Last news in Fakti

5 Март, 2023 19:37 3 158 97

Трайчо Трайков разкри как да се реши казусът с Паметника на Съветската армия

  • паметник на съветската армия-
  • трайчо трайков-
  • моча

Държавата нямала интерес към монумента

Трайчо Трайков разкри как да се реши казусът с Паметника на Съветската армия - 1
Снимка: Нова ТВ

Каква ще е съдбата на паметника на Съветската армия? Този въпрос има дългогодишна история. През годините са правени опити паметникът на бъде деактуван, но до това така и не се стигна до този момент. Миналата година, ден след началото на войната в Украйна, кметът на район „Средец” Трайчо Трайков предприе процедура за преместването му.

„Ситуацията с този паметник е като войната в Украйна, ако мога да направя такава аналогия. независимо дали го наричат специална военна операция – това е война. Независимо дали го наричат паметник за благодарност от българския народ – това е пропагандно съоръжение. То е създадено с такава цел. Но моето усещане, от общинска гледна точка е, че държавата е загубила интерес към този обект”. Това заяви в студиото на „На Фокус” кметът на район "Средец” Трайчо Трайков.

По думите му паметникът не е включен в никакви договори между България и Руската федерация. „Това не е войнишки паметник. Не е руски паметник. Така че държавата би трябвало да се разпореди с него по начина, по който прави с други опасни съоръжения. А този паметник е опасен. Така си заминаха и монументът „1300 години България” пред НДК. Мавзолеят. Тези два обекта си нямаха посолства. Но понеже Паметникът на Съветската армия си има посолство, което постоянно вдига шум – държавата гледа да „не се бута между шамарите”.

Според Трайков този монумент не е държавна работа, а общинска. „Държавата няма причина да се интересува от него. Но Столичната община постоянно си има проблеми с това съоръжение. То е източник на противопоставяне между хората – на емоционално ниво и в чисто физически план. Постоянно падат някакви плочи, появяват се дупки. Преди две години бе направено конструктивно обследване, което поискахме от Областната управа. Тя дори обжалва пред съда да не го прави, но съдът разпореди, че такова обследване трябва да бъде направено точно от тях”, посочи той.

Кметът на район „Средец” подчерта, че в петък официално се е обърнал с писмо към областния управител този паметник да бъде деактуван, тоест да не бъде държавна собственост, а да стане общински. „Хора от моя екип направиха едно проучване в Държавния архив. Извадихме и проверихме хиляди документи, за да докажем, че паметникът отговаря на изискванията в Закона за общинската собственост от 1996 година. А именно, че ако нещо е построено с доброволни дарения на гражданите – то е общинско. Това, което установихме е, че паметникът е построен с доброволни дарения от работнически колективи и най-различни хора".

Според Трайков този паметник не заслужава да бъде на такова централно място в София. „Скулптурните фигури трябва да бъдат съхранени. Това е и желанието на автора им. А какво да стане с пространството – това трябва да помислят хора с експертиза в градоустройството и парковото планиране".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 решено

    38 134 Отговор
    Този памятник срами небето и земята . . .
    Немам какво да добавя!
  • 2 пешо

    117 24 Отговор
    тоя палячо нищо не може да реши
  • 3 Чеп

    99 18 Отговор
    Тоя и подобните му могат само да ми сложат презерватива на гегата с уста.
  • 4 (⁠☞⁠ ⁠ಠ⁠_⁠ಠ⁠)⁠☞

    31 97 Отговор
    С Ъ Б А Р Я Й !!!
  • 5 Към "политиците" и депутатите:

    108 15 Отговор
    Когато назрее криза как да си поделите баницата веднага вкарвате някакъв "Световен" проблем от който зависи съдбата на хората. Така беше с проблема за герба, който го разтакавахте няколко години, но заплатите вървяха, сега паметниците ви бъркат. А лумпените ги заливат с боя или чупят подстрекавани от вас! То за това е ПАМЕТНИК за да има памет, пък кой как ще го тълкува за вас е въпрос на политическа конюктура. Сега на умряла котка нож вадите, ГЕРОИ!
  • 6 ТаУмВзе

    25 8 Отговор
    Стълбове бол! 9.8мс
  • 7 Българин

    85 16 Отговор
    Евроатлантически рев за бой!
  • 8 3.14К

    94 12 Отговор
    Трайчо по-добре да си трае, че както е тръгнал някъде ще настъпи мотиката.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 жук

    79 11 Отговор
    Прайдчо,Трайкай си,да не ти останат цайсите сираци.Не разпалвай туй което немож изгасиш.
  • 11 хихи®

    87 14 Отговор
    Трайчо, ти гоем!!!! Много гоем!!?
    Заеми се с нещо мнного по-гоемо.
    Събори АЕЦ Козлодуй, Съветски е, по-голям е, и е по-голяма пропаганда и като го събориш ти и другите нищонеправещиумнокрасивижълтопъветници ще полъчите множествени ор...зми. и ще откъснете България от съветското влияние
    хи хи хи хи
  • 12 трайчо

    68 10 Отговор
    а да се сещаш за някакъв договор между русия и българия за руските паметници у нас?!? кафа от словоблудство!
  • 13 ЛИЛИ

    80 8 Отговор
    КАКВО СТАНА С УКРАИНСКИТЕ ПОБЕДИ БЕ КОЗЯЦИ

    Коментиран от #16

  • 14 ТТ=ПП=ДБ

    60 10 Отговор
    Б О К Л У К.
  • 15 ¹19008е

    28 29 Отговор
    Кога бе Трайчо ще го махните това позорище да не загрозява центъра на София ,а горите в Борисовата ги изрезахте ей така
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 33години

    71 7 Отговор
    само рушат и крадат.....
  • 18 007

    19 87 Отговор
    Само робите имат паметници на окупаторите им. Ние не сме роби вече 33 години. Веднага слагайте динамита и го пращайте при мавзолея!!!🇧🇬🇺🇸🇪🇺🇺🇦🇧🇬

    Коментиран от #89

  • 19 Сух

    28 4 Отговор
    Тепане!
  • 20 ще премахнем

    68 12 Отговор
    паметника,ще премахнем трети март,ще премахнем шипка,ще премахнем александър невски.закривай РБ.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тотеми на руският окупатор

    17 70 Отговор
    В България има 3900 тотема на руският окупатор. Но най емблематичните са МОЧА в центъра на София и някакъв с педалското име Альоша, стърчи над най старият град в Европа – Пловдив.
    Добре де, ама в България не е загивал или погребван нито един руски окупатор!!!
    Знам, че ни е сбъркана логиката, ама чак пък толкова...

    Коментиран от #55

  • 23 Никой отделен човек не е достоен

    63 10 Отговор
    Да дава оценка за паметник с толкова голяма историческа тежест
  • 24 Нострадамус

    70 8 Отговор
    Нищожествата с паметници се занимават.Бутането на мавзолея и паметника пред НДК е уникална българска простотия ! По цял Свят пари се правят от такива неща.
  • 25 Пълзяща руска окупация в България!

    15 49 Отговор
    Продажните ни политици намалиха населението на България с 3 милиона българи, но за сметка на това заселиха по морето над 1 000 000 руски генерали и полковници!
    500 000 руски имота по нашето море със собственици предимно руски генерали и полковници, средно по двама жители на имот = 1 000 000.
    Ще минат 10 години да се успокои положението и ще измислят „ референдум“!
    Те са търпеливи, умеят да чакат!
  • 26 мдаааа

    51 7 Отговор
    Много интересно... какво ли ще правят с какво ли ще се занимават жълтопаветната cгaн след като разрушат паметниците на pyските 0свободители, а това им е единствената политика, цел и идеидеология, ами те ще се разпаднат, а пък може би след това ще рушат и американските паметници на летците бомбили София, но .... но после, после какво ще правят... може би ще отидат да рушат и в другите страни.... може и Айфеловата кула да бутнат или до ФАЩ да отидат... статуята на свободата да оцапат!!!
    А може и римските останки да окепазят, все пак и те са били окупатори и то истински окупатори!!!
  • 27 Това недоразумение

    51 6 Отговор
    Набутано от Борисов в политиката тръгнал акъл да дава, и да прави оценки кой паметник къде да бъде!Да се оправи със сечта в Борисовата и Капитолия като е такъв ербап и разбирач, а не да мига на парцали!
  • 28 Аре бачкай малко Трайчо

    9 34 Отговор
    Решението го е открил Алфред Нобел преди 150 години..нарича се тринитротулол
  • 29 Да изгоним митрофанова!

    9 48 Отговор
    Тя внася разкол в българският народ!

    Коментиран от #36

  • 30 Интересен

    48 8 Отговор
    То и Бъки бомбата бутна мавзолея и сега гледа корените на цветята отдолу.Айде Трайко и ти върви по пътя на бъкъра.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Оги

    49 7 Отговор
    Трайчо, Трайчооо, Трайчо, независимо как му казват, ако не беше руско-турската война и руснаците не бяха решили да ни дадат свобода, а да ни присъединят към Русия като законно завоювана територия, сега или щеше да си турчин и да биеш тиквата в земята пред джамията или да си руснак, но България нямаше да я има. Факт, Трайчо.
  • 33 отегчен

    7 36 Отговор
    Няколко роми с кирки ще решат проблема.
  • 34 единен

    46 5 Отговор
    Тази мижетурка по добре да несе обажда защото мястото му е във затвора със прокопи.
  • 35 Тома Неверни

    34 5 Отговор
    Трайчо се направи на интересен и за сделката за стадиона на ЦСКА! Някакъв сън беше сънувал! На другия ден омекна ,друг сън май сънува! И с паметникът ще е така!
  • 36 Последния Софиянец

    42 5 Отговор

    До коментар #29 от "Да изгоним митрофанова!":

    Този паметник е строен с пари дарени от народа и народа трябва да реши за него на референдум.

    Коментиран от #48, #52

  • 37 Позор!

    34 6 Отговор
    Как не ви е срам? Държавата нямала интерес. Бил построен с дарение от работници. И е държавна собственост. А къде е държавата? Много е лесно да му понижавате статута, а после да си построите гей бар. Хитреци.
  • 38 Съда ни е путинофилски

    8 31 Отговор
    Пак пуснаха шефа на русофилите да замине за Масква!
    Сега той от там ще води антибългарска дейност!
  • 39 ввв

    11 47 Отговор
    Идея нямам, защо трябва да има такъв паметник! Руснаците не са ни освободили, а поробили.
    Русия обявява война на България а българите организирани от комунистическата партия ги посрещат с цветя храна и рози. Естествено и един войник не е пратен срещу тях защото са знаели че обричат войниците на явна смърт. Междувременно е направен и преврат и комунистите взимат власта. Руснаците са посрещнати като богове със викове, възгласи и неподправена радост. Давали са им цигари, ракия, вино и хранителни продукти направо са ги тварили по камьоните им, салами, луканки - всичко! Бедния руски войник си е задал още тогава въпроса, защо аз комунистическия човек живея в мизерия а тези хора с цар и фашистки режим живеят по-добре и имат?
    -
    Какво е станало после, за изведените по тъмно и избитите елит и интелегенция от руската армия и нашата КП няма да говорим, то е ясно на всеки. Лошото е че са убивали елита на държавата ни, офицери, лекари, аптекари и всички умни и учени хора по онова време. Оставили са овчари и черноработници.
    -
    След края на войната руската армия остава тук от 1944 до 1947 ние българския народ и държава сме изхранвали и издържали руската армия! Искали са ни тонове храна, тютюн, техника и цигари. Заради тази издръжка България изпада в икономическа криза и въвежда отделен фонд за внасяне на пари от хората и купонната система.
    Зверствата на руския пиян войник докато е на издръжка в България са много и ще ми трябва доста време да ги опиша, затова накратк

    Коментиран от #85

  • 40 Край

    44 8 Отговор
    Абе а знае ли някой ЗАЩО нито една българска пушка не гръмнала срещу "окупаторската" съветска армия. Нито един гарманофил нито един американофил англофил не проявил кураж да метне една пиратка по Червената армия. Ще мълчите сега като неми немци. Българите и руснаците сме братя за това.
  • 41 Дайте на съд тези, които не са изпълнили

    6 36 Отговор
    решение на СОС от 1993 г . за демонтиране на този тотем на руският окупатор!
  • 42 Българи

    40 3 Отговор
    Абе хората вече едва издържат на це и и на бедност те тръгнали с паметници да се занимават. Еййй гробищата вече не можат да си позволят надгробни плочи а ги слагат в урни еее гадове почнете да мислите за народа спрете да ни балаамосвате
  • 43 ввв

    9 33 Отговор
    затова накратко.
    Разбивали къщи, опозорявали цели семейства, прегазвали деца и хора с коне и камьони, заграбвали и плячкосвали всичко което им хареса... дори СССР им позволил отделни колетни пратки към близките им, на обикновените редници до 5кг пратката а на по-висшите до 15-20кг. Така правителството им едва ли не озаконило кражбата и изнасянето от БГ.
    -
    И този паметник е построен от сервилното ни правителство тогава от страх и сега от страх не правят нищо, но Русия, ще направи каквото е решила със и без сервилност от наша страна... и само ще се изложите накрая, както винаги!

    Коментиран от #46

  • 44 Трайчо Корумпето

    30 4 Отговор
    Участва в схеми с Вълка, съсипва общинска собственост, паметникът му е проблем. Говняксмрадливщегниешвземятаселянинмръсен.
  • 45 Град Симитли

    17 4 Отговор
    Като го натъпче в необятния @нус на Иво инджев?
  • 46 Смени си памперса деде

    8 5 Отговор

    До коментар #43 от "ввв":

    и лягай за спиш.

    Коментиран от #54

  • 47 Малтин Димитлов

    36 5 Отговор
    Хората си заминаха от страната, скоро и държавата ще си замине, а на тия паметниците им пречат и с това се занимават да си взимат заплатите!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Русофилите губят почва под краката си

    9 24 Отговор
    избива ги на агресия! Като нищо пак ще гръмнат църквата Света Неделя!

    Коментиран от #51

  • 50 Васил

    17 4 Отговор
    Аз пък мога да разкрия как ще се разреши казуса наречен - Трайчо Трайков.
  • 51 681

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "Русофилите губят почва под краката си":

    Няма лошо, ако вътре е пълно с птедатели. Прекрасно дело би било
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 руZофилите V шOк!

    8 19 Отговор
    Бас хващам, че за руZоробията Моча е по-скъп от този на Цар Освободите.
  • 54 слагам презерватива

    0 7 Отговор

    До коментар #46 от "Смени си памперса деде":

    И си лягам с оная дето те завива.
  • 55 Йорданов

    30 9 Отговор

    До коментар #22 от "Тотеми на руският окупатор":

    Някои хора са толкова заслепени от наистина трудно обяснима русофобия, че се самоунижават с крещящи противоречия в това, което пишат в коментарите.Съветската армия ни била окупирала, а пък една пушка не пукнала срещу окупатора!Къде има по света такава окупация, къде има друг окупатор посрещнат с хляб и сол , цветя и все народни веселия?!Никъде!Някой дори казват, че Русия два пъти ни била окупирала.И освобождението от османско иго също било окупация!Това е някаква шизофрения, няма друго обяснение!Бях решил да не се унижавам отговаряйки на такива коментари и постове , но пак не издържах!

    Коментиран от #58, #83

  • 56 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 20 Отговор
    МЯСТОТО НА ........ ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКИТЕ ОКУПАТОРИ Е ........ МУЗЕЯ НА "КОМУНИСТИТЕ ТЕРОРИСТИ" ........... ФАКТ !
  • 57 Българин

    5 21 Отговор
    Въпреки яростната съпротива на петата колона на Москва МОЧА ще бъде махнат от Борисовата градина. След него същото ще се случи и с другите мастодонти в прослава на окупатора!

    Коментиран от #60

  • 58 Марина

    5 11 Отговор

    До коментар #55 от "Йорданов":

    ЗСПЧ ли си, че пишеш БКП пропаганда?

    Коментиран от #61, #66

  • 59 Перо

    30 4 Отговор
    И понеже паметника е построен с обществени и доброволни средства, трябва да бъде унищожен от сегашните държавни и криминални престъпници, дошли на власт с фалшификация на изборите и чуждо финансиране! Паметникът е неразделна част от българската историческа действителност и отразява определена епоха. Не Може всички нови властници да определят, че света започва от тях! Защо концентрационните лагери в Австрия, Полша и Германия не бъдат разрушени, щом са строени от Хитлер или когато се касае да се величае ционизма и и да се вменява вина при преследването на измислените нацисти-евреи, тогава може! Защо не бъдат унищожени съветските паметници в Австрия,Германия, Унгария, Чехия или само тук са престъпниците ще се подмазват на хора, които подържат тези паметници, криво разбран слугинаж! Какво пропагандира този паметник, когато нито има съветска армия, нито СССР? Тези паметници от миналото имат образователна и културна ценност, а тук простотията и неграмотността може само да руши и слугинства на чужди интереси!

    Коментиран от #74

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Сините комунистически ятачки

    4 4 Отговор

    До коментар #58 от "Марина":

    да не се обаждат.
  • 62 РУСНАКА

    11 7 Отговор
    ТОЯ СИ ТЪРСИ БОЯ

    Коментиран от #69

  • 63 Скот Ритър

    25 7 Отговор
    На всички русофоби ще им кажа, че руски паметници има във Виена и Берлин и никой не мисли да ги мести. Скоро ще искате и докторския паметник да махнете, но паметника на американските и английските летци бомбандирали София празнично откривахте преди 13 г, а само в София са унищожени над 5300 сгради над 1300 умрели и над 3000 ранени. Мразете СССР, но не мразете Русия. Четете и ще разберете, че ако не е бил СССР нямаше да ги има много български успехи. Народ, който не помни историята си е обречен да я изживее отново.

    Коментиран от #64

  • 64 007

    11 21 Отговор

    До коментар #63 от "Скот Ритър":

    Русофил=Българофоб. Ето и фактите.
    Най-големия противник на Съединението-рассия
    Кой насъсква сърбия 1885г да ни нападне в гръб-рассия
    Кой дава на румъния Северна Добруджа като компенсация за окупирането на Бесарабия-рассия
    Кой е арбитър на съюзниците в балканската война, но не се намесва да възстанови справедливостта-рассия
    Кой ни напада ПСВ в Добруджа, където нашите войски го разбиват-рассия
    Кой ни окупира 1944г без България да е изпратила 1 войник на източния фронт и 2 години безчинства, изнася златото и архива на България-съветска рассия
    Кой ни държа 45 години във фактическа окупация и робство-съветска рассия!!!!!!!!!!!
    Русофил=Българофоб

    Коментиран от #72

  • 65 89099

    14 5 Отговор
    Що говори глупости?Щом паметника е с дарения от граждани и работнически колективи,бил " общински"!Ами точно обратното Трайчо!Сега ще си прехвърлят топката!Паметника не ни е главния проблем в момента.Виждаме ,че се води война по никакви правила и арогантно,но защо тикате постоянно паметника пред очите ни,това не е проблем на Украйна и на днешна Русия,а последица от тоталитарния период.Лора Крумова пак са я юрнали към псевдоатлантизма.Когато си решим кризите,дневния ред,икономиката,социалните ,ще говорим и за паметника.Стоял 50 г. и сега хоп.То и мавзолея не трябваше да се събаря,най здравата сграда,най сигурното бомбоубежище,само мумията на Димитров,е кой да мисли?Така,че престанете!
  • 66 Йорданов

    3 1 Отговор

    До коментар #58 от "Марина":

    Кое от написаното не е вярно? Да казваш истината е пропаганда и да аз съм пропагандатор!
  • 67 Коментар # 38 съда ни е......

    14 4 Отговор
    Неграмотнико, ограмоти се първо и след това се опитвай да"тролиш". Не "съда",а съдът и град "Масква" няма, на руски и на български се пише Москва. До кое отделение си учил или с връзки си си купил дипломата? Явно ставаш само за трол.
  • 68 ТРАЙЧО ЧАКА ПАРИ ДАЙТЕ СМЕТКА ДА ДАРИМ !

    10 3 Отговор
    САМО ДА НЕ СЕ ЗАГРОБИ ТОЙ САМИЯ ПОКРАЙ ТОЯ ПАМЕТНИК ЧЕ МНОГО НИ Е НАДАЕЛ !
  • 69 ТРАЙЧО , ТРАЙ СИ ЧЕ ДА НЕ СИ НАМЕРИШ

    16 4 Отговор

    До коментар #62 от "РУСНАКА":

    ТОВА КОЕТО ЗАСЛУЖАВАШ МРЪСНИКО !
  • 70 Тома

    16 4 Отговор
    Държавата вече се управи и стигнахме вече до паметника.Бравос
  • 71 българин

    4 18 Отговор
    единственото решение е да се премахне. Да направят едно мини копие и да го дадат в музея. 3968
  • 72 Разграничи периода

    8 4 Отговор

    До коментар #64 от "007":

    Бъркаш царете!Фактите и да са верни, ние сме освободени от Александър ||,тогава участват главно доброволци офицери и войници,както и медицински сестри между тях и графини.Александър || въвежда либерални закони и отменя крепостничеството.Убит е през 1881 г.След него на власт е Александър ||| сина му,който отменя всичко и връща старото положение.И по негово време сме нападнати.Както и при нас,едно е било при Вълко Червенков и Г.Димитров,друго при Живков,при Луканов най зле,мутринско време,при Виденов катастрофа и хиперинфлация,обезценка на лева.В СССР е същото,най добре при Брежнев,най зле при Сталин и после при Елцин.Но народа е един,само го лашкат наляво надясно!Ние сме имали късмет че тогава на власт е бил Александър ||,при следващия нямаше да се случи.
  • 73 ХАРОН

    10 6 Отговор
    Иска ми се всички исторически събития, паметници, спомени и знаци да бъдат заличени и изтрити от съзнанието на българина. Искам всичко да започне отначало с Америка за България, Кирчо, Ристо- юристо и Антоанета с Фарфалета и Ганьо бояджията. Искам 4 ти да е по- почитан от 6 ти, а 3 ти да е резервна дата. Искам да ви стигне любовта на българина когато страда от вашата продажба некомпетентност!
  • 74 Иван4о

    3 9 Отговор

    До коментар #59 от "Перо":

    Умгарците разрушиха!

    Коментиран от #77

  • 75 абсолютно

    10 2 Отговор
    тоя не го показвайте повече
    еееййй, виж кво става с цените на стоките ма , кво си се загрижила за паметника!!! а лесно ти е на теб, намазваш по десет бона на месец!!
    махането на паметници струва пари!!! тоя ли ще го плати
  • 76 абсолютно

    8 2 Отговор
    тоя не го показвайте повече
    еееййй, тая е виновна, че го кани тоя да си прави тъпото предаване
    питай го за цените на стоките ма
  • 77 Перо

    9 3 Отговор

    До коментар #74 от "Иван4о":

    В Будапеща паметника не е разрушен!
  • 78 Тоя неуспял евроджендър

    11 2 Отговор
    единаствено може да "РАЗКРИЕ" колко вазелил ще си вземе в сакчето на път за ЦСЗ.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 пенсионер

    11 3 Отговор
    Предлагам Трайков да се уторизира да отиде в Европа и да им дава акъл, как да се освободят от паметниците, При тях са много стари и са най малко от преди 10 века. Господина не знае, че паметници не се пипат, независимо кой ги е построил . Дайте му възможност да опознае Европа, па може и да се научи на признателност най малкото. Лошо е когато не се учи истинската история на България, а всички се стараят да я променят. Само, че тя, историята не можеш нито да я заличиш, нито да я промениш.
  • 83 небрежнев

    6 12 Отговор

    До коментар #55 от "Йорданов":

    Тя русия и сега освобождава Украйна. Така освободи и Чечения, Нагорни Карабах, Грузия, Афганистан, Сирия, Либия, Чехословакия, Унгария, Северна Корея...
    Разликата с България е, че народа ни наистина е бил окупиран и потискан от турците. Който и да е изгонил турците, то ще сме му вечно благодарни. Проблемът е след това какво прави русия:
    - налага ни окупационен дълг от 28 млн златни лева (три пъти повече от цената на Аляска)
    - разпокъсва България на 7 части, като нито една не е независима (Княжество България - васално на Султана и окупирано от русия; Източна Румелия - автономна област в Турция; Поморавието - дадено на Сърбия; С. Добруджа - дадена на Румъния като компенсация за отнетата й от Русия Бесарабия; Македония, Тракия и Бломорието остават в Турция)
    - Русия е против Съединението и против Независимостта
    - Русия ни обявява две войни
    - Русия кара Сърбия да ни нападне и губим Балканската война
    - След 1944 г. реално сме с марионетно просъветско управление и България изостава драматично в развитието си...

    Не случихме на освободител :(

    Коментиран от #88, #92

  • 84 Цеко

    12 4 Отговор
    Този л@йнар ли ще решава съдбата на Паметника на Освободителите от фашизма?
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Име

    5 1 Отговор
    Глупаво е - но СДС очакват да се разкрием - еми няма как да стане, чорбаджи.

    Ще чакате столетия да хванете нещо за шлифера.

    То - в училище всички тъпанари станаха - дисиденти.
  • 88 Перо

    12 3 Отговор

    До коментар #83 от "небрежнев":

    Ами да сме се освободили сами от турско робство, като сърбите и гърците, 50 г., преди 1878 г. Още тогава е имало про-турски чорбаджии и предатели, като сега, които са пречили! Руски военни бази не е имало в БГ, нито след Освобождението от турско робство, нито след ВСВ за разлика от сега с неруски военни бази! Явно си прост джендър от ПП и ДБ, скаран с историята!

    Коментиран от #90

  • 89 900000

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "007":

    Явно си от циганската махала. Излез навън, отиди до Виена, Лондон, Париж, Берлин, Прага...из цяла Европа има паметници и никой не ги събаря! Но там живеят цивилизовани хора, а тук- аборигени!!!

    Коментиран от #96

  • 90 да да да

    6 8 Отговор

    До коментар #88 от "Перо":

    Не е имало бази само дето си хранил и издържал руската армия от 1944 до 1947 края.
    500 000 войници имаш ли идея как се издържат? А знаеш ли, че това е постановено от Съветския съюз и България е била длъжна да удовлетворява всички нужди на тази армия дори след войната? Има документи колко е струвало това на НРБ тогава. Запознайте се с историята, помислете с главите си след това и после коментирайте... Не вярвайте сляпо на идеали и не си правете кумири без да се запознаете обстойно с фактите!

    Коментиран от #91

  • 91 така си е

    2 3 Отговор

    До коментар #90 от "да да да":

    Но това е защото и тогава и сега политиците ни са били без капчица достойнство.
    Сервилничили на Русия, както сега сервилничат на ЕС и Америка, но и на Русия.
    Разбираш ли къде е разковничето и какви хора са ни управлявали и управляват - срам ме е да пиша повече!
  • 92 Йорданов

    10 2 Отговор

    До коментар #83 от "небрежнев":

    Изписал си една камара лъжи покрай две истини.Типичен опит за професионална пропаганда, само, че не много успешен, защото да обвиняваш Русия за разпокъсването на българския етнос на 7 части си е кауза пердута.Всички знаят, че това е заслуга на дедите на нашите днешни приятели организирали т .н.Берлински конгрес, ревизирал предварителния договор за капитулация на Османската империя и по този начин ликвидирал българската мечта Санстефанска България!Ако нямаше Берлински конгрес нямаше да има, нито Балканска война, нито Сръбско-българска война, нито Междусъюзническа война, нито дори ПСВ , а най-важното нямаше да има т.н.Македонски въпрос.Залагат се глобални "бомби "и се чакат понякога столетия за да избухнат.Това продължава и в наши дни.
  • 93 венцислав топалов йотов 59ти набор

    8 5 Отговор
    Паметника не трябва да се пипа ! Това е акт на признателност на храбрите руски войници оставили костите си по тази земя за да освободят благодарния български народ от игото на фашизма и капитализма и да го тласне по светлия път на социализма изградиха една цяла епоха храбрите братя съветски войни и братя по кръв и оръжие - да живей

    Коментиран от #95

  • 94 оня с коня

    5 7 Отговор
    След като за Русия ОФИЦИАЛНО сме "Вражеска държава",логично е и всякакви техни Паметници да са "Вражески паметници".И няма "ама те руснаците са проливали кръвта си да ни освободят" или разни подобни Исторически Глупости,има Реалност че живеем Днес и Сега,и нещата с Русия са "или ние да сме живи,или те- умрели".

    Коментиран от #97

  • 95 Чокумба

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "венцислав топалов йотов 59ти набор":

    Леко, леко, моля те. Ще си сецнеш аортата за нема нищо. Дишай !
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове