Last news in Fakti

10 Март, 2023 22:30 1 612 10

Важните новини във ФАКТИ на 10.03.2023 г.

  • български паспорт-
  • корупция-
  • шофьорска книжка-
  • слави трифонов-
  • тодор чобанов

Според статия в германското списание "Шпигел" той е бил използван за наемане на яхтата "Андромеда"

Важните новини във ФАКТИ на 10.03.2023 г. - 1

Фалшив български паспорт изплува в разследването за взривяването на "Северен поток"

Предполагаемата група, за която е установено, че е замесена в саботажа на газопроводите "Северен поток", е използвала при наемането на яхтата "Андромеда" в Германия подправен български паспорт, съобщи германското списание "Шпигел", като се позова на данни от разследването, съобщи БТА.

Добромир Иванов: Усещането за корупция вече се смята за нормално в България

"Обществена тайна е, че много сектори в икономиката на България са в сивото, но за това са виновни неработещите институции, както и натрупването на няколко кризи в страната", това каза пред Радио "Фокус" Добромир Иванов – изпълнителен директор на BESCO, Българската стартъп асоциация, в която членуват български компании, които са на глобалния пазар.

"Най-очевидната щета имиджово за страната ни е това, че България се ползва с лоша репутация навън, то пречи на всеки един българин да се реализира навън", допълни той.

Според него всички имат интерес този имидж да бъде подобрен, за да може и икономиката да се изсветли и да работи. Той изрази мнението, че основните причини за огромния дял сива икономика в България са неработещите институции, както и натрупването на няколко кризи в момента.

"Това води до по-голям сив сектор, защото хората, особено при неработещи институции, всеки, който има проблеми, си намира начини да прикрива пари, което не ползва с нищо добро държавата ни, а вреди", каза още той.

"Българите свикнаха винаги да сме на последно място на лошите статистики, допълни Недялко Дервенков – изпълнителен директор на BESCO.

"Това трябва да се промени по някакъв начин. Визията на това, което BESCO прави, е да трансформираме икономическия модел на България към индустрии с висока добавена стойност, защото това е начинът да изпращаме позитивни послания навън".

"Усещането за корупция вече се смята за нормално в България. Институциите се опитват да се преборят с това не работейки по-добре като институции, а чрез самото законодателство, което е огромен проблем, защото реално така се създават излишни регулации", каза още Добромир Иванов.

Според него по този начин се връзват ръцете на добрите предприемачи: "Ние вместо да развържем ръцете и да дадем повече свобода на тези, които могат и имиджово да поставят България на съвсем друго място и да докарат пари на държавата ни, точно тези хора страдат от регулациите".

Недялко Дервенков добави, че ако искаме да изсветлим тези 33%, на на нас ни трябват инклузивни институции и най-бързият начин за достигне на тези инклузивни институции е чрез прозрачност, а до прозрачност се стига по най-лесния начин чрез дигитализация.

От своя страна Добромир Иванов изрази оптимизъм за заработването на институциите, което е ключът на проблема, като според него трябва все повече и повече хора, виждайки проблема, те трябва да участват в разрешаването им, като съберат всички, които трябва да разрешат този проблем и той да се случи, и тогава това ще доведе все повече институциите да заработват по-добре.

Шефът на СБА: Ще заменим познатата ни шофьорска книжка с единна електронна европейска

Европейската комисия предложи съществуващите в момента 27 вида документи за управление на превозни средства да бъдат заменени с единна електронна европейска шофьорска книжка. Проектът за нова директива беше приет в края на февруари 2023 г., като част от мерките за подобряване на безопасността на пътищата и намаляването на броя на жертвите на катастрофи. Подробности пред Радио София разказа инж. Емил Панчев, председател на Съюза на българските автомобилисти.

Слави Трифонов се извини на плевенчани за "простака" Радостин Василев

Аз съм от Плевен. Плевен е изумителен град. По ред причини.

Доц. Чобанов: Скоро няма да има развитие на казуса с преместването на Паметника на съветската армия, той е опасен

След напрегнато заседание и обстрел по Столичната община с яйца и червена боя, общинските съветници решиха - Паметникът на съветската армия трябва да бъде преместен в музей.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    5 1 Отговор
    Само да не се окаже, че паспорта си е съвсем реален. Щото с нашите евро-ориентирани жиндержляги, няма да се изненадам, ако си е баш настоящ паспорт.

    Коментиран от #2

  • 2 Бежанец

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Механик":

    Може и на Брендо да е
  • 3 вятъра на промяната

    2 10 Отговор
    КГБ определено искат да замесят умишлено България в някакъв техен сценарий. Първо беше българското участие във взривяването на кримския мост а сега във взривяването на газопровода. Явно нещо пречим на кремълската върхушка.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мистър Бийн (г-н Бобев)

    0 3 Отговор
    тия дни писах по темата, че ще излязат още следи по "потока". Само един реторичен въпрос - "Българският чадър" не беше ли произведен от кгБ? То много трудно да прикриеш нещо - с "българска следа"! През студената война, кгБ използваше и топеше пред света нашите всезнайковци от ДС. Скоро беше кримския мост с камиона дето на двете официални фотографии от "разследването" е с различен брой колела. Сега подхвърлен поспорт - навярно на човек, който дори няма разрешително да управлява яхта. Царе са да пропускат важни детайли в мероприятията за кепазене.
  • 6 Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "вятъра на промяната":

    "съобщи германското списание "Шпигел", като се позова на данни от разследването, "
    Разследването не се води от КГБ и "Шпигел" не е руско списание
  • 7 охо бохо

    0 0 Отговор
    Англичаните са твърде цивилизовани да извършват убийства, те наемат долнопробните нации да им вършат мръсната работа. Така е било и така ще бъде.

    Америка в момента също си прикрива следите, всеки друг но не ние.
  • 8 исторически факт е,

    0 1 Отговор
    че в шпионски далавери, обилно сме "натопявани" и използвани от кгБ, случаите са световно известни, да не ги повтаряме, ето, преди няколко месеца, най пресния пример, и, пак нескопосано, и съшито с бели конци. Много ли е трудно, некви шпиони да използват чужда самоличност? За пореден път, традиционните "български следи".
  • 9 пешо

    4 1 Отговор
    на краварите номерата , краварите го взривиха пуделите ще го отнесат
  • 10 Поп Кръстю

    1 1 Отговор
    Камиона нее български за взривяването на моста ,той е минал през България ,Паспортите неса български аса извадени от България . Оръжие не даваме на Украйна а записите на жулналистите показват чеса от Сопот. Кое е верно никой не знае.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол