Last news in Fakti

23 Февруари, 2023 23:30 1 225 2

Важните новини във ФАКТИ на 23.02.2023 г.

  • правителство-
  • цветан цветанов-
  • любомир дацов-
  • мъж-
  • ел би булгарикум-
  • апи-
  • никола минчев-
  • карта-
  • коалиционни споразумения-
  • дете-
  • румен радев-
  • цик-
  • столична община-
  • иконимика-
  • бойко борисов-
  • валдис домбровскис-
  • таксиметрови шофьори-
  • медицински екипи-
  • ваня григорова-
  • военно обучение-
  • цена-
  • земетресение

Нашите западни партньори, имам предвид от най-западните - англо-саксонските, ще искат България да има правителство, смята Първан Симеонов

Важните новини във ФАКТИ на 23.02.2023 г. - 1

Социолози: Вариантите за правителство-"хартиената коалиция", коалицията "Магнитски" или ГЕРБ-ПП/ДБ

Евентуална ескалация на войната в Украйна би могла да доведе до, иначе трудната, коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Около това мнение се обединиха в "Денят започва" социолозите Първан Симеонов от "Галъп" и Евелина Славкова от "Тренд".

Цветанов: Поне още година и половина ще имаме политическа криза. Най-важните избори ще са местните

Поради липсата на парламентарен контрол, в момента сме свидетели на един монолог от страна на изпълнителната власт и няма абсолютно никакъв диалог, за да се чуват теми, които действително вълнуват хората. Това каза в „Делници“ по "Евроком" председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов.
Толкова чести парламентарни избори обаче не променят нищо и не очертават хоризонти, категоричен бе Цветанов и допълни: „В последните няколко мандата в парламента виждаме все повече популизъм. Когато знаеш, че мандатът е много кратък, нито имаш възможност да направиш реформи, нито да реализираш управленска програма. Дава ти се възможност да станеш част от този популизъм, за да може да „облъчваш“ и да привличаш, евентуално, електорална подкрепа за едни нови предсрочни избори.
Знаете ли какво ми прави впечатление? Почти всички партии говорят как ще се явят на избори, но никой, като че ли, още не е представил програма, по която ще работи, за да може да мотивира хората да гласуват“.
Помолен да коментира разногласията при реденето на листи в някои партии, Цветанов заяви: „Това показва, че нямаш достатъчния авторитет, за да спечелиш гласове от т.нар. мажоритарен елемент, който присъства с преференциите и дава възможност за пренареждане на листите. Точно затова и ние от "Републиканци за България" не искахме да участваме в никакви коалиционни формати, защото знаем, че това винаги ще създаде някакъв проблем. Затова участваме само с подкрепа – морална, както се казва и на места, където има такава необходимост и където към нас са се обърнали колеги от център дясно. Ние съдействаме и мисля, че сме доказали във времето, че има добри резултати, където сме имали съвместни действия“.
Цветанов посочи, че в следващия парламент вероятно ще има подобно разположение на партиите като досегашното и едва ли ще се постигне някакво съгласие. „Целият фокус на тази предстояща кампания, предполагам, ще е в подготовката за местния вот и хората ще се ориентират повече за нещо, което би могло да се случи в страната след провеждането му“.
Цветан Цветанов прогнозира, че това няма да е последният парламентарен вот за тази година, но бе категоричен, че предстоящите местни избори ще бъдат най-важните. „След местните избори определено ще има друга светлина, но тя няма да бъде толкова силна, за да може да кажем, че сме решили проблемите и политическата криза е отминала. Аз съм убеден, че поне още година и половина ще имаме политическа криза“.
Със спорното си решение за броенето на бюлетините, ЦИК само допринася за голямото разочарование, което има у българския избирател, като отново е проличала „Хартиената коалиция“, изрази мнение Цветанов. Той припомни, че на лидерската среща между ГЕРБ, ДПС и БСП в края на миналия парламент, бе направена заявката, ако след изборите пак има невъзможност да се състави правителство, именно ГЕРБ, ДПС и БСП да са партиите, които да формират управленски мандат. „И това смятам, че ще бъде официалното влизане на ДПС във властта. Този път ще се заяви друга тройна коалиция, в лицето на ГЕРБ, ДПС и БСП“.
По този повод Цветанов каза още: „Тук искам да се обърна към бившите си колеги от ГЕРБ – да не забравят, че когато учредявахме партията, през декември 2006 година, основният ни опонент беше Тройната коалиция и всъщност ние бяхме алтернатива в смесените региони. Сега в момента, в смесените региони единствена алтернатива започват да се явяват Републиканци за България. И искам да благодаря на всички тези наши симпатизанти и членове, които работят, за да може действително да бъдем реалната алтернатива и да даваме реалните решения, които стоят пред хората“.

Дацов: Вотът за еврото е и вот „за“ и „против“ Европа. А не сме готови, защото някой не иска да прави реформи

Това, че не сме готови за влизането в еврозоната няма нищо общо със „за“ и „против“ еврото, защото това е политическо и стратегическо решение на държавата. Вотът за еврото е и вот „за“ и „против“ Европа. А не сме готови, тъй като никой не иска да прави реформи. Всяко едно правителство, което се е опитало да направи реформи е загубило изборите. Това каза Любомир Дацов, финансист и бивш зам.-министър на финансите, в „Интервюто в новините на Нова“.

В столичния квартал "Дружба": Мъж е загинал след падане в асансьорна шахта

Мъж загина след падане в асансьорна шахта в София, научи NOVA. Инцидентът е станал в столичния квартал „Дружба” около 17. 00 ч. в четвъртък в новострояща се сграда.

Скандалът в „Ел Би Булгарикум“: Отстраненият и новият шеф спориха в ефир за цената на доставката на мляко от Унгария

Отстраненият директор на държавната млекопреработвателна фирма „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов поиска право на отговор на казаното в предаването „Лице в лице“ вчера от служебния министър на икономиката Никола Стоянов.
Стоянов обяви, че през декември миналата година Маринов е сключил договор с новорегистрирана фирма посредник, която доставя мляко от Унгария. Освен това в договора е било предвидено авансово плащане. Министърът обяви също, че има сигнали, че качеството на това мляко е лошо. Стоянов спомена и закупени нови автомобили и цистерни на завишени цени с решение още на първия Съвет на директорите, начело с Маринов, който поискал от него да спре проверката на ДКК по този казус.

АПИ започва да връща 5 млн. лева на шофьори, засечени повече от 3 пъти да карат без винетка

Агенция "Пътна инфраструктура" започва възстановяване на парите, събрани от шофьори, които са били заловени повече от три пъти да се движат без винетка, съобщават от БНТ. Става дума за 5 млн. лв., които ще бъдат върнати на водачите, след като последното Народното събрание реши, че не могат да бъдат налагани повече от 3 броя глоби годишно. Поправката стана популярна с името на софийското село Пролеша.

Никола Минчев: Борисов се сети за антикорупционните закони след като се появиха новите имена по "Магнитски"

При предишните избори преценихме, че обединението ни с "Демократична България" няма да доведе до по-добър резултат. Но сега трябва да дадем ясен избор на българските граждани – дали да гласуват за крачка напред, или продължаване на застоя. Тези, които желаят България да продължи напред, следва да гласуват за нас. Това заяви в ефира на "Лице в лице" по bTV Никола Минчев от коалицията ПП-ДБ.

Решено е: Няма да глобяват, ако не сте си валидирали картата за пътуване в София. Връщат картите за една линия

Валидирането на картите за градски транспорт остава задължително, но отпада глобата от 3 лв., ако контрольорите установят, че не сте го направили. Това реши днес Столичният общински съвет (СОС), съобщават от bTV.

БСП подписа коалиционни споразумения с пет партии и граждански организации

Българската социалистическа партия сключи коалиционни споразумения с още 5 партии и граждански организации за общо явяване на парламентарните избори на 2 април. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

7-годишно дете пострада сериозно на пистите в Банско

7-годишно дете е ударено от скиор или сноубордист в ски зоната в Банско, в местността Платото, научи bTV. То е карало ски с баща си, когато става инцидентът.

Любомир Дацов: Асен Василев е финансовият министър, който обърка фискалната политика на страната

"Тупкането на топката и отлагането на влизането в еврозоната забавят много процеси в страната. Ние устойчиво се доверяваме на хора, които не знаят какво да правят и манипулират обществото. Когато подкрепяш политика, свързана с вдигане на инфлацията, със завишаване на разходите, с правене на по-големи дефицити, то няма как да не береш плодовете сега".

Радев пред Домбровскис: Служебното правителство овладя всички най-важни фактори, генериращи инфлацията

Служебното правителство успя да овладее всички най-важни фактори, които генерират инфлацията. Това каза президентът Румен Радев в уводните си думи преди началото на срещата с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис, който е на посещение у нас, предаде БТА.

Росица Матева: Никой не е поискал преразглеждане на решението за изборните протоколи

В ЦИК не е постъпвало предложение за преразглеждане на решението на Комисията за отчитане на гласовете от машините и хартиените бюлетини. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на брифинг пред журналисти.

Съветниците на ВМРО в СОС "прогледнаха" за безобразното управление на столицата

В София има силен дефицит на контрол, той се е разпрострял във всички сфери и е гаранция за провали, скандали и безконечни примери за мърляво свършена или несвършена работа. Съветниците станахме едновременно инженери, архитекти, следователи, експерти по финанси, право, екология. Това заяви в свое изказване Карлос Контрера – председател на "Патриоти за София", от името на група по време на сесията на Столичния общински съвет, цитиран от "Фокус".

"Това е очевидно след случилото се със жълтите павета, сечта в Борисовата градина, разбитите улици и тротоари от Околовръстното до Северната скоростна тангента и обратно", допълва Контрера. Интересно кога верният съзник на ГЕРБ в Столичния общински съвет разбра това.

От ВМРО поставиха и въпроса за неизпълнение на решения на Столичния общински съвет. Според патриотите умишлено администрацията на Столична община не изпълнява решения на СОС. Зададени са въпросите какво се случва с финансовата проверка на Общинското предприятие "София-план" от 2021 г., какво се случва с концесията на велосипедите и други.

Столична община създава усещането за анархия, хаотичност и тотален отказ от вземане на решения. А това не е добро за града, не е добро за гражданите, става ясно от думите на Контрера.

"Дефицитът на контрол е осезаем и далеч надхвърля кривите плочки по ремонтираните тротоари или некачествените кръпки по улиците. Липсващият контрол се е разпрострял във всички сфери и е гаранция за провали, скандали и безконечни примери за мърляво свършена или несвършена работа. Всеки опит обаче да се въведе контрол среща една къде активна, къде пасивна съпротива не само от администрацията, но и от някои хора в тази зала. Ето Ви примера с гробищните паркове – не поискахте да създадем временна комисия за проверка, бламирахте доклада (тук се обръщам основно към колегите от ГЕРБ), а накрая докъде стигнахте – отново проблеми, скандали, едни отвратителни гротескни картини в тези гробищни паркове, недоволни граждани и огромни съмнения за некадърност, злоупотреби и кражби пак там. Паралелно с това стана ясно, че проектът за оползотворяване на РДФ горивото отпада от ОПОС. Дали и как ще продължи той и какво ще се случва с боклука на София отговор няма. Разбира се, научаваме от медиите тези неща", каза още Контрера.

"Има и примери в обратна посока – за незаконни действия, изпълнявани в нарушение на закона и против правата на гражданите. Колко пъти българският съд трябва да Ви каже, че не може самоволно, защото Ви е хрумнало и не Ви харесва, да забранявате Луковмарш? Колко пъти смятате съзнателно да нарушавате закона, да посягате на правото на граждани за мирно събиране, за да угодите на нечии външни интереси?", попита общинският съветник.

Хампарцумян: Да спрем субсидиите за българската икономика

Не може да държим икономиката на субсидии, трябва да влизаме на нормалните релси на пост-COVID-19 и пост-военния период. Истински страдащите хора, които имат нужда от подкрепа, получават може би най-малко от това, което системата може да им даде. Това заяви икономистът Левон Хампарцумян в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Бойко Борисов: Липсата на адекватно управление доведе до хаос и борба за оцеляване

През последните 2 години общините в България бяха изоставени от централната власт. Кметовете не разполагат с механизми за компенсиране на чудовищната инфлация. Липсата на адекватно управление на страната доведе до хаос и борба за оцеляване.

Валдис Домбровскис: Големият проблем е критерият за ценова стабилност, който България още не е изпълнила за еврозоната

За мен големият проблем е критерият за ценова стабилност, който България още не е изпълнила по пътя си за членство в еврозоната, каза изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис в академичното си слово, след като беше удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) на церемония във висшето училище.

В центъра на София: Задържаха двама души за нерегламентирани таксиметрови услуги

Полицейската операция срещу нерегламентиран таксиметров превоз на пътници е проведена вчера на територията на София. Действията са осъществени от служители на отдел „Икономическа полиция“ - СДВР, със съдействието на експерти от РД „Автомобилна Администрация” и Националната агенция за приходите. Това съобщават от пресцентъра на МВР.

Проф. Николай Младенов за екипите на въздушната помощ: Ще ги обучават най-добрите специалисти

Възложено е на проф. д-р Николай Младенов, началник на клиниката по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ "Токуда" да изготви план за подготовка на медицинските екипи за очакваните хеликоптери. Пред БНТ той обясни какво включва този план.

Ваня Григорова защити бившия шеф на "Ел Би Булгарикум" и поиска оставката на Стоянов

Икономистът Ваня Григорова защити в ефира на bTV бившия директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов, като посочи, че неговата заповед за намалението на цените е от 17 февруари, а той е освободен на 20 февруари вечерта.

България въвежда военно обучение в училищата

По 5 часа военно обучение ще имат учениците в 11-и и 12-и клас от следващата учебна 2023/2024 г. Това предвижда проект на наредба за обучение на български граждани за защита на отечеството, пише "24 часа".

60 лева за преглед в спешен кабинет и чакаш 3 часа

60 лева за преглед в спешен кабинет. За това сигнализира пред БТВ жена, която завела дъщеря си в столичната болница ИСУЛ със силни болки и възпаление на ухото.

Експерт: Следващ трус очакваме в Мраморно море или в Егейско море, съвсем близо до нас

Поредицата от земетресения в Турция постави много въпроси за движенията на земните пластове и активните сеизмични зони в България и съседните ни страни.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алберт Айнщайн

    0 0 Отговор
    "Не можеш да обвиняваш гравитацията🙃 за това, че си се влюбил.“
  • 2 Йоцо

    0 0 Отговор
    Ще има правителство от ГЕРБ, БСП и ДПС. Те произлизат от БКП и всичко е ясно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол