Last news in Fakti

5 Март, 2023 15:07 709 12

Шефът на МВР обяви 40% ръст на мигрантския натиск за два месеца

  • иван демерджиев-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • криза

Акция с Турция е била насочена срещу 118 човека

Шефът на МВР обяви 40% ръст на мигрантския натиск за два месеца - 1
Снимка: БГНЕС

Мигрантският натиск – опитите за незаконно проникване на територията на България, никога не са били нула от десет години насам, а от началото на тази година се е увеличил с 40 процента спрямо миналата година, като миналата година беше рекордна. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването „Неделя 150“ по БНР.

По думите му този натиск се засилва в цяла Европа, като на изключително изпитание са подложени и Гърция и Италия. Радостно е, че най-после Европейската комисия разбира, че този натиск се засилва и предприема мерки, както и че България е във фокуса на тези мерки. До седмици ще започне осъществяването на проект, в рамките на който се предвижда техническо обезпечаване на 110 км, които не са били обезпечени по никакъв начин за десет години, посочи още той. Предвижда се връщането на щатове на „Гранична полиция“, които са били намалени с две хиляди през тези десет години, в които натискът е нараствал, добави министър Демерджиев. Вече са възстановени 453 щата, от които 63 служители вече са обучени и работят, отбеляза Демерджиев, цитиран от БТА.

Имаме обещание от ЕК да ни бъдат осигурени автомобили, както и летателни апарати за наблюдение на граничната зона. Това ще подобри нашето противодействие, каза още той и благодари на Министерството на отбраната за допълнителното осигуряване на хора за опазване на границата на страната.

Министър Демерджиев припомни, че мигранти са преминавали безпрепятствено през границата на страната. По думите му никой не е полагал усилия на територията на страната да им противодейства. Не можем да продължим такъв тип политика, защото това е една от причините да има резерви по отношение на приемането ни в Шенген, добави той.

Наказанията за хората, които се занимават с „каналджийство“, са ниски, а плащанията да се придвижи мигрант от Турция до Европа са няколко хиляди евро, което привлича все повече „каналджии“, каза още министър Демерджиев. Той посочи, че вече се работи в тясно сътрудничество с Турция, както и с държави от ЕС, с които са проведени няколко акции.

Акция с Турция е била насочена срещу 118 човека, занимаващи се с „каналджийство“, като данните са подадени от България. По предварителни данни 74 от организаторите са задържани, на територията на пет провинции. „Каналджийската“ мрежа действа на територията на цяла Европа, няма незасегната държава, каза още министър Демерджиев

Това са границите на България и всяка отговорна политическа сила трябва да помага те да бъдат опазени. Имахме такива обещания, но е разочароващо, че в предходното Народно събрание не намериха сили да гласуват и да ни дадат още един инструмент, с който да може да се борим с това явление доста по-успешно, коментира министър Демерджиев проблема с ниските наказания за задържаните за „каналджийство“. В Гърция наказанията са десетки години, посочи още той. За да спре „каналджийството“, трябват законодателни промени и ако тези престъпления се третират като тежки, имаме възможност да ползваме много по-широк спектър от разузнавателни средства при тяхното разследване. По-сериозните наказания ще имат възпиращ ефект, увери той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    5 1 Отговор
    Трафикът на мигранти е организиран и е със съпорт на служители на МВР. Ако силовите и правораздавателни институции се прочистят от мутрите вътре в тях, то останалите читави ще въведат ред и правосъдие в България.
  • 2 Сириец

    1 5 Отговор
    Ние бяга от Сириа! Путин бомби нас!

    Коментиран от #3

  • 3 Българин

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сириец":

    Твоя мама дя €ба
  • 4 ⚜️Просветен⚜️

    7 0 Отговор
    Говори с абсолютни числа, дръвник! 40% повишен натиск означава, че ако преди са опитвали 10 сега да опитват 14 човека да минат! Т.е. все тая ! Два грама съдържание нямате , кухи лейки!

    Коментиран от #8

  • 5 Граничар 58

    4 0 Отговор
    Армията на границата и пуцане яко.Само така ще спрат ордите
  • 6 Перо

    5 0 Отговор
    Пълна некадърност и корупция в гранична полиция, начело с калинката!
  • 7 ъъйъ

    4 0 Отговор
    Как няма да има ръст, като нарочно ги ловите повече заради шенген и по поръчка от вън и освен че ги ловите ги лекувате и ги оставяте тук в България - а ние хората не ги искаме тук просто!!!

    Коментиран от #11

  • 8 оро

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "⚜️Просветен⚜️":

    Преди ако са ловили един сега ловят 1 и 40% останалите 60% от втория къде са? Да питам аз....
  • 9 нннн

    3 0 Отговор
    Къв натиск? Натиск има, ако има съпротивление. А престъпниците(незаконното преминаване на границата е престъпление) минават спокойно границата и се возят из България. Един вид организирани туристи.
  • 10 толупа

    1 0 Отговор
    АКО ЯЗЕ БЕХ МИНИСТЕР ПРЕМИЕР НЕМАШЕ ДА ИМА ... ТАКОВА ДЕ... ПОТОК ОТ БЕГАЩИ
  • 11 Щеш не щеш

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ъъйъ":

    При улавянето си длъжен да ги питаш що дирят тук,а те да кажат,че търсят убежище.После почват процедурите.До тогава те напускат мястото,дадено им за подслон и продължават за Австрия,дори Словения и Унгария ги устройват.Ако там им приложат дъблинското споразумение,ги връщат в първа страна,т.е.у нас и съответно екстрадиция като на авантюрист.Ама почват правоохранителните организации колко било лошо за тях в Гърция,че в България още по-лошо и те ти омагьосан кръг.Ако,обаче при улавянето им те са в придвижване на запад,не са поискали убежище в първа страна,ресто за Турция.И пак трудно се случва.
  • 12 Бгг

    2 0 Отговор
    Така е с некадърни министри , министър председател и прецедент. Нямащи топки да пратят и армията и да се стреля. То едно време и бостана пазеха с оръжие, сега границата не могат да опазят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове