Last news in Fakti

10 Март, 2023 13:07 1 729 26

Любомир Дацов: Правителството не бори инфлацията, само констатират цени и си правят рекламна кампания

  • любомир дацов-
  • инфлация-
  • цени-
  • рекламна кампания-
  • правителство

Тежестта на инфлацията се понася от хората с най-нисък социален статус и най-уязвимите групи, коментира и Христина Христова

Любомир Дацов: Правителството не бори инфлацията, само констатират цени и си правят рекламна кампания  - 1
Снимка: Нова телевизия

Държавата продължава войната срещу спекулата с храните. Докато търсят нелоялни търговски практики и завишени цени, и вчера инспектори в София се натъкнаха на стоки с изтекъл срок на годност.

Само през изминалата седмица инспекторите са влезли в над 300 хранителни обекта, като в нарушение са хванати около 10% от тях. Проверката е установила наличие на стоки с изтекъл срок на годност. Проверяващите са нащрек и за т.нар. нелоялни търговски практики, които изкривяват и цените на пазара. Инспекторите проверяват още дали в рекламната брошура на търговеца е представяна подвеждаща информация за седмичните промоции. Както и различава ли се цената на щанда и на касата в обекта. Проверките, които започна служебния кабинет, установиха вериги, в които надценката върху цената на производителя е цели 100%.
"Това, което се наблюдава като практика в редица търговски вериги е това, че те поставят трайни промоции и намаление на цените от 25-27% - нещо, което говори за това, че има резерв в намалението на цените на хранителните продукти", каза премиерът Гълъб Донев.

Отговорът на една от големите вериги у нас не закъсня: цените скачат не по преценка на търговеца, а още по пътя от производителя до рафта. От хранителната верига сравняват 21 продукта в основната потребителска кошница, които предлагат в магазините си у нас и в Германия. Равносметката: най-евтините яйца, кашкавал и прясно мляко, които се предлагат на българските потребители, са по-скъпи от тези за германските. Гл. изп. директор на голяма хранителна верига Милена Драгийска, каза: "По-коректно да сравняваме цялата потребителска кошница в България тя е с над 30% по-евтина от която и да било от Западноевропейските страни."

Темата за инфлацията, цените и социалната политика коментираха бившият социален министър Христина Христова и финансистът Любомир Дацов в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Христова каза, че тежестта на инфлацията се понася от хората с най-нисък социален статус и най-уязвимите групи. По нейни думи при такъв ръст на инфлацията е трудно да се приложат мерки. Тя посочи, че инфлацията в България е два пъти по-висока от тази в Европа.

Дацов каза, че правителството си прави рекламна кампания. По негови думи правителството не бори инфлацията, тя се бори с други инструменти. Той смята, че в момента само констатират цени. Инфлацията се бори с вдигане на лихвите и чрез бюджетната политика, допълни финансиста. „За да се намали дефицита има два инструмента. Или намаляваш разходите, или увеличаваш приходите, като вдигнеш данъците“, допълни той. Дацов каза, че България произвежда на високи цени и малко. Финансистът е на мнение, че става дума за лобиране.

Христова допълни, че финансовата помощ трябва да бъде целенасочена, а не на калпак. Тя бе категорична, че социалната политика трябва да има таргетиране на разходите на държавата, защото другото решение не дава резултат. Христова призова за по-малко популизъм.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като

    17 1 Отговор
    чиновници в соца я карат , а хвалби до небето !
  • 2 Точно така

    25 1 Отговор
    Излиза един министър и казва че наблюдавал цените излиза друг който чака от Газпром да му предложат по ниска цена на газа все циркаджии вместо да свършат нещо цял ден висят по студията с обещания.
  • 3 Пезевенг

    19 1 Отговор
    защо, няма граница на максималната надценка на стоките от първа необходимост?
  • 4 адаша

    16 1 Отговор
    По време на соца казваха- "Да претворим думите в дела". Сега е обратното- да претворим делата в думи.
  • 5 Господин Дацов

    11 6 Отговор
    Вие допускате ли че в това правителство като изключим Пеканов и Зарков другите знаят защо са там? Те ако знаеха инфлацията нямаше да бъде в такива размери.
  • 6 гост

    17 3 Отговор
    И този коледник, окръглил се като нова месечина призовава да потребяваме и се ХРАНИМ ПО-МАЛКО!
  • 7 Гепард

    19 3 Отговор
    Правителството обслужва Картелите
  • 8 Йоцо

    12 4 Отговор
    Дацов е на корито при Сорос.
  • 9 Иван Вазов

    12 2 Отговор
    Любомир Дацов - бивш заместник-министър на икономиката при Велчев (крадеца с външния дълг) и приятел на Цара - гробаря на България.
  • 10 инспектор

    13 0 Отговор
    А контролът е толкова лесен , но никой не иска да пречи на мутрите в офисите , които си пишат фактури един на друг без да имат никаква търговска дейност. Резултат - млякото изкупено по 1лв. в магазина вече е 4 лв.
  • 11 Тома

    12 0 Отговор
    Ние това го знаем.Проверките им са пунтамара за да дразнят хората
  • 12 Мнение

    10 1 Отговор
    Това е така, защото планът на господарите (фащ) включва заробване на народите от стария континент!!!
    Нима не се питате, що след като всички констатираха ,че горивата са поне с лев над нормалното, абсолютно НИЩО не се предприема, а само се хвърля прах в очите на хората?!

    А помните ли случка от съвсем скоро?!
    Уволнението на директора на фирмата за млечни продукти, щото намалил цените?!

    А включването на ръководството на АЕЦ Козлодуй в "Магнитски", щото отказали ядрено гориво от Уестингхаус?!

    Конспирации викате, а ?!
    А в същото време ни приготвят "демократичните" насекоми за ядене?!

    НИКОГА ПОВЕЧЕ ЕВРОАТЛАНТИК ОТ ТОЗИ ТИП, НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОПУСКАН ДО БГ ПАРЛАМЕНТА!!!
    ТЕЗИ УБИВАТ НАРОДА СИ, ПОД ПРЕДТЕКСТ ЗА ОБЩНОСТНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ!!!

    САМО ВЪЗРАЖДАНЕ!!!!
    АГИТИРАМ ВЕЧЕ ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ЧУДЯТ ЗА КОЙ ДА ГЛАСУВАТ!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Бай Онуй нещо

    4 0 Отговор
    В западна европа заплатите се увеличават спрямо инфлацията. И затова там инфлацията е ниска и няма спекула. В България има два вида свинско месо 1/ произведено в България от работници с 1000лв заплата 2/ произведено в ЕС преди 5 години от работници с 1800 евро заплата. Трябва да се премахне ТОЛЛ системата и да се намали ДДС на храните на 10%.
  • 14 ха ха

    7 0 Отговор
    Избори идват, ееей! Как се плащат тези предизборни кампании? Да не мислите, че е без пари? Трябва да се пълнят черните партийни каси. Те се пълнят от бизнеса. Бизнесът няма да си извади от джоба. Измъква от потребителя. Колкото повече бизнес и управление са в комбина, толкова по-високи ще са цените.
  • 15 Бай Онуй нещо

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "Мнение":

    Никакъв план на САЩ няма. Плана е БКП. Ако не е вноса от ЕС ще си ядете ушите. И по бай Тошово шпека, луканката и бяха лукс по селата и малките градове

    Коментиран от #16, #17

  • 16 Къв шпек ква луканка

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Онуй нещо":

    бе деде? Отдавна не купувам тея отрови. Навремето хората гледаха животни по селата и си правеха сами колбасите. Не лъжи.

    Коментиран от #19

  • 17 Мнение

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Онуй нещо":

    Лукс бяха ушите ти!
    През соца България е произвеждала 80% от храните си, а сега 80% чака внос от господарите си!

    А относно - "Никакъв план на сащ няма", да те питам кой взриви тръбите от Северен поток, кой печели най-много от втечнения газ и какъв бе резултатът за икономиката на ЕС?!
    Нещо за насекомите да кажеш?!
    А за зелените сегрегати?
    А за недопускане до работни места при липса на една определена инжекция?!

    Не само, че фащ искат да си премахнат 30 трилионният външен дълг, чрез унищожаване на европейската икономика, но и вече това не им е достатъчно! Искат и ресурсите на Русия, но да бъде за сметка на европейски жертви, ако може!

    Е планът им върви с пълна сила!!!

    Коментиран от #21

  • 18 Бай Онуй нещо

    2 1 Отговор
    Неслучайно държим Руския и Белоруския стандарт на високи цени спрямо заплатите (ниска покупателна способност) Така се създава олигархията. Всички партии са БКП клонинги с изключение на ДПС
  • 19 Бай Онуй нещо

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Къв шпек ква луканка":

    Гледаха животни и зеленчуци за да се забавляват, тези с малък двор вземаха и арчета за самозадоволяване и сееха картофи и арпаджик, записваха и по два декара царевица и ги копаеха с мотиката. И го правеха защото бяха червиви с пари и магазините бяха препълнени с качествена родна комунистическа стока. Да не говорим за жителството и смяната му, тогава не можеше да живееш и работиш в който град си искаш.
  • 20 Никой

    3 0 Отговор
    Нито една служебна правителствена маймуна не отиде на митниците и да провери или да изиска от митниците фактурите на вносните стоки от първа необходимост и най вече зеленчуците . Там е скрит гербера,ама или на никой не му стиска, па макар бивши смелчаци генерали и полковници награждавали се по между си за храброст, в момента да управляват да разберат истината за спекулата и да светнат суверена или всички са се продали .на мафията. Медиите са с подвит койрук от тях не чакам истината.

    Коментиран от #22

  • 21 Бай Онуй нещо

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мнение":

    Ти може мухи и скакалци и сега да си ядеш, никой не ти забранява. Който до къде я е докарал.
  • 22 Бай Онуй нещо

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Никой":

    Остави ги зеленчуците. Първо трябва да се провери реалната цена на Сиренето с 80% водно съдържание от 25ЛВ килото. и саламите от соя и пилешко и сланина. За евтиния хляб на Корнелия Нинова да не говорим, ниски изкупни цени на зърното а хляба по скъп. Разликата между цената на дизела и бензина някога беше 10ст а сега е 50ст и нагоре!
  • 23 Анонимен

    3 0 Отговор
    От чубнина, гледат брошурата и как може, та при нас, на запад всичко е много по евтино. Но там братле си имате правила, закони, а тук им трябва капитал на бизнесмените и от кого, от кого, дерат народа осирутял. Селата са си ок. На село старите им раблтят, родителите им на 50 г дойдоха в града, имат златни ръце, децата им на държавна служба, раждат, гледат им децата, всучко е до късмет, но най са ок, селяните без значение на етнос. Град глад. Иставиха ги след пенсия от поделенията, пенсия и заплата, старите им родители орат земята, куоуват им жилища по големите градове, торби от село, цент за храна, но както и да е. Който има ще живее и ще се радва на живота, а който няма ще се гъне и ще чака бай петър да го прибере. Размиката е огромна между хората. Нищо не може да се направи. Късмет имали гербдпсбсп
  • 24 Хххх

    1 0 Отговор
    Борисов нищо не може да направи. Те неговите с далавери су оправиха земите. Други замъци си построиха. На трети парите им дойдаха от чападжиев, Вълнев, Шарков, Сергей, Хаджиев, Асен Христов, Саудитска Арабия. Така ще върви. Борят се за тях си, да не са у дома, че лошо у дома по пенсионер. Алчни ачкупеци са, знаете, кои, пенционера
  • 25 Анонимен

    3 1 Отговор
    Не съм комунист и защитник на бай Тошо. Но имаше луканки, защото на село, всеки си имаше крава, теле, животинчета и си правеха луканки, но еко, от еко животни, а сега всички ядем и ние не знаем, дали животното не е умряло, а е умряло и прредадено на правулното място. Хората бяха честни по живково ои предаваха ми казват за 10 лева цяло прасе на месокомбината, и животни брави както те ни казват овце за без пари, но знаехте, какво ядете и хората лицата им бяха свежи, а сега не могат да дочакат пенсии от хубава и качествена храна, и като прибавим стреса на работните места.
  • 26 сигурно

    1 0 Отговор
    От къв зор да си правят реклама? Служебното правителство няма да се явява на избори.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол