12 Март, 2023 15:21 1 429 33

Арх. Деляна Панайотова: ДНСК няма средства за правене на проби при възникнало съмнение

  • арх. деляна панайотова-
  • днск-
  • проби-
  • контрол

По този повод сме водили разговори с министър Шишков. Той проявява пълно разбиране. Имаме увереността, че с приемането на следващия бюджет това ще бъде заложено като приоритет", обясни тя

Арх. Деляна Панайотова: ДНСК няма средства за правене на проби при възникнало съмнение - 1
Снимка: МРРБ

В бюджета на ДНСК няма средства за взимане и правене на проби там, където има съмнение за качеството на влаганите материали. Това заяви пред БНР арх. Деляна Панайотова - и.д. началник на Дирекцията за национален строителен контрол. По думите ѝ такива средства не са били предвиждани в последните поне 10 години.

"В последните години ДНСК леко е абдикирала поради липсата на финансови възможности в една функция, която законът ѝ възлага - да отговаря за качеството на строителните продукти, т.е. ДНСК има тези права, но и тези задължения. При възникнало съмнение по време на строителния процес в качеството на определен вложен материал, ДНСК има право да извика проба, но за съжаление в последните години ДНСК не разполага с този финансов ресурс. По този повод сме водили разговори с министър Шишков. Той проявява пълно разбиране. Имаме увереността, че с приемането на следващия бюджет това ще бъде заложено като приоритет", обясни тя в интервю за предаването "Неделя 150".

Арх. Панайотова отбеляза обаче, че основната отговорност е на строителния надзор:

"Той пряко е отговорен за качеството на вложените материали и начина, по който се полагат. /.../ Ако видим, че имаме актовете и протоколи по време на строителството, съставени и представени пред нас своевременно, не би следвало да имаме основание за съмнение. При възникнали в последствие нередности или проблеми със строежа, отговорност носи строителният надзор".

Строителният надзор е фирмата - посредник между възложителя и строителя, обясни началникът на ДНСК и добави, че на тази фирма се плаща от възложителя.

По думите ѝ ДНСК упражнява контрол върху строителния надзор.

"Много ми се иска да кажа, че магистралите ни не са нито тънки, нито дебели, а са толкова, колкото е необходимо, за да функционират правилно. За съжаление, в контекста на последните разкрития не съм достатъчно уверена да потвърдя това. Към настоящия момент нашето законодателство така е устроено, че органите на ДНСК имат възможността да осъществят контрол в етап, в който вече е малко късно да се направи адекватна проверка на вложените материали и съответно начина, по който е реализирано строителството, извън частта с документи, т.е. ние проверяваме нещата как са по документи", коментира тя.

Арх. Деляна Панайотова не смята, че става дума за износване в случая с резултатите от пробата на Северната скоростна тангента в София, при която стана ясно, че липсва една трета от асфалта. Според нея става дума за невложени материали.

"Убедена съм, че министър Шишков е взел решение - достатъчно аргументирано и посъветван от хора, които знаят и са уверени в това, което са го съветвали. Предполагам, че няма проблем", каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оценка

    25 1 Отговор
    Ако ДНСК имаше средства за правене на проби при възникнало съмнение,то министър Шишков ще се окаже прав. Затова средствата са скрити веднага под масата и в нечий портфейл. За сега средства-НИХТ.
  • 2 Българка

    38 0 Отговор
    Колко удобно! Е и като няма пари за проби за качеството на влаганите материали чий го вършат скъпоплатените чантаджии? Нима инспектират на аперативки срещу дебели пликове от проверяваните? На това му казват "проверка по документи". За мен това е узаконено от мафията ГЕРБ-ДПС престъпление. Това е велик контрол от ДНСК. Всички тези паразити се оказват безполезници, кърлежи на джоба на данъкоплатеца
    ЗАКРИВАЙ!!!!!!!!
  • 3 да де

    28 0 Отговор
    За бонуси обаче има.
  • 4 Ай.....

    25 0 Отговор
    Всичко формално стана нормално.
    Тези обекти не са приемани от ДНСК?
  • 5 А средства за плащане услугите

    19 0 Отговор
    на хубавици има, нали ?
  • 6 Вярвам ѝ от всякъде

    17 2 Отговор
    Другарката е от гербаджийско, строително потекло. Да вземе и сама да си отреже главата, ли искате?
  • 7 Ернесто

    24 0 Отговор
    Заплати получавате, а проби не вземате. Е кво работите?
  • 8 Гражданин

    20 0 Отговор
    Като нямат средства да си вършат работата, имат ли средства за заплати!? Е.б.а.х.т.и. държавата!
  • 9 Иван

    20 0 Отговор
    Коя е тази фолк-звезда? Толкова ли няма в България професионалисти, които да си разбират от работата, да контролират и да си правят необходимите проби. Между другото в НК има текстове за бездействие...., а у нас явно много институции са бездействали.
  • 10 ПиПи

    12 2 Отговор
    имат ли средства за заплати!? имат. ленка взима по 13 600.
  • 11 Зевзек

    17 0 Отговор
    Нема на се плашиш, ще съберем капачки за ДНСК и ще имате пари колкото ви трябват.
    Вече съм събрал половин килограм капачки за ковьози за бебетата. Ама ДНСК са ми по-важни и РазБойко зад решетките, само кажи, къде да ги данеса капачките и ще имате пари.
  • 12 Град Симитли

    15 1 Отговор
    ".... По думите ѝ такива средства не са били предвиждани в последните поне 10 години....."
    .... Пътищарите на Тлъстия Бою са правили и правят каквото си искат!
  • 13 Веселин

    14 1 Отговор
    А при Тиквата имахте, така ли?
    Или ви запушваше устата с кюлчета?
  • 14 Любо

    10 1 Отговор
    Тая ли е Мата Хари дето се чекне на спалнята на Тлъстия крадлив похотливец?
  • 15 ха ха

    10 1 Отговор
    Всичко е "мижи да те лажем" в държавата. Ако нещата трябва да се правят както трябва ще излиза по-скъпо, няма да може да се отклоняват средства и партийните каси ще са празни. Власт е това, ей! Какви пътища, какъв асфалт ви се привиждат. Всички разходи на държавата освен заплати и пенции са впрегнати в захранване на наши фирми, които да подкрепят правенето на избори. Затова държавната баница трябва да е малка. Парите за контрол са пари на вятъра, дори по-лошо. Могат да предизвикат скандали.
  • 16 Онзи

    12 0 Отговор
    Нямало пари ...
    Тази РАЗДУТА АДМИНИСТРАЦИЯ, никому не нужна от сутрин до вечер - кафета, клюки и вицове
  • 17 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    10 0 Отговор
    А за бонуси средства има ли?
  • 18 Зевзек

    9 0 Отговор
    Имаше един виц по комунизма как се работи.

    "На работното място се пренася вода с кофи. И по комунистически, когато има вода, няма кофи, а когато има кофи, няма вода."

    Ето така се работеше по-времето на Тодор Живков.

    Друг виц глакеше: "Они ме лАжат, че ми плащат, яз ги лАжем, че работим." Този виц е актуален както за комунизма така и за прехода в последните 33 години. Умишлено не ползвам думата демокрация. Защото това не е демокрация. За да има демокрация трябва да има мнозинство от свободни хора. У нас такива няма, у нас има мнозинство от калинкороби и рублороби. Тона "вожда" на тиквениците да казва на робите си каква бюлетина да пускат. За на останат роби на държавна запрата още един 4 годишен мандат не е демокрация. Това е тирания.
  • 19 Пенчо

    9 0 Отговор
    Г-жа Архитект Вие редовно ли си получавате заплатицата?
    Като държавен служител си получавате , а не заработвате защо трябва да вършите каквото и да е!
    Трябва да ви направят на свършена работа и ако останете на тази работа то положението е ясно!
  • 20 Демократ

    5 1 Отговор
    Толкова жалки страхливци да кажат истината за огромните грабежи от мутрата Бойко и герберастите от средствата на ЕС и България за магистралите. Това се нарича огромен многомилиарден магистрален грабеж. Тези нещастници,които ги прикриват да си поискат парите от крадците, а не да хленчат,че нямат пари.
  • 21 Тази изби рибата!

    9 0 Отговор
    ДНСК е Пряко ПОДЧИНЕНА НА МИНИСТЪР ШИШКОВ и има по Щат цели 401 държавни служители в Централни и 28 Регионални областни структури с Бюджет от 12 Милиона за 2022 година от които 9 Милиона за заплати! Тази .... получава минимум 10 Хиляди заплата и ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПО ЗАКОНА ЗА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ да контролира и приема обектите в експлоатация! Какво са ПРАВИЛИ ВСИЧКИ МИНИСТРИ и ДИРЕКТОРИ НА ДНСК ВСИЧКИ ТЕЗИ ГОДИНИ КАТО ПО ЗАКОН ТРЯБВА ДА ПРИЕМАТ ВСИЧКИ ОБЕКТИ В СТРАНАТА В ЕКСПЛОАТАЦИЯ! САМО ПИТАМ и ЗАЩО ОБВИНЯВАТ СТРОИТЕЛИТЕ КАТО ТЕ САМО СТРОЯТ! ПАРИТЕ СЕ ДАВАТ ЗА ИЗПЪЛНЕН ОБЕКТ ПО ЗАКОН!

    Коментиран от #24

  • 22 Такава красавица

    6 0 Отговор
    Има нужда от безплатни проби.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сократ

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тази изби рибата!":

    Ама те контролират и приемат на хартия. Никой от тази служба не си вдига задника да отиде на проверка на място.
  • 25 Бай Ганьо торта сахер

    9 0 Отговор
    А защо вземате заплати като няма пари. Калинки колкото искаш за заплата, но за работя няма. Че то Елена Йончева щеше да ви даде пари, но вие прикривате мутраците крадливи. Това е истината. Да се закрие тази службица, щом сега чак е разбрала че няма пари.
  • 26 оня

    7 0 Отговор
    С тази голяма уста сигурно по два ги лапа:))
  • 27 Тъмен субект

    7 0 Отговор
    И как контролирате, като не проверявате? Но заплати взимате.
  • 28 Тая калинка

    6 0 Отговор
    сигурно работи в клецкопа. Да се изрине тази измет с високи заплати дето незнае какво работи, а само пълни мръсните канали на ДНСК.
  • 29 арх Деляна Панайотова ГЕРБ Жени??

    8 0 Отговор
    И тая е минала през Зайчарника! Милиарди за Магистрали, нямали пари за Проби, ти да видиш???? За какво вземате, тея заплати???
  • 30 Чочо

    6 0 Отговор
    Пълни глупости.
    Бягане от отговорност.
    Щом не се оправят,закривай и икономисвай от заплати,дадени за нищо!!!!!
  • 31 арх Д Панайотова!! Няма нужда да се

    4 0 Отговор
    правят проби, докато Борисов е строил Магистралите?Ако сте направили такива, щяхте да компрометирате Борисов!? Имали сте му пълно доверие на Началника на ГЕРБ??? Тая е за Уволнение, Непълно служебно съответствие!!
  • 32 Амииии

    1 0 Отговор
    какво стана с лабораториите на АПИ? Аз знам за 2 затворени от как Боко Тиквата е на власт.
  • 33 Делянче

    0 0 Отговор
    Като те гледам си плакала преди снимката
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове