Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 13:33 1 774 11

Хората от Панчарево и Герман не искат нови строежи около езерото

  • панчаревско езеро-
  • протест-
  • строителство на хотел и гребна база

Изграждането на гребна база с хотелска част на брега на Панчаревското езеро ще добави още тонове бетон и ще унищожи велоалея, смята кметицата Маргарита Станкова

Жители на Панчарево и на село Герман се обявиха против строеж на гребна база с хотелска част на брега на езерото. Само промяна в Общия устройствен план на София може да спре строителството в района, обяви главният архитект на Панчарево Румен Несторов, цитиран от БНР.

Езерото в Панчарево ще бъде почистено, увери Несторов. По думите му се чака само финансиране. Идеята е то да бъде ползвано за международни състезания по гребане.

За възстановяване на алеята около Панчаревското езеро бяха инвестирани средства и по нея не трябва да се движат автомобили. Ако започне строителство, до обекта ще се наложи да стигат тежкотоварни автомобили, което ще повреди пътеката, която се използва от пешеходци и велосипедисти. Това е велоалея - по думите на кмета на Герман Маргаритка Станкова, а според архитект Несторов – статутът ѝ е местен път.

Издадена виза за проектиране на нов строеж в частен имот, който е в непосредствена близост до алеята, която свързва Панчарево с Герман и до брега на Панчаревското езеро, притесни жителите на Герман и Панчарево. Кметът на Герман Маргаритка Станкова обобщи притесненията на хората:

"Хората в селото много се активираха. Аз съм зад тях. В кметството дойде инвестиционно предложение. Още от 2001 г. е частен имот. Преди това трябва да е държавно, защото около езерото са само държавни имоти. В последните години се появиха и частни. Този частен имот обаче е единствен, който е останал в общия устройствен план със статут на Оз 1. Това значи, че може да се строи и само сутеренът да бъде за обществено ползване.

През 2016 г. Столична община реновира една пътека около езерото, която в момента е велоалея - със страшни борби. Има знаци за невлизане на коли. Тя е изградена само за велоалея - половината е за велоалея, другата половина е за пешеходци. Сега се посочва, че това е местен път и собственикът като всеки собственик иска да има достъп и достъпът му е велоалеята. Там не стига, че има срутище, но има и много остри завои, на някои места е тръгнала да се срутва към езерото. Много трудно ще може да минават 30-тонни камиони, за да могат да обслужват строителството".

По думите ѝ в електронна подписка вече са събрани близо 2000 подписа, а на хартия - още 1000. Тя подчерта, че по тази алея се разхождат хората с децата си, а сега се цели тя да бъде използвана за преминаване на тежките камиони. Според нея това е недопустимо. "Не е приемливо да се слага толкова бетон на нашето езеро", категорична е Станкова.

Главният архитект на район Панчарево Румен Несторов подчерта, че по алеята няма свлачищни процеси:

"Просто от скалите при навлажняване се отчупват късове и падат на алеята. Поради тази причина при обилни дъждове в зимния и ранния пролетен сезон кметът на района ограничава достъпа до алеята с оглед безопасността на гражданите, за да няма инциденти".

За частния имот Несторов подчерта, че на този етап има издадена само виза за проектиране. По думите му в общия устройствен план имотът е предвиден за застрояване. "Визата е издадена на база общия устройствен план и плана за застрояване", обясни той и подчерта, че визата за проектиране не означава разрешение за строеж.

Съгласно общия устройствен план на София тази пътека е предназначена за транспортна инфраструктра, заяви Несторов. Според кадастралната карта предназначението на имота е за местен път, добави той.

"За мен лично тази зона трябва да се запази в нейния си вид и ако има някакъв транспортен достъп до обекта, би трябвало да бъде ограничен с автомобили във времеви диапазони и за много малък брой автомобили, собственост на съответния инвеститор, но не и да бъде свободен достъп за автомобили. Относно тежката техника ние нищо не можем да кажем към момента, нито за начина на строителство. Когато ни бъдат предоставени проектите, чак тогава ще знаем по какъв начин ще се строи и каква техника ще влезе", коментира главният архитект на района.

Той бе категоричен, че ако не се иска там да се строи, трябва да се иска промяна в общия устройствен план.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Продадоха

    9 5 Отговор
    си ливадите , които станаха парцели , лапнаха милиони , сега не щат вече строителство !

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Как може Хора да

    3 0 Отговор
    Искат?

    Коментиран от #3

  • 3 Хората се борят и

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Как може Хора да":

    Взимат
  • 4 1242

    8 1 Отговор
    на едни хвйрлей от планина и езера ....а тъпчим децата си в бетонен затвор....до кога ще търпим тази гавра

    -цеко замрази витоша и лифтовете за да тичаме чак до банско
    -искър го застроиха до откат напълно незаконно ..няма чашки на водоеми и т.н.
    -панчерево е отходна септична яма на десет села и десет вилни зони ...коритото не е чистено от пет години

    ...това е БЪЛГАРИЯ - търпеливи до малумие хора - без позиция без мнение без идея за бъдще на децата им тук
  • 5 поредния хотел

    8 1 Отговор
    поредните изпрани откраднати пари от обществени поръчки на някой български депутат

    гнус - ще повърна
  • 6 ТИРбушон

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Продадоха":

    Ливадите всъщност са гори... 🤔🤔🤔
    Дали изобщо знаеш къде се намира Панчарево?!

    Не за друго, но аз живея тук....
  • 7 Гост

    4 2 Отговор
    С тия продажни управници, може би, няма да им се получи
  • 8 Без да искат

    3 0 Отговор
    И тия в Столична община разходват т с изписват, по-точно усвояват, а най-конкретно просто си крадат
    2 200 000 000 лв им е бюджета само за 2022г ....
    За несхващащите мащаба и размера ,вземете един лист и си напишете под тях пенсията или заплатката.
  • 9 Нормално

    6 0 Отговор
    Крадлата Фандъкова кешира като за последно. Знае, че малко й остава ...
  • 10 Жител на Панчарево

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Продадоха":

    Съм против за такова застрояване.
    Но, "уважаеми" НЕДЕЙ ДА ДРАСКАШ НА АНГРО. КАТО НЕ ЗНАЕШ - НЕ ПИШИ !!!
    ТАМ ЛИВАДИ Н Я М А !!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове