Last news in Fakti

20 Февруари, 2023 18:53 3 392 23

ВАС бута незаконния строеж на Вълка на язовир "Искър"

  • вас-
  • строеж-
  • вълка-
  • язовир искър

Дори осъществените строителни работи хипотетично да бъдат възприети като ремонт на съществуващ стар навес, същите не е възможно да бъдат квалифицирани като „текущ ремонт“

ВАС бута незаконния строеж на Вълка на язовир "Искър" - 1
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд остави в сила решението на Административния съд в София, с което е отхвърлена жалбата на „Био Майнинг“ срещу заповедта на главния архитект на Столична община за събаряне на незаконен строеж на язовир „Искър“, съобщават от Върховния административен съд.

Според анализа на събраните доказателства предметът на заповедта за премахване представлява нов строеж, за който не са налице одобрени инвестиционни проекти, липсва и издадено разрешение за строеж.

Касационната инстанция не споделя доводите в жалбата на „Био майнинг“, че е в изпълнение на сключен договор за съвместна дейност, дружеството е осъществило текущ ремонт на съществуващ стар навес, допълва бТВ.

Няма никаква пречка, историческите аерозаснемания да бъдат ползвани като доказателство редом с другите събрани по делото доказателства. Тези аерозаснемания установяват както наличието на нова сграда, различна по форма и размери от съществуващия на нейно място стар навес, така и годината на изграждането ѝ, посочват от ВАС.

В подкрепа на тези изводи е и заключението на допуснатата и приета съдебно-техническа експертиза, според която без съмнение е налице изцяло нов строеж, изпълнен след 2017 г. Липсата на инвестиционни проекти и разрешение за строеж, характеризират сградата като незаконна, а годината на изграждането ѝ не допуска приложението на нито една от хипотезите за търпим строеж, посочват от съда.

Дори осъществените строителни работи хипотетично да бъдат възприети като ремонт на съществуващ стар навес, същите не е възможно да бъдат квалифицирани като „текущ ремонт“, тъй като са изградени/заменени конструктивни елементи – основи, носещи колони, нови стени и покривна конструкция, допълват от съда.

Припомняме, че "Био майнинг" има 15- годишен договор за съвместна ловностопанска дейност със стопанството, сключен на 23 юни 2016 г. Процедурата за провеждане на конкурс е съгласно закона за лова и за целта е издадена заповед на 14.11.2013 г. на министъра на земеделието в кабинета "Орешарски" Димитър Греков, който никога не отрече медийни публикации, че е от квотата на ДПС.

Първите 6 години фирмата е правила инвестиции по 100 000 лв. и тези пари са преведени.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 те ми да да ама не

    47 2 Отговор
    Докато не го видим изравнен със земята не вярваме!
  • 2 шопо

    34 1 Отговор
    Леле мале, изпод навесо изкочи гоема сграда !
  • 3 мириши

    33 3 Отговор
    14.11.2013 г. на министъра на земеделието в кабинета "Орешарски" Димитър Греков, който никога не отрече медийни публикации, че е от квотата на ДПС.

    от тук мириши
  • 4 Агата Кристи

    31 1 Отговор
    Нещата ще бъдат ОК, ако "вълка" е единак.
    Ако са глутница - няма отърване
  • 5 БАЙ КУРТИ

    25 0 Отговор
    Блажени са вярващите, нека оди бос. Е и като бутнат новата сграда , другото построено от преди години барат ли го. Все едно гледам КЛЮНА с овцете ,пред вилата на морето на ДОГАН/да не би да е бутнаха . Е събориха 3 кв/ м дувар и балъците ръкопляскат. БАЛЪЦИТЕ СА КАТО ЛЮЦЕРНАТА, КОЛКОТО ПОВЕЧЕ Е КОСИШ ПОВЕЧЕ НИКНЕ.
  • 6 Бай Миле

    22 0 Отговор
    не е за вярване. Парица царица ще оправи работата и нищо няма да бутат. Прах предизборен в очите на народа.
  • 7 Браво на Административния съд

    15 3 Отговор
    Едно голямо БРАВО! Ако така справедливо отсъждат всичко и след това следят за изпълнението на присъдите си....т.е. да взискват наистина да се събори тази сграда...и тя да бъде съборена...България ще тръгне напред...искрено се надявам да я съборят!Дано!
  • 8 Сфсфсфсфсфсг

    20 1 Отговор
    Тва няма как да стане, просто вдигат мизата. Да не забравяме къде живеем.
  • 9 Чакала

    18 1 Отговор
    обадете се когато го сринат, засега това се приема за поредната фейк новина
  • 10 Гост

    17 0 Отговор
    Абсолютен предизборен фишек!

    Коментиран от #18

  • 11 Мдааа

    17 0 Отговор
    Опитвам се да си спомня кой управляваше през 2016 г.
  • 12 Иво

    24 0 Отговор
    А бе ти и Златен век в Лозенец уж щяха да го бутат, ама ....
  • 13 Велин

    17 2 Отговор
    Мутрата Вълк пак се издъни. Доган скоро ще се отърве от него .Вреден е за ДПС

    Коментиран от #16

  • 14 Дааа

    12 2 Отговор
    Вълка да обжалва пред "честния" вкс и ще бъде блажен.
  • 15 ПСР

    14 0 Отговор
    Ще повярвам,когато го видя.
    Щото автокъща"Капитолия"още съществува.
  • 16 Иво

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "Велин":

    С Росенец и там нещата са зле заради Влка
  • 17 Ха-ха-ха...

    10 3 Отговор
    Законът Магнитски прави ЧУ ДЕ САААА... (Дори, според "цялото магистратско воинство", да "не важи на българска територия", то, оказва се, прокурори, съдии (и цялата останала милиционерска сбирщина) се събуждат облени в студена пот, да не би да се окажат с блокирани карти и сметки; това да е ДО ЖИВОТ и да е в сила и за децата им!!!

    Коментиран от #20

  • 18 Ха-ха-ха...

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Не е нито предизборен фишек, нито нещо друго, а най-вероятно е страхът, да не се окажат санкционирани по Глобалния закон "Магнитски".
  • 19 Сталин

    14 0 Отговор
    Тоя мазен еврейски сиганин Вълка изяде половината овце в България,време е да му се одере кожата
  • 20 МИРИЗЛИВАТА КРАВА

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ха-ха-ха...":

    А ми кажи , след като обявиха МАГНИТСКИ ,на колко са им блокирани картите/сметката. Или само си правиш вятър на устата.

    Коментиран от #21

  • 21 Първият, който

    6 4 Отговор

    До коментар #20 от "МИРИЗЛИВАТА КРАВА":

    изпищя е Малинов. Той се оплака, че няма достъп до парите си, но за него е чест да е враг на враговете на неговите приятели и отиде да лиже седалището на коня с очилата.
  • 22 Именно

    7 2 Отговор
    В тая държава най-луксозните ни обекти са все подпорни стени и навеси!
    Б@cи държавата!
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор
    А резиденцията на Руската федерация разположена на брега на язовир Искър, В САНИТАРНАТА ЗОНА, КОГА???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове