Last news in Fakti

9 Март, 2023 06:34 1 184 11

Проф. Румяна Коларова: Имаме афективна поляризация при политици и избиратели

  • румяна коларов-
  • политолог-
  • избори-
  • поляризация-
  • партии

Това състояние може да предизвика омраза и неприязън, заяви председателят на Българската асоциация за политически науки

Проф. Румяна Коларова: Имаме афективна поляризация при политици и избиратели - 1
Снимка: БГНЕС

Нагласите на политиците и на избирателите се характеризират със силно чувство на неприязън. Това каза в аудиокаста "Това е България" на Радио "Фокус" професор Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки, във връзка с настроенията на българските граждани и политици месец преди изборите.

"Нагласите и на политиците, и на избирателите в България все повече се характеризират с нещо, което ние наричаме "афективна поляризация“. Афектът е болестно чувство, то е много силно чувство на раздразнение, може да бъде на омраза, на неприязън. И всъщност партиите генерират и самата кампания до голяма степен има за цел да генерира подобна нагласа към опонентите. Надявам се, че това ниво на поларизация спада – надявам се, макар че то трябва да бъде измерено, за да констатираме накъде върви, и се надявам също така, че така да го кажем насочеността също така се променя. Защото вижте, най-силната и бих казала патологична форма на афективна поляризация е тогава, когато хората изпитват неприязън не само към определена партия, негативно отношение, но и към симпатизантите на тази партия. И бих казала, че т.нар. ефективна поляризация не е нещо ново в българската политика", обясни проф. Коларова.

Според нея през годините различни политически субекти са били обект на поляризация. Преди е била БПС, след това ДПС, а в момента е ГЕРБ.

"Първите 10 години от българската политика БСП беше обектът на омраза. Всички, голяма част от партиите генерираха своя електорален възход, ако щете експлоатирайки неприязънта към БСП и към съответно бившата комунистическа партия. След това знаете, че за дълъг период от време ДПС беше партията, към която се изпитваше ако не омраза, то неприязън и се генерираше подкрепа за т.нар. националистически или патриотични формации. След 2020 г. ГЕРБ стана обект на подобна негативна кампания. С други думи, това не е нещо ново и тепърва ще наблюдаваме колко ще продължи и с каква интензивност", каза проф. Коларова.

Професор Коларова смята, че тази предизборна кампания е по-различна. За първи път от две години партиите се ориентират към представяне на политики и цели, а не на неприязън една към друга. Според нея това е ключово обстоятелство, за да може да бъде съставено правителство.

"Тук големият въпрос е, защото всички знаем, че ако се формира правителство, то трябва да бъде коалиционно, и то нито една предизборна коалиция няма да може да получи достатъчно подкрепа, за да формира правителство. Тук въпросът е доколко предизборната кампания ще генерира непоносимост между политиците и между избирателите. Аз много внимателно следя. Мисля, че предизборната кампания се различава частично от това, на което бяхме свидетели миналата година, да не говорим за по-миналата година, да не говорим за изборите 2021 г. Но едновременно с това, все още не виждам това фокусиране върху приоритети, което може да стане основа за формиране на някакъв вид многопартийно правителство в следващия парламент. Защото ясно е, че ако си говорим за идентичности, ако си говорим за конфликт, противопоставяне и т.н., това няма да бъде основа, но виждам, че има политици, които се ориентират все повече и повече именно към това – към конкретни, съвсем ясни цели и приоритети. Но е ясно също така, че част от неизбежните цели и приоритети на едно правителство, бъдещо, не са удобни за предизборна кампания", каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чорлавата

    11 3 Отговор
    другарка не пропусна да пръсне отрова към Промяната , че от 2 години кампанията била по - различна.......

    Коментиран от #7

  • 2 Хаха

    11 3 Отговор
    Отгледаната в червено комунистическо котило другарка Коларова, в последните години стана първа гербаджийска мажоретка... Важно е откъде идват парите явно
  • 3 Даниел Немитов

    10 3 Отговор
    Имаме и ефективна излагация на професори.
  • 4 ха ха

    5 0 Отговор
    20тина години идиокрация си казват думата , омразата като основен двигател на общественото развитие , после се чудите що планетата иска да ни затрие
  • 5 Мнение

    9 1 Отговор
    Дърта афективна скочубра. Отврат.
  • 6 гост

    3 2 Отговор
    Цивилизациите до сега твърдяха, че се основават на любовта и справедливостта, но не към хората, а по-скоро към боговете. Днешната цивилизация се основава на ОМРАЗАТА! Управляващите се нуждаят постоянно от война и враг, от който да се страхуват хората и този враг трябва да се МРАЗИ! Дали ще бъде СССР, САЩ, Китай, няма значение, но най- добре е това да бъдат съседните народи. Важното е човешкото съзнание да бъде разчленено от медиите и след това да бъде така манипулирано, че да МРАЗИ! По такъв начин то става правоверно на управляващите, а ПРАВОВЕРНОСТТА Е ЛИПСА НА ПАМЕТ И МИСЪЛ! ПРАВОВЕРНОСТТА И БИЗСЪЗНАТЕЛНОСТ И БЕЗВРЕМИЕ!
  • 7 Уточнение

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Чорлавата":

    Промяната е по зле и от ГРОП. Долни безродни майцепродавци !
  • 8 Ципуров

    1 0 Отговор
    Десет години след началото на така наречената Демокрация , стигнаха хората да разберат що е то Партокрация и как това се превърна в професионална Клика и родова прослойка живееща като величия надменни на гърба на собствен народ и европейски средства. Мразим ги безплатно и чистосърдечно. Ненавиждат ги дори гласуващите собствени членове ,но пуста Алчност . Кучето гледа да се докопа до кокълче след като оближе обувките на тартора главен крадец. За това и се отнасят с хората като с роби и кучета . За това и живота е мизерен . Къде са Ви помощите за гориво , помощите в пандемията и въобще знаете ли как нищо не компенсираха ,за разлика от всички останали Европейски държави . Компенсираха бизнесите от които са на процент и пълнят партийни каси . Трябва да си като тях и сигурно в един момент сам ще се намразиш.
  • 9 Ха ха ха

    1 0 Отговор
    Ами затъжих се за тая баба умна като на овцата майкай
  • 10 мдаа

    1 0 Отговор
    До това ни доведе ефективната дебилизация и демонстрация на непукизъм, което не може да не предизвика реакция на аудиторията.
  • 11 Ханс

    0 0 Отговор
    Щом деца на убийци стават професори и ежедневно ни казват кой и как да ни управлява сме добре!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове