Last news in Fakti

10 Март, 2023 09:50 4 217 75

Ричард Алибегов: Клиентите си поръчват една пица с две чинии

  • ричард алибегов-
  • цени-
  • заведения-
  • клиенти

В последните години около 18% от заведенията затвориха врати. Те се натрупаха много неща - Ковид-19, война, нямаше време да се възстанови финансово секторът", категоричен бе той

Ричард Алибегов: Клиентите си поръчват една пица с две чинии - 1

Високата инфлация постави своя отпечатък и върху заведенията за хранене. Като отворим менюто, често цената не е същата в сравнение с предишния месец.

"Този скок се наблюдава от 2019 насам. Много ще кажат: "Да, получавате компенсация за ток, намалено ДДС, защо цените са високи?", компенсацията, която получават всички за ток, е 200 лв. за над мегават час. Тоест, ако стигнем 200 лв. без компенсации, това би било 3 пъти по-скъпо от 2019 година. В момента токът, след компенсация, е 3-4 пъти по-скъп, отколкото 2019 година. Този ток е по-скъп за всички, нашите цени се формират от това какви разходи има дадено заведение", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

Става въпрос за разходи за наем, разходите за персонал.

"В нашия сектор от 2019 насам всичко е скочило по 3-4 пъти. Хората, които ни карат продуктите - производители и вносители, са вдигнали минимум 2 пъти цените към нас. А заведенията са вдигнали цените от 12 до 15%. Говорим за масовите заведения. За разлика от хранителните стоки, където става въпрос за 5-10 вериги, тук говорим за бизнес, където всеки сам си преценя как ще изглежда цената в менюто. От всички 23 хиляди търговски обекта в България над 90% са семеен бизнес. Един може да продава шопската салата за 10 лв., друг може да прецени, че неговият разход за шопската салата е 8 лв., а друг може да я продава за 12 лв.", допълни Алибегов.

Той е категоричен, че техният бранш е част от българската икономика.

"И когато бензинът е по-скъп, газта е по-скъпа, токът е три пъти по-скъп, разходите за персонал са се вдигнали за последните 2 години, няма как да кажем: "Ама заведенията вдигнаха цените". Но не може да актуализираме менютата нонстоп. Имаше период в началото на година и края на миналата година, когато ежеседмично получавахме мейли от нашите доставчици, че цените се вдигат с 5%, след това още 4%. Имаме спад на потреблението, да, заведенията са пълни, но на определени празници. Спадът е около 20% спрямо миналата година. Хората си поръчват или само основно, или само салата, или една пица с две чинии. Хората са притеснени", подчерта председателят на Българската асоциация на заведенията.

В неговата верига последната актуализация се е случила през септември месец.

Попитан какво ще се случи, след като компенсациите им приключват през месец март, Алибегов отговори: "Мисля, че служебният кабинет ще поеме политика за удължаване, или трайно да падне цената на тока. Много хора от нашия бранш минаха на газ, защото тя беше много по-евтина, отколкото електричеството. Тези хора в последната година и половина няма 1 лв. компенсация, плащаха двойно по-големи сметки, отколкото ние за ток. Много от тях не успяха и да оцелеят", добави Ричард Алибегов.

От думите му става ясно, че има огромен отлив на кадри в бранша им.

"След тях не идва нищо, секторът стои още като несигурен за хората. Абсолютно никакъв интерес няма. Принудени сме да работим с хора от чужбина, което също оскъпява крайния продукт. В последните години заради всичко около 18% от заведенията затвориха врати, но това са данни от началото на миналата година, трябва да се актуализират. Те се натрупаха много неща - Ковид-19, война, нямаше време да се възстанови финансово секторът", категоричен бе той.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 шегичка

    60 0 Отговор
    Па то пицата стана по-скъпа от кристалите в нея.
  • 3 Опааа

    116 0 Отговор
    Ей тоя тъпанар много дразни! При 9% ДДС тия се оляха с цените! Салата 300гр.-12.00лв.!🤦‍♂️ Изобщо не го слушайте тоя престъпник!

    Коментиран от #59

  • 4 Клиент

    63 0 Отговор
    Тебе искам да те поръчам като дроб сърма с 2 чинии
  • 5 Клиент

    84 0 Отговор
    Намали цените ,неизкъпан ман.ал
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 мазен келнер

    72 0 Отговор
    Това да консумираш в БГ заведение си е чист мазохизъм.
  • 8 прекалено много

    62 1 Отговор
    са ресторантите у нас. Това е показателно какво е развитието на иконимиката и е типично за бедните държави
  • 9 шиптърски ментраджия

    71 0 Отговор
    Алоо, Бегович, пицата е ястие за бедните. Докъде ни докара, една пица 40лв
  • 10 Леля Гошо

    67 0 Отговор
    Добра вечеря за двама, аперитив, салатки, основно, бутилка вино, десерт за дамата, 100 лева не стигат, и то преди ддс и бакшиш. Как да са пълни ресторантите?

    Коментиран от #21

  • 11 Време е

    67 0 Отговор
    Да затворят кръчмите защото те нищо не внасят в държавния бюджет и са почти изцяло в силия сектор.
  • 12 мдам

    44 1 Отговор
    персонала в заведенията масово е непрофесионален и твърде голям като количество, особено предвид храната която не се готви на момента. Размерите на менютата са абсурдни, не сезонни, порциите също.. Вместо да предложи реформи за целия сектор, как да се работи ефикасно, със сезонна кухня, нашия иска пари за фитнес абонамент реално. То се вижда кое му е важно.

    Коментиран от #18

  • 13 Опааа

    47 0 Отговор
    ШибаниятМангалПростНекъпанМиризлив!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 емо 73 канар

    50 0 Отговор
    Тоя кога ще спре да реве, като вдовица за !!! ???
    Да ходи да копае да види как се вадят парите.
  • 16 Шеф Пицончев

    41 0 Отговор
    Щеше да е странно, ако си поръчваха две пици с една чиния
  • 17 Мини пица

    31 0 Отговор
    Експертът по пиците Дянков, какво каза по въпроса?
  • 18 ХЕИ

    26 1 Отговор

    До коментар #12 от "мдам":

    И аз така смятам. Една да слага манджите в микровълновата и една да ги носи на излъганите посетители, други не е нужно да тичат напред назад и да доизнервят обстановката още повече.
  • 19 Правилото по света

    24 0 Отговор
    Е кухненската продукция да бъде 100 до 130 % от цената напродукпите но в България има кръчмарски картел.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 мдам

    14 4 Отговор

    До коментар #10 от "Леля Гошо":

    не стигат, щото Алибегов е назначил 15 човека за салатки, аператив, основно и бутилка вино (бутилка? верно?! жена ти мн пий ве) .. кое от изброените според теб ти готвят на момента?
  • 22 нешев

    36 0 Отговор
    А бе,смотаняк,
    24 000 лв оборот за една вечер,дали е с поръчки за една пица я две чиний.
  • 23 Това не е бизнес

    36 1 Отговор
    80 % от заведенията в България продават най-евтината възможна храна от години насам.

    С такова отношение към клиентите е сигурно че бранша отива надолу.
    Сега има спад във всичко отрасли на икономиката.
    Защо трябва някой да ви компенсира ресторантьорите?
    Понеже 1/5 част от клиентите вече не посещават ресторанти, хленчите данъкоплатеца да ви давал пари.
    Като цяло бизнеса Ви е примитивен и ще върви Само ако всички хора имат пари.
    Ще кажеш че да продаваш храна ниско качество в капанчето си на петорна цена си е добър бизнес?
    Забрави че е добър бизнес това в сегашните времена!!! Заеми се с по-полезна дейност и гледай по-малко какво прави стадото.
  • 24 Вуте

    13 0 Отговор
    Ееее , като не знае едновремешния виц : "Много работиме , ама и много се раниме / храним/. А сега - да поръчаме - едно бобе / боб яхния/ и пет лъжици и едно лимоне / една лимонада/ и пет чаши"....
  • 25 братле

    24 0 Отговор
    тоз майстор на кулинарията бих го питал евентуално за продукти за коса и някое друго упражнение... иначе около 5-тата му дума ти е ясно, колко рентабилен бизнес план има в тва окосмение горе...
  • 26 смърфа

    36 0 Отговор
    Бяхме с приятел в уж престижно заведение. Поръчахме 5 неща. Нито едно не ставаше за ядене - пълна отврат. За сведение - в казармата преди 40 год. ядяхме по-качествена храна. Но - готвачът / също войник/ знаеше , че ако се издъни - ще яде бой от "старите пушки" и се стараеше здраво и винаги питаше - "Хареса ли ви?". В никое заведение не са ми задавали този въпрос - просто ти хвърлят чиниите и - толкова...Интересува ги да платиш сметката с бакшиш. Нямам нищо против да дам бакшиш , но - първо - да остана доволен....Последно - в един ресторант във В.Търново ми хареса храната и обслужването / 2016 год./. И никъде другаде
  • 27 ПСР

    39 0 Отговор
    Ах,тоз не мога да го дишам!Плаче,ривтуни,все е недоволен,все се оплаква.Че на кой от нас,дето сме на свободния пазар,ни беше и ни е леко,нагъл?!Кръчмите ли са вся и всьо на таз икономика и общество?!
    Ами така е-скъпо е,обедняхме,качеството не е високо.И аз тъй поръчвам-една салата за двама,по една порция аот различни неща за двама.Като ми хареса,или не съм се нахранил,може и пак да поръчам.Нагъл.
  • 28 нннн

    36 1 Отговор
    И за таратора ли използвате много ток и газ, че е толкова скъп? Клиентите ви скоро само чинии ще си поръчват, ако вдигате така цените.
  • 29 Али - бегай

    19 0 Отговор
    Скоро и два кренвирша с осем вилици, като във вица да студента, който взел стипендия!
  • 30 Всички бг ресторанти са за

    20 0 Отговор
    Кошмари в кухнята
  • 31 тодо

    27 0 Отговор
    Бойкот на всички заведения
  • 32 7373737272

    20 1 Отговор
    Скоро един айрян с 4 сламки ще си поръчват по тия бирнирници.
  • 33 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    26 0 Отговор
    Значи продавате скъпо бе некъпания!
    Алчни кожодери!
  • 34 Хххихи

    7 1 Отговор
    На запад бабите си поръчат една пица и дават им 100 евро бакшиш, как е, памачирини, пинтии
  • 35 Геша

    24 0 Отговор
    Благодарете се че хората все пак поръчват нещо.Макар и пица с две чинии.Така ще се научите да цените клиентите си.
  • 36 Свобода

    21 4 Отговор
    Това е Благодарение на шефа ти Винету бе красавец.
  • 37 Алоизмамникът Зельо

    16 0 Отговор
    Този алоизмамник Али Бегай ще го назначим в укросиндиката на алоизмамниците!
  • 38 Ъъъ

    20 0 Отговор
    Още 2018-та съм си поръчвал чай в твоя бардак и съм плащал 5 лв какво нередно имаше със света, че чая по онова време ти беше 5 лв бе дългокос красавец, сега ако ида трябва да поне 6 лв ами една пица ако реша да изям, я си събирай чукалата и прави бизнес, които ти се отдава.
  • 39 пак бива

    15 0 Отговор
    щото още на са почнали да поръчват две празни чинии за двама ха ха ха
  • 40 Ъъъ

    18 0 Отговор
    И другото което ми се случи, седнах с момиче, което познавах от скоро и тя си поръча порция суши и аз си поръчах за мен порция суши и всичко дойде в ЕДНА чиния??? Викам wtf? И сервитьорлата вика ами вие нали се познавате?
    Ей за това си нямаш клиенти Б О Н А К!
  • 41 Брат с дебел врат

    11 0 Отговор
    За бога братя, не купувайте!
  • 42 тъп_сайт

    16 0 Отговор
    не ходете по заведения-лъжат ви във всичко и по много
  • 43 Леп и сол

    9 2 Отговор
    А за мене три чинии, моля!
    Ех, ако можеше да намерим чувалите от Хемус!
  • 44 али бегай

    13 0 Отговор
    Алибега е смешен аз ям 4 пици в една чиния щото пиците дето предлагат са детски нема как да се нахраниш с една отделно вдигнаха цените и направиха порции все едно си в детската градина>.
  • 45 схема

    3 1 Отговор
    Те взимат пица в две чинии после връщат само едната а другата чиния си я носят дома хората са хитри
  • 46 За протокола

    13 0 Отговор
    За да харчат пари в заведенията, хората трябва да ги изкарват в различните бизнеси. Но бизнесите не получиха държавните помощи, които отидоха при ресторантьорите и хотелиерите. А те оцеляха през кризата с помощта на държавата, а сега нито бизнес, нито заведения.
    Благодарим на "мъдрата" държавна политика.
  • 47 Деций

    19 1 Отговор
    Всеки е ревнал,и дърпа чергата от горе си.В колко заведения шопската салата се прави от качествени продукти?Купува се най евтиното,и се гони максимум печалба!10/12 лв за какво,за един пластмасов домат,пипер от буркан,малко лук,и настърган имитиращ продукт, естествено оливерниците ви са заредени с най скапаният зехтин трета преса на костилки,и най евтиното олио.Да не говорим за меса с изтекъл срок на годност.В крайна сметка нещо което не върви и няма клиенти за него до умира,никой не е застрахован или абониран за успешен бизнес.Повечето от собствениците не разбират от тази работа,да не говорим за персонала ловен от улицата,и готвачки от ясли и градини! Всичко ви е зле,а имате претенции! Сервиса има правила,всяко нещо има ред на сервиране и точното място на масата как да бъде поставено.Тези неща се учат и то не за един ден.6 месеца съм карал курс в Балкантурист за да придобия знания ,умения и диплома за барман и управител,колко от хората ви имат такава квалификация???Една шепа са останали.Вървете да гледате свине,там ще сте на местата си!
  • 48 Минева

    7 4 Отговор
    Глупости, който отива в ресторант си е направил сметката. При бою чеверме ли си поръчваше клиентът! Престанете с измишльотини.
  • 49 мнение

    8 5 Отговор
    преди 15 години украинците си поръчваха на морето една супа с две лъжици.
    Сега идват с най скъпите джипове.
  • 50 през 2020 г.

    14 1 Отговор
    Бойко колко пари му наля на тоя.
    Беше точно като ония в Покрайна - давайте още и много.

    и Бойко наливаше
  • 51 Хаха

    10 0 Отговор
    Историята познава и по тежки случаи. Като една кола с 8 сламки.
  • 52 Тахумба

    10 0 Отговор
    Е, що сакаш? Може да си поръча и едно кебапче с 13 вилици и 1 лимонаТа с 10 чаши. Клиент е, има право.
  • 53 Оракула

    12 0 Отговор
    Ако гражданите ще разчитат , да се хранят в ресторанти,
    то гладни в БЪЛГАРИЯ НЯМА!
    Ресторанта не е задължителен за посещение,
    ако цената на храната е над възможностите на клиента!
    Държавата, може спокойно да си фунционира и без този лукс!

    Коментиран от #71

  • 54 Ти се благодари, че все

    18 0 Отговор
    още има балами които не се гнусят от мръсната ти кухня наподобяваща мазната ти коса и си поръчват мръсотия !
  • 55 Абе викайте

    10 5 Отговор
    Слава Украина!! Скоро и това няма да си поръчват!!
  • 56 Цените се покачват

    3 2 Отговор
    Пицата 1милн лв. салата 2милн.лв разходите за заведението е 5милн.лв бензина 10хилд.лв литъра навтата 25хилд.лв литъра храните във магазините ще отиват главоломно на горе📊📈⬆️🍞🫓🥞🥐🥖🥯🥩🍗🍖🍔🌭🥪🥨🔛🍟🍕🧀🥓🌮🌯🥙🧆🥘🍝📈⬆️
  • 57 Абе

    9 0 Отговор
    В България, за 30 години демокрация 2 ястия по едно и също време не могат да направят/донесът.. Инфлацията им е виновна. ЗАКРИВАЙ тая пиявица!
  • 58 Десислава

    16 0 Отговор
    В Италия пицата е по-евтина (6 евро= 12 лв) и по-качествена от тази в София. Там няма ли увеличение на разходите, няма ли инфлация? Ст В България хората трябва да спрат да посещават тези заведения. Ниско качество и неоправдано високи цени!
  • 59 Шменти капели

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "Опааа":

    Адски неприятно е, да тръгнеш с парите си за да ги дадеш на някого, който те лъже, че срещу тези пари ти предлага нещо, което струва тия пари, а после с твоите пари в неговия джоб да ти се дуе като пуяк и да ти се праве на велик! Поради тази причина не им стъпвам в заведенията, не им ям и не им пия боклуците, купувам си от магазина каквото искам, а после с удоволствие си го изяждаме и изпивами без остатък и без да го хвърляме на боклука и ми е в пъти, пъти по-евтино и по-качествено. Не една пица с две чинии, тези заслужават да не им се влиза в заведенията - колко време ще изкарат, месец, два .... ? Който не си цени клиентите не е за бизнес, защото не е разбрал, че клиента го храни него.
  • 60 Прав

    15 0 Отговор
    Дремени на заведенията че затварят врати завинаги и теса се облагодетелстват от държавата и то много 40милона лв обещетения взимат данъци не са плащали със Годините това замен са БОКЛУЦИ ХОРА и притова те гонят от заведението и ти се попичкосвате и ти се правят на интересни
  • 61 гост

    9 0 Отговор
    Затова ли крадат оборот от ресторант? Смешник.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 дядото

    10 0 Отговор
    този още ли е в българия.що не му купите билет за конго
  • 64 Баба ти

    12 0 Отговор
    Така ще е чорлави мутри! Намалиха ви ДДС-то, вие напук, вдигнахте цените тройно. Да се скапете всички пиянгурници.Безбожни скъпари и лакоми типове.
  • 65 стария моряк

    8 0 Отговор
    Вие вдигайте още цените и ще започнат да поръчват и с по четири чинии и една бира с по толкова чаши!
  • 66 Васил

    10 0 Отговор
    В скоро време ще си поръчват само чинии!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Анонимен

    3 0 Отговор
    Тъй е ще дойде голям ден с малко хляб
  • 69 Промяната дойде

    5 0 Отговор
    Едно време бедните ядяха хляб и кофичка кисело мляко, а по Великден дори и яйца, но сега тия луксозни храни не са достъпни дори за средната класа. Какво ли хапват бедните!?
  • 70 Оцелял споделя,

    6 0 Отговор
    От половин година купуваме само най необходимото. Никакви глезотии от вносни сирена, колбаси, плодове и напитки. Приготвяме си в къщи по стари бабини рецепти вкусна храна. Не ходим по заведения. Криза е, трябва да сме по-умерени! Не, че нямам възможност, просто реших да не пълня гушите на спекулантите! И чудно, оцеляхме и даже се чувстваме по-добре здравословно
  • 71 Баба Гицка

    1 6 Отговор

    До коментар #53 от "Оракула":

    Това наистина стана лукс. Още от колко "луксове" ще се лишим?! Да се връща Бойко, че да стабилизира тая държава. Иначе - лошо.
  • 72 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    НЕ СЕ НАЯДЕ!!!
  • 73 АЛИ БЕГОФ КУПУВА ДОМАТИТЕ ОТ ПАЗАРА ПО

    2 0 Отговор
    ЛЕВЧЕ А САЛАТАТА МУ 200 ГР. ......... 20 ЛЕВА . МОШЕНИЦИ И КРАДЦИ , ИСКАМ ТОКА ИМ ДА СТАНЕ 1000 ЛЕВА КИЛОВАТА !
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Олимпи

    0 0 Отговор
    Така се прави когато ресторантйорите са алчни задница.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове