Last news in Fakti

28 Август, 2013 08:14 1 490 0

Без избори до края на 2013 година

  • избори-
  • ванга

Преглед на печата

Скандал с вещите на Ванга в Рупите, разкрива в. „Монитор“

Скандал се разрази с вещите на пророчицата баба Ванга в къщата й в Рупите след решение на Общинския съвет в Петрич. На 1 август на своя сесия той гласува всички вещи на пророчицата да бъдат извадени от къщичката й на Рупите, където тя живя последните си 20-ина години, и да се предадат за постоянно в градския музей. Това е станало по настояване на директора на музея Сотир Иванов, който желае да направи постоянна експозиция, но после се разбрало, че музеят няма помещение да съхранява и експонира вещите на баба Ванга.

„Всички вещи на пророчицата са собственост на общината и преди време ние, от фондация „Ванга”, предложихме на кмета Вельо Илиев, докато трае ремонтът на къщичката, вещите да бъдат извадени и да се съхраняват надлежно някъде”, обясни причината за недоразумението управителят на комплекс „Рупите” Серафим Иванов.

САЩ фалират до месец, предполага в. „24 часа“

САЩ отново са изправени на ръба на фалита заради нова криза с тавана на държавния дълг. Според финансовия министър Джак Лю страната ще достигне законовия праг на държавния си дълг до средата на октомври. Това вещае ново напрежение на финансовите пазари, тъй като преговорите по въпроса са свързани с много противоречия. Заради надвисналата опасност Лю призова Конгресът да предприеме действия колкото може по-скоро. Ако лимитът не бъде увеличен, правителството няма да има възможност да взема повече заеми и ще изпадне в състояние на технически фалит. Джак Лю предупреди, че в такава ситуация Вашингтон няма да е в състояние да посрещне финансовите си задължения в сферата на сигурността, заплатите на военнослужещите и здравеопазването.

Второ министерство гони скандална чиновничка, издава в. „Труд“

Става дума за Даниела Лазарова, бивш първи кадровик в правосъдното министерство, срещу която там се водеше дисциплинарно производство за незаконното назначаване на 86 държавни служители. Дни преди да бъде дисциплинарно уволнена, дамата се “уреди” да бъде прехвърлена в инспектората на строителното министерство. След запитване на “Труд” ведомството на Десислава Терзиева прекрати тристранното споразумение за преместването на Лазарова. Оказа се обаче, че от няколко дни тя е станала шеф на “Човешки ресурси” в Министерството на културата на непълно работно време, като по този начин се заобикаля провеждането на конкурс за длъжността. Така с изпитан финт, който е прилагала години в правосъдието, Лазарова си намери топло място във властта.

Плиткият Дунав взема най-много жертви, констатира в. „Стандарт“

Дунав е страшен пълноводен, но и нисък не е за подценяване, разказват в Лом. Напоследък реката приижда и плаши със заливане всяка пролет. А само след месец-два - през август, оголва брега си. За седмица дъното й обраства със сочна трева и пастири веднага повеждат стадата си по него. В бъдеще реката ще се смалява, пишат хидролози. Причината е, че глобалното затопляне пресушава притоците й. Няма ли дълбоки снегове в Шварцвалд и Алпите, не падат ли дъждове над Австрия, Унгария, Сърбия, спадът е неизбежен. През годините Дунав е вземал най-много жертви, когато е бил най-плитък. Тогава мами с широк бряг и топли спокойни води. Това е много динамична река, разказва директорът на клона на "Морска администрация" в Лом капитан Тони Тодоров.

Аптеките по морето с двоен оборот, информира в. „Новинар“

Аптеките по морето отчитат двоен оборот. Най-много продажби са реализирали фармацевтичните пунктове в по-малките южни курорти като Лозенец, Китен и Ахтопол. От началото на август оборотът расте с всеки изминал ден заради летния грип, който тръшка курортистите, разказаха фармацевти от Лозенец. Най-търсени са прахчетата за повръщане и медикаментите срещу висока температура. Като топъл хляб се продават и термометрите. По думите на фармацевти понякога дори им се налага да затварят аптеките по-късно и да продават лекарства и извън определеното работно време. Пред медицинския кабинет до аптеката в Лозенец също почти всеки ден има опашки от чакащи за преглед. За лош късмет на туристите, пипнали летния вирус, лекарите не стоят в пункта по 24 часа в денонощието.

Нов закон праща хипермаркетите само в покрайнините на градовете, пише в. „Сега“

Хипермаркетите да се строят извън централните градски зони и да се въведат специални правила, които да гарантират, че българските доставчици и производители ще са равнопоставени на чуждестранните. Това предлагат депутатите от Коалиция за България Спас Панчев и Захари Георгиев. Двамата са се заели да напишат изцяло нов закон за търговските вериги, който да регламентира по-прецизно дейността им и да гарантира интересите на българските производители. Инициативата е тяхна и не ангажира цялата парламентарна група на левицата. Оповестената вчера идея хипермаркетите да затварят врати през почивните дни, за да се стимулират по-малките търговски обекти, може и да не залегне в новия законопроект. Засега тя е само един от обсъжданите варианти за закрила на българския малък и среден бизнес.

Без избори до края на 2013 година, прогнозира в. „Преса“

Политолози и социолози коментираха днес политическиата ситуация у нас и прогнозираха развитието през предстоящия политически сезон на месечната дискусия, организирана от институт "Иван Хаджийски". Никой от експертите не прогнозира нови избори до края на годината. Проф. Петър-Емил Митев каза, че ситуацията в страната е довела до консолидация на левицата, поради което той не вижда благоприятни условия за създаване на нова партия в лявото пространство. "Ситуацията в страната може да се характеризира като триетажна конфронтация: управляваща партия – опозиция, протест – контрапротест, правителство и парламентарно мнозинство – президент. Такава конфронтация за първи път се получава. Това е обстановка, която създава безпокойство", сподели политологът.

Варненски родители плашат общината с протест, съобщава в. „Дума“

Неуредици около началото на учебната година за 4 паралелки варненски първокласници може да доведат до родителски протести. Представители на инициативен комитет към ОУ "Захари Стоянов" се оплакаха, че политиката на общинската администрация погазва правото на децата им да учат в нормални условия. Възмущението им е следствие от недостиг на класни стаи в сградата, в която се помещават Математическата гимназия и ОУ "Захари Стоянов". Родителите заплашват, че ще организират протест на Аспаруховия мост. Според тях възможен вариант за разрешаване на проблема е кметът да разпореди незабавно преустройство в училището или директорът на МГ да изнесе кабинета си, както и библиотеката в Многофункционалната сграда в двора на училището.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове