Last news in Fakti

7 Февруари, 2023 07:10 1 656 18

Проф. Овчаров: Македонската политика става все по-непоносима към българщината

  • проф. николай овчаров-
  • северна македония

Не съм оптимист за бързото решаване на въпроса

Проф. Овчаров: Македонската политика става все по-непоносима към българщината - 1
Снимка: БГНЕС

Разбира се, че не е била техническа повреда причина да не бъдат допуснати български граждани да преминат границата с РС Македония на 4 февруари. Аз лично съм изживял толкова унижения на тази граница още преди 89-та година, че тя ми е черна. Още по югославски времена това беше едно място, където буквално събличаха българите, гаврейки се с тях. Сега видях нещо подобно.

Това каза историкът проф. Николай Овчаров пред Euronews Bulgaria.

Всички вярвахме, че Македония ще тръгне по един нов път като излезе от рамките на тогавашна Югославия. Но, напротив, сега дори и от югославските времена беше по-лошо. Очевидно е, че е имало забранителни списъци. Не може от всички българи да допуснат само официалната делегация. За такива списъци се говори от много дълго време, сигурно и аз съм в някои от тях.

Действа се по един начин, който дори и в Титова Югославия не беше правен. Днешните наследници на югорежима до голяма степен ги надминават. Те са техни добри ученици. С тази просръбска линия, те затвърждават неща, утвърдени още в режима на Тито.

Аз съм убеден, че счупеният прозорец на македонския клуб в Благоевград е тяхна провокация. Какво по-удобно от един счупен прозорец, който те ще могат да противопоставят на пребития човек в Охрид, на блъсканите българи по границите и всичко останало. Обаче това са абсолютно неравностойни неща. Трябва да сме готови за такива провокации.

Оценявам добре българската реакция през последните месеци, не само сега. Смятам, че отзоваването на българския посланик беше правилно. Призовавам служебния кабинет да продължи тази твърда позиция. Ние от Национален кръг за Македония сме привърженици на по-твърдата политика, защото тези подигравки с българщината, които те правят заслужават по-твърда политика.

Имаме безбройни възможности да налагаме вето върху нейното присъединяване, но още не сме започнали, защото те не са започнали преговорите. Моето мнение е, че Северна Македония не иска да влиза в ЕС. Че това са целенасочени действия, с които северномакедонските власти изпитват търпението не само на България, но и на ЕС.

Добре е, че в последно време започнахме да виждаме някои по-добри отговори и от департамента на САЩ, и от ЕС. Още обаче трябва да се работи в тази насока и това е нашият призив - да продължим нашето активно действие и на историци, и на езиковеди, политици и дипломати. Сега е времето да наложим българската позиция такава, каквато е.

Виждаме и позицията на македонската политика и по-специално президента Пендаровски, която става все по-твърда и непоносима към българщината. Всъщност именно за това си позволяват и побои, защото крайните националисти добре виждат, че държавната власт се отнася с умиление към тях.

Много ми е интересно, ако продължат по този начин какво ще обясняват след няколко месеца, защо не са започнали тези преговори, за които толкова много говорят. Защо българите не са вписани в конституцията и всички останали неща, които те приеха заедно с т. нар. „френско предложение“.

На Вашингтон и Брюксел трябва да се обяснява и езиковият спор, и историческите проблеми, и проблемите на българите в Северна Македония.

Не съм оптимист за бързото решаване на въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ХАХАХА

    12 0 Отговор
    Абе професори какво търпение на ЕС изпитват макетата? Явно си писал статията вчера преди да пишат ,че ЕС им отпуска 100 милиона и това веднага след гарата на границата!
  • 3 Много ,

    13 1 Отговор
    ама много пари опънахте с Бою , чиято глава дори беше измита с фекална вода !
  • 4 Голем Проблем

    27 0 Отговор
    На българите им трябва събуждане. Събудете се бе!!! Никой вече не зачита България.
  • 5 Ти си историк

    2 1 Отговор
    Не оптимист, песимист или публицист

    Коментиран от #7

  • 6 Ганчо

    5 11 Отговор
    Крайно, амбициозният професор, провокира "патриотизъм"
    Жадува за политическа кариера,но повече за финансиране на "исторически" проекти!!
    Един такъв "амбициозен" и от другата страна и омразата ще расте безкрайно!!!!!
    Нито дума за решението на България да признае първа!!!!!!! Македония.......
    От там нататък всичко е логично.....
  • 7 Той

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "Ти си историк":

    Пише съновници, не история
  • 8 Мимч

    15 1 Отговор
    Въпроса да си го решават макетата.Теглете им чертата и толкова.Какво ще им лягаме...
  • 9 МИУИ ВАНИУИ

    3 15 Отговор
    скрийте го този лешпер,само яде,пии и пърди

    Коментиран от #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 тази политика си има спонсор

    4 1 Отговор
    и това не е САЩ

    ЮГОСЛАВСКИЯ ФРАНКЕНЩАЙН БЕ СПОНСОРИРАН ОТ СССР
    А ПОСЛЕДНИТЕ 20Г. СПОНСОРСТВОТО СЕ ПОЕ ОТ САЩ

    с дена цел: РАЗДЕЛЯ И ВЛАДЕЙ

    навремето имаше феноменална идея БАЛКАНСКА ПРАВОСЛАВНА ФЕДЕРАЦИЯ .....сталин веднага подскочи и отровиха Г. Димитров - Тито бе далновиден и не отиде на срещата сигурно и той щеше да е ликвидиран

    Коментиран от #13

  • 12 2277

    3 4 Отговор
    Този стига сте го показвали!Винаги чака удобен случай и хопа,Овчарчето на линия.Едно време Б. Димитров каже нещо,или открие и хапа нашият герой с още по-големи неща.Сега да не би някой да го забрави,шуми,идва лято,иска пари.
  • 13 Копипасте

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "тази политика си има спонсор":

    Твоя коментар е част от отговора на въпроса с главно В : Кой печели от това да сме разделени и скарани не на живот, а на смърт ние Българите живеещи от двете страни на Осоговската планина в днешно време! Част от този отговор е договора от Райхщад /днес Закупи/ между Австроунгария и Русия преди поредната война през 1877-8 година и последвалия Берлински договор; тайния договор Сайкс-Пико и т.н.! Обяснява донякъде защо след войната през 1831-31 г. гърци и сърби получават свободата си /те нищо не са извоювали/, а ние българите от Тракия, Македония и Добруджа - не! И т.н., и т.н. ...... ! Темата за грешките на нашите /българските/ политици също е огромна!

    Коментиран от #17

  • 14 Перо

    3 0 Отговор
    Има едно нещо, в което професора е напълно прав, че преди да се решат историческите въпроси и свързаните с това писменост, език и култура, не могат да се развиват никакви двустранни отношения, от никакво естество! При решаването на този въпрос, всичко ще си тръгне напред от самосебе си! До сега няма никакви промени и опити за европейска интеграция. Всички ръководни длъжности са заети от македонисти, от старата гвардия, номенклатурчици от СЮК и УДБ-а и децата им, от което следва, че без прилагане на гръцкия 27-годишен опит е немислимо никакви промени и развитие на РСМ и двустранните политически, икономически, социални и хуманитарни отношения!
  • 15 българина

    3 0 Отговор
    така става когато БМБ и Кирил петков пуснаха змията в пазвата.... това е новия кирилов подход ! нъл тъй говореше
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Копипасте":

    Порочният лозунг "Македония на Македонците", измислен от коварния английски политик Гладстон и възприет от "ДАСКАЛСКОТО" ВМОРО на Гоце Делчев, съсипа Българската идея за Македония и е в основата на всичките беди. Толерантността на ВМОРО (ВМРО) в Македония бе равносилна на самоубийство, довежда до неописуеми страдания и днешната антична шизофрения. Николай Хайтов е казал:
    "Толерантността в зверилник е равносилна на самоубийство!"
  • 18 СПАС БЕЗДЕЛНИКА

    1 0 Отговор
    Добре бе, Овчаров! Кой от вас измисли простотията, че стадо се води с морков, а като не слуша - с два моркова? В цялата човешка история няма по голяма дивотия -..." да им дадем, защото сърбите или гърците ще им дадат и ще откъснат територията от БГ." Напротив - трябва да има професионален и аргументиран бой по тяхната администрация, по фалшивите магистрати, при това персонално! Да се завеждат дела и изпълняват присъди - аргументирано, с доказателства! Вие трябваше да започнете с точка ЕДНО - ОТВАРЯНЕ НА ДОСИЕТАТА! АКО ГО БЯХТЕ НАПРАВИЛИ, СЕГА НЯМАШЕ ДА ИМА ПРОБЛЕМИ С АДМИНИСТРАЦИЯ, ПОЛИЦИЯ, МАНИ, И ДРУГИ ЮГОСЛАВСКИ СТРУКТУРИ! А ДНЕС БЪЛГАРИЯ ЯСНО (НА БАЗАТА НА ПОСЛЕДНИТЕ СЪБИТИЯ) ТРЯБВА ДА ЗАЯВИ: РСМ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕС СЛЕД СЪРБИЯ, ЩЕ ПОМПА БЛАГА СЛЕД СЪРБИЯ, ЩЕ ПОЛУЧИ СИГУРНОСТ СЛЕД СЪРБИЯ! А СЪРБИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ БОНУСИ СЛЕД ВРЪЩАНЕТО НА ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове