Last news in Fakti

31 Януари, 2023 13:04 2 189 31

Вигенин: Ще настояваме този парламент да приеме минимална заплата 850 лв. преди разпускането си

  • кристиан вигенин-
  • парламент-
  • минимална работна заплата-
  • 850 лв

Не е предвиден избор на нов председател на партията на предстоящия конгрес на левицата, коментира заместник-председателят на БСП

Вигенин: Ще настояваме този парламент да приеме минимална заплата 850 лв. преди разпускането си   - 1
Снимка: Нова телевизия

„БСП ще настоява преди разпускането на 48-ото НС то да приеме окончателно промените в Кодекса на труда, предвиждащи увеличаване на минималната работна заплата на 850 лева. “ Това заяви заместник-председателят на БСП и заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ямбол.
По думите му това е особено важно, тъй като не е известно дали и кога ще може да се сформира ново правителство след предстоящите избори.
„Може да се окаже, че бюджет за 2023 г. няма да има още половин година. Това означава, че нашето предложение за минималната работна заплата става още по-актуално. За да гарантираме, че хората с ниски доходи ще могат поне частично да посрещнат следващите месеци“, допълни той, цитиран от пресцентъра на левицата.
Вигенин подчерта също, че по предложение на БСП това Народно събрание е приело две важни за младите семейства решения – помощ от 300 лв. за всяко дете от 1-ви до 4-ти клас за началото на учебната година, а през миналата седмица и решението учебниците за всички ученици да станат безплатни. Като следваща стъпка той очерта необходимостта да се извърши преглед на съдържанието на учебниците и преминаване към система на един учебник по един предмет. „Децата трябва да бъдат възпитаване в любов към родината и към великите български личности, а това в момента не е така“, подчерта той.
Що се отнася до законопроекта за промени в НПК, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор, Вигенин обясни процедурата по приемане и подчерта, че ако четвъртък е последният ден за работа на Народното събрание, няма да има технологично време за приемането му и на второ четене. По думите му разумният подход е следващото редовно Народно събрание да се заеме с този законопроект в първите дни на своята работа. БСП подкрепи законопроекта и ще продължи активната си работа до окончателното му приемане, изтъкна народният представител от левицата.
Социалистът коментира и предстоящия конгрес на БСП, като подчерта, че не е предвиден избор на нов председател на партията, такава процедура не съществува в Устава. „Ще обсъдим основните насоки за подготовка на новата програма на БСП, концепция за промени в Устава и организационна реформа, като двата документа ще бъдат широко дискутирани в партията в следващата година. Ще приемем и доклад за подготовката на БСП за предстоящите наесен местни избори“, уточни Кристиан Вигенин.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    7 2 Отговор
    бе нали уредихте ТЕЛК овете и пенсиите - кво сте се загрижили за работещите

    Коментиран от #2

  • 2 мнение2

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "мнение":

    пропуснах - и гостите с ол инклузив на първа линия
  • 3 БСП КРАДЦИТЕ

    12 1 Отговор
    МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА НА ТАЗИ ИНФЛАЦИЯ КОЯТО НИ СТОВАРИХТЕ ДРУГАРИ, ТРЯБВА ДА Е 1000 ЕВРО. 850ЛВ Е ПОДИГРАВКА С НАРОДА.

    Коментиран от #26

  • 4 като немаш акъл има популизъм

    11 3 Отговор
    Ей не се спряхте с глупостите , ще ни увеличите данъчните задължения , така го кажи .
  • 5 Кирчо

    10 2 Отговор
    Като я приеме ще я дава ли?
    Как бизнеса ще повиши заплатите като разходите за производство са се увеличили?

    Коментиран от #7, #29

  • 6 Признай

    4 4 Отговор
    Кога най-накрая ще ви стигне до закоравелите мозъци, че всяко вдигане на минималната заплата носи инфлация точно на нещата от първа необходимост? Пример: на минимална работят точно тези които отглеждат, добиват, транспортират и продават храните. Тоест като ти вдигнат заплатата с 20% се вдига с толкова и тази на още 5 човека по веригата и съответно прави поскъпването на крайния продукт повече от 20%. От вдигане на минималната печелят само ГОЛЕМИТЕ компании, защото правят конкуренцията от по-малки (с по-малко активи и мащаб) бизнеси невъзможна. Резултатът е монопол, високи цени и ниско качество.

    Коментиран от #28

  • 7 пълна идиотия

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Кирчо":

    Ами самоосигуряващите се , които съвсем не са малко , на тях ще им дават ли по минимална и как ще се случи това , защото " полагаемите " им се задължение ще бъдат изискуеми .
  • 8 АЛФА КЕНТАВЪР

    5 1 Отговор
    ЛЪЖИ омайни СЛАДКИ
  • 9 Анонимен

    2 4 Отговор
    Когато ПП я предложиха защо бяхте против, за да кажете сега, че е ваша заслугата ли, гнусни комундури ?
  • 10 Гошо

    7 1 Отговор
    Вие си настоявайте но през април половината от вас ще са при славчо
  • 11 по-лесно е така

    6 1 Отговор
    Ръстът на доходите следва да е производен на икономически разтеж , не на приказки и законодателни решения . Вашите задължения са да създадете условията за този икономически разтеж , а това ви е трудно и невъзможно поради причина нефелност .
  • 12 Всичко ви е сбъркано в парламента

    5 1 Отговор
    А тия предложения за заплатата вървят с икономиката и най ниски лихви върху кредити за производство. Съкращаване на излишна администрация.
  • 13 Пенсионер

    8 1 Отговор
    Всички видяха колко струвате

    Коментиран от #27

  • 14 Каун

    9 0 Отговор
    Най смешния парламент от 30г насам-пълна излагация
  • 15 Димо

    7 0 Отговор
    Овцете се събудихме не се притеснявайте
  • 16 Милко

    6 1 Отговор
    Мисирките ти повярваха
  • 17 маймуни

    4 0 Отговор
    Защо при вашето управление народът ОБЕДНЯ с 20% за 7 месеца, г-н Вигенин? Къде са милиардите от износа на горива и оръжие за Украйна? Защо подкрепяхте ПП и ДБ във всичко, включително продажната им външна политика?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Джипко бибитков

    1 0 Отговор
    Да посрещнеш следващите месеци с 850 бутна заплата???? Ти добре ли си ????
  • 20 Кой

    1 0 Отговор
    е този?
  • 21 А на дупе-татите

    2 0 Отговор
    заплатите ???

    Коментиран от #25

  • 22 такааа

    2 1 Отговор
    От минималната заплата ще се облажат основно огромната администрация, която имаме и съответно, тези които ни папкат осигуровките и данъците, без да получаваме нищо насреща. Такива като депутатите, които си вдигат заплатата автоматично, данъчните, дето си изписват бонуси постоянно, здравни каси,...абе всички дето лежат на самоосигуряващите се и на така наречената "сива икономика", от която папкат постоянно.

    Коментиран от #24

  • 23 КАЖИ НЕЩО ЗА

    1 0 Отговор
    ЕВТИНОТО ОЛИО И ДЪРВА, СМЕШКО.
  • 24 Хитър петър

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "такааа":

    Ти си бизнесмен под прикритие затова говориш против увеличението.
  • 25 Аватар

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "А на дупе-татите":

    Абе вие телевизия не гледате ли те си ги увеличиха още първия ден.
  • 26 Политолог

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "БСП КРАДЦИТЕ":

    Ако не са БСП десните ще я направят400лева.
  • 27 Хитър петър

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Пенсионер":

    И ти си под прикритие.светите отдалеч.
  • 28 Хитър петър

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Признай":

    Защо тогава на запад храната е по евтина от тук а заплатите са четири пъти по високи от нашите?

    Коментиран от #31

  • 29 Социолог

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кирчо":

    Ами нали цените са по две.
  • 30 Джо

    0 0 Отговор
    Ще се увеличи безработицата а в комбинация с по-високият лихвен процент ще намали инфлацията но ще ни бръкне в джоба .
  • 31 Ххх

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Хитър петър":

    Кой продукт от потребителската кошница освен хляба е произведен у нас? Стоките пристигат тук от поне 700 километра до 2500 километра разстояние!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Всички градове