Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 10:04 1 106 17

Александър Маринов: Президентът има влияние и в старата, и в новата лява формация

  • лява формация-
  • президент-
  • магнитски

За "Магнитски" не е ясно как ще проработи - да не стане като настъпването на мотиката, смята професорът

Александър Маринов: Президентът има влияние и в старата, и в новата лява формация - 1

Договарянето между партиите у нас става все по-трудно, защото твърдите ядра гласоподаватели започват да се люспят и се нуждаят от все по-силни, все по-твърди и все по-крайни стимули. Това, обаче, прави невъзможно преговарянето между различните сили, коментира пред БНТ съветникът на служебния министър-председател Гълъб Донев и част от Стратегическия съвет на президента Радев - Александър Маринов.

"Знаете, че най-често в този случай се използва образа на врага - другите са лоши, само ние сме добрите. Това мобилизира, но вече не чак толкова много хора, защото хората се интересуват повече от това какво предлагаш и каква работа може да свършиш", каза проф. Маринов.

Той прогнозира, че някои от скандалите, които се използват срещу политическите партии може да имат обратен ефект.

"Може да имат обратен ефект поради специфичния момент, в който са възникнали, както и поради двойния стандарт, който се прилага по отношение на участниците в тях. Така че, да се използва скандалът като оръжие, е много рисковано, защото той носи негативни послания, а няма партия без скандали.

За "Магнитски" не е ясно как ще проработи - да не стане като настъпването на мотиката. Защото - всяка помощ е добре дошла, но какъв е мащабът на българските бизнесмени, че да представляват заплаха за Америка? Това е наш проблем и ние трябва да си го решаваме. Освен това у нас действа презумпция за невинност и е странно да се изисква от когото и да е да доказва своята невинност", каза проф. Маринов.

Той посочи още, че в момента президентът Румен Радев не може да свика Консултативен съвет по национална сигурност по какъвто и да е въпрос, защото по закон в него участват председателите на парламентарните групи, а няма действащ парламент.

"Свикването на КСНС не е едностранна инициатива на президента, тя обикновено се съгласува. Няма смисъл да се съберат формално и после всеки да говори каквото си е решил. За да се проведе такова нещо, трябва да бъде съгласувано", допълни той.

Маринов изтъкна, че на новата коалиция в ляво не може да се гледа като на президентски проект, но уточни, че е очевидно, че държавният глава има влияние и в старата и в новата лява формация.

За обединението на ПП, ДБ и граждански формации проф. Маринов коментира, че подобна коалиция може да работи само на базата на ясни правила. В противен случай рискува да "гръмне отвътре".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маринов и кохортата

    18 1 Отговор
    Има, защото тайно ги привиква. Назначи такива като тебе в служебния кабинет. Разбива наред - най-големият измамник се оказа
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 БарбаГанюс

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Скот Ритър:":

    по добре на САЩ, отколкото на РашаФаша-азиатското зло !!
  • 4 Българка

    18 1 Отговор
    тоя какво мазно ченге е, такива ни водят към дъното !!!
  • 5 Перо

    5 8 Отговор
    Новата “лява” формация е клонинг на ПЕС и нова джендърия, бъдещ коалиционен партньор на ПП и ДБ, подобно на Нинова! Реално заменят БСП в старата коалиция! Пак чужд инжинеринг!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Така така

    7 1 Отговор
    Глупости на търкалета. Нищо чудно и те да се присъединят към импийчмънта след кат Рундьо отказа да даде мандаь на Манолова и по същество я прецака да стане премиер!
  • 8 Истината

    9 1 Отговор
    А ДС има влияние върху това, което в момента се води президент на РБ. Доносника Александър Маринов с агентурно име Майстора е доказателство за това.
  • 9 БСП за България и Радев

    3 4 Отговор
    Генерал Румен Радев е мъдър човек, но винаги ще вижда в партията майка БСП извор на таланти. Точно като Янаки Стоилов, Крум Зарков и прочие

    Коментиран от #13

  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    6 0 Отговор
    ДС водят президента Радев на ноо тясна каишка❗️
    Comprende Compradore ❓
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Казвам

    4 4 Отговор
    ЛИЦЕТО РУМЕН РАДЕВ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ! ТОЙ ДОВЕДЕ ПРОСТО КИРО И КОКОРЧО,КОИТО ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ! ТЕ НИ ЗАРОБИХА СЪС СКЪП ГАЗ И ВИСОКА ИНФЛАЦИЯ ! РУМЕН РАДЕВ СЕ ОТРЕЧЕ ОТ ТЯХ,НО ЗЛОТО БЕШЕ ИЗВЪРШЕНО! РУМЕН РАДЕВ ,ЗАРАДИ ТОВА ДА НЕ ИЗПУСНЕ КОКАЛА НА ВЛАСТТА ПРЕДАДЕ НАРОДА СИ! ПОЗОР!

    Коментиран от #16

  • 13 Питам

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "БСП за България и Радев":

    Кое му е мъдрото на тоя боклук,че докара Простия Киро на власт? В кой свят живееш!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ДС Другар

    3 1 Отговор
    Това видно комунде до кога ще облъчва нацията с вредна путинска пропаганда? Поредният продажник 4000.
  • 16 Не точно

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Казвам":

    Единственият му смислен ход бяра Петков и Василев и те направиха много за България и спряха кражбите на Баце до колкото е възможно. Щото местната мласт си е на Баце, втория ешалон във властта е на Баце. А на Радеффффф му трябваха десни гласове и затова направи този ход. Като го преизбраха и пас си стана путлериста, който помним съ широко затворени очи за кражбите на Баце и Путин.
  • 17 Минева

    1 0 Отговор
    Спрете се вече! Оставете партиите на мира. То не бе ръчкане не бе чудо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове