Last news in Fakti

31 Януари, 2023 09:50 1 039 25

Коста Филипов: Дошло е време за нормализиране на диалога между София и Скопие

  • софия-
  • скопие-
  • диалог-
  • коста филипов

„Надявам се, че на 4 февруари няма да има остри инциденти и тънки опити за провокация от двете страни. Няма нищо лошо в това хора от двете страни на границата заедно да честват Гоце Делчев“

Коста Филипов: Дошло е време за нормализиране на диалога между София и Скопие - 1
Снимка: БНР

Дошло е време да се нормализира диалога между София и Скопие. Това обясни пред БНР Коста Филипов, който е дългогодишен кореспондент на български медии в Скопие.

„Надявам се, че на 4 февруари няма да има остри инциденти и тънки опити за провокация от двете страни. Няма нищо лошо в това хора от двете страни на границата заедно да честват Гоце Делчев“.

Коста Филипов коментира изказването на Даниел Лорер от ПП, че Християн Пендиков, който беше жестоко пребит в Северна Македония, не е български гражданин, а само се определя като човек с българско самосъзнание.

„Такива несръчни изказвания по темата за Северна Македония на Даниел Лорер сме имали и преди. Това се дължи на говоренето по принцип, без да се познава конкретната ситуация и цялостната ситуация в СМ. Това е ниска политическа култура“

И преди случая с Християн Пендиков имаше нападения срещу българските клубове, дори опити за подпалване, напомни Филипов.

„Този случай беше част от една поредица. Явно е дошло време да се каже, че не може да се процедира така спрямо хората, които са декларирали българското си самосъзнание“.

Върхът на напрежението, което възникна като последица от случая с пребиването на Християн Пендиков, е достигнат и кривата се спуска надолу, смята Филипов.

Той предполага, че и от българска страна е свършена профилактична работа по отношение на организаторите на групите, които се канят да пътуват за Северна Македония.

Има едно усещане, че неуспехът да се състави правителство е създал малко по-висока степен на нервност в нашите политици. В Северна Македония също има натиск от ВМРО-ДПМНЕ за провеждане на предсрочни избори, на които партията очаква да се върне във властта, обясни журналистът.

"Стана ясно обаче, че българският посланик се връща в Скопие и ще изпълнява задълженията си в своя пълен обем".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДДРОнег

    9 9 Отговор
    Когато се спре србското и рузкото влияние, ще настъпи и мир между България и РСМ !!!
  • 2 Дидо Д

    6 4 Отговор
    Говорителят на Държавния департамент на США призова за намаляване на напрежението между България и Република Северна Македония!
  • 3 Никола Димитров

    9 5 Отговор
    София ще се откаже от частта от общата история в преговорната рамка, признава "посебността и "постоенето" на македонскиот язик, идентитетот е бетониран!
    Следва културна автономия на пиринския край, после намаляване територията на България, ама нищо, нали е за доброто на Северна Македония!

    Коментиран от #10

  • 4 Емо

    6 6 Отговор
    Не чухме от руснаците опровергания, че нямат намеса в този конфликт!

    Коментиран от #5

  • 5 ДДРОнег

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "Емо":

    Всеки запознат с тематъа "Македония" знае, че "македонската нация" е създадена от Коминтерна, поддържана от тито, сталин и предателя георгидимитров-Тарабата !!!
    И сега все още продължават тези лъжи, подхранвани от наследниците на тези болшевици !!!
    Така че за да има мир между Бъглария трябва да се спре србското и рузкото влияния в България и РСМ !!!
  • 6 Красимир Петров

    11 1 Отговор
    Те ни плюят а той си мисли,че дъжд вали
  • 7 Аре

    8 2 Отговор
    Какво време е дошло бе Коста, а уж си дългогодишен кореспондент на български медий в Скопие. Още колко неща ще видш ти.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 село

    5 1 Отговор
    как няма да ни мразят, като ги пуснахме в ЕС
  • 10 Зашто

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Никола Димитров":

    Па нали нема македонци в Булгариа? кои в Пирин ште иска да е македонец ако не ги присили некои а? Или ао слободно можат да кажат може нема да искат да са блгари а?
  • 11 Амбасадорот

    2 3 Отговор
    се вратил во Скопие. Што така скпи брашта блгари? Нали ште раскинеме отношениата? Нали додека не се смениме нема враштање?
  • 12 ганчо

    4 1 Отговор
    когато няма държава политиците са длъжни да се дупят на другите !!! защо преди 30г. макетата нито гък не казваха за българия дори я въсхваляваха ? защо сега се обърнаха срещу нас и се правят на някакви също като окраинците на руснаците ? защото силният им приятел който налива масло в огъня ги е създал за да дразни техните родини майки и двете племена са създадени от съседната им голяма държава дадена им е територия от същата тази държава и право да съществуват отделно като “различен”народ ? ако бяхме държава отстояваща честта си скопие щеше да бъде окопирано от военни и дори можеше да стане малката окрайна за няколко дена после българия щеше да граничи пак с гърция и албания…

    Коментиран от #13

  • 13 Да да

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ганчо":

    Сшто като в ВСВ.

    Коментиран от #24

  • 14 Перо

    4 1 Отговор
    Пропуснахме единствения шанс да се уредят отношенията между двете страни, следвайки гръцкия пример за пълно ембарго и вето до признаване на историческата истина до 1945 г.и последващия терор, затвор и убийства, след тази дата. После нещата щяха да си тръгнат от само себе си и да имаме общи събития! Така ще е мъка, без край! Г.Делчев никога не е написал и една дума на македонски и сам се е определял доказано, като българин, а сега излиза, че честваме чужденец! И това е за всичко и всички от историческото минало! За да има мир и угода за македонистите и за трети страни, трябва всеки път да се отказваме от нещо и се примиряваме с фалшификациите на един измислен, мижав народ и държава! Една измислена нация, няма друг избор, освен да краде и фалшифицира чужда история, език и култура! Гърците го знаят и постъпиха мъдро, но случайниците от криворазбраната БГ демокрация ни предадоха и македонисткия инат ще се пречупи трудно с нашите “политици”!
  • 15 Байдън:

    2 1 Отговор
    конфликта в украйна не е достатъчен за мегаинфлация което да обезцени външният ни дълг....ще запалим и балканите
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Още се наведете на

    3 0 Отговор
    тези подобия на човекопобни, те си защитават измислената националност,а ние затриваме сами нашата като се навеждаме до тревата !
  • 23 Гошо

    0 1 Отговор
    Дошло е време да си нормализираме отношенията с Русия ,а тия там от Скопие само вето ,друго не им трябва
  • 24 хаха

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Да да":

    Ти пък чий го дириш тука?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове