвета на Настоятелите на УниБИТ, Почетен председател на Съюза на народните читалища и член на Настоятелството на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.
По традиция, както винаги досега, церемонията се проведе с участието на Националната гвардейска част.

Точно в 10:00 ч. строеният Почетен караул и Гвардейски духов оркестър посрещна началника на отбраната – Адмирал Емил Ефтимов.

Проф. Денчев се обърна към присъстващите граждани и гости на церемонията, като в своето слово изтъкна, че днес България почита една от значимите личности в своята история – революционерът, политикът и забележителният държавник Стефан Стамболов, оставил своя неповторим почерк във формирането и укрепването на българската държавност, променил цялостния вътрешен и външен облик на нашата страна.

Проф. Ирена Петева, Ректор на УниБИТ, прочете похвални слова от президента г-н Румен Радев до организаторите и участниците в церемонията – „Стефан Стамболов отстоява решително националните интереси. Често неговата воля намира израз в противоречиви и авторитарни методи на действие, поражда разделение и непримиримост. Въпреки това, жестокото му убийство оставя дълбока следа в съзнанието на поколенията. То се превръща завинаги в символ на недопустимо политическо насилие, на неприемлива разправа с неудобния опонент.

Почитайки един от бележитите държавни мъже на България, от дистанцията на времето трябва да потърсим своя съвременен прочит на делото на Стамболов. Този прочит е особено нужен в свят на предизвикателства и изпитания, който превръща отговорното и достойно лидерство в предпоставка за благоденствието на нацията.“

Почит към паметта на Стамболов отдаде и доц. Константин Казаков, Председател на Общото събрание на УниБИТ.

Слово за величието на Стамболов прочете проф. Александра Куманова, съпруга на вече покойния проф. Милен Куманов от БАН – уникален учен, дал своя изключителен принос към историческата наука с изследванията си за живота и делото на Стамболов. Проф. Куманова подчерта, че „Стефан Стамболов е кръстопътен феномен за предводителство на българския народ. Той е еманация на българската нация и на българската държавност, на който днес отдаваме заслужена почит и признателност“.

Приятно впечатление направи присъствието на много обикновени граждани и гости на София – болшинството от които бяха млади хора – студенти.

Сред присъстващите се забелязаха президентът (2002-2012) Георги Първанов, Негово Преосвещенство Тивериополския Епископ Тихон, проф. Светлана Шаренкова, проф. Д. Иванов – изследовател на Стамболов, климатологът проф. Георги Рачев, журналистът г-жа Валерия Велева, бившият Министър на отбраната и почетен председател на ВМРО г-н Красимир Каракачанов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ Ген.-майор Тодор Дочев, началникът на Института по отбрана към Министерството на отбраната полк. доц. д.н. Борислав Генов, Директорът и зам.-директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова и г-жа Ваня Аврамова, Председателят на Национално представителство на студентските съвети (НПСС) г-н Даниел Парушев, придружен от студенти от УниБИТ, НАТФИЗ и УАСГ, Ректорът на Националната Спортна Академия (НСА) „Васил Левски“ проф. Николай Изов, Ректорът на университета по телекомуникации и пощи проф. д-р Миглена Темелкова, изпълнителният директор на Четвърта МБАЛ София доц. д-р Аркади Иванов, д-р Анжела Димчева гл. секретар на Съюза на българските писатели, Директорът на II английски езикова гимназия д-р Емилия Лазарова, актрисата Деси Бакърджиева, Председателят на Националния съюз на трудово-производителните кооперации г-н Божидар Станчев, Председателят на Сметната палата г-жа Горица Грънчарова, Директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма проф. Румен Драганов, Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова, г-н Огнян Стоичков – представител на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и много други.

След изчитането на церемониалните слова, под звуците на гвардейския духов оркестър, бяха поднесени венци на признателност към делото на великия държавник Стамболов – от името на Председателя на Народното събрание г-н Вежди Рашидов, от Началника на отбраната, от Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на туризма, Столична община, Националния съюз на трудово-производителните кооперации, Военна академия „Г. С. Раковски“, Института по отбрана към Министерството на отбраната, ВМРО, от УниБИТ и от Студентски съвет към УниБИТ и др.

Изпълнен беше химнът на Република България, а под звуците на Ботевия марш, присъстващите над 250 човека поднесоха цветя пред паметника на Стамболов.

Неприятна изненада предизвикаха с отсъствието си действащите български политици и държавници. Зам. министър-председател по обществения ред и сигурност и Министър на вътрешните работи г-н Иван Демерджиев е в Скопие. Министърът на отбраната г-н Димитър Стоянов имаше основателна причина да отсъства.

Но къде бяха всички останали? Доколкото разбрахме повечето от тях са имали покани за тази церемония. Но нима някой трябва да бъде поканен, за да отдаде почит към Стамболов?! Можеха поне по едно цвете да изпратят. Дори президентът Радев пропусна да изпрати венец, отчете се само с поздравителен адрес.

Ще завършим, както и започнахме – Стамболов е казал, че ще изтегли България, дори ако трябва да хване опашката на дявола. А какво ще кажат днешните политици и държавници – ще теглят ли те България, или ще я оставят в блатото на безнадеждността и отчаянието???


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А знаете ли че е искал

    6 3 Отговор
    От султана България да бъде в рамките на империята ?

    Коментиран от #16

  • 2 Баро

    4 0 Отговор
    Факултето и столипиново също свързват банковите си системи
  • 3 И нито дума ...

    7 10 Отговор
    ... за това, че варварското убийство на Стамболов (посечен с брадва в Центъра на София, поради което и паметника в градинка "Кристал" е с разцепена глава) е поръчано от РуЗЗия.

    Коментиран от #5, #9

  • 4 Чакпъквелик

    9 5 Отговор
    Намразих го още от филма капитан Петко войвода жалко че са го оставили на власт

    Коментиран от #11

  • 5 Българин 🇧🇬

    10 5 Отговор

    До коментар #3 от "И нито дума ...":

    Сатрапа ст.стамболов е екзекутиран от бившите си саратници - борци за свободна Македония . След множество политически убийства , които е извършил , катастрофална икономическа реформа и задкулисни далавери с Турция , войводите се събрали , и го екзекутирали . А русофоб не е бил , противно на слуха !
  • 6 Историк

    12 4 Отговор
    Да не се прехласваме толкова много пред Стамболов защото:
    1. По време на Априлското въстание като главен апостол се скрива на тавана на къща в Самоводене.
    2. По Време на Освободителната война го канят в опълчението, но той отказва и заявява, че неговото време ще дойде по -късно. По време на войната участва със сделки в снабдяването на руската армия и успява да вземе на безценица няколко чифлика от изселващи се турци.
    3. По време на управлението му политическите му противници са гонени и малтретирани - Вазов, Петко Каравелов, К. Величков и други.
    4. Несъмнено има и заслуги, но да спазваме мярата.
  • 7 Гого

    4 8 Отговор
    Стефан Стамболов не е човек, с който България може да се гордее ! Малко са истинските държавници през последните 150 години ! Тодор Живков излезе голям държавник.... Днес се очертава Костадин Костадинов. Възраждане е без аналог за последните 30 години

    Коментиран от #13

  • 8 Българин🇧🇬

    4 4 Отговор
    Стефан Стамболов с псевдоним Сатрапа е избил хиляди българи само защото са били русофили и не са били съгласни Нова държава България да се обвързва с тези които я разделиха на 2 на Берлинския конгрес.
  • 9 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "И нито дума ...":

    Много добре са направили с тая страхлива, бездарна, комплексирана мишка. Е такива като унибит мое да го почитат 😄 И аз го уважавах навремето като изпиех неколко бири на кристал мухахаха
  • 10 Хисторик

    6 4 Отговор
    Първи стамболовиски режим с години репресии над патриоти. Един от най светлите български Революционери войводи Петко Войвода издигнат от Руския император в звание капитан е измъчван в продължение на 6 месеца по поръчение на Стамболов Сатрапа

    Коментиран от #17

  • 11 Никола Гешев

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Чакпъквелик":

    Да беше прочел малко, а не да си формираш мнение от един пропаганден филм! По твоята логика, според "На всеки километър" и шумкарите-терористи и платени агенти на СССР са национални герои!
  • 12 Радан-Костовист

    2 1 Отговор
    Ако някой ви каже,че сте прос-ти,не му вярвайте,вие сте много прос-ти!
  • 13 Гоше

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гого":

    А ти кой си и с какво си допринесъл за България?
  • 14 Вълканов

    11 3 Отговор
    Стамболов ли? В какво революционно мероприятие е участвувал преди Освобождението, макар да е бил избран за помощник апостол? ССлед Освобождението е избивал хората бивши революциоери. Не е давал пенсия на участниците в революционна дейност - примерът с братът на Левски. Докара Фердинанд, а не е защитил Батемберг пред Р,скияя цар. Подръжник е на дуалистичната теория за съвместимост между България и Османската империя с общ султан. Той е един убиец на народни борци.

    Коментиран от #18

  • 15 Шаран БГ

    3 2 Отговор
    ОТНЖВО се увлякохте с "великото" в историята на нашата държавица !? Защо подобни ИЗСИЛВАНИЯ за величие, грандиозност, недосегоемост , аз поне не съм видял или усетил, в чехи, словаци, унгарци. Македонците са бам-бащка "НАЦИЯ" – ПРИ ТЯХ МОЖЕ. Ама защо и у нас ? Навярна е свързано и с изпълнението на ВТОРАТА бОЖА ЗАПОВЕД. Нея "добре" я изпълняват чернокапците и нататък е.....ясно......
    Какво му е "великото"на този нещастник - Ст.Стамболов ??? И в личен и обществен план ! Просто ЧОВЕКЪТ винаги величае убийците !! И колкото убиецът е по мащабен , / на чужди и най-вече на свои, хеле пък и ако е държавник/ / толкова е по-велик !! Ще му кичим портретите и паметниците на Ст.Стамболов - какво величие !?!?
  • 16 Румен Решетников

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "А знаете ли че е искал":

    Искал е да бъде Османо-Българска империя по примера на Австро-Унгария, другарю! По този начин Османската империя остава на Балканския полуостров, а ние си вземаме Македония без бой!
  • 17 Румен Решетников

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хисторик":

    Репресиите са срещу превратаджиите-русофили, товарищ! Когато след контрапреврата му връчват папка с имената на офицерите замесени в преврата, Стамболов без да я отваря я хвърля в камината с думите:
    "Отечеството е спасено. Нека имената на предателите потънат в забрава!"
  • 18 Първият разединител

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Вълканов":

    Никаква революционна дейвост в Търновския революционен окръъг. Тихомълком се изсулва в Румъния. През Освободителната война вместо да се бие в Опълчението,изкупува евтино фуражи от селяните и ги продава скъпо на руската армия. Кръволок - репресирал и/или избил половината поборници и героите от Сръбско-българската война,ката се почне от капитан Петко войвода,брата на Левски,Петко Каравелов и героите от срабско-българската война. Натресе ни Кобургите и трите ни национални катастрофи.Стамболов е първият разединител на бъларския народ и от тогава сме в гореща или по-студена гражданска война.
  • 19 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    1 1 Отговор
    УБЕДЕН ПРОТИВНИК НА РУСИЯ И ВСИЧКО РУСКО.МАСОВИ ГОНЕНИЯ И РЕПРЕСИИ СПРЯМО ХОРА КОИТО СА БИЛИ ПРИВЪЖЕНИЦИ НА РУСИЯ.ДОКАРАЛ В БЪЛГАРИЯ КОБУРГИТЕ КОИТО ЗА БЛИЗО 60 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ ПРЕДИЗВИКАХА ТРИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ И БЕЗВЪЗВРАТНО БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ ШАНСА СИ ДА ОБЕДИНИ ЗЕМИТЕ В КОИТО Е ПРЕОБЛАДАВАЛ БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС.ЗАМЕНИЛ РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ С ГЕРМАНСКО ТАКОВА.С АНТИРУСКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ Е ПРЕДИЗВИКАЛ РУСИЯ ДА СЕ ОРИЕНТИРА ОСНОВНО ДА ПОДЪРЖА СЪРБИЯ НА БАЛКАНИТЕ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол