Last news in Fakti

13 Март, 2023 09:28 2 400 22

Синдикалист: Следващата зима ще бъде тежка, да оставим ТЕЦ "Марица-изток 2" да работи

  • тец марица изток 2-
  • замърсяване на въздуха

Съдът казва, че разрешителното на централата е издадено в нарушение спрямо европейското законодателство, посочи Меглена Антонова

Синдикалист: Следващата зима ще бъде тежка, да оставим ТЕЦ "Марица-изток 2" да работи - 1

"ТЕЦ Марица изток 2" превишава европейските екологични норми за серен диоксид, констатира съдът на Европейския съюз.

"Това няма да повлияе в голяма степен, има работна група от МОСВ и Министерството на енергетиката, която работи върху материала, който ще бъде предаден на Европейската комисия. Трябва да се вземат мерки за по-чист въздух в съответните региони и държавата трябва да вземе крайните решения", заяви в студиото на БНТ Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ.

По думите му от 2030 година България трябва да започне да намалява производството на електроенергия от въглища.

"Много скоро ще има икономически проблеми, надявам се да не са свързани с работните места. Нека оставим хората в тези региони да работят спокойно и да произвеждат електроенергия, която ни е толкова нужна в момента, предрича се следващата зима да бъде тежка", допълни Огнян Атанасов.

Той поясни, че има проект за изграждане на фотоволтаична централа.

Имаме предложение за изграждане на виртуална централа за работещите в "ТЕЦ Марица изток 2", тоест да се използват техните къщи за фотоволтаици, което да се финансира от държавата, да влезе дефинацията на енергийна бедност, коментира Огнян Атанасов.

"Съдът казва, че разрешителното на централата е издадено в нарушение спрямо европейското законодателство и това означава, че то трябва да се преразгледа, но това не означава, че централата автоматично трябва да се спре да работи", подчерта Меглена Антонова, директор на "Грийнпийс" - България.

По думите ѝ има нарушение на нормите на серен диоксид в района.

"Продължава да има сериозно замърсяване в района. Не е нужно да се затварят автоматични въглищните централи", каза още Меглена Антонова.

Тя коментира, че съседните държави инвестират много във възобновяеми източници.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    8 17 Отговор
    Добре,че е Европа да мисли за здравето и живота на българите
  • 2 Тя и

    16 8 Отговор
    тая зима щеше да е антарктическа , другарьо , ама ей на , че не бе !
  • 3 Гост

    8 11 Отговор
    Ей го още един "специалист", който ни плаши с много тежки зимни. Тя и тоя трябваше да умираме...
  • 4 Трън

    17 5 Отговор
    Каквото и да правим Европа ще спре всички български централи. Това е европейското ни развитие, трябва да станем бананова република.
  • 5 газов инжекцион

    16 4 Отговор
    Фотоволтаичната централа, като няма слънце,когато я навали сняг и нощем е безполезна,мъртва. А през зимата дните без слънчева светлина са много,българите ще стоят на тъмно и на студено. Зависимостта от ЕС за България е целта на западняците. Да купуваме ток на високи цени,да ни осмукват всячески. Това е. Ненапразно ни затвориха 4-те реактора в Козлодуй.Трябва ни нова АЕЦ.
  • 6 Аззаззз

    16 3 Отговор
    Няма ли кой от тия зелени безродници да погледне картата! Турция не я интересуват емисиите защото не е в ЕС и си строят ТЕЦ. Гърция си издейства дерогация. Македония и Сърбия са като Турция. И какво ще стане с въздуха ако затворим централите? Едно голямо нищо по отношение на чистотата на въздуха защото той не стои само над България.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 зевзек

    11 3 Отговор
    това ми е идвало и на мен на ум, тази зима беше мека, но какво правим другата, ако се окаже студена и продължителна, и сегашното положение с войната и доставките остане, бананова република, със сибирски климат, без банани, какви банани, ние и портокали нямаме, от тези декоративните, дето ги има по градовете в Северна Гърция
  • 9 Българка

    8 13 Отговор
    Омръзна ми от всяване на страх, от заплахи за тежки зими . Изминалата вече зима трябваше да е много тежка.Българите според мафията ГЕРБ- ДПС щяхме да сме на студено и едвам да оцеляваме. Е преживяхме и оцеляхме. Недопустимо е само заради запазване на работни места да позволим ТЕЦ-ове убийци да тровят населението в районите където са. Първо модернизация, а след това работа. В противен случай да затварят. Нямо по-ценн нещо от живота и здравето на хората

    Коментиран от #19

  • 10 глоги

    11 1 Отговор
    Не е нужно да се затварят автоматичнО въглищните централи."- каза още Меглена Антонова. ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ НЕ СА АВТОМАТИЧНИ. Те не са вратите в автобус на градския транспорт.
  • 11 българин

    4 8 Отговор
    Стига словоблудства, бе мафиотски слугинаж, "... предрича се следващата зима да бъде тежка", то и за тази се предричаше същото от путинските синоптици, Европа трябваше да измръзне, пък то, на, Господ и правилната политика на европейците си казаха думата, вярно някои измръзнаха, да де, ама в Евразия, а не в Европа, не плюйте по ЕС путински гниди и не баламосвайте хората. СМЕНЕТЕ КУРСА ОТ ИЗТОК НА ЗАПАД, ЧЕ ЩЕ ВИ ПРЕСЕДНЕ ПАПКАНЕТО!
  • 12 Плашило

    3 6 Отговор
    Тя и тази щеше да е свръхтежка пропагандаторче, ама какво стана? Оцеляхме, а? Че и БВП порасна неочаквано добре? Айде без всяване на страх. Май това е член от НК.
  • 13 УРА,, УРА

    2 3 Отговор
    Абе пич, тая зима още не е минала,а ти започна с пропаганда за следващата. До тогава. " я камилата, я камиларя". Много си се разбързал нещо.
  • 14 ТОЗИ Е

    1 3 Отговор
    пълен нещастник......астролог
  • 15 Енерго

    8 0 Отговор
    Абе хора, въртите сучите , все тези "марици" виждате. Май не виждате по далече от портфейла си и Комисионните. Докато може вземете направете 1-2 модулни АЕЦ и това ще е нещо което има бъдеще. Румънците вече правят 2 модулни АЕЦ-а. Става бързо и бързо се изплащат. Като мине кризата , ще гризнем дръвцето и ще питаме .."Какво стана че пак сме вътре?"
  • 16 Минева

    4 4 Отговор
    Колко години отминаха, без да се вземат мерки от партиите на статуквото за емисиите на вредни газове, изпускани в атмосферния въздух от въглищните централи!
  • 17 Край

    8 2 Отговор
    Кунева ви затвори половината АЕЦ Козлодуй. Борисов ви спря АЕЦ Беляне /щеше да прави газова централа там, ама друг път/. Тия ще пробват остатъка от АЕЦ Козлодуй да го подкарат на американско гориво, а дано тръгне. И ще ви затворят ТЕЦовете. Вие си трайте. "Бира" има в найлонови шишета и "кебапчета" от пилешки клюнове и свински кожи. Пуснете си и Ергена да гледате.
  • 18 Мухаа,хаа!

    8 0 Отговор
    Абе всичко се е втренчило,коментира само и единствено Марица- 2. Сякаш изобщо не съществуват другите - Марица 1 и Марица 3.Що така бе,те с какво работят с прясно сено,и изпускат розова вода през комина? Някой се е прицелил в единствения ,мощен държавен Тец.Да го погълне и него.Кой ли е този - дали не са двамата му съседи?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Наивници

    0 0 Отговор
    Да ви пусна 1 снимка от тец 3 и от брикел да видите от къде идва замърсяването ама за тях никой нищо не казва
  • 21 Наивници

    0 0 Отговор
    Ето вижте и сами си правете изводите за серен диоксид и финни прахови частици

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове