Last news in Fakti

14 Февруари, 2023 12:07 1 388 12

Вигенин: Атаката на Kонгреса беше срещу БСП

  • вигенин-
  • бсп-
  • конгрес

Това противоборство ще отслаби левицата

„За съжаление, от този Конгрес основното, което излезе в медиите, бяха окупирането на трибуната, виковете на входа и след това изключването на тези хора. Според мен атаката, която беше демонстрирана, имаше по-голяма цел. Тя не беше само срещу Корнелия Нинова, а срещу БСП.“ Това заяви зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БСТВ, цитиран от пресцентъра на левицата.

По думите му целта е била този Конгрес да се обезсмисли и обезличи за сметка на друго формирование, което да изпъкне, и което видяхме на следващия ден. „Там присъстваха част от хората, които предния ден не слизаха от микрофоните, за да обясняват как искат промяна в БСП. Претенциите, че не се чува гласът на различно мислещите, са пресилени. Никой не е спрял, който и да е член на БСП, да предлагат идеи. Но когато всичко се изчерпва до това да свалим Нинова, за да бъде избран някой друг – няма как такава концепция да получи подкрепа. Още с първите гласувания се видя, че гласовете са повече от 2:1 в полза на сегашното ръководство, на Нинова и на партията“, припомни социалистът.

По думите на Вигенин, когато видиш, че очевидно си в малцинство, логичното е да приемеш този факт, да видиш къде си сбъркал и да се готвиш за следващия път. „А през това време да уважаваш мнозинството. Но това поведение е недопустимо и нямаше как Конгресът да не отговори на това, което стана сутринта“, заяви той във връзка с изключените от Конгреса.

Във връзка с концепцията за нова програма, която беше представена, Вигенин заяви:

„Опитваме се да я направим по-кратка и по-разбираема. Чрез нея искаме да определим нашите принципи, кого защитаваме, кои нямаме намерение да представляваме политически. Да дадем нови акценти в политиките ни“, обясни той. И допълни: „Установихме, че трябва да обръщаме повече внимание на екологичните въпроси, младите все повече се интересуват от тази тема. Ние търсим социално-екологичен напредък, поставяме в центъра на екологичната политика човека и търсим балансите за развитието на икономиката и индустрията и в същото време защитата на природата и околната среда“, каза още той.

Вигенин обясни, че работата по тази програма е трябвало да консолидира партията.

„Да започнем да си говорим по идеи и политики, а не всичко да бъде толкова лично и персонално. Също така истинското обединение на левицата няма да дойде от механичния сбор на партии и лидери, а около създаването на основа на нова българска левица. В този процес искаме да привлечем всеки, който по някакъв начин се разпознава в тази програма“, уточни той.

Социалистът изрази разочарование от случилото се на Конгреса, тъй като в подготовката на концепцията са участвали и хора, които не са съгласни със сегашното ръководство.

„Въпреки това намерихме начин да работим заедно. Надявах се това да се пренесе и на Конгреса, а всъщност какво стана – всички, които видяха, че са в малцинство си тръгнаха по време на речта на Нинова и не останаха да чуят какво имаме да им кажем ние по основните насоки. Явно целта на този Конгрес не е била да работим по същество, а да се даде последна битка “за“ или “против“ Нинова – това е жалко“, категоричен е той.

„Това противоборство ще отслаби левицата“, заяви Вигенин и допълни:

„Аз не вярвам че “Левицата“ има кой знае каква перспектива, но имам чувството, че се създава само и само, за да отслаби БСП. Ако това е подходът, е жалко, защото България има нужда от силна левица. Но за да стане това, трябва да има и отговорни лидери, които да могат да си подават ръка и да мислят за България. Силна БСП е важна, защото ще реализира идеи за България – това е голямата цел“, изтъкна социалистът.

На финала Кристиан Вигенин заяви:

„След всички тези избори БСП успя да не предаде идеите си и в тази сложна обстановка реализира някои от ангажиментите, които с години сме имали. Надявам се хората да започнат да вярват, че БСП си държи на думата. Затова очаквам и по-висок резултат на изборите“, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 5 Отговор
    Бе беше си театро за отклоняване на вниманието от Овч
  • 2 Отставка на Курнела искаха хората!

    6 6 Отговор
    На конгреса. Основатетелно.
  • 3 Граf ЦЕПИ lin

    5 5 Отговор
    В@гинин - племенника на Путин...
  • 4 12340

    9 0 Отговор
    "... Аз не вярвам че “Левицата“ има кой знае каква перспектива, но имам чувството, че се създава само и само, за да отслаби БСП...."
    .... 120%!
    Кой ли не се пробва, даже и Жан Виденов, и той с,, левица,,!
  • 5 ГЕРБ

    4 3 Отговор
    Продължавайте все така сега на изборите няма да имате и 2%.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    3 3 Отговор
    В@гинин, кой външен министър посети Украйна след майдана през 2014 г.? Защо се правите на божи кравички, особено ТИ?
  • 8 Прокопий

    4 3 Отговор
    Ще му се на дрогаря Вигенин, ама точно конгресът ще се занимава с умряла партия с 8% гласове. Смех... Проблемът е, че тази партия бе убежище на чебурашльоците дълго време, а те винаги да обичали повече келепира от Родината...
  • 9 БСП за България и Радев

    3 1 Отговор
    Другарю Вагенин, не подкрепям сексуалната Ви ориентация, но Ви свалям шапка, че сте вечно верни като куче на другарката Нинова. Поклон!
  • 10 Минева

    1 1 Отговор
    Изложихте се тотално
  • 11 Ганьо

    1 1 Отговор
    Вие вече нямате перспектива, защото със подаването ръка към Герберите и Депесарите, освен това отдаван сте се изчерпали за това бавно и сигурно слизате със асансьора надолу.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове