Last news in Fakti

5 Март, 2023 16:08 1 336 47

Илва Йохансон: Бежанската вълна е заради руската агресия в Украйна

  • илва йохансон-
  • бежанци-
  • криза-
  • руска агресия

Вече имаме повече от 600 000 работещи украинци

Илва Йохансон: Бежанската вълна е заради руската агресия в Украйна - 1
Снимка: Евронюз

Руската инвазия в Украйна предизвика най-голямата бежанска вълна след Втората световна война. Какви са най-големите предизвикателства пред ЕС и пред самите бежанци - отговорите на тези въпроси дава европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон специално за Euronews.

Преди една година Европейският съюз отвори вратите си за украинските бежанци, като задейства Директивата за временна закрила. С нея на 4 милиона души беше предоставено разрешение за пребиваване до март 2024 г.

12 месеца по-късно след това безпрецедентно решение европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон прави равносметка. Показахме ѝ няколко откъса от репортажи на Euronews.

Това ме държи безкрайно заета. Не мога да намеря покой, защото постоянно трябва да оправям документи. Например документ, който скоро изтича, или нещо друго. Нямам спокойствие да се посветя на изучаването на немски език и на отглеждането на дъщеря ми.

Искам да кажа, че приемаме 4 милиона украински бежанци. Това наистина е огромно, огромно предизвикателство, разбира се, за цяла Европа и особено за онези държави членки, които са най-засегнати, като Чехия, Естония, Полша, но също и Германия.

Но мисля, че за да имаме наистина перспектива, трябва да видим какъв щеше да бъде отговорът, ако някой ме беше попитал преди една година - дали щяхме да успеем да се справим с 4 милиона бежанци толкова добре, колкото успяхме? Мисля, че много малко хора биха дали положителен отговор без никакво колебание. Така че, като се се вземат предвид огромните предизвикателства, мисля, че постигнахме наистина добри резултати.

Мигрантите са повече или по-малко адаптирани, но сега стои въпросът за достъпа им до пазара на труда, както и за квартирите. Това е моментът, в който трябва да помислим за по-дългосрочна стратегия.

Мисля, че тези думи показват къде се намираме реално в момента. Вече имаме повече от 600 000 работещи украинци. Имаме още 400 000 души, които са регистрирани в обществените служби по заетостта. Това означава, че приблизително половината от бежанците в трудоспособна възраст са повече или по-малко на пазара на труда. Това не е толкова лошо. Но, разбира се, трябва да направим повече. В нашите училища учат 750 000 деца. Но това, което беше споменато и тук, жилищата, разбира се, са предизвикателство в много региони и градове.

Смятате ли, че този инструмент, Директивата за временна закрила, би могъл да се използва и в други случаи в бъдеще?

Да, мисля, че е така. Мисля, че вече е доказано, че работи. Да направим сравнение с 2015 г. например, когато хората бягаха от войната в Сирия, а ЕС не активира директивата за временна закрила, която съществуваше още тогава. И това също ни постави в ситуация, в която бяхме много разделени по въпроса за миграцията, за правото на убежище. Много системи за предоставяне на убежище бяха наистина претоварени с много молби. Имаше дълги периоди на изчакване. Сега, разбира се, също има предизвикателства. Няма да го отричам. Но мисля, че се справяме с бежанската криза много по-добре. Може би това дори не е криза, въпреки че става дума за най-големия брой бежанци от Втората световна война насам.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    98 1 Отговор
    Американските фашисти направиха бежанската вълна също и вълните от Афганистан, Ирак, Сирия...
  • 2 Илия

    6 100 Отговор
    Руснаците отвлича украйнски деца.Дават ги в руски семейства за промиване на мозъците.Фашизъм от най чист вид.Еничарски практики взаимствани от Османската империя.

    Коментиран от #4, #11, #36, #45

  • 3 Последния Софиянец

    54 4 Отговор
    Тогава да преместим гранична полиция от Турската граница на Дунава.
  • 4 ЛГБТ

    74 12 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    Путин е престъпник.Не дава на децата да си сменят пола.
  • 5 андрон тепаладзе

    80 1 Отговор
    Абе Путин зз всимко ви е виновен па на вас, бе, смотаняци! Ми вземете ги спрете тия бежанци бе, Путин ли да ви пази границите! Бааааси превъртелите зелки? И каква дъщеря отглежда тая бабушкера на снимката, тя трябва да гледа внуци? Аман от евро-атлантически ненорамланци. Гадни са като ларвите, които ни бутат в храната. Господ да ги накаже.
  • 6 Майна

    55 0 Отговор
    Вижте как ,,колониалната империя ,САЩ се...изграждаше..
    С робски труд ..,на бели роби започна..
    Русия и България никога не са имали роби..
    ,,Търговията с бели роби е естествена за еврейските търговци в Англия, които внасят захар и тютюн от американските колонии. Белите, отвлечени във Великобритания, могат да бъдат обменени за тези стоки в Америка, което позволява на търговските кораби да превозват товари в двете посоки. Но изхвърлянето на тези хора в умовете на тези нечовешки търговци поразява сърцето. Има документирани съобщения, че един кораб е изхвърлил повече от 1300 бели роби в Атлантическия океан, за да осигури достатъчно храна за екипажа. Други документирани доклади разказват за 20 или 30 деца наведнъж, хвърлени в океана, за да се удавят. Имаше и разпоредба в много договори, че белите роби се продават предварително на собствениците на плантации, които ще отговарят за пълното плащане, „ако робите оцелеят след половината точка на пътуването“. Очевидно капитаните на кораби редовно са запасявали достатъчно храна само за първата половина от океанското си пътуване с намерението да гладуват робите до края на пътуването.
  • 7 ссср

    71 0 Отговор
    Сериозно? А сирийската , либийската , а бежанците от Ирак заради кой са мъ-р-шо гадна.

    Коментиран от #24

  • 8 да де

    67 0 Отговор
    Значи бежовите напират насам заради руснаците така ли, тая не е в ред.
  • 9 В Европа

    60 1 Отговор
    Спят в контейнери и чакат на опашка за храна
    а в България ги настаняват в хотели, които много българи не могат да си ги позволят !
  • 10 Майна

    56 0 Отговор
    Търсете истината!
    Неоконите ровят за ,,ядрена война,,..
    Те я бяха планирали, но Путин ги изненада със СВО..
    ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД ПУТИН..
    Дълбок поклон пред руските ,които отново дават жертва в името на ЧОВЕЦИТЕ
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Зеленски

    37 0 Отговор
    Върнете ми годните за военна служба бежанци веднага
  • 13 🤣🤣🤣🤣🤣

    36 0 Отговор
    Тия в Украйна са виждали черен и арабин само по филмите, ама бежанците са от там...
  • 14 дърта пастърма

    35 0 Отговор
    Войната почна от Окрайната-банда....
  • 15 Бежанската вълна

    41 0 Отговор
    е заради простотията на Европейския Съюз. Никоя държава по света не си е позволявала свободен прием, без преглед на образованито, криминално минало, биография ... на чужди граждани. ЕС прие милиони Украинци без да има нужда от това. Конфликта в Украйна е ограничен на определени територии и бежанците от конфликтните зони, можеха да се разселят по другите части на Украйна. Цялата работа с тежи бежанци е бизнес – да се раздават пари на определени хора - както на хотелиерите в България и т.н.
  • 16 Сащ са зло

    46 0 Отговор
    Пак лъжат - бежанската вълна е заради Сащ, които потъпкаха Минските мирни споразумения и през март 2022 г забраниха на Бясното им куче Зеленски повече мирни преговори. Вместо това ескалираха конфликта до прага на трета световна война + стотици хиляди жертви + милиони бежанци.
  • 17 Айде бе

    25 0 Отговор
    Е ние пък България нямаме нито един работещ.
    В Германия също.
  • 18 Майна

    30 0 Отговор
    Как е създадена ,,СВОБОДНАТА АМЕРИКА,,...
    Ето как -
    ,, след това да го депортира като „осъден“. Политика на Англия също беше да си сътрудничи с търговците на роби за разрешаването на така наречените „банди за лов на роби“, които се разхождаха свободно из цялата страна и изсмукват практически всеки, който не изглеждаше богат, този процес се гледаше с голямо одобрение от британската аристокрация. Хенри Кромуел беше този, който заповяда всички бездомни бедни в цяла Великобритания да бъдат заловени и депортирани от търговците на роби, за това, че е „неизгодно за Царството“. Законите позволяваха залавянето на всяко лице във всяка част на Англия, което изглеждаше скитник или просеше, и те да бъдат транспортирани до британско пристанище и изпратени до Америка, за да бъдат продадени. Съответно съдиите наредиха поробването и изпращането в Америка на общия брой на „тези, които направиха живота неприятен за британската висша класа“. Западняците като цяло знаят, че Австралия е била населена почти изцяло с затворници от британски затвори, но малцина знаят, че Новият свят на Америка първоначално е бил населен по същия начин от същите източници.,,

    Коментиран от #25

  • 19 Майна

    28 0 Отговор
    Пак ви призовавам- трябва да ,,съберете истината,,.., търсете я..
    Важно е
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Майна

    26 0 Отговор
    Как се създаде ,, демоНОкратичния , свят- САЩ
    ,,Първият документ за продажба на бели роби е съставен през 1612 г., седем години преди първите африкански роби да пристигнат в Джеймстаун, Вирджиния. През 1625 г. Джеймс II официално постановява всички ирландски затворници да бъдат изпратени в Западните Индии (Карибите) и продадени на собственици на плантации. Първите кораби депортират 30 000 ирландци, до средата на 1600 г. те представляват мнозинството роби в колониите.4

    Един португалски уебсайт ни дава следното: „Прокламацията от 1625 г. изисква ирландските политически затворници да бъдат изпращани в чужбина и продавани на английски заселници в Западна Индия. През 1600 г. ирландците са били основните роби, продадени на Антигуа и Монсерат. По това време 70% от цялото население на Монсерат са били ирландски роби. Ирландия бързо се превърна в огромен източник на добитък за английските търговци. Повечето от първите роби в Новия свят всъщност са били бели,,

    Коментиран от #27

  • 22 дядото

    32 0 Отговор
    нито сме толкова глупави,нито толкова прости,колкото тази.и за миграцията й виновна русия.да,от русия бягат милиони от афганистан,ирак,сирия и арабския свят,от африка.
  • 23 истината

    31 0 Отговор
    Бежанската вълна е заради агресията на САЩ спрямо много страни по света, вкл. Украйна. Украйна е само територия, нищо повече. Клоунът е марионетка, проводник, лице назаем. Толкова. А тая ралва на снимката какво да й коментирам? Евро-жендър на висока позиция и космическа заплата. На тях им се казва да говорят по този начин.
  • 24 Гадната м-ъ-рша

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "ссср":

    Тия които споменавате са в резултат на агресии от демократични държави и не се броят.
  • 25 Сократ

    22 0 Отговор

    До коментар #18 от "Майна":

    За това в Австралия се счита за лош тон, ако питаш за предците.
  • 26 чичо Сам от САЩ

    25 0 Отговор
    Ние сме виновни.
    Откакто сме държава, изнасяме само войни и ОРЪЖИЕ.
    От цялата си история досега само 16 години не сме воювали,
    но ОРЪЖИЕ изнасяме и като помощи непрестанно.
    Непрекъснато се намесваме в хорските работи за да наложим
    нашия начин на живот / наркотици и оръжие / и нашата
    свобода / стреляй непрекъснато, навсякъде, и срещу всеки /.
    Целта е да се всява смут, паника, разруха, страх, недоверие само и само
    да можем да продаваме ОРЪЖИЕ. Всички средства са разрешени за нас
    за да станем Световни Господари / пардон - Говедари /
  • 27 доктрина - залеза на Соца

    23 0 Отговор

    До коментар #21 от "Майна":

    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956

    Коментиран от #29, #32

  • 28 Макак

    20 0 Отговор
    Тая верно ли мисли, че арабите са руснаци или украинци? Каква е връзката между мигриращите арабско-афганистански момчета и войната в укр?
  • 29 Майна

    16 1 Отговор

    До коментар #27 от "доктрина - залеза на Соца":

    Ха ха.
    Но.., гениалността на Путин им развали ,,планчето,,
    Той каза- ,,за да победиш врага, трябва да се сприятелиш с него,...,,
    Нещо ,което Кисинджър не разбра
    Е, свършено е със тяхното ,,световно могъщество,,
  • 30 ежко

    22 0 Отговор
    Малеееее..жив да не бях!А бежанската вълна заради Либия,Сирия,Египет,Тунис,Ирак и т.н.Кой е отговорен,че не се сещам!80% от украинците могат да се самоиздържат и са избягали не от войната, а от страх да не ги мобилизират.Идват с пари и хубави коли и т.н.И най-важното, след 2-3 години когато войната приключи, те ще се върнатобратно,защото там е бизнеса им, а по мургавите не можеш ги върна.Те са в ЕС навеки!
  • 31 Малий

    22 0 Отговор
    Начи арабчетата дето напълни аха Европа като ги пика и Меркелица били Укри под примритие... Путин е виновен
  • 32 До коментар 27

    19 0 Отговор

    До коментар #27 от "доктрина - залеза на Соца":

    То да беше само в соц.страните ама не е. Същото го приложиха и в запада Европа и в Америка. Повсеместно навсякъде.
  • 33 вели

    17 0 Отговор
    Много, много зле е тази лелка! Тя и подобни на нея, за съжаление, управляват Европа и се месят в световните дела, поради което в Европа предстоят тежки дни и години!!!
  • 34 пахахахаха

    16 0 Отговор
    да ве ... бягат от Африка заради войната в Украйна. Добре. дори и зърнената сделка е провалена от Запада, какво очакват изобщо??
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 абе

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    има и много по фрапиращи хора от теб, ама нека това не те успокоява..
  • 37 Бай Иван

    16 0 Отговор
    И преди и сега няма по-големи лицемери и лъжци от западните политици! Те са сатани, маскирани, като човеци!
  • 38 АЗ САМО ДА ПОПИТАМ

    14 1 Отговор
    Защо ,,Преди една година Европейският съюз отвори вратите си за украинските бежанци, като задейства Директивата за временна закрила’’ ,а пропусна или забрави за Сирия ,Афганистан ,Ирак аааааа сетих се ,че интереса клати ………. .
  • 39 ХА ХА ХА

    10 0 Отговор
    АБЕ ТОЯ КОМИСАР ПО ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ЕС ДА НЯМА ДЕМЕНЦИЯ ?
    Я ДА КАЖЕ КОЛКО МИЛИОНА ДАДЕ ЕС НА БОЙКО ЗА ОГРАДИ , ДЖИПОВЕ И ХОРА ДА ПАЗЯТ ГРАНИЦИТЕ НА ЕС И ДА СИ СПОМНИ АКО МОЖЕ ЗАЩО ?
  • 40 Свещенник

    7 1 Отговор
    Бог да пази ЕС от такива управляващи .....но май всичките са такива !!!!!!!!
  • 41 гост

    7 0 Отговор
    Марк Твен, Автобиография, Изд. "Народна култура", С. 1982 г. стр.450
    НИЕ АНГЛОСАКСОНЦИТЕ
    " За добро или за зло ние продължаваме да поучаваме Европа. Изпълняваме длъжността на учители вече повече от един век и четвърт. Никой не ни е избирал за нея. Просто си я присвоихме. Англосаксонци сме. На миналогодишния банкет на организацията, която се нарича "Клуб на всички краища от света" председателят, висш запасен офицер от редовната армия, заяви високо и въодушевено: "Ние сме англосаксонци, а когато англосаксонец иска нещо той просто си го взема!".........
    Великото изказване на този воин, изтълкувано със значението, което влагаше в него, на обикновен английски език значи: "Англичаните и американците са крадци, разбойници,, пирати и ние се гордеем, че сме част от това съчетание".
    Нито един от присъсвуващите англичани и американци не притежаваше необходимото благоприличие за да стане и да каже, че се срамува за гдето е англосаксонец, СРАМУВА СЕ, ЧЕ Е ЧОВЕК, ЩОМ ЧОВЕЧЕСТВОТО ТРЯБВА ДА ТЪРПИ ПРИСЪСТВИЕТО НА АНГЛОСАКСОНСКОТО ПЕТНО"
    Моля да коментирате!

    Коментиран от #43

  • 42 123

    9 0 Отговор
    Прочетете книгите Да господин министър ида господин премиер, ще ви стане ясно как работи ес.
  • 43 Тъмен субект

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    То ковенгяра е излишен - всичко е казано, както си е.
  • 44 Гост

    6 0 Отговор
    Защо ЕС не отвори вратите си и за бежанците от Афганистан и Сирия ?
  • 45 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Илия":

    Тя, истината ще излезе наяве, но къде ли ще се скриете тогава?
  • 46 9689

    1 0 Отговор
    Тази съвсем е изкукуригала.Кой нападна Сирия,Афганистан?Бежанците основно са от там.Кой ги покани?Меркел.......Глупаво създание на природата ,не лъжи.
  • 47 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Наскоро г-жа Меркел най-арогантно е казала : " Никой не е помислял да спазва Минскити споразумения. Искахме да спечелим време за въоръжаването на Украйна" !?
    Изпълнявайки напътствията на САЩ и Англия / тя напусна ЕС ?/ цяла Западна Европа /и ние -барабар Петко с мъжете / отвори врати за украинските ПРЕСЕЛНИЦИ . Между тях има и бежанци от войната , която умело бе предизвикана от Западът !? И сега там се "троши"пара, яка пара..... Човешкият живот никой не го взема под внимание - там се избиват помежду си два братски славянски народа. Какво по-хубаво от това за англосаксонците ??? И ако уважаемият световен турист г-н Зеленски обикаля земното кълбо и да проси оръжия, не може да си направи сметката, как заробва Украйна и окончателно я прави американска слуга, не е виновен украинския народ И никой от Европа няма право да мрънка - самата Меркал разтвори широко врати за т.н. украински бежанци !!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове