30 Януари, 2023 22:52 1 416 41

Лекар: Имаме лекарства на европейски цени, най-висока смъртност в ЕС и нищожно заплатен труд

  • лекарства-
  • инвалиди-
  • лекари-
  • финансиране

На ден от 200 до 400 души на ден подават документи за инвалидност, казва д-р Георги Миндов, председател на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар да бъде увеличена. Това искане излезе на дневен ред.

Председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари - д-р Георги Миндов, е на мнение, че това е типичен пример за отвличане на вниманието от големите проблеми в сектора, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Създава се проблем с потребителската такса, сондира се какво ще се случи и се дава решение. Потребителската такса не е проблем за никого. Говорим за един процент, просто ще се актуализира. Нямаме бюджет в здравеопазването, нямаме и рамков договор. Имаме 100 предложения, сигурно са и повече. Промени се правят с финансиране, не се правят с орязване на финансите", настоя той.

"Понеже нямаме бюджет, дайте да изкрънкаме от хората. Излизаме пред хората и: "Моля ви се, дайте някой лев". В момента съм ЕООД. Имам договор с Фонда, в момента той е изтекъл. Това никой не го интересува. Искам да ми се заплаща от Фонда за труда, квалификацията и отговорностите", подчерта д-р Миндов пред Bulgaria ON AIR.

Общопрактикуващият лекар отбеляза, че сме първи по смъртност в Европа, а лекарствата ни са на европейски цени.

"Лекарският труд остана в пъти под цените на колегите ни в Европа. Няма как младите лекари да останат. Не може всичко да е на европейски цени, само лекарският труд да е в пъти надолу. "Продължаваме промяната" са заложили тази година 20% повече хоспитализации. Уж щяхме да обърнем пирамидата и да се подсили извънболничната помощ. Европейските доклади показват, че тук се дават най-много пари за лекарства, болнична помощ и след това за извънболнична", алармира д-р Миндов.

Той съобщи, че имаме много голям брой инвалиди - от 200 до 400 души на ден подават документи.

"От операционната маса ставам, едва ли не, и отивам на работа, защото няма кой. Това е в София. Имайте предвид, че тук нямаме този проблем със заместването. В провинцията тези хора са като заложници. Дори да почине някой, няма кой да му напише едно съобщение за смърт. Този човек не може да отиде на почивка с години. Тук не говорим за пари", обясни д-р Миндов.

Председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари посочи, че за всеки проблем са дали предложения, които обаче стоят в чекмеджето и вместо това се обсъжда потребителската такса.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яяяяяя

    20 3 Отговор
    Не знам какви да цените в Европа, защото като занеса рецептата от лекаря, никой не ми иска пари, с в България и с рецепта и плащаш
  • 2 Енгелс

    27 8 Отговор
    При социализма здравеопазването беше безплатно! Държавата се грижеше за всичко. ЗАПАДА знаеше това и много завиждаше. Днес е капитализъм .Всичко е пари и интереси. Здравеопазването също. ООД-та, ЕООД-та и т.н. Болници, поликлиники и прочие са търговски дружества! Докторът трябва да е наясно с това.

    Коментиран от #6

  • 3 Голям праз

    16 0 Отговор
    Здрасти, това го разбрахме от статистиката от
    епидемията. Свят 2%, България 4% смъртност.
  • 4 дс задкулисието

    8 4 Отговор
    Успях! от 33г правя демокрация и капитализъм по комунистистически нрав и тертип!

    Коментиран от #5

  • 5 Маркс

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "дс задкулисието":

    Е, няма как да стане по комунистически. Въобразяваш си. Нещо си в грешка.

    Коментиран от #7

  • 6 капиталист

    16 19 Отговор

    До коментар #2 от "Енгелс":

    Комуняго в капиталистическия Запад здравеопазването е безплатно, незнам кой за какво ви завиждал. Отиваш на лекар и никой не ти иска потребителска такса,а с рецепта като отидеш в аптека лекарството е без пари. То това вашето в България няма нищо общо с капитализъма и демокрацията, това е нещо побългарено.

    Коментиран от #11, #29

  • 7 ти къде живееш?

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Маркс":

    за наши хора и шуробаджанащина не си ли виждал,или поне чувал!
  • 8 сирене

    14 1 Отговор
    важното е че сме западняци! имаме соросоиди които нито едно от изброените неща не ги интересува. Живеят бе, доволни са..
  • 9 НЕ НА ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА

    13 4 Отговор
    НЕ НА ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА. БЪЛГАРИНА ПЛАЩА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ,А ТОЗИ ТЪРГОВЕЦ СИ ДЪРПА ОТ ТАМ ПАРИТЕ ЗА ВСЕКИ ПРЕГЛЕД,,НО АЛЧНИЯ ИСКА И ОТ БЪЛГАРИНА ДА ВЗЕМЕ ПАРИ.КАТО НЕ ИМ ХАРЕСВА ДА ОСВОБОДЯТ ДЪРЖАВНИТЕ СГРАДИ И КАБИНЕТИ И ДА СИ ВЪРТИ ООД- ТО У ТЯХ СИ . ТЕЗИ СА ВСИЧКО ДРУГО,НО НЕ И ЛЕКАРИ
  • 10 Братята Кабабик

    12 0 Отговор
    Остави това ами кажи има ли банани целогодишно
  • 11 Хари Потен

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "капиталист":

    Безплатно е в някой филм, питай американците колко е безплатно

    Коментиран от #40

  • 12 "Имаме лекарства на европейски цени"

    11 2 Отговор
    Благодаря, но НЕ!

    Тея "ценности" не ги искаме!

    По време на "нечовешкия" социализъм, лекарствата за всички болни бяха АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНИ!

    Коментиран от #16, #18

  • 13 Народна поговорка

    8 1 Отговор
    Прост народ, слаба държава!!
  • 14 Пациентът

    3 1 Отговор
    Какви доктори и медицина в територията, бе ?
  • 15 Сеянин от Совер о Запад о

    16 1 Отговор
    От три години на доктор не съм ходил. Знам си болежките, илачите си ги купувам без книжка, щото за мижавата отстъпка по каса ако висна пред докторския кабинет, ще се поболея десеторно повече. На профилактичен преглед никой не ме вика, ама и аз инат– не се натискам! Не си мислете обаче, че съм в първа младост и всичко ми е по мед и масло. Взимам си хапчетата за сърцето и кръвното, ям каквото ми се яде и най– вече произведеното от семейството( чисто живея на село!). По същия принцип пийвам домашна ракийка и винце, пък и липов чай като настина. Информиран съм обаче, че личният ми доктор ( да е жив и здрав!), всеки месец получава некаква сума( минимална), че му се водя пациент.
  • 16 именно

    8 9 Отговор

    До коментар #12 от ""Имаме лекарства на европейски цени"":

    В капиталистическия Запад лекарствата за болните са безплатни. При операция и безплатен превоз ти се осигурява,,за рехабилитация също разполагаш с безплатен превоз, когато отидеш на лекар никой не ти иска пари,ни за потребителска такса, нито пари под масата. Тя тази демонстрация в България е някаква побългарена за нуждите на олигарсите

    Коментиран от #20, #21, #31

  • 17 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    Нарича се ГЕНОЦИД! И по Зле ще става тепърва, само тва е сигурно.

    Коментиран от #36

  • 18 Бре

    0 6 Отговор

    До коментар #12 от ""Имаме лекарства на европейски цени"":

    Че то скоро беше социализъм, но не беше безплатно. В "младостта" по-точно ще е, че голяма каша става.

    Коментиран от #35

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Джони Мокър

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "именно":

    Безплатно е само сиренцето в капиталистическия капан, сладък

    Коментиран от #23, #34

  • 21 Промит мозък, сър!

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "именно":

    Безплатно, ама

    само ако си си си платил осигуровките.
  • 22 долу ЕС

    12 1 Отговор
    когато 33 г слушаме колективния запад е така, 3 млн по малко и всико НАЙ НАЙ НАЙ ама отзад напред. Българите са май проззззтото племе на този континент, глссуат вече 13 г за БМБ лицето, което ни докара до тук, факти само факти
  • 23 Васко да Балама

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Джони Мокър":

    Ама докато го гризеш се чустваш добре!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Наивник на средна възраст

    10 2 Отговор
    Проблемите с касата......Но някак туй плачене за пари ме съсипва.7 годишното ми дете му зимат по 40 лв за преглед, няма контролен....Лекар с частна практика на кабинет и да реве за пари ,простете ма май за овце ни зехте..В неделни дни по частни болници прегледа двоен та троен откъм пари,нищо че лекаря тай и тай е на дежурство,без значение дете ли е....Няма специалисти,ма комбинатори в бели престилки също има мноого.И да попитам ние от де заплати да вземен та вашите да са над 10-15 хл. месечно.За отношение по държавни болници да не говорим,Клетвата на Хипократ я забравихме всички,в това число и много от Вас за съжаление.Лекарствата ги няма скъпи....Ми то пеленачетата знаят,камо ли Вие специалистите кой ги изнася за по-голяма печалба ! Онуй леке Магарешки,Дойнов други са сетите сами....Ми де са Ви синдикатите да ги посочат на "честната" прокуратура? Пиша "Ви",защото има и много истиски лечители м/у Вас,слава Богу все още.Капитализма не е социална ориентирана система.Тя няма за основа добруването на хората.За всеки е въпрос на морал какъв човек ще бъде. Има една източна поговорка,която гласи:"Ако победиш хиляда врагове - ставаш герой,но ако спасиш дори само един човешки живот,ставаш Бог."Замислете се!

    Коментиран от #27, #33

  • 26 Най Зле сме!

    1 9 Отговор
    Вижте цените и качеството на храната. Само ГЕРБ
  • 27 Чиче, с морал само

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "Наивник на средна възраст":

    не става.
    Пари също трябват.
    А за тия 10000 лева заплата, взимат ги единици.
    И това е един от проблемите в здравеопазването.
    Няма начин да знаем дали са достатъччно парите за здравеопазване, след като не са разпределени както трябва.
    Санитар-600 лева, сестра 1000 лева, младши доктор, каквито са в Бърза помощ-1500-2000 лева.
    А директор на болница 20-30 000.
    Еми няма да има добро здравеопазване.
  • 28 СКАЛАТА

    7 0 Отговор
    ДОКТОРИТЕ станаха ЕТ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Посетител

    6 1 Отговор
    В САЩ те лекуват ако имаш здравна застраховка.
  • 31 Посетител

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "именно":

    В капиталистическия Запад те лекуват, ако имаш здравна застраховка. Иначе не може.
  • 32 Шкембе Войвода

    11 0 Отговор
    Стига си говорил глупости. В България лекарствата са на двойни цени спрямо Европейските. Аугментин 7 € с 20 пакетчета,в България 26лв. 19 бройки ....
  • 33 Тодор Живков

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Наивник на средна възраст":

    При капитализма е така.
  • 34 Максимилиан Робеспиер

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Джони Мокър":

    Няма безплатно. При капитализма всичко се заплаща.
  • 35 Цола Драгойчева.

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бре":

    Що лъжеш? Социализма приключи 1989-та година. При него здравеопазването беше безплатно. Образованието също.
  • 36 Дантон

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "ТаУмВзе":

    Как позна....а,?
  • 37 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Приятно е, че все още нещо ИМАМЕ ! Не се тревожете Докторе. Стремежът на българските политици / и те, горките, даже не го усещат/ в близко бъдеще НИЩИЧКО ДА НЯМАМЕ – ни образование, ни здравеопазване, ни народ, нито държава !!!
  • 38 БгТопИдиот🇧🇬

    2 0 Отговор
    Нал скачахте 89 с двата пръста ,ъмм ?

    Честит ви красив 33 годишен бананов живот-ма пък евроатлантически !!!
  • 39 Ани

    1 0 Отговор
    Защо за здравеопазване се отпускат всяка година повече пари,а резултата е от плачеван нагоре? То се превърнало в търговия с човешкия живот за съжаление.Как да не бият медици? Покрай сухото гори и суровото.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Яяя

    2 0 Отговор
    Плана за унищожение работи ПП и Д Б .Плана Ранът
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове