Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 06:41 1 314 35

Владимир Иванов: Спекула не е мръсна дума, когато се прави законно

  • владимир иванов-
  • спекула-
  • цени

В съотношението доходи-цени се създава напрежението, каза председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища

Владимир Иванов: Спекула не е мръсна дума, когато се прави законно - 1
Снимка: Евронюз

Ако погледнем цялата потребителска кошница - масло, сирене, кашкавал, съобразно качеството и при цена на дребно, имаме по-ниски ценови равнища от тези, които са в Германия, Австрия, Великобритания. Много стана модерно да се взема едно качество и да се сравнява с друго.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Не е там проблемът, а е в по-ниските доходи у нас. В съотношението доходи-цени се създава напрежението. По отношение на крайното потребление имаме по-лоши търговски практики. За последния месец потребителската кошница е поскъпнала с два лева - от 109 на 111 лв.

Определени продукти сме ги засичали и с над 100% увеличение. Кашкавалът тръгваше от производител на 17.35 лв., а в три определени вериги го видяхме на 28, 32, 37 лв. Но това е въпрос и на свободно пазарно поведение на самите играчи. Спекула не е мръсна дума, когато се прави законно.
Самата търговия е спекула, въпросът е да си платиш съответните данъци. От гледна точка на спекула като манипулация на пазара, такова явление вече от доста години в България няма. Няма фактори, които да налагат определяне на тавани на цени.

Трудно е да се каже какво трябва да се случи, за да тръгнат цените назад. По-скоро да се получи така, че да има едно задържане каквото има в последните 3-4 месеца, тъй като това поуспокои пазара. Очаквах поскъпването отдавна да спре, но се оказа, че на фона на намаляващите доходи и проблеми има търсене.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 0 Отговор
    Спекулата я правят големите играчи които държат борсите,а после псуват нас търговците на дребно.Всеки ден от борсата ми вдигат цените на стоките за заведението ми.
  • 2 Делю Хайдутин

    39 0 Отговор
    В България 30 години законите ги пише мафията и са антинародни.
  • 3 Да бе

    29 0 Отговор
    Цените там са по ниски, качеството е по високо. Нищо ново под слънцето.

    Коментиран от #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 попара

    16 0 Отговор
    Спекула не е мръсна дума, когато не се е къпала поне 2 седмици.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Еми да

    25 0 Отговор
    В България спекулата си е спекула !
  • 8 Красимир Петров

    36 0 Отговор
    В Бяла държава този наглец изхвърчаше от поста си на същия ден.
  • 9 дедо

    25 0 Отговор
    Абе, г-н Иванов, на години си и си на висок пост, време е да научиш думите в българския. Това, за което се опитваш да говориш ти, се нарича спекулация, борсова спекулация или търговска спекулация, а не спекула.
  • 10 оня с коня

    1 24 Отговор

    До коментар #3 от "Да бе":

    Твърдиш че Цените "Там"/някъде на Запад/ са по-ниски.Не ми се рови в Нета да проверявам тамошни със тукашни Цени,пък и едва ли ще бъде точно сравнението като се има предвид различното Качество на Стоките- ами само Ябълки,Боб или каквото там се сетиш има по 5-6 вида по рафтовете и все със различни цени!А ето и последното Изречение от Статията:"...но се оказа че на фона на намаляващите доходи и проблеми ИМА ТЪРСЕНЕ".А какво значи това?Ами че Народа ИМА ПАРИ/100 МИЛИАРДА Влогове в Банките само в БГ,за Чужбина да не говорим/ и напира да купува,а щом купува,търговецът автоматично ще вдигне цените според Световния Закон за Търсенето и Предлагането.Колкото до значението на думата "Спекула" - КОЙ ще каже на Търговеца на какви цени да продава стоката си?Това може да се случи само при отдавна отминалия Социализъм и в С.Корея,което действие на налагане на Таван на Цените задължително води до "Празни рафтове".

    Коментиран от #12, #14, #15

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 0 Отговор
    спекулация означава:

    Използване на положението с користни цели; злоупотреба с обстоятелства.

    Обаче НЕ БИЛО МРЪСНА ДУМА ,
    ЧЕ МОЖЕЛО И ЗАКОННО ДАЖЕ ‼️
  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    😀😀😀😀
    ....Социализъм и в С.Корея,което действие на налагане на Таван на Цените ...
    🤔🤔🤔🤔
    Забрави ли , че ЕС и САЩ налагат
    ТАВАН на цените на едни продукти от една държава
    🤔🤔🤔🤔
    Това Социализъм ли е
    или
    ЦОЦИАЛИЗЪМ ‼️‼️‼️

    Коментиран от #17

  • 13 Каскетура, защо този Иванов е на свобода

    25 0 Отговор
    ЗАКОННА СПЕКУЛА???? - ВИЖТЕ ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО Е БЕЗБОЖНО СКЪПО: ТОЗИ ПРЕСТЪПЕН ТИП Е ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНАТА КОМИСИЯ ПО СТОКОВИ БОРСИ И ТЪРЖИЩА.
    Тълковен речник:. Спекула - нечестна търговия за бързо забогатяване. Продажби на дефектни стоки с изтекъл срок на годност, умишлено блокиране на доставки с помощта на ОПГ, умишлено създаване на хаос чрез невярна информация...
  • 14 провинциалист

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    "но се оказа че на фона на намаляващите доходи и проблеми ИМА ТЪРСЕНЕ" - търсенето ще спре, когато започнеш да пасеш трева като коня си, да ти имам и доводите

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хаха

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "провинциалист":

    Таман си научих магарето да не яде трева, и то взе че умря 🤣
  • 17 оня с коня

    8 5 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Определено смесваш Понятията "Таван на Цените" в огромното си желание да сготвиш Манджа с Грозде:ЕС поставят "Таван на Цените" ЗА ВНОС на Газ и Петролни продукти от Русия,а НЕ за продажбата ВЪТРЕ в отделните Държави.Добре е да правиш разлика между тия 2 Понятия,ама то само с Желание не става - Требе си и Акъл!:)

    Коментиран от #20, #23

  • 18 Механик

    17 0 Отговор
    Някога, в "зората на демокрацията" когато сените летяха като сега, такива като тоя ни обясняваха, че "спекула" е хубаво нещо и няма нищо незаконно и аморално в нея. Сега картинката от 90-те се повтаря. Шаманите са други, но посланието им е същото.
    Ми то по тая когика и "убийството" не е лошо, бе! Стига да е законно и то не е лошо.
  • 19 гост

    14 1 Отговор
    Основна ЦЕННОСТ на капиталистическата пазарна икономика е СПЕКУЛАТА. Цената на една стока е такава за каквато може да се продаде. Но СПЕКУЛАТА поражда т.н. СПЕКУЛАТИВЕН БАЛОН, който рано или късно се ПУКА и тогава настъпват КРИЗИТЕ. Според друга ЦЕННОСТ кризите трябва да дърпат икономиката напред, като я правят по-рационална и модернизират. Мечтите на всеки капиталист са за ЛИБЕРАЛЕН ПАЗАР /държавата да не се меси/ и зае МОНОПОЛ. Но настъпили криза всички реват за ДЪРЖАВНА ПОМОЩ, т.н. с ДАНЪЦИТЕ НА БЕДНИТЕ ДА СЕ ЗАПАЗВА СТАНДАРТА НА БОГАТИТЕ. Държавата ги подпомага защото е тяхна. За да оцелеят икономиките и хората през 21 век е необходимо или ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАНА ИКОНОМИКА, или ПЛАНОВА ИКОНОМИКА всичко друго е крах за хората.
  • 20 Питам:

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Кой печели от това? Таван на вносните цени и БЕЗ ТАВАН НА ПРОДАЖНИТЕ. има един термин МАРЖ
    / разлика/ или с други думи това е ПЕЧАЛБАТА, КОЯТО Е НЕОГРАНИЧЕНА!

    Коментиран от #24

  • 21 Владимир Иванов?? Този в Затвора за 20

    14 0 Отговор
    години и конфискация на имуществото!! Спекулата можело да бъде и Законна??? Б О К Л У К. Нагъл Крадец!! Законна Спекула??? Б. О. К. Л. У. К!!! ГЕШЕВ, Къде си, това е Гавния Спекулант на България!! ГЕШЕВ Заповед за Арест на тоя Спекулант!!! Хайде ГЕШЕВ!!!!
  • 22 Владимир Иванов?!! Главния Спекулант

    13 0 Отговор
    Наглец! Гешев Събудисе, този трябва да е в Затвора!! Гълъб Донев, този да бъде Изритан посока Г М Димитров и Съден!! Законна Спекула, Наглец и Крадец! ПРОКУРАТУРАААААА!!!!
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Таванът си е таван , както цената си е цена ❗
    Ама ти как да го проумееш , като таванът ти явно не е обзаведен❗
  • 24 оня с коня

    3 5 Отговор

    До коментар #20 от "Питам:":

    НЯМА Неограничена Печалба,защото има Световни Икон Закони които действан Независимо от Волята на отделния Индивид или държава с независимо какъв Строй.И тук точно се Задейства един от тях- Законът за търсенето и предлагането,а Конкуренцията на пазара си е БАШКА.Ама четете "Капитала" на Карл Маркс бе,или пък за по-лесно поне съкратиното му Издание озаглавено "Винету"!:)

    Коментиран от #26

  • 25 Перо

    11 0 Отговор
    Тоя живее в друга реалност и си няма понятие, нито от стоки, нито от борси, нито от цени! Говори само някакви клишета, оправдаващи локалните престъпници и спекуланти и е лобист за инкриминизирани /узаконени/ престъпни практики! В БГ не съществува пазарна, а има картелна икономика, според която цените не са свързани със световните борси или ги има, само в случаите, когато се “аргументират” САМО завишенията на цените!
  • 26 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    До оня с коня: Слез от коня и кажи къде действа конкуренция всичко е монопол или картел: вериги за хранителни стоки, аптеки, бензиностанции , мобилни оператори, дори на зеленчуковия пазар, който намали цените е наказван по техните си начини.
  • 27 Неграмотен

    8 0 Отговор
    Да кажеш законна спекула е все едно да кажеш законно убийство. А бе какво училище е учил този господин?
  • 28 Демократ

    8 0 Отговор
    Браво, този човек с една дума доказва, че е на този пост, за да узаконява беззаконието, поне един речник да отвори. Думата спекула означава нарушение на закона с цел извличане на облага.Всички държавни институции в България вече станаха безумно нагли и защитаващи мафията.
  • 29 Иху

    3 0 Отговор
    Ама разбира се, че не е мръсна дума, когато ти си спекуланта, когато си от другата страна обаче, не е съвсем така...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 МАХМУД

    3 0 Отговор
    ТОЯ И ТОЙ ЛИ НЕ ЗНАЕ ЧЕ ОЛИО И ЗАХАР СЕ ДВИЖАТ ОТ ЕДНО И СЪЩИ СПЕКУЛА ТИ. АКО НЯКОЙ ДРУГ СЕ ОПИТА ДА НАПРАВИ ВНОС НА ТЕЗИ ПРОДУКТИ МУ СЕ СЛУЧВАТ РАЗНИ НЕ СЛУЧАЙНИ СЪБИТИЯ....
  • 32 А защо

    1 0 Отговор
    Няма оставки, след изявленията на Гълъб Донев?
  • 33 сериозно?

    3 0 Отговор
    О, вече имало и "законна" спекула? Тогава закривайте КЗК. Има и "законни" уговорки между фирми (така наречени картели). Ако под пазарна икономика разбирате спекула, ясно е защо сме на туй дередже. Истината е, че някой "запушва" каналите, през които могат да навлязат стоки с конкурентни цени. КОЙ е този, който не допуска законна конкуренция??
  • 34 ганю

    1 0 Отговор
    спекулата е престъпление а вие престъпници
    такъв израз "законна спекула" няма както
    такова изкривяване на фактите се наблюдава само в мафиотски страни
    мястото ви е в Алкатрас,коми,сибир,Гулаг или гроба
    вие сте боклуци
    нет людей нет проблемьi
  • 35 Владимир Иванов Главен Спекулант в

    1 0 Отговор
    Държавата, отгоре на Всичко Държавен Служител, Народа му плаща заплатата, на Тоя Оялсе, Корумпиран Чиновник! "Борси и Тържища" ОПГ начело с тоя Б О К Л У К!! Според тоя Спекулата била Законна????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове