Last news in Fakti

9 Март, 2023 07:39 815 16

Иван Гешев пред студенти: Наказателната репресия трябва да е крайният вариант, има и други методи

  • главен прокурор-
  • студенти

В държавата хората мислят, че всичко е наказателна отговорност, че всеки трябва да влезе задължително в затвора. Но не всеки път това е така, каза главният прокурор

Иван Гешев пред студенти: Наказателната репресия трябва да е крайният вариант, има и други методи - 1

"Обичам да съм прокурор, но най-приятната част от живота ми беше когато бях следовател. Ограниченията от това да си главен прокурор са огромни в личен план, но смисълът на професията е да помагаш на колегите си, да ги защитаваш и в крайна сметка да направиш нещо за системата и страната“.

Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на среща със студенти от кръжока по наказателно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски“, които гостуваха на прокуратурата в Съдебната палата в гр. София. Ръководител на кръжока е проф. Лазар Груев, бивш председател на Върховния касационен съд.

В държавата хората мислят, че всичко е наказателна отговорност, че всеки трябва да влезе задължително в затвора. Но не всеки път това е така. Интересът на обществото е - не да храни някого в затвора, а когато има причинена материална щета, тя да бъде възстановена, да има превенция и неотменимост на наказанието, каза Гешев.

На срещата присъства и преподавателят в катедрата доц. д-р Николета Кузманова, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Срещата бе по желание на студентите. Проф. Груев уточни, че е била проведена анкета сред тях и мнозинството са пожелали да се срещнат с главния прокурор. Заедно с него при студентите бяха и заместник главните прокурори Даниела Машева и Красимира Филипова.

Пред младежите Иван Гешев подчерта, че има други по-ефективни методи, с които може да се постигне много по-голям резултат, отколкото със средствата на наказателната репресия. "Тя трябва да е крайният вариант“, каза главният прокурор.

Той посочи още, че диалогът между практикуващите юристи и представителите на академичната общност помага на магистратите да излязат от рутината. "Необходима е по-директна връзка между практиката и науката“, заяви главният прокурор.

Иван Гешев и проф. Лазар Груев се обединиха около мнението, че са необходими спешни промени в Наказателния кодекс, но те трябва да бъдат направени внимателно. "Най-много промени в Конституцията са правени в частта за съдебната власт. Особената част на Наказателния кодекс е кърпена, кърпена и има толкова противоречия в размерите на наказанията.

"С изменения в закона на парче, без промени в Особената част, няма да решим проблемите в наказателното право и процес“, каза главният прокурор.

Иван Гешев отговори на множество въпроси на студентите, които се интересуваха както от проблемите в работата на прокурорите, така и от трудностите при разследването, особено при корупцията и киберпрестъпленията. Главният прокурор обясни, че за да се догони нарастващия темп на модернизация на този вид престъпления прокуратурата разчита основно на три механизма – техника, взаимодействие с партньорските служби и постоянно обучение на магистратите.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моканина

    16 0 Отговор
    Боже, колко мъка има по тоя свят....
  • 2 Едно

    12 0 Отговор
    голямо нищо , обиколки около проблема !
  • 3 УЖАСЕН

    16 1 Отговор
    Най-големият бандит ще учи децата на правосъдие.
  • 4 ДПС, ГЕРБ,БСП, Възраждане - крадци

    11 1 Отговор
    Горкият, дали знае какво ще прави след мандата си!
  • 5 Време е!!!

    10 1 Отговор
    След колко време ще бъде сменен по конституция?
  • 6 Баце

    12 0 Отговор
    Храбрец, да видиш!. Досега не смееше да стъпи в СУ, защото там не са го приели навремето и умните студенти го стряскат и на сън.
  • 7 Аугусто Пиночет

    2 1 Отговор
    Гешефт е радост
  • 8 Даниел

    7 0 Отговор
    На демократично мислещия човек фразата наказателна репресия,не би трябвало да съществува в речника му!
    Трябва да има справедливи наказания за заслужилите го,но за сега прокуратурата не е наказала сериозно нито един “заслужил”,в името на обществото и благото му,каквато е работата на прокурора,да държи справедливостта на пиадестал!
  • 9 мъкаааа

    5 0 Отговор
    "Обичам да съм прокурор и да си играя на прокурор!"
  • 10 Гешев че много обичал дае Прокурор.????

    5 0 Отговор
    А на времето Сашо Дончев каза в една Телевизия, че много обичал да Работи газ!!!!? Да си умре от смях човек!!
  • 11 Репресиран

    5 0 Отговор
    Да Финансовата репресия и кражбата на бизнеси са много по-ефективни.
  • 12 Демократ

    3 0 Отговор
    Лектор пред студенти най-проваления и виновен за катастрофата в България ,гл.прокурор на мафията, това е пълно падение. Трябва да спасим децата си .
  • 13 хххх

    2 0 Отговор
    Toва гешев излезе еврейче..
  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    "Борисов ни пазеше от полицията, но заграбваше 80% от оборота ни. Не съм виждал по-алчен човек от него. Нашата организация го интересуваше повече от политиката и партията му" - Митьо Очите,само преди пет лета...И му отложиха делото за пореден път... След колко време ще го освободят?

    Коментиран от #15

  • 15 Бесен- _Язовец

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    По давност вече трябва да е оневинен!
  • 16 Този

    1 0 Отговор
    Невежа тръгнал да облъчва студенти с простата си тиква.Тоьо добре ли е ?На кого си помогнал ,на колегите си магистрати-мафиоти,като криете с Цацаров списъка на 38-те магистрати и политици,които не са декларирали сметки и имоти,които имат в чужбина.Вярваш ли си на това,което говориш,защото и ние не ти вярваме.Барцелона гейт,чекмеджето с евраците и кюлчетата,КТБ.,кога ще разпиташ Божков.Гешов бездействието и възпрепятстването от теб на тези дела е съучастие.ОСТАВКА некадър...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове