31 Януари, 2023 16:29 3 460 50

Телекомите единни: И А1 вдига цените от 1 март

  • телекоми-
  • цени-
  • поскъпване

Както при "Виваком" и "Йетел" аргументите са същите-заради нарасналите разходи и големите инвестиции

Ако абонатите на А1 са се надявали, че инфлационната вълна ще подмине, напразно е било. След като "Виваком" и "Йетел" обявиха, че ще актуализират цените си заради общото поскъпване, и третият голям телеком съобщи, че ще"индексира" тарифите си. Това ще се случи от 1 март,съобщи "Сега".

А1 е избрал странен модел за индексация, при който поскъпването ще е по-чувствително за масовите планове, а за абонатите с по-големи портфейли ще е символично. За клиентите с месечни такси между 7 и 25 лева увеличението ще е с 15.3% - точно колкото е обявеният от НСИ индекс на нарастване на потребителските цени за 2022 г. За всички потребители с месечни такси над 25 лева обаче индексацията ще е една и съща - с 2 лева отгоре. Тези две "ставки" - 15.3% за планове до 25 лева и 2 лева за по-високите, ще се прилагат и за бизнес клиентите.

А1 съобщава, че няма да вдига цените за хората в неравностойно положение. Не се предвижда поскъпване и за клиентите с месечни такси до 7 лева, както и за предплатените услуги.

Компанията обяснява, че се налага да актуализира тарифите си заради нарасналите разходи и големите инвестиции. Същите аргументи изтъкнаха от "Виваком" и "Йетел".

Мобилният оператор Yettel обяви, че вдига цените на месечните абонаменти за мобилни услуги от февруари с 15.3%. Това е средногодишната инфлация за 2022 г., която бе обявена от НСИ във вторник. Индексацията ще бъде отразена във фактурите, издавани от 5 февруари 2023 г. Мобилният оператор "Виваком" ве

Инфлацията е навсякъде - в цените на тока и горивата, на части и компоненти за мрежата, в заплатите на персонала, поскъпнали са услугите и стоките на външни доставчици, поддръжката на офисите и т.н., посочват от А1, като изчисляват, че общите разходи за фиксираната и мобилната мрежа са нараснали с 21% за година.

Телекомът подчертава, че е инвестирал близо 420 мн. лева през последните две години.

Вълната от поскъпване в телеком сектора предизвиква огромно недоволство у потребителите. Темата стигна и в парламента, където икономическата комисия изслуша представители на бранша. Депутатите се усъмниха в калкулациите на компаниите и поискаха да видят разбивки за разходите, приходите и печалбите им. Според някои народни представители телекомите използват инфлацията като оправдание за прекомерно поскъпване, което ще увеличи печалбите им. В сряда ще има ново заседание на комисията, на което трябва да бъдат представени и обсъдени поисканите данни


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мафиотската анархия

    101 4 Отговор
    Това съвместно вдигане си е чист картел.

    Коментиран от #10, #47

  • 2 оня с магарето

    67 3 Отговор
    В България картел? Да бе да, няма такова нещо
  • 3 ПалавНИК

    65 3 Отговор
    Не се наядоха тия картели бре.....
  • 4 Калкулатор

    37 2 Отговор
    Това има ли го заложено вндоговора някой знае ли.Искам да си прекратя договора с тия ама май няма да стане.Някой ако е наистина наясно,моля да обясни

    Коментиран от #8, #9, #40

  • 5 мани мани

    40 4 Отговор
    минете на ваучер ... с 10лв. цяла година :)

    Коментиран от #11

  • 6 А НЕ БЕ...

    20 11 Отговор
    ЩЕ ЯДЕШ БАНИЦА ЗА
    ТРИЙСЕ ЛЕВА
    В БАНСКО И БОРОВЕЦ
    ПЪК ЩЕ ГОВОРИШ
    БЕЗ ПАРИ
    Е ИНДИЙЦИ СА ГО КАЗАЛИ
    НЯМА БЕЗПЛАТНО ОБАЖДАНЕ И ОБЯД
  • 7 Отец Оцет

    62 1 Отговор
    Йетел и Виваком ли само Дядо попе или и трите?....И трите ....и трите....Дано някога дойде читав управник и в България който да мисли за хората и яко да суровака обирджиите. Да им тресне по една глоба от по 10 милиона за да разберат как се променя договор едностранно.
  • 8 мани мани

    31 2 Отговор

    До коментар #4 от "Калкулатор":

    имат клаузичка, че могат/запазват си правото да променят цената на договорената услуга ...

    Коментиран от #18

  • 9 Абе

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "Калкулатор":

    Ми прочети си договора!

    Коментиран от #13, #23

  • 10 Така е

    44 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мафиотската анархия":

    и при веригите хранителни магазини ! КАРТЕЛИ на всякъде !
  • 11 Иванчо

    31 0 Отговор

    До коментар #5 от "мани мани":

    Нямат такъв. Най-евтиния беше 9 лева на 3 месеца от които веднага ти прибират половината уж за някакви минути които така и не се разбира дали ги ползваш. Беше досега, а сега сигурно ще вдигнат и тая тарифа.
  • 12 АЛФА КЕНТАВЪР

    18 1 Отговор
    А 1 БЛИЗУ лъжат ЗАЩОТО няма да повишават ЦЕНИТЕ на ХОРАТА в неравностоиноположение

    Коментиран от #42, #43, #45

  • 13 Хммммм

    36 1 Отговор

    До коментар #9 от "Абе":

    В договора има изречения с толкова дребни букви, че още не е произведена лупа с която да ги прочетеш. И има изречения с толкова извити витиевати трисмислици , че не се е родил човек който да ги разтълкува категорично и да каже какво точно е искал да каже автора.

    Коментиран от #24

  • 14 Нараснали разходи инвестиции?????

    33 0 Отговор
    Тея лъжат като роми и хич не им пука че никой не им вярва!Ама като са намерили такава държавица като нашта в която правят каквото си искат това е положението!

    Коментиран от #31

  • 15 Да Не

    37 0 Отговор
    Единни са защото ние не сме!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Русенец

    38 1 Отговор
    България е прекалено малка, за да имаме голямо разнообразие на доставчици и съответно - конкуренция. Тук няколко доставчика покриват територията и няма място за повече. Идеална среда за картели.
  • 18 Русенец

    28 0 Отговор

    До коментар #8 от "мани мани":

    Тогава за какво ми е този договор? За да ми е ясно, че те могат, а аз не, така ли?
  • 19 Русенец

    25 0 Отговор
    И отново никоя комисия не се самосезира. А дори да я сезира някой, ще излезе, че не й е в ресора и нищо не може да се направи.

    Коментиран от #29

  • 20 Русенец

    36 1 Отговор
    Уважаеми оператори! Разговорите на бензин ли са, че ми вдигате цената на услугата, за която сме се споразумяли с договор? Ако токът ви е скъп, сложете си соларни панели на покрива. Казват, че много намалявали сметките. Така ще предоставите на клиентите си по-евтина и конкурентна услуга.
  • 21 Стига!

    24 0 Отговор
    Не подписвам нови договори! Мошеници са! Плащам им предостатъчно!
  • 22 Да бе

    23 0 Отговор
    През две години въртят и сучат, за да увеличат цената по договора поне с 1,20 лв! А съм клиент на А1от 25 години! От преди да ги има! Вместо да ми намаляват цената като лоялен клиент, те ме будалкат непрекъснато! Всеки път им предлагам да си уволнят директора за работа с клиенти, но не го правят! За това ще фалират напълно заслужено!
  • 23 Калкулатор

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Абе":

    Много ситно е написан...А серозно-утре ако вдигнат със 50 лв на месец пак ли ще плащаме?

    Коментиран от #26, #44

  • 24 Калкулатор

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хммммм":

    И аз това му казвам.Ама Ганьо си е такъв.Питах просто за по-компетентно мнение,примерно някой запознат с право да каже.Ама веднага се почва с глупостите
  • 25 Тодор Живков

    16 0 Отговор
    Много ясно! Има картелно споразумение.
  • 26 Тодор Живков

    12 0 Отговор

    До коментар #23 от "Калкулатор":

    Ще плащаш, защото са монолитни. Няма лабаво.
  • 27 ХАФА

    16 0 Отговор
    А1 не са коректни. От 2002г. към им клиент с две годишен договор, но не навсякъде в страната имат покритие,от услуга в договора 21 лв. плащам 31 лв. Напускам ги. Ще мина на ваучер. Има картел в цените на моб. оператори. Некои министерства и агенции са с големи бонуси , а ги покриваме ние.
  • 28 Тия НахалиАлчни

    12 0 Отговор
    150000000 оборот 60000000 печалба данъка за тия да е 50%.
  • 29 Потребител на А1

    19 0 Отговор

    До коментар #19 от "Русенец":

    2020 година изпратих жалба до КЗП. След 3 месечно чакане,те я препратиха на КРС, които били компетентни по казуса. След още 3 месеца чакане КРС ми върнаха отговор, че това е в компетенцията на КЗП. Въпросът е тия хора знаят ли за какво получават заплати?

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Потребител на А1

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "Нараснали разходи инвестиции?????":

    Качеството на предоставяните услуги е все по лошо. А1 ще купува бТВ, вместо да си гледа основния бизнес. Крадът като за световно от неползвани услуги. Наистина трябва колективен иск в съда.
  • 32 Съжалявам

    11 0 Отговор
    че и вас ще ви убият с камъни....и имототе в чужбина няма да ви спасят...........
  • 33 Да питам

    11 0 Отговор
    И какви точно инвестиции правят? Те не са ли били предвидени в плановете им, когато са купили телекома? Не се наядоха! Това е конкуренция! Или картел?
  • 34 един от многото

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Потребител на А1":

    Ами защото са назначени , затова си получават парите и не вършат никаква работа. На депутатите им са малко заплатите и затова са набутани из разни комисии да лапат повече и както в парламента , така и в комисиите по инерция нищо не правят
  • 35 дядо поп

    8 0 Отговор
    Ами тези сгради на които има техни антени да не спят , да искат огромни наеми , на зло куче , зъл прът!
  • 36 Дано

    4 0 Отговор
    За свещи и тамян да си дават парите! Картел!
  • 37 Потребител на А1

    4 0 Отговор
    Ми да не инвестират толкова. Не разбирам, защо аз да плащам за придобиване на телевизия и заради това да ми вдигат таксата на телефона? Аз телевизия не гледам. Искат печалбите им да си ги пазят, а да прибират от нас пари за лигавщини.
  • 38 Ммм

    5 0 Отговор
    Телекомите не са единни, те са картел! КЗК спи дълбоко.
  • 39 вдигай цената още може

    1 4 Отговор
    вдигай цената , вдигай още може, всеки в джоба с телефон от 1000лв няма да риват ще си плащат
  • 40 Договора е направен все да ти е вътре

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Калкулатор":

    Точки, ал. под точки и пак ал. вратички портали, порти все в тяхна полза.Такива договори се мислят от един стадион адвокати и като отидеш мазно те зарибяват вадят го на принтера и хоп пилето в клетката дето го е подписало.😁😁😁😁.Общо взето са направяни да вадят голям кеш от нищото защото ти взимат примерно едни 35лв.на всеки 2г.
    Аз имам три карти на Bob Там договора е направен много чисто и точно от Австрийската компания и от 10г.какво ли не направиха да се откажа от боб + това ми е безсрочен😁 еми няма! Малко ми били минутите и интернета и др. фантастики.За 9.90лв. 500 мин. 500 интернет.Никога не съм изразходвал тез минути като се има в предвид, че работата ми е с хора и звъня редовно къде ли не.На жена ми картата е 100 мин. за 2.70 на месец.😁😁😁😁😁😁😁😁😹😹😹😹😹😹😹😹😹. най-голямата сметка дето е плащала е 5.50лв.😹😹😹😹😹😹😹😹 след като изчерпа мин.говори на 10,8ст.😁😁😁😁😁😹😹😹😁😁😹Третата карта няма да е коментирам, че ще си направите харакири.Отиваш в офис казваш,че искаш да се откажеш от услугата ще ти начислят 3 такси по договора + до момента какво имаш да плащаш + още едни мисля че бяха около 20-25лв.това всичко става в едномесечен срок плащаш показваш им 🖕взимаш си предплатена карта и ще си спиш като бебе.Другият тънак момент на тези договори е пример правиш го с услуга 25лв.м.след две години ти звънят за преподписване и като отидеш си тръгваш свеж, че са те изкъпали с новият договор от 36лв. на месец.😁😁😁😁😁😹😹😹😹😹🫵🫵🫵🫵🫵🫵 С 11лв.на месец за същото защото тез смешни безкрайни
  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    що си нямаме наша българска държавна компания както си беше БТК и тя да е на пазара и да предлага мобилност? защо всико се разпродаде? сега преватизирайте , без държавно участие всичките пари излизат навън от държавата а тук само дране
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Калкулатор":

    и със 100лв да вдигант пак ще плаща роба овца! роба има само едно право а то е : да си плаща сметките навреме иначе има наказания точка
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 И да продължа че мястото ми свърши

    2 1 Отговор
    На практика един нормален човек ще изхарчи не повече от 100-200мин.на месец.😁😹😹😹😁😹🫵🫵🫵но алчността на хората няма край.И за това ви цакат яко с тез уникални оферти бързо подписвай, че утре няма да има такава оферта вече.😁😁😁😁😹😹😹😹😹За да не си скубите косите има лек взимате договора отивате при адвокат давате 20-30лв.да го прегледа казва ви на прост език какво се случва и вие си решавате дали да подписвате.Научете се да давате за такива неща пари,че после е късно и ви ги взимат в десетки пъти повече тези 20-30лв.И друго не си въвеждайте 5 номера който ви дават за приятели там е голямото дърво дълго е за писане така изгоря дъщеря ми с 80лв. за месец.Абе на петите трябва да имате очи като сте при един от трите оператора за даоговор.Те са едни и същи брутални измамници.Аз имам 3 карти на Bob и го местя редовно.😹😹😹😹😹😹😹😹😹😹И от 2014г. до сега никога не съм имал и ТОЧКА проблем.
  • 47 КЗК

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мафиотската анархия":

    Няма картел. Ние не виждаме никакъв картел. Нямате доказателства. Закриваме сигнала Ви.
  • 48 Йеронимус БОШ

    0 0 Отговор
    Държавата даде компенсации на телекомите , заради кризата. тези компенсации са , за да не повлияе на крайния потребител - хората. Алчните монополисти , въпреки това начисляват своята индексация и така печелят 2ри път. Веднъж жт държавата и втори път от потребителите !
  • 49 Майк Алън Патън

    0 0 Отговор
    Да си представим един ХИПОТЕТИЧЕН вариант ! И той е следния - хората спонтанно и масово да излязат пред офисите на монополните телекоми и ........да ги потрошат и запалят......НАПРИМЕР ! Тогава какво ? Ще може ли полицията да арестува хилядите протестиращи ? Просто ми хрумна , не че трябва да стане, макар че ........
  • 50 УРА и НАПРЕД

    0 0 Отговор
    Ами ако и хората предприемат РАДИКАЛНИ мерки спрямо мобилните мошеници ? Тогава ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове