Last news in Fakti

5 Март, 2023 14:25 1 291 21

Крум Зарков иска Закон за личния фалит

  • крум зарков-
  • личен фалит-
  • закон

Защита за добросъвестните длъжници

Крум Зарков иска Закон за личния фалит - 1
Снимка: БГНЕС

България е единствената страна в ЕС, която няма закон за личния фалит, а е страната, която най-много се нуждае от него, доколкото много български граждани са потънали в дългова спирала. Това коментира в ефира на Нова телевизия служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

В края на миналия месец Министерството на правосъдието повторно публикува за обществено обсъждане проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица (закона за личния фалит). След одобряване на първоначалния законопроект от Министерския съвет и внасянето му в 48-ото Народното събрание беше предложено създаване на нарочна уредба на производство по несъстоятелност за физически лица без имущество и доходи. В отговор МП предложи съответни изменения и допълнения в текста на законопроекта, припомня БТА.

"Това е закон, който подпомага, дава глътка въздух и втори шанс на добросъвестните длъжници. Това са хора, които не са се държали безотговорно, но на всеки може да се случи спънка в живота, тя често не зависи от нас", отбеляза Зарков. Той даде такива примери - домакинството губи член поради смърт или раздяла, бюджетът се свива рязко, по здравословни причини губиш работа, икономическата ситуация става такава, че трябва да се вземе кредит, който да покрива други разходи и бързо се влиза в дългова спирала.

Предлагаме, когато ви се натрупат такива задължения и различни кредитори, да можете да се обърнете към съда доброволно, той преценява вашата добросъвестност, за да организира процеса, заедно с вашите кредитори и назначен синдик, да можете да направите погасителен план, чието изпълнение след известно време ще ви донесе бонуси, отбеляза Крум Зарков. По думите му има достатъчно ясни показатели, по които може да се отсее добросъвестен от недобросъвестен длъжник.

Този закон е един от най-важните, които в момента стоят на дневен ред, заради широтата на проблема, смята Крум Зарков.

Припомняме, че законът, който е за обществено обсъждане, урежда условията и реда за производство по несъстоятелност на физическите лица, в което да бъдат удовлетворени вземанията на всички кредитори. То е изцяло доброволно, образува се по искане на добросъвестния длъжник и цели справедливо удовлетворяване на неговите кредитори. В производството са осигурени гаранции за задоволяване на жизнените потребности на длъжника чрез определяне на издръжка от поне една минимална работна заплата, както и определена несеквестируемост на имуществото му. В производството се заплащат само прости такси, а останалите разноски са дължими в предвидени от закона случаи.

Уредена е възможност за погасяване на задълженията на добросъвестния длъжник след изтичане на 3-годишен срок от одобряване на плана за погасяване или описа на имуществото му, ако той е заплатил разноските и е удовлетворил поне частично вземанията на кредиторите.

Допълва се, че когато добросъвестният длъжник няма доходи и имущество, съдът спира откритото производство по несъстоятелност спрямо него. То може да бъде възобновено в едногодишен срок по искане на длъжника, ако той докаже, че има секвестируемо имущество, достатъчно да покрие началните разноски в производството и за частично удовлетворяване на исканията на кредиторите. Ако в рамките на една година длъжникът не поиска възобновяване, съдът прекратява производството по несъстоятелност. Тогава неговите задължения се погасяват след изтичане на 5-годишен срок от решението на съда за прекратяване на производството.

В края на миналата година правната комисия на 48-ото Народното събрание прие на първо четене Законопроекта за несъстоятелност на физическите лица, внесен от Министерския съвет. Тогава омбудсманът Диана Ковачева посочи, че законът трябва да реши проблема с „вечния длъжник“ – добросъвестните, които трайно и обективно не могат да погасяват задълженията си. От Софийския градски съд изразиха отрицателно становище към законопроекта във връзка с правни съображения и проблеми, които ще създаде в правораздавателната дейност на съдилищата. Служебният министър на правосъдието Крум Зарков посочи на заседанието на комисията, че дебат за такъв закон се води повече от десет години и отбеляза, че България е единствената страна в ЕС, която няма такова законодателство.

Министърът посочи, че тецовете и тяхната дейност са били обект на на внимание на българските институции. Защо не са направили нищо, ако има злоупотреби, е резонен въпрос, допълни той.

Крум Зарков говори и по темата за българските прокурори, делегирани към Европейската прокуратура. По думите му изборът на български европейски делегирани прокурори, които са български прокурори, но работят за европейска прокуратура, не върви особено гладко. Трябваше да има квота от 15 прокурори, запълниха се 9 места, трима си тръгнаха, отбеляза Зарков. Той уточни, че е в контакт с европейския главен прокурор по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Пердах

    14 4 Отговор
    Тоест над 2 милиона българи съвсем ще фалират окончателно. И България се е запътила към фалирането си.
  • 2 честен ционист

    16 1 Отговор
    Нащо момче Зарка знае, че лихвата движи света и няма измъкване само 2 неща: от смъртта и от данъците.
  • 3 Четох проектозакона

    20 1 Отговор
    С няколко думи - няма измъкване, просто отлагане във времето и безкрайни процедури. Касае тези с над 10 Мин. заплати, сега 7 800 лв., които рано или късно ще ги платят. От друга страна облагодетелства тези с големите суми, които няма как да ги върнат с няколко врътки и пропуски в законите. Пряко не ме касае, но дребните длъжници да не бързат да подскачат от радост.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Баш Петолъчков

    15 2 Отговор
    Яаааа нашето момче Зарков .. че и си е повярвали момчето
  • 6 хммм

    17 1 Отговор
    За да могат комунистите да обявяват фалити като източат държавата и да не ги закачат.... надминахте Виденов по крадене с Рундьо!
  • 7 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 1 Отговор
    То хубаво, но вашия закон е побългарен......като всичко останало!
    На мама синчето се загрижило за народа......
  • 8 Българка

    9 3 Отговор
    Да не забравяме, че европрокурорите са посочвани от ВСС, т.е. от Гешев, Пеевски, Борисов, Доган. Но Лаура Кьовеши иска независими разследвания, а не прикриване на мафиоти
  • 9 ЛиБеРаст

    11 0 Отговор
    Лихвата е грях и според християнството и според исляма. Но едни хазари завладяха света, чрез организиране на банкерство основано на лихва. Лихварството е паразит в организма които изсмуква жизнената му сила. Нещата в момента са или-или.
  • 10 1944

    9 1 Отговор
    ма много умен тва внука на комуниста кацамунски. умен колкото неграмотен болшевик от ленинград.
  • 11 ЕДГАР КЕЙСИ

    10 0 Отговор
    ЛЮБИМЕЦА НА ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ......... СВЕТИЛО В ПРАВОТО ....... КРУМ КАЦАМУН ...... ФАКТ !
  • 12 Това

    11 0 Отговор
    Не е в защита на длъжника,а е доброволно да се хвърлиш в устата на вълка.
  • 13 безпартиен

    11 0 Отговор
    Този генералски внук да не е решил да фалира,че дава такъв зор за закон?Само не знам кога ще обявят държавата във фалит?Тук нямаме никакво производство на стоки с висока принадена стойност,никакви високи технологии!Конкурентни сме намеждународните пазари единствено със зърнените храни и работата на ишлеме в леката промишленост!Нито един уважаващ себе си инвеститор няма да вложи средства там,където няма да намери достатъчно образована,професионално подготвена и с трудови навици работна ръка!Такава имаше веднага след 10.11.1989 но пък БКП активистите и ДС служители и агенти се бяха заели да съсипят и обезценят това,на което бяха хвърлили око за приватизация!В резултат 33 години по късно работещите са вече пенсионери или покойници,друга част емигрираха зад граница!Сега имаме 2.3 млн.пенсионери,над 700 хил.чакащи заплати от бюджета,над 660 хил.малолетни и не пълнолетни,над 1 млн.неграмотни,без професионална подготовка и без трудови навици ц....гани!!!!Познайте какво я чака такава държава!
  • 14 Само го

    10 0 Отговор
    дъвчете и предъвквате този закон ! Като наближат избори го вадите на тезгяха,после го прибирате! Само иЗмек@ри в тази политика ! Но девизът на всички политици е : Да го дух@т бедните!
  • 15 дъртия

    5 0 Отговор
    ... ето ТОВА Е НАСЛЕДНИКА НА ген. КАЦАМУНСКИ !
  • 16 ббрр

    3 3 Отговор
    Комуниста Зарков, който щял да си връща БСП-то от тайфата на консуматорите и безхаберниците, начело с Нинова, след торентите се зае с друг закон.Заркоов, закони за 2050-та подготви ли?Заарковв, торентите ПИРАТСТВО ли са?Може ли и един закон за пращане децата в интернат, ако изразят мнение различно от комунистическия интернационал.Така и така мотамо преписвате указите на Путин, що не вземето и това да предложите.
  • 17 аяая

    1 5 Отговор
    Този Крум Заков от коя партия е да гласувам за нея... който го вкара този закон има доживотната ми подкрепа!
  • 18 кпсс

    3 0 Отговор
    Внукът на генерал Кацамунски /що за фамилия/ много се е загрижил за народа. Става за следващ глав. прокурор. Няма отърване от комунетата
  • 19 Павел пенев

    4 0 Отговор
    5 годишен е срока за погасяване на задължението и в Германия, но 1 година е в Англия. Добре би било у нас срока да е три години с оглед материалното положение на българите. Това ще дисциплинира кредитодателите да си отварят очите а не да правят реклами по тв студията на техните прекрасни условия.
  • 20 българин

    5 0 Отговор
    А има ли в България Закон за личната отговорност на участниците във властта?
  • 21 фишеци

    0 0 Отговор
    Добросъвестност , изрядност...... на кукуво лето .А кой ни докара до " фалит " и дали сме имали друг шанс нема да го коментираме
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове