Last news in Fakti

10 Март, 2023 15:21 2 609 54

Сачева: ПП удобно премълчава, че заедно с пенсиите, вдигнаха и инфлацията

  • деница сачева-
  • пп-
  • пенсии-
  • инфлация

Неравенствата се задълбочиха. 108 000 пенсионери получават пенсии между 1 500 и 3 400 лв., а 1 млн. и 900 хиляди – средно около 659 лв. Това е "свинското със зеле", което предлага Асен Василев. За едни свинско, за повечето - зеле

Сачева: ПП удобно премълчава, че заедно с пенсиите, вдигнаха и инфлацията - 1
Снимка: БГНЕС

"Вдигнахме пенсиите", крещи Промяната. От Фейсбук, от брошури и телевизионни студиа. Заливат ни с картинки и клипчета. Удобно премълчават, че заедно с пенсиите вдигнаха инфлацията и така с новите пари хората могат да си купят по-малко. Друг е въпросът, че с БСП и до днес не могат да се разберат чия е социалната политика. Повишаването на инфлацията и цените, които са пряко следствие от водената от тях политика, никой не ги иска.

Това написа във Фейсбук Деница Сачева, водач на листата на ГЕРБ - СДС в Добрич.

Процентното увеличение на пенсиите е изядено от инфлацията – възрастните хора имат точно толкова пари в повече, колкото да си купят хляб както преди, но вече без масло. Последното преизчисление засегна само 900 000 пенсионери. 1.1 млн. хора останаха без увеличение. Неравенствата се задълбочиха. 108 000 пенсионери получават пенсии между 1 500 и 3 400 лв., а 1 млн. и 900 хиляди – средно около 659 лв. Това е "свинското със зеле", което предлага Асен Василев. За едни свинско, за повечето - зеле.

Повишаването на пенсиите, което рекламира "Промяната", е около 33%. В същото време цената на хляба се е увеличила с почти 30%, а на маслото - с около 46%. Т.е., с повече пари - същият хляб, но без масло.

Интересно защо не изчислиха увеличението на пенсиите в лекарства. За пенсионерите лекарствата са по-голям месечен разход от хляба.

Крайно време е да се сложи точка на този войнстващ популизъм. Защото той краде бъдеще и възможности. Над половината пари за пенсии идват от данъци и така страдат останалите системи - здраве, сигурност, образование.

Ние предлагаме да се изработи нов механизъм за осъвременяване на пенсиите, който включва швейцарското правило и нарастване на приноса на всяка година осигурителен стаж. Това ще позволи да има справедливо увеличение на пенсиите на всички пенсионери и няма да застрашава финансовата устойчивост на пенсионната система. Същевременно трябва да се предприемат и поредица от други действия, ако искаме изобщо да има пенсии - решителни мерки срещу сивата икономика, намаляване на армията от почти 200 000 млади хора, които нито учат, нито работят, даване на възможност на самоосигуряващите се да се осигуряват за безработица, да се преразгледа и моделът на категорийните работници, да се повиши адекватността на пенсиите от нетрудова дейност.

Време е за трудни разговори и решителни действия. Времето на анимационните герои в политиката изтече.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    45 8 Отговор
    Евала, лелче! Много си силна у Фейсбук!
  • 2 Алибега

    39 5 Отговор
    Прави ли двуцевка?
  • 3 реално погледнато

    29 25 Отговор
    кобрата с биволска глава в случая казва една истина - само ляволибераленмалоумник може да тегли милиарди държавни заеми и да ги хвърля имиджово да се прави на социален

    Коментиран от #10

  • 4 Мммдааа

    18 31 Отговор
    ПП първо да кажат колко милиона са получили от запада и от още по-далече. За ДБ вече разбрахме за над 10 милиона. Абе, кой ти дава ей така 10 милиона? После ще трябва да слушкаш и да правиш каквото ти кажат. И те това и правят, ама лошото е, че е все във вреда на България. сега са се запътили да ни вкарат във войната. И ще го направят ако дойдат на власт.
  • 5 а питам

    33 10 Отговор
    Другарко сачева аз мога ли на големия ти сач да си изпека шпек салама.

    Коментиран от #12

  • 6 Град Симитли

    39 13 Отговор
    ".. Интересно защо не изчислиха увеличението на пенсиите в лекарства. За пенсионерите лекарствата са по-голям месечен разход от хляба....."
    .... Още по-интересно е, що не ги изчислиха в Боюво чекмедже!
    Увеличение на пенсии=0,00000001% от Чекмеджето!
    Гущер!
  • 7 Билю

    46 10 Отговор
    Овцо, кажи нещо за къщите за гости! Хамелион комунистически!
  • 8 ГРОБари или ПеПита

    28 10 Отговор
    все сте проект на коз яшката изм ет! Интересното е, как никой не гласува за вас, а все печелите? Затова ли наддавахте вой за хартиените шмекерувания?
  • 9 Тиква

    45 10 Отговор
    Айде в Сливенския. Герб сган.
  • 10 Българка

    12 36 Отговор

    До коментар #3 от "реално погледнато":

    Дано ПП троловете да разберат написаното от теб, че е самата истина.
  • 11 Бай Онуй нещо

    38 9 Отговор
    Инфлацията се дължи на ГЕРБЕРО - БЕСЕПАРСКИТЕ олигарси приватизатори. Действат по заповед на щуката. Сирене с 80% водно съдържание 25лв при при цена на водата 2лв за 1000литра

    Коментиран от #13

  • 12 Иван

    25 6 Отговор

    До коментар #5 от "а питам":

    И двоен Сач ще го поеме. В затвора и до там.
  • 13 7те козякливи джуджета:

    10 6 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Онуй нещо":

    И ефтяни дърва?
    И олио за 2 лева?
    Нали.... Дръвник?!

    Коментиран от #29

  • 14 Българин

    21 5 Отговор
    Како, леко с критиката ме, след 2 месеца ще сте коалицианни партньори в името...абе там на квото измислите

    Коментиран от #16, #32

  • 15 Колкото

    38 6 Отговор
    грозна и злобна , толкова и нагла ! Резил пред света е това скорпионище , ПП били "вдигнали" инфлацията според акъла ѝ ?
  • 16 Единственият точен Коментар

    5 9 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    👏👏👏👏👏
  • 17 Макс

    41 5 Отговор
    Ако бяха ГЕРБ нямаше да вдигнат пенсиите , но инфлацията със сигурност щеше да е по-голяма . Хубаво е хората да чуват и да помнят кой какво е казал, после да гласуват .Никога ГЕРБ !

    Коментиран от #20

  • 18 НЯКОЙ

    32 3 Отговор
    Сачева, не си ни любимка, независимо от скъпите тоалети, с които се киприш ! Стига празнословие, няма-няма и започвате да забивате пирони в измислена тема, после някой от големите ви умници се сети за нещо друго и канонадата започва ! Защо не говорите какво точно ВИЕ ще направите - например: Няма да крадем, няма да лъжем, няма да купуваме гласове на избори, няма да замазваме престъпления, няма да инвестираме в проекти, от които се реализират загуби и ремонти след ремонта и т.н.
  • 19 Софиянец

    27 4 Отговор
    Чафка и е изпила мозъка на сачева, по смешно изказване не бях чел. Златна малинка по плиткоумие ;)
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Джаската

    30 2 Отговор
    честно! кой ще гласува за тая джофра
  • 22 кеф

    7 6 Отговор
    Да гледаме как ПП и ГЕРБ се лаят... за наша сметка, нали...
  • 23 Щандартефюрерът-крава

    18 2 Отговор
    пак се изказа.
  • 24 ай' не ме занимавай с твоите глупости

    23 1 Отговор
    Да разбираме ли, че ако успеете да се докопате до властта няма да увеличавате доходите, за да не се вдига инфлацията?

    Коментиран от #38

  • 25 Бай Онуй нещо

    13 2 Отговор
    Реално ПП бяха нагло изнасилени от БСП и наляха пари на пенсионерите, а не на трайно останалите без работа заради пандемията на ТИКВАТА. Реално ГЕРБ с Ковида изписаха и покриха доста от кражбите си, и оставиха народа сам да се спасява две години в фалшивата пандемия. Реално ПП поеха един опразнен тиквен бостан. Войната в Украйна реално разтресе ЕС. Реално ГЕРБ в началото на войната се занимаваха само със съботажи и фалшиви новини с цел отвличане на вниманието на населението за кражбите им. Корнелия Нинова реално беше къртица на ГЕРБ в правителството на ПП.
  • 26 ДДРОнег

    21 2 Отговор
    Когато някой от ОПГ герПдпс си отвори устата, бъдете сигурни, че ще завалят лъжи !!!

    Високите цени бяха факт по цял свят броени дни след началото на войната, явно ПП и ДБ са толквоа велики, че влияят на цял свят ?!

    Но е неоспорим факт, че тоано по време на управленията на ОПГ герПпдпс, Румъния ни задминя с ДВЕСТА (както се изразява шефът на ОПГ герПдпс) и то така ни задмина, че се моли м да я стигнем !!!


    ОПГ геРПдпс - разруха на България !!!

    Коментиран от #34, #37

  • 27 в кратце

    20 2 Отговор
    "Другарко" Сачева,12 години не осъвременихте ни пенсиите,нито заплатите,не ви ли е срам?! Бойко миналата година подхвърли някакви си 50 лева и толкоз. Засрамете се,госпожо! Вие и вашите съпартийци.
  • 28 Анонимен

    11 2 Отговор
    Запада са толерантен народ. Държат за хората си. Лъжа ли е, че буци лев на пенсиите не даде през тия години на власт. Той няма родители и именно затова наблягаше на далаверите. И това е вярно, при едни ревизии затвоеите няма да им са достатъчни. Не може в тая държава да не спазвате вие горе законите, а да изискватв от народа. И пак по селата ще итидат ганстери и ще ги заплашват да гласуват за герб, а не трябва, но и те от село над 80 г не са излизали, наивни и погубени години. На запад селата им са рай, до тях чуруликат правнучетата им, държавата се грижи за тяхните си хора, а тук ви лъжат за запада, де да бяхте и вие толерантни, а не диктатури 33 г или 70 г като западните помитици и бизнеснени, българия щеше да е райско място за живеене, но е зле, зле се живее, ако нямаш дебел гръб, а и нищо не можеш да започнеш, някой малък бизнес, все номенклатурата на бкп ви клати и обира. Имаме очи и виждаме, имаме уши и чуване, радват се старите хора, че ПП им е увекичил пенсиите и ако дойдат герб, забравете, да ви ги увеличат, благодарение на господин Асен Василев финансиста, защото знае недоимък, знае и вижда, как народа живее в панелки, как си брои стотинките пенсионера, най голяма е заслугата на гн Василев. И турци му благодарят, нареждайки се да си получат пенсиите.
  • 29 Бай Онуй нещо

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "7те козякливи джуджета:":

    И евтиния хляб на къртицата на ГЕРБ (Корнелия Нинова министърка на икономиката с Образование за следовател в МВР) в правителството на ПП. В момента земеделските производители твърдят, че изкупната цена на зърното е ниска. Но Румен, приятеля на Кака не прави нищо. В същото време се изплащат и енергийни помощи на фирмите производители на хляб. Цената на хляба обаче не пада.
  • 30 От Варна

    13 0 Отговор
    А за заплатите на депутатите( вкл. твоята), на държавни първоуправници, на банкери? Какво ще кажеш, по отношение на инфлацията? Поне замълчете от “ кумова срама”!
  • 31 бягай бе

    10 1 Отговор
    Паткова....
  • 32 Бай Онуй нещо

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Кирил и Асен заден няма да дадат. ГЕРБ трябва да сменят шефа си с шеф одобрен от Козяк
  • 33 Лельо

    14 3 Отговор
    ПП поне увеличиха пенсиите, а вие нищо не давате, само взимате. Просто сте събирателно дружество с различни интереси с основна цел ограбване на народа.
  • 34 Бай Онуй нещо

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "ДДРОнег":

    Реално Бойко Тиквата знаеше, че Ковид е един вид предупреждение за Путин. Реално Тиквата и Грпен Радев знаеха, че евентуално следва война в Украйна.. Аз това го знаех още 2019г преди официално да се обяви пандемията. Реално Румънските управници и те са знаели и от януари 2021 вдигнаха минималната работна заплата в Румъния от 300 (600лв) на 600евро (1200лв). Реално Бойко тиквата трябваше да направи същото. Да ама Не. Бойко Тиквата падна от власт след изборите на 04.04. 2021г.

    Коментиран от #40

  • 35 Анонимен

    5 1 Отговор
    Получават си пенсиите и на автогарата старци чакат пред аптеката и излизат с пълни найлонови торбички. Снимай, ако не вярвате журналисти. Там е най евтино и всички чакат да им дойде реда, до х автогара. Дали и на запад е така или само се пие аналгин или как беше парацетамол, и тяхният аналгин нищо общо с българските аналгини. Що така, ма, Маро
  • 36 Бай Онуй нещо

    7 2 Отговор
    Реално, гласуването за партии без кадрови потенциал съставени от Вождове не води до никъде. В момента единствено ПП и ДБ разполагат с такъв, но им трябва мнозинство в парламента. Така че умната
  • 37 Бай Онуй нещо

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "ДДРОнег":

    ОПГ-то е ГЕРБ-БСП. ДПС са консуматор на трохите които докопат.
  • 38 един от многото

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "ай' не ме занимавай с твоите глупости":

    Ако Герб се докопат до властта, ще замразят всички доходи за години напред. Всички го знаят това, знаят каква бедност и мизерия ни чака, но някакъв мазохизъм или Стокхолмски синдром ги кара да гласуват за ГЕРБ.
  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 1 Отговор
    Мнооого ви бодат ПЕНСИИТЕ,бе.......Що не кажеш какви пари се изляха при бюроклатите и милиционерите при вси държавни търтеи и тези пари дали не оказаха по голямо инфлационно напрежение от Гоуемите пенсии!Не тели е срам да завиждаш на залъка в устата на пенсионера бе,змийо проклета грабаджийска!!!
  • 40 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Онуй нещо":

    ти си го знаел мишел,защото аз ви описах сценария още Март към края на 20г,когато започна НЕЩОТО!На този ваш сайт Факти ви описах всичко мо та мо.Та затова вече си го знаел!как тогава не знаеш какво ще стане с русия 24г с путинка???Не знаеш,че 23г край октомври свършва пуцането в украйна.Не знаеш,че крим и част от лугатск ще са руски при спирането,а???Мишел,мишел да те пази ,Господ сам не можеш......
  • 41 Гай Турий

    10 0 Отговор
    Тая масонка повече никога да не види държавна служба. Сигурно високите пенсии в Западна Европа вдигат инфлацията им?? Айде чупката, негодница! Една проста кърджалийска ... изчезна, следваш и ти.

    Коментиран от #43

  • 42 някой

    9 1 Отговор
    Тая малоумна ли е ,или се прави на такава.Май първото е по вероятно.Какви години трудов стаж,какво швейцарско правило ? Първо с тези мизерни заплати и 60 години стаж да имаш,пенсията ще ти е малка по сегашните изчисления. Пенсията зависи от осигуровките,а те от заплатата.Каката иска ако може да бъхтим до 80 годишна възраст,пък който оцелее ..ще разказва.
  • 43 Стоян

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Гай Турий":

    Не високите пенсии у нас вдигат инфлацията в Европа,според момата.

    Коментиран от #44

  • 44 Стоян

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "Стоян":

    Не ,високите пенсии у нас вдигат инфлацията в Европа,според момата
  • 45 ГЕРБ СА КРАДЦИ И УБИЙЦИ С РПГ

    7 0 Отговор
    Трудът в България е най-ниско заплатен от всички държави в ЕС - 7 евро на час

    Средният разход на час за труд в държавите-членки от ЕС е бил 29,1 евро и 32,8 евро в еврозоната, показват данните на Евростат
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Тази

    5 0 Отговор
    Тъпа гъск-
  • 48 Толкова

    4 0 Отговор
    Са отвратени хората от вас,че не се показвайте ненаедна паплач за власт.Особено ти,която се подигра в НС с майките от системата ни убива.Позор си ти!
  • 49 Анинимен

    5 0 Отговор
    Точно вие се подиграхте с пенсионерите казахте че ще има няколко варианта за увеличение на пенсиите и като ви скръцнаха със зъби казахте няма пари а ПП увеличиха пенсиите за една година повече от вашите десет години при вас беше повече подигравката Лош човешки мстериал
  • 50 Баба

    1 0 Отговор
    Идеята за фермерски пазари е изключително добра.Внедрете я Веднага по места както е в част от Европа
  • 51 Жабока Сачева!! ПП вдигнаха ИФЛАЦИЯТА

    4 0 Отговор
    В цялия Свят?? Овцо, Овцо Инфлацията, се вдигна по много други причини!!
  • 52 ГЕРБ = Мизерия !

    1 0 Отговор
    ГЕРБ са против вдигането на заплати и пенсии! Мислете дали ще гласувате за тях. А инфлецията е на световно ниво и причините са Ковид-кризата и войната в Украйна, а не ПП. ПП помогнаха на хората при тази инфлация да преживеят зимата, затова вдигнаха заплати и пенсии.
  • 53 ГЕРБ омръзнахте на българите с простащин

    1 0 Отговор
    ГЕРБ са вредни за България! ГЕРБ са крадливи и корумпирани! ГЕРБ са за замразяване на заплати и пенсии, загова не гласувайте за тях!
  • 54 Размисли

    1 0 Отговор
    Оръжието на Боко Чекмеджето се появи. Чекмеджетата им се поизпразниха, откакто не са във властта от 2 години и сега се мъчат да се докопат до държавните средства отново, за да ги разсават на свои прибрижени фирми без конкурси по ин хаус държавни поръчки, а те да ги изнасят с чували като на магистрала Тракия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове